Co by kdyby

upraveno 3. prosince 2014 v Spekulace
Co by se stalo kdyby
Před knihami
1) Rhaegar zabil Roberta na Trojzubci
2 Jaime se oženil s Lysou Tully
3) Mace Tyrell dobyl Bouřlivý konec, a Dorne by se zapojilo do války
4) Hoster Tully vyvraždil Freye
Hra o trůny
1) Ned odmítl Robertovu nabídku
2) Ned odjel z Přístaviště do Dračího kamene
3) Joffrey poslal Neda do hlídky
4) Walder Frey poslal Robba do háje
Střet králů
1) Stannis by se spojil z Arryny
2) Cresen otrávil Melisandru
3) Renly dobyl KP
4) Daenerys odjela do Pentosu
5) Theon nezaútočil na Zimohrad
Bouře mečů
1) Robb se nevyspal s Jane Westerling
2) Sansa by otěhotněla s Tyrionem
3) Nedošlo k RS
4) Oberyn zabil Horu
123457

Komentáře

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada
    Tywin by nemohl udělat nic. Ned by se postaral, aby se Cersei a dětem nic nestalo a na velkém sněmu by prosadil, že Cersei a její děti budou dědici Lannisterů - i s navrácením rodového jména. Jako rukojmí by dědic zůstal u dvora coby páže krále.
    Martellové by zůstali stranou, protože problémy říše ať si řeší v říši, nás v Dorne se to netýká. Možná by se později zkusili vyvázat ze Sedmi království, ale jejich loajalitu by Arryn připoutal později svatbou právě krále Roberta s Arianne.
    Tyrellové by na tom byli pravděpodobně stejně - byli by poraženými spolu s Targaryeny ve válce, ve které se až tak moc ani bojovat nesnažili.
    Ale Tywin přece dorazil do města před Nedem Starkem? Krom toho tohle všechno se stalo až na konci války po bitvě na Trojzubci. Cersei by se do té doby přinejmeněším pokusila udělat nějakou blbost jako zabír Rhaegara nebo Aeryse případně oba. Speciálně když by nevěděla jak válka dopadne. A Ned si svou reputaci tehdy ještě natolik nevydobyl a i kdyby někdo jako Cersei by na to nespolíhala.
    Tak Stannis by měl samozřejmě oprávněné důvody, Arianne by byla velmi záletná manželka a Roberta by nesnášela stejně jako Cersei. Protože by si myslela, že je k vládnutí mnohem vhodnější než ten ožrala její manžel, který ji ale k vládnutí nechtěl pustit, protože je žena, a nechtěla by, aby její děti byly po něm. V tom manželství by ji držela jen královská koruna a letmá naděje, že bude jednou opravdu vládnout, nebo bude aspoň matkou panovníka s nějakou výkonnou mocí.
    Tak pořá silně pochybuji, že by v tomhle případě by měl Stannis 100% jistotu jako v případě Joffreyho a spol. Robert i Arianne mají černé vlasy, takže i kdyby porodila cizí dítě (a nemyslím si, že by to došlo tak daleko) bylo by mnohem těžší to poznat, než když Cersei porodila třikrát po sobě blonďaté dítě.
    A znovu Arianne by pravděpodobně snášela Roberta lépe než Cersei 1) Je z Dorne, kde mají jinou zvykovou mentalitu 2) Cersei je psychopat Arianne není
  • Hmm... Spíše narcistní porucha. Ale souhlasím, že Arianne je příčetnější. O Robertovi by neměla valné míněni, ale myslím, že by to prožívala daleko míň. Spíš lhostejnost než nenávist. A černé vlasy bod k dobru rozhodně.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Hele, chceš polemizovat, co by bylo kdyby se něco stalo jinak, ale pak se ve spoustě věcí držíš originálu :)
    Vždyť v prvním příspěvku píšu, že by se Tywin do věci války nevložil vůbec kvůli zostuzení Cersei a KP by dobyl Ned.
    U těch dětí by to nějak šlo. Třeba skrz barvu očí a odstín pokožky, cokoliv ;)
    Vždyť Arianne je Cersei v bledě modrém. Myslí si, jak není chytrá, přesvědčená o svém právu vládnout, věci řeší přes postel a s pohárem vína v ruce, přičemž se domnívá, že díky kráse a sexu jí všechno projde. A čuří se jak malý fakan, když ji někdo chytřejší a schopnější předčí.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 17. března 2020
    @Nevada Ale na rozdíl od Cerse nezavraždila svou kamarádku jenom proto, že se blbě podívala na jejího bratra ;-) Přesto uznávám, že podobnosti jsou znepokojivé :-k
  • Tyrion Lannister napsal(a):

    Souhlasím, že tenhle problém by tam pravděpodobně nebyl, přesto Lyanna by možná vznikla i tak, protože podle všeho ji Rhaegar miloval a taky on ji chtěl kvůli proroctví.

