Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
1457910126

Komentáře

• upraveno 24. listopadu 2010
    Tak mě napadá, nebyli Američané první, kdo zavedli úplnou motorizaci armády? Německý blitzkrieg byl, minimálně zpočátku války, ještě dost závislý na koních. Sověti je také dost využívali.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. listopadu 2010
    Argonantus: Myslim, že ještě dlouho po válce bylo ve Spojených Státech víc aut než ve zbylém světě dohromady. Pamatuju si, že jsem to slyšel v nějakém dokumentu, ale čísla si už nepamatuju.
    Ebon Hand: Kvuli TU-4 pak řada továren musela přejít na palcové míry a setrvačností se to v SSSR udrželo ještě po dlouhé roky.
    Nejlepší bylo, jak v TU4 zkopírovali rusové i foťák, který si americký pilot v B29 zapoměl:D
    Flanker.27: jj, taky jsem to slyšel, ač nemám žádné ověření. Prý se nedokázali vypořádat se základními konstukčními problémy, třeba potahový plech v metrické soustavě byl nejbližší původnímu buď slabší, což znamenalo pevnostní problémy letounu, nebo tlustší, což vypočítali na nárůst hmotnosti o dvě tuny. Takže prý nakonec koupili výrobní stroje v palcové soustavě.
    Sakra, ty pikenýři, to je pěknej záběr. Je to z nějakýho filmu nebo rekonstrukce?
    A to na ten film nebyly moc dobrý ohlasy. Ale tenhle obrázek mě přesvědčil, že se na něj musim podívat.
    Alatriste je holt španělskej hrdina, tak pro sebe to asi zas tak vysvětlovat nemusej.
    Filmovému alatrsitemu by to spíš slušelo jako minisérii.Škoda,že knihy nevychází v češtině(stejně jako další Perez-Reverteho historické knihy,co jsem četl recenze tak měl napsat luxusní věci z francouzské invaze do Španělska)
  • upraveno 25. listopadu 2010
    Flanker.27: Já to právě četl jen v L+K a pokud nemám informaci potvrzenou z vícero zdrojů, tak ji beru s rezervou.
    upraveno 25. listopadu 2010
    Ebon Hand: Ta knížka je dost hodnověrná, Kandalov byl součástí konstrukčního týmu Tupoleva (ten vtip ovšem byl jen v L+K) a čerpá z firemní dokumentace. V knížce se ovšem člověk dočte zajímavý věci, jak absurdní byly někdy přípazy kopírovat všechno. Sověti třeba měli v tý době k dispozici už lepší radiostanice z letadel B-25, než byly ty v B-29, takže chtěli konstruktéři použít samozřejmě ty lepší, ale Berijův dozor nechtěl dovolit. Nějak se jim to podařilo protlačit až ke Stalinovi, kterej si to kupodivu nechal vysvětlit a užití lepších radiostanic povolil.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.