Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
«134567126

Komentáře

• upraveno 21. listopadu 2010
    Samozřejmě středověké rytíře a francouzskou armádu vedenou Napoleonem! Viva la France! (A potom ještě Horovu bandu a Stannisovu jízdu!)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. listopadu 2010
    Moje oblíbené je právě 18. století a Napoleon (proto tak rád hradu Empire: Total War). Samozřejmě středověké bitvy a dobývání hradů vypadá tak romanticky, i přes despekt, kterej jsem k tomu vyjádřil. Třeba Království nebeské se mi sice jako film moc nelíbilo, ale obléhání Jeruzaléma byla pastva pro oči.
    Makedonská falanga byla neporazitelná, pokud nebojovala v členitém terénu nebo se zarputilým protivníkem, jako byly římské legie - ostatně se o tom přesvědčila v bitvě u Kynoskefal roku 197 př. n. l.. Docela by bylo zajímavé, jak by asi dopadlo hypotetické střetnutí Caesara s Hannibalem, nebo Caesara s Alexandrem Velikým. I když, když dokázal Hannibala porazit i Cornelius Scipio (starší), tak by s ním Caesar udělal asi krátký proces (vzhledem k tomu, že o Hannibalovi jistě slyšel :-D). Tím rozhodně nechci stírat Hannibalův génius válečníka (Cannae byl jeho majstrštyk, byť hlavně díky ukvapenosti římského velitele).
    Ano, bitva u Kann, další zajímavý příspěvek k dějinám válečnictví, a zejména poznatek o tom, jaký je osud prevít. Zatímco Paullus (zajímavá podoba s jiným Paulem), rádce opatrného postupu, zůstal na bojišti a zemřel statečně s mečem v ruce, Varro, hlavní viník porážky zbaběle uprchl.
    Olorin:ona si falanga dokázala poradit i v členitým terénem a boji se zarputilým protivníkem.Jako problém bych viděl,že pozdní falanga ztratila svoji pohyblivost,navíc byla upozaděna jízda(U Filipa a Alexandra dost důležitá).Pozdní falanga-to je obrovská masa šinoucí se přez bojiště,alexandrovká je menší a pohyblivější+elitní lehká pěchota a těžké jezdectvo....Jestli by římské manipuly vydržely útok Druhů....
    Amaroun: on vlastně ani žádný "aztécký národ" nebyl. Byl to jen jeden osamocený kmen, který se dokázal spojit s dalšími dvěmi městy a ovládnout (ne přímou nadvládou, jen podrobením) slušný kus země. Jedinné místo, kde se celkem sjednocovalo, byla Mexická náhorní plošina. Ale k tomuhle máme jiné thready... škoda že není čas ten článek dopsat. Našel jsem někderé fakt cool obrázky.
    Někde jsem četl, že řím nevyhrával kvůli tomu, že byl nějak technologicky popředu, ani proto, že měl nějak výtečné vojevůdce. Ale čistě proto, že narozdíl od svých soupeřů dokázal v krátkém čase vytvořit nové legie a nahradit tak legie zničené.
    Jo, na řím a řecko jsem zapomněl. Bitva v Teutoburském lese, dobytí galie (Asterix je prima komix :-) Marathón, Salamína, Thermopylae atd.. Taky velmi zajímavé období.
    Sedmiletou válku bysme si my Češi měli spojovat kromě Posledního Mohykána s druhou největší ditvou na našem území, u Kolína - největší vítězství Rakušanů nad Prusy, a taky s brutálním odstřelováním Prahy (Větší škody Praha neutrpěla ani za druhý světový války) - dodnes je ve SStřešovicích ulice Na Bateriích a u 1. až 6. baterie.
    K TW: Na Shoguna 2 jsem předevšim zvědavej kvůli AI.... Mne asi nejvíc bavil také ETW, kvůli komplexnosti... Ale v podstatě každý díl je povedený... To bych koukal kdyby Creative assembly oznámily Westeros total war :-D
    Existuje Westeros mód ke M2TW Kingdoms, ale nějak mi neběhá, když si vyberu stranu tak spadne...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.