    Záleželo by na tom, kolik by Cersei porodila dětí, za Lyannou šel, protože Elia už další mít nemohla. Zásadní věc ale je, že Rhaegar jednak seriózně řešil proroctví, a jednak hledal speciální krev (čti genetiku), hledal spojení, ze kterého se narodí potomci, kteří mohou znovu vylíhnout draky. Myslel si, že to je u Elii (kvůli spojení Martellů s Targaryeny), ale spletl se, na Lyannu přišel náhodou a zjistil, že je výjimečná. Cersei nemá žádnou speciální krev. Harrenovský turnaj svolal kvůli šílenému otci - seznámení s Lyannou - vše by se stalo stejně.
    Jinak tomu, že ji miloval, věří jenom děti :D Rhaegarovi bylo 24 nebo kolik, Lyanně 14. Nebylo to nic jiného než promyšlený kalkul.

    Cersei by byla s Rhaegarem silně zklamaná - Martin velmi rád píše o domněnkách a představách, které mají lidé o milujících osobách, často s rozčarováním při kolizi s realitou. Takže Cersei jako podnikavá osoba by byla divokou kartou v jakýchkoli následujících událostech.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    na Lyannu přišel náhodou a zjistil, že je výjimečná.
    Jak jsi na tohle přišla?
    Rhaegarovi bylo 24 nebo kolik, Lyanně 14.
    Myslíš, že se nemohl zamilovat? Nebo že ho aspoň nemohla přitahovat?
  • upraveno 17. března 2020
    @Nevada
    Pokud je pravda povídání o tom, že se Lyanna přestrojila za Smějícího se rytíře a porazila jich mnoho v turnaji, Rhaegar by ji odhalil (to on byl pověřen ho najít). Byl by v úžasu nad tím, jak to dokázala, a ona by mu popsala, jak umí dokonale ovládat koně, skoro jako by s ním byla mentálně spojená. (O Lyanně se říká, že byla napůl kůň, je pravděpodobné, že mohla mít nějaké měničské schopnosti. A vítězství v turnaji je ze dvou třetin práce s koněm.)

    Jo tak dospělý ženatý chlap, který kuje pikle k převzetí moci, protože jeho otec je šílený král, nebezpečný pro celou zemi, to všechno zahodí a pošle říši do ještě většího chaosu, protože se zakoukal do nějaké týnedžerky. Tak určitě :)
    Rhaegar nebyl playboy a blbeček, kterého zajímají lolitky. Měl melancholickou povahu, ležel pořád ve knihách a nábožensky řešil proroctví.
    Ne, v tomhle bylo mnohem víc.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak není jediný důkaz, že by Rhaegar cíleně kul pikle s úmyslem sesadit otce. Turnaj byl sice záminkou k sezvání lordů, aby se prozkoumal jejich názor, ale nic nenaznačuje, že Rhaegar se chtěl posadit na trůn. Spíš by bral jako svou povinnost stát se regentem, kdyby na to přišlo.
    A že se přitom zamiloval a všechno poslal do kopru by odpovídalo spíš. Proč ne. Ona ta teenagerka byla dost vyspělá, navíc ve světě, kde je 14 let u ženy považováno v podstatě za dospělost. Jeho manželství bylo domluvené, a ačkoliv s Eliou zřejmě vycházeli, žádná láska v tom z jeho strany evidentně nebyla.
  • Posedlost proroctvím se nevylučuje s přitažlivostí k mladičkým vlčím divoženkám. Klidně mohla být jeho typ. A klidně v ní mohl spatřit chybějící článek. A klidně jedno mohlo umocnit druhé. A posedlý proroctvím si mohl říct, že krapet destabilizovat zemi je risk, který stojí za přislíbeného prince, vždyť ten stejně všechno zachrání. Myslím, že nečekal, že to přeroste do až tak kolosální katastrofy.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    @Lyanna a Rhaegar - jak jste přišli na to, že Lyanně bylo 14 ? To je někde v knížkách ? Podle mě byla starší než Ned, ale rád se nechám vyvézt z omylu.
    @Rhaegarovy intriky - Jaime vzpomíná, když stojí stráž u mrtvého otce, na rozhovor před odjezdem Rhaegara na Trojzubec (Jaime chce jet do bitvy a říká R., že by tentokrát mohl Aeryse hlídat Darry, a R. na to, že si král nechává Jaimeho radši při sobě, protože tak má zbraň proti Tywinovi a pak R. říká, že po návratu z bitvy plánuje velké změny, že musí svolat Radu a že "se vydá po cestách, po kterých se ještě nikdo před ním nevydal" (nebo tak nějak) - tj. jasně naznačuje, že plánuje učinit kroky k odvolání svého otce (dle mého pokojnou cestou)). Z mého pohledu to nejsou "intriky", ale v hlavě to má určitě.
  • Hmm... tak se podívejme.

