Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1235792

Komentáře

  • upraveno 4. ledna 2008
    Myslím, že to tu funguje, jak má. Na místní radu jsem si přečetla nádraží Perdido. A je vidět, že co člověk, to názor. Knížka se mi líbila, ačkoliv bych ji mezi top nezařadila. Autorova záliba v přebujelých POPISECH NA úkor děje mi chvílemi lezla na nervy. Vlastně ani nevím, proč jsem si koupila pokračování jménem Jizva:-) Ale nejspíš proto, že s autorem sdílíme stejnou absolutní fascinaci městy :-) Nový Krobuzon mi byl rozhodně sympatický. Ostatně jako malá holčička jsem se pravidelně cítila mizerně, když jsme vyjeli za Prahu. Prostě mi chyběly ty vysoké baráky, z otevřeného prostoru jsem měla osypky, to, co jiní lidé označují jako příjemný poklid bez lidí, mi připadalo jako postkatastrofický svět, kdy lidstvo podlehlo nějaké nákaze a husté tmy (kdy jsou údajně nádherně vidět hvězdy) se bojím ještě dneska.
    A ani ta totalita Nového Krobuzonu není tak hrozná (myslím jako v jiných knihách a vlastně i jiných zemích reálného světa), Vždyť Izák i Lin si žili docela dobře, než se zapletli s úřady... Proto jsem soucítila i s Bellis z Jizvy a chápala jsem její motivy.
    z čtení Miévilleových knih jsem zatím pochopila, že autor má slabost pro města, zlé ministryně, intriky zdánlivého přítele, popírání tradičních dějových schémat a patrně bere drogy :-)
    po dlouhé době jsem si přečetla nějakou čistokrevnou fantasy - neomillnerovou - nakažení a musím říct, že je to příjemné sympaticky drsné počteníčko a autorka má jednoznačně zlepšující se tendence (po i tak dobré, leč nevyrovnané, povídkové sbírce), takže na další díl se fakt těším. (už ten nápad, že společenství čarodějů vyvolá epidemii neštovic, aby rejžovalo na léčbě, stojí za to. Zvláště když člověk uváží, že viry mají takovou blbou vlastnost a mutují...:-)
    Někdo tu psal, že nádraží Perdido patří k nejdepresivnějším knihám, které kdy četl.
  • upraveno 6. ledna 2008
    Už to tu padlo, já to jen zdůrazním. Skvělá fantasy sága je Malazská Kniha padlých od Eriksona. Je to epické, vtipné, originální (v rámci žánru) a dobře napsané. Provázanost a promyšlenost děje nemá myslím mezi ságami obdoby (i když tam je, pravda, poměrně slabá konkurence). Už vyšlo sedm dílů, někdy v březnu vyjde tuším osmý. Těch prvních několik, co jsem četl v rodném jazyce (jsem líný čekat), bylo i slušně přeložených.
    Mimo fantasy ság zmíním cokoli od Egana (třeba sbírky povídek jsou skvělé, něco mu visí i volně na netu)a Stephensona (tam raději originál, překlady bývají dost zmršené). Oba píší velmi chytře a mají nápady, jen člověk při jejich čtení nesmí být líný trochu přemýšlet.
  • upraveno 24. března 2008
    Už se vám stalo, že jste si nějakou knížku koupili čistě na základě dobré obálky? Mně se to stává běžně... :-) Naposledy Pán ledové zahrady (agent vybavený moderními technologiemi pátrá na planetě, kde funguje magie, po ztraceném týmu vědců) od J. Grzedowicze. No, a když jsem viděl v pultech nádherně vyvedeného Rozsévače větru od jeho manželky M. L. Kossakowské (fantasy pojednávající o andělech), neodolal jsem ani podruhé. Poláci prostě mají něco do sebe!