    Na ASOIAF wiki je datum narození "In 266 AC or 267 AC[5], at Winterfell"
    https://awoiaf.westeros.org/index.php/Lyanna_Stark

    A Eddard má "In 263 AC[5], at Winterfell[6]"
    https://awoiaf.westeros.org/index.php/Eddard_Stark

    Turnaj byl v 281 AC , takže Rhaeghar ji potkal, když jí bylo 14-15.

    Jen aby to nebyliy jiné cesty, takové co souvisí s proroctvím. Ale k mírovému sesazení to poukazuje hodně.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    To je teda zajímavý, že by Robert i Rhaegar byli na "zajíčky" ? Jinak mi to trochu rozhodilo sandál z pohledu scény, kdy se Bran dívá skrz Strom srdce na scény z minulosti na Zimohradu - myslel jsem si, že ta holka, co mlátí kluka s dlouhýma vlasama, je Lyanna a mlátí (mladšího) Neda. Tak je možný, že je to Benjen. Radši si to ještě projdu. Fakt jsem si Lyannu představoval alespoň jako osmnáctku/dvacítku.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ano, souboj těch dvou dětí by měli být Lyanna a Benjen.
    Přímo v knize, hned ve Hře o trůny, je zmíněno, že Lyanně bylo 16, když zemřela.
    Lyanně bylo jen šestnáct, dospívala z dívenky v ženu a byla úchvatně líbezná. (Popis během scény, kdy je Ned s Robertem v zimohradské kryptě.)
    Můj muž nemá stání, den ode dne je to horší a se Starkem po boku se to nezlepší. Ještě pořád je zamilovaný do jeho sestry, do toho nanicovatého šestnáctiletého mrtvého děvčete. (Cersei při rozhovoru s Jaimem.)
    Z dalších náznaků v knihách je patrné, že od Harrenova po konec války (potažmo po Lyanninu smrt) uběhly cca dva roky.
    http://www.icefire.cz/svet/historie/valka-uchvatitele/ (Některé údaje tam je třeba brát s rezervou s ohledem na rok vzniku článku.)
  • Co by kdyby Sansa neřekla Dontosi o tom, že ji Tyrellové chtějí provdat za Willasa? Zustalo by to tajemstvím až do odchodu z KP? Byla by šance na uskutočnění? Jak by to zamíchalo kartami ve válce a politice? Jak by zareagovali Baelish a Lannisterové a Sever? Co za překážky by mohli čekat Sansu v tomhle kolektivu?
  • Sansa je docela prizpusobiva, ta by si nakonec nejak poradila vsude... Ten pripravovany snatek by se musel utajit do te doby, nez by prijela do Vysoke zahrady. Ted si uplne nevybavuju, jak to tam probehlo - nemohl to byt nakonec dalsi napad, ktery Malicek podstrcil Olene? To by mu bylo docela podobne neco vymyslet a potom ziskat body za to, ze na to upozornil. Kdyby Tyrellove dostali Sansu, mohli by to na Severu zkusit. Sansa ma prednost pred "Aryou" a jinak jde hlavne o vojenske sily, ktere ten narok prosadi
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Aviv napsal(a):

    Co by kdyby Sansa neřekla Dontosi o tom, že ji Tyrellové chtějí provdat za Willasa? Zustalo by to tajemstvím až do odchodu z KP? Byla by šance na uskutočnění? Jak by to zamíchalo kartami ve válce a politice? Jak by zareagovali Baelish a Lannisterové a Sever? Co za překážky by mohli čekat Sansu v tomhle kolektivu?

    Asi by došlo k vychýlení z reality - Sanse by se splnil sen. Takže by to asi nešlo. A kdyby se to přece jenom podařilo, Petyr by se přestěhoval na Harrenov a pěstoval by medvědy (a možná by se chtěl oženit s dcerou Emmona Freye a Genny Lannister, pokud nějakou mají, protože Řekotočí), Lannisterové by se na Sever vykašlali, protože ho nikdy nechtěli (a proto ho Tywin přihrál Tyrionovi), předpokládám, že Jeoffreyho by stejně zabili a Cersei by měla dvě největší protivnice, místo jedné (Margaery + Sansa). Pokud by tedy vůbec došlo ke královské svatbě J+M, ale to myslím, že jo - Tywin si bez Tyrellů není v KP moc jistej v kramflecích.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. května 2020
    Nemyslím, že by se jim to podařilo utajit. Sansa je klíčovým bodem Malíčkových plánů. Určitě by si ji pohlídal i jinak, než jen přes opilého blázna. V krajním případě by to z ní vytáhl sám. Sansa se ráda svěřuje.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Nemyslím si, že by Cersei byla s Rhaegarem šťastná i do Roberta byla ze začátku zamilovaná a jak to dopadlo víme.

  • Co by se podle vás stalo, kdyby se uplatnil následující scénář:

    Ned by dorazil do KL před Tywinem. Město by tak nebylo vydrancováno a Rhaegarovi děti i Elia by přežili. Jinak by ale vše proběhlo stejně; tedy Jaime by zabil Aeryse (motivací by byl rozkaz ke spálení města) a Robert Rhaegara.

    Co myslíte? Odhodlal by se Robert k zabití Dračích potomků sám, když by za něj nikdo neodvedl špinavou práci?

    Podle mě by se Robert postaral, aby malý Aegon zemřel (ale tak, aby to s ním nebylo spojováno), Eliu by poslal zpět do Dorne, aby si usmířil Martelly a princeznu Rhaenys by zaslíbil svému budoucímu dědici, čímž by dynastie spojil a zajistil si jakous takous věrnost Targaryenských loyalistů.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Pokud by přežily Rhaegarovy děti, myslím, že by se koalice povstalců domluvila na prozatímní vládě a regentství, dokud by Aegon nedospěl. Bojovali hlavně proti Aerysovi a pomstě za Starky (Brandon, Rickard, Lyanna), takže ani Robert by asi úplně nechtěl vládnout, resp. třeba by neměl zájem, pomsta dokonána, když by žila Elia, na děti by nesáhnul, Ned by ho usměrnil. Akorát by se možná během regentství zrubali, nemyslím Ned a Robert, spíš všichni navzájem - je otázka, co Tywin Lannister, ale kdyby mu dali regentství, tak by to ukočíroval, Cersei by musel/chtěl někam uplacírovat. Možná by si jí stejně vzal ten Robert, nebo nakonec ta Rudá zmije, Dornové by byli nalezlí u dvora, jako za Daerona Dobrého, tak by byl princ Oberyn celkem v kurzu ... a měli by se rádi. :)
  • Oakenfist napsal(a):

    Pokud by přežily Rhaegarovy děti, myslím, že by se koalice povstalců domluvila na prozatímní vládě a regentství, dokud by Aegon nedospěl. Bojovali hlavně proti Aerysovi a pomstě za Starky (Brandon, Rickard, Lyanna), takže ani Robert by asi úplně nechtěl vládnout, resp. třeba by neměl zájem, pomsta dokonána, když by žila Elia, na děti by nesáhnul, Ned by ho usměrnil. Akorát by se možná během regentství zrubali, nemyslím Ned a Robert, spíš všichni navzájem - je otázka, co Tywin Lannister, ale kdyby mu dali regentství, tak by to ukočíroval, Cersei by musel/chtěl někam uplacírovat. Možná by si jí stejně vzal ten Robert, nebo nakonec ta Rudá zmije, Dornové by byli nalezlí u dvora, jako za Daerona Dobrého, tak by byl princ Oberyn celkem v kurzu ... a měli by se rádi. :)

    Určitě taky možnost. V tomto případě si myslím, že jako regent by to opravdu jako jediný ukočíroval buď Tywin nebo popřípadě Ned, určitě ne Robert. Ale spíš by asi byl jeden z nich jmenován pobočníkem a vybrali by rovnou celou radu regentů, jako se to stalo po Tanci draků, aby si nikdo nemohl nic vyčítat. Ned by nechtěl v KL jako regent zůstat, ale nakonec by na to asi přistoupil, aby ochránil Targaryenské děti, vzhledem k jeho morálce a cti.
  • Řada regentu zní rozumně, byť teda si říká i o hádky.
    Jo, Ned jako neochotný leč poctivý by tam mohl uváznout. Když ne, on tak to bude držet v mezích příčetnosti Arryn, ten měl takové zaměření. A Tywin by jej respektoval.
    Robert není královský typ, ten by byl rád, že se muže věnovat záživnějším věcem.
    A jako hele, myslím, že zrubat by se mohli i Ned a Robert.