  • upraveno 24. března 2008
    heavy_head:hm,já se takhle naposledy nechal zlákat Dhampirem,tj. prvním dílem ságy Vznešený mrtvý od autorského páru Barb&J.C. Hendee.A byl jsem docale spokoken,o čemž svědčí i fakt,že nedočkavě čekám na díl páty,který fantomprint stále slibuje... :-)
  • upraveno 24. března 2008
    Prodejnost knihy dělá ze tří čtvrtin obálka, nebudeme si nic povídat. :-) Dále se v současnosti probírám Netvory a kritiky od Tolkiena (přitažlivá sazba písmen! :-)), nostalgicky listuju Pelcovým novým vydáním ...a bude hůř (má být film?byl?) a dočítám v rauši Simmonsův Olymp. O Trójské válce píše líp než Homér Simpson! :-)
  • upraveno 24. března 2008
    heavy_head:tak mě napadlo spočítat kolik peněz jsem jen letos utratil za knížky,nicméně jsem toho raději brzy nechal.Je asi lepší žít v nevědomosti(v tomhle konkrétním případě).
  • upraveno 24. března 2008
    Majetný, zámožný, nerozumný čtenář - ideál všech nakladatelů. :-) Kdybych měl spočítat všechny knihy, které jsem si kdy koupil... asi bych se nedopočítal. ;-) Za to už by bylo nějaké pěkné autíčko... :-O
  • upraveno 24. března 2008
    Proboha lidi, tohle mi nedělejte... Začala jsem nad tím přemýšlet. I kdyby každá knížka, kterou mám doma stála jen stovku (jako že ne) tak... Proboha, to je peněz... Brrrr. Vy jste mě vyděsili.
  • upraveno 24. března 2008
    Tyna:A proč myslíš,že jsem radši počítat přestal po první poličce?Faktem ale je,že já prostě knihu která se mi líbila mít musím.Je to asi nějáký druh snobismu kombinovaného se sběratelstvím.
  • MIlMIl
    upraveno 25. března 2008
    K těm obálkám. Už léta si o knížkách hledám info na netu. A kupuju pak na jisto. Jen asi jednou za 20 knih zkusím něco jiného. Nejvíc jsem asi naletěl u C.J.CHERRYH a jejího cyklu CYTEEN - dostal Huga, ale vůbec to není můj šálek čaje a asi brzy poputuje do antiqoše. Stačilo si o tom něco přečíst a nevzal bych ji.

    Nejlepší úlovek naproti tomu byla první kniha ságy na jejíž obálce jel muž na koni zasněženou krajinou. Na pozadí hrad u sedla připnutý kulatý štít. To byla trefa.:-)))
  • upraveno 25. března 2008
    Pokud mohu za sebe říci kdy jsem se naposledy spálil při náhodném výběru,tak koupí Acháji,jmenovitě prvního dílu(další jsem raději nečetl).Je vidět,že post se kterým se někdy setkávám,tj. polský autor=záruka kvality,není zdaleka absolutní.Nemám nic proti užívání ostřejších slov tam kde to působí smysluplně.Stejně tak se přenesu přes popis nějákého toho mučení.Nicméně obsah této knihy mě nutí se zamyslet nad povahou autorovou...
  • upraveno 25. března 2008
    Aleš Novotný - Hvězda Kruhu Knížat.
    Trocha české historie v románové fresce. Dobrá znalost dobových reálií i způsobu myšlení. Minimum rušivých moderních vlivů, i když se autor neubránil úplně.
  • upraveno 26. března 2008
    Knihy nerostou na stromech a nejsou zadarmo, to je jisté. Počítat, kolik jsem za ně v životě utratil, se mi nechce. To bych mohl počítat i to, co jsem utratil za jídlo nebo za oblečení. Jisté je i to, že bez knih, které jsem přečetl, bych nebyl takový, jaký jsem. A to by mi bylo možná líto.
    Vybírat si knihy podle různých upoutávek nebo recenzí může být taky ošidné. Nemám s tím dobrou zkušenost. Je sice dobré, vědět zhruba, o čem kniha je a být tzv. "navnaděn", ale nic se nevyrovná pocitu, když vezmu v knihkupectví do ruky náhodnou knihu (někdy se řídím i jménem autora ;-)), prolistuju ji a zjistím, že omámeně sahám po peněžence. :-)
    Jistě, každý autor vkládá do knih, které píše, kus sebe sama. Ale není pravidlem, že když někdo popisuje mučení, je automaticky sadista. I když není až tak důležité o čem píše, ale jak o tom píše... Kdybych to bral z tohoto pohledu, asi bych měl váhat, zda-li bych se chtěl osobně setkat třeba s G.R.R. Martinem - on má těch různých "chuťovek" ve svých knihách více než dost... ;-)
  • upraveno 26. března 2008
    heavy_head: co máš na mysli pod pojmem "chuťovka"?