    Špatné není ani to s Rhaenys a malým jelenčekem, ale odstraňování Aegona by bylo opravdu ošemetné. Už i proto, že i kdyby to byla fakticky nehoda, kdekdo by spekuloval a šuškal za zády, že jak mu to jen padlo vhod, zda si to tak nezařídil. Ale ne nemožné.
  • @Aviv ho zmínila za mne, určitě by v regentské vládě zasedal i Jon Arryn, jehož slovo by tu mělo velkou váhu. V této souvislosti mne napadlo, jak by se vyvíjela Malíčkova kariéra, zda by se stal správcem pokladny, udržoval "poměr" s Lysou a rozjížděl vlastní čachry... Byla by zachována i Varysova funkce?
  • upraveno 17. listopadu 2021
    Lady Ašara napsal(a):

    @Aviv ho zmínila za mne, určitě by v regentské vládě zasedal i Jon Arryn, jehož slovo by tu mělo velkou váhu. V této souvislosti mne napadlo, jak by se vyvíjela Malíčkova kariéra, zda by se stal správcem pokladny, udržoval "poměr" s Lysou a rozjížděl vlastní čachry... Byla by zachována i Varysova funkce?

    Samozřejmě, Jon Arryn by byl nepochybně jeden z regentů.

    Co se týče Malíčka, myslím, že Arryn by mu správce pokladny asi svěřil, vzhledem k tomu, jak si počínal v Údolí.
    U Varyse si jsem ale celkem jistý, že by si prosadili jeho vyhoštění, nebo rovnou popravu. U jeho funkce samotné těžko říct, mám dojem že napříč historií tato funkce zanikala i znovu vznikala, ale zřejmě jí nevyužívali všichni panovníci. Známí mistři našeptávačů jsou vlastně jen Qyburn, Varys, Larys Strong, Lady Mysaria (Bílá žížala), Tyanna z Věže a dá se říci, že něco takového vykonávala i Visenya Targaryen, i když ne doslova. Těžko tedy říci, zda to byli jen ti známější a o ostatních se nemluví, nebo si tuto funkci nevydržoval každý panovník. Přiklonil bych se spíš k tomu druhému.

  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Třeba by Jona Arryna tak jako tak Lysa otrávila ... byla šílená. Mně by spíš zajímalo, co by udělali s Králokatem, zabil novému králi jeho dědečka. Myslím, že by nakonec Jamie skončil na Zdi, jako lord velitel Noční hlídky ... a bylo by mu tam fajn.
  • Kdyby byl Tywin jedním z regentů, souhlasil by s posláním svého krásnějšího a perspektivnějšího syna za Zeď? Možná by spíše usiloval o to, aby byl zbaven přísahy? ;-)
  • Lady Ašara napsal(a):

    Kdyby byl Tywin jedním z regentů, souhlasil by s posláním svého krásnějšího a perspektivnějšího syna za Zeď? Možná by spíše usiloval o to, aby byl zbaven přísahy? ;-)

    Taky bych se přikláněl spíše k tomu, že Tywin by se bránil a jako jeden z nejmocnějších lordů Západozemí by si prosadil jakýsi generální pardon pro Jaimeho a trestem pro něj by bylo zbavení ho jeho Bílého pláště, což by pro Tywina byla win win situace.
  • Oakenfist napsal(a):

    Třeba by Jona Arryna tak jako tak Lysa otrávila ... byla šílená. Mně by spíš zajímalo, co by udělali s Králokatem, zabil novému králi jeho dědečka. Myslím, že by nakonec Jamie skončil na Zdi, jako lord velitel Noční hlídky ... a bylo by mu tam fajn.

    A víš, že na to je jedna hrozně hezká ikdyž zatím nedokončená fanfikce? Jakože fakt, profi psaní. Taky Jaime s Arthurem ve Starém městě vyšetřující cosi nekromatského jsou hodně dobrým kratším počtěním. I další věci. Prostě šikovní pisálek tohle.

    https://archiveofourown.org/works/16581125/chapters/38856476
  • upraveno 17. listopadu 2021
    Azrael napsal(a):

    Lady Ašara napsal(a):

    Kdyby byl Tywin jedním z regentů, souhlasil by s posláním svého krásnějšího a perspektivnějšího syna za Zeď? Možná by spíše usiloval o to, aby byl zbaven přísahy? ;-)

    Taky bych se přikláněl spíše k tomu...., což by pro Tywina byla win win situace.
    Takže si to Tywin nakonec pokazil sám :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.