  • upraveno 26. března 2008
    Nechci tě děsit, ale na nějaké to stahování z kůže, opékání zaživa a obyčejný život drancířů během války bys asi měl být připravený. :-)
  • upraveno 26. března 2008
    heavy_head:řekněme to takhle:u G.R.R.Martina jsem měl pocit,že popisy těchto věcí děj nenarušují,tak nějak tam patří.Prostě to většinou nebyli samoúčelné popisy lidské krutosti proklédané diskuzí party dlaždičů!
  • upraveno 27. března 2008
    Souhlas s Lokkenem, já sem u Acháji měl naprosto stejný pocit. V nějakém náhlém pominutí smyslů jsem si koupil i druhý díl a i když je trochu lepší, pořád se mi zdá, že Zemiansky trpí docela vážnou SM úchylkou... A dělá si dobře psaním :) A nejde ani tak o to co, ale jak to píše, přesně jak heavy píše.. :)

    A přitom rovna u něj je to jeho vyžívání se v ponižování a ubližování docela škoda, protože psát jako on umí. Njn, co naděláme.
  • upraveno 18. dubna 2008
    Doufám, že tu není nikdo, kdo nečetl Dunu Franka Herberta? Teď myslím úplně první díl, ne ta na několik způsobů převařovaná pokračování. Je možné, že mladším ročníkům unikl (česky vyšlo 1988). Klenot v záplavě všeho toho, co nás zaplavilo po revoluci. A do mé "top SF ten" se vejde s přehledem.
  • upraveno 18. dubna 2008
    Četl jsem to, ale je to už tak dávno, že to ani není pravda. Bylo to něco o kořeněných červech, ne? ;-) Mimochodem, včera jsem si na zkoušku koupil Noční hlídku od nějakého toho Rusáka. Doufám, že bude tomu názvu dělat čest.
  • upraveno 18. dubna 2008
    Já to taky četl už před časem, ale rád se k tomu stále vracím. Ano, je to cosi ekologicky zaměřeného o nesmrtelnosti... Cože, tys ještě nečetl Lukjaněnka? :-O To snad není možné, že někdo takový vůbec může existovat! :-) Radši si přečti ale knihy, než se podívej na ten film, mohlo by tě to odradit (pokuds ho už náhodou neviděl).
  • upraveno 18. dubna 2008
    Neměj obavy, já se snažím vždycky přečíst knihu předtím, než se podívám na film. Nad Noční hlídkou už jsem, pravda, několikrát v minulosti uvažoval, ale vždycky z toho sešlo. Jak řekl GRRM: "Tolik knížek a tak málo času!"
  • upraveno 18. dubna 2008
    Potíž je v tom, že některé filmy nemají knižní předlohu.;-) Ten čas si budeš muset možná udělat - Hlídek je pět dílů.
  • upraveno 19. dubna 2008
    Na Noční hlídku jsem se taky několikrát chystal, ale pak jsem jí jednou držel v ruce, prolistoval.. a odložil. Přišla mi nějak moc syrová a taková.. jak to říct, uspěchaná? Byl by Heavy, příp. Léto, nějaký lehký nástin, jaká je doopravdy, po přečtení?
    Jinak když jsem tě četl tady vedle o těch utajovaných perlách :) - teď v poslední době jsem naslepo objednal Predátory od Žambocha. A byli výborný. Přitom se taky o nich nikde moc nemluví, přijde mi. Je to typickej Žamboch, promyšlená akce, výborně načrtnutý prostředí, věrohodní a přitom patřičně hrdinní hrdinové.. ;)
  • upraveno 19. dubna 2008
    Výstižný nástin provedla lady Tyna, velká znalkyně tajemných nauk a lidských duší. Snad na mne neuvrhne nějaké kouzlo, když se ji zde odvážím citovat:
    "Už dlouho jsem pořádnou fantasy od jiného autora než GRRM nečetla, ani nepamatuji. Nějak mi už nechutná, od doby, co jsem objevila Sapka. Tehdy jsem při čtení jiných knížek měla pocit, jako bych byla narkoman zvyklý na herák a někdo mi cpal nurofen Zkrátka žádný velký požitek. A objevení "Písně" bych přirovnala k novému dealerovi na trhu, který má ještě čistší zboží
    Na milost jsem byla ochutná vzít tak ještě Lukjaněnka a jeho "Hlídky", protože to není čistá fantasy, navíc je mi kulturně blízká (viz plasticky popsaná sídliště a debilové, co nechávají dveře od výtahu otevřené ) a taky jazykově (nejvyšší světlá kouzelnice, kterou zběsile hledají, se jmenuje Světlana a holčička, která se má stát mesiáškou Naděnka (rusky naděje) ) a ráda jsem se dozvěděla něco o ruské mentalitě. Nehledě na to, že Lukjněnko je podle mého jediný, který dokázal ve svých knížkách vystihnout, že i dobro má co nabídnout. Psát o tom, jak je přitažlivé zlo, je strašně jednoduché. Můžeš si dělat, co chceš, jak chceš. A ti dobří ve většině knížek jak idioti.
    Navíc má vážně smysl pro hlášky, takže se i člověk zasměje. A jako třešnička na dortu je ta část Denní hlídky, která se odehává v Praze s upírem Vítězslavem Hrubínem v hlavní roli. Takže, i když kvalita různě kolísá, já ho mám ráda."
    Nebo ser Chmur (toho času v exilu):
    "Velká síla Martina i Lukjaněnka je ve vykreslování charakterů postav.
    Lukjaněnkovi hlídky se mi moc líbí. Připadají mi takové lehce melancholické. Tak nějak si představuji ruskou mentalitu. Zasmušilou se sklonem utápět svůj žal v samohonce."
  • upraveno 19. dubna 2008
    heade, vzdej to, Rytíř tu stejně celý víkend nebude, aby s teou polemizoval :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. dubna 2008
    Ovšem, vynechat Temnou hlídku (není od Lukjaněnka). Poslední titul s přiléhavým názvem Poslední hlídka jsem ještě nečetl. Ale z trilogie Noční, Denní a Šerá hlídka se mi nejvíc líbila prostřední, což je celkem neobvyklé, neboť prostřední díly obvykle bývají nejslabší.
    P.S. Když už jsme u těch Rusů, četl někdo Posledního pána prstenů od Yeskova?
  • upraveno 20. dubna 2008
    Nejslabší bývají čtvrté díly. ;-) Toho rusáka neznám. To je nějaké pokračování Frodových noshledů?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 20. dubna 2008
    Je to Středozemě přeházená na ruby. Mordor je vyspělejší než ostatní země, Elfové jsou narcistický svině, který si myslej, že budou světu vládnout natrvalo, Aragorn vytáhne Rohan do války skrze přeříznutí Eowyn, kterou pak odkopne, Gandalf je něco jako Melisandra, jenom ne tak sexy, naopak Saruman je sympaťák, , král Sauron VIII. je normální člověk. Z klasickejch postav je jedinej sympatickej Faramir. Zatim se to líbilo i velkejm fandům Tolkiena, který to četli, takže určitě neprohloupí, kdo si to přečte.
  • upraveno 21. dubna 2008
    Flanker: No jako zaslepený fanoušek tolkiena a LotR musím říct že mě osobně se Yeskovovo dílo moc nelíbilo.Podle mě prostě vzal klasický koncept,nic moc nepřidal a jen shrábl výsledek bez velké práce.ALe já obecně nemám moc rád jakékoliv napodobování...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. dubna 2008
    Právě že mě to jako napodobování nepřišlo ani trochu. Vždyť celkovej styl a pojetí je naprosto jiný. Ale možná je to tim, že mě Tolkien - knihy (ano, jsem tak trochu kacíř) připadají už příliš dětský a žádný extra fanoušek jsem nebyl ani někdy v těch 15, co jsem to četl. Ale jak říkám, v mym okolí se to líbilo i lidem, co na JRRT nedaj dopustit.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.