Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1356792

Komentáře

  • upraveno 2. listopadu 2007
    Já z Amberu přečetl 2 knížky a nepochopil, co na tom kdo vidí - přidal bych se k Argovi. Ale tohle je svobodná země. Taky jsou lidi, co čtou životní příběhy celebrit součaného popu - takže jen víc Amberu.
  • upraveno 2. listopadu 2007
    D: Vím, co mluvím. Možná je to tím, že nejsem geniální.
    J: Osobní neprávní.
    B: Jasně. Ať si čtou, co chtějí; ale nemohou říci, že jsem je nevaroval.
    Upřesnění:
    Docela ucházející jsou první dvě knížky. A dejme tomu pátá. Ale díly 6-10 jsou fakt už nastavovaná kaše...
  • upraveno 2. listopadu 2007
    No já bych neřekl anstavovaná kaše, ale je pravda že Merlinovi Kroniky nedosahují kvality Corwinových kronik. Je to jedno z nejlepších čtení ajké jsme měl tu čest číst :)
  • upraveno 2. listopadu 2007
    Tým je povedané všetko podstatné!!! :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. listopadu 2007
    Ano, měl jsem to upřesnit: Amber 1-5.
  • upraveno 2. listopadu 2007
    ad Amber) První díl mě uchvátil, druhý nezklamal, třetí překvapil, čtvrtý navnadil, při pátém už jsem trochu přeskakoval stránky... Ale pozor, já nečetl Devět princů z Amberu, ale Vládce stínů. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. listopadu 2007
    A to neni to samý? Jinak v hodnocení dílů jsem víceméně zajedno. Do Merlina už jsem se nezačet vůbec.
  • upraveno 2. listopadu 2007
    Je, ale v jiném překladu. A je zajímavé, že na Vládce stínů nadávali, ale mně se líbil víc.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. listopadu 2007
    Budu tu muset někdy srovnat, Taky jsem četl Vládce stínů.
  • upraveno 2. listopadu 2007
    "Divoký vítr mě hnal na východ od zapadajícího slunce." Klasika. (zde bych normálně použil smajlík "cool" :-) Naneštěstí jsem ho někomu půjčil a on mi ho zohnul a vazba se přepůlila na str. 52 :-( takže ho mám na pokračování ve dvou dílech.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. listopadu 2007
    Ještě že ne na západ :))
  • upraveno 2. listopadu 2007
    "Zmocnily se mě pochybnosti o čistotě veškerých lidských úmyslů a usadily se mi na prsou." Tohle tam taky bylo. Pamatuju si, jak jsem z toho úplně šílel, ten Zelaznyho poeticko-přímočarý styl mě úplně uchvátil, chtěl jsem být jako on! :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. listopadu 2007
    Ále, nedělej si kvuli tomu těžkou hlavu.
  • upraveno 3. listopadu 2007
    Tady je to trochu OT, ale už jste viděli Stardust? Já bych ho spolu s prvním dílem LOTR dávám na 1.-2. místo v soukromém žebříčku mnou shlédnutých fantasy filmů.
  • upraveno 3. listopadu 2007
    Ačkoliv je ta hranice velmi tenká a obtížně určitelná a ač Stardust je velmi pěkný film, na mém seznamu fantasy filmů vůbec nefiguruje, protože IMO je to pohádka, výborná, zábavná o tom není sporu.
  • upraveno 3. listopadu 2007
    Alnag: Tak teď jsi mě dostal... Už jsem chtěl odepsat něco o tom, že fantasy a pohádka je totéž, ale když tak o tom přemýšlím, tak Rákosníček asi fantasy nebude - a přitom se tam čaruje, bojuje - i když ne mečem. Takže nebudu polemizovat.
    Nezná tu někdo teorii?
  • upraveno 3. listopadu 2007
    A Barbar Conan (a nebo když to tak vezmu Píseň ledu a ohně) je sotva pohádka... ale samozřejmě to jsou sousedící žánry a na tom pomezí je ten Stardust.
  • upraveno 3. listopadu 2007
    No já jsem Stardust ještě neviděl (a ani nečet), ale není to podobný jako s Harry Potterem? Ten je taky na pomezí pohádky a fantasy, škatulka pro to moc neexistuje, leda snad dobrodružný film. No ale vůbec nejlepší je neškatulkovat, a už vůbec ne v diskuzi Písně ledu a ohně, která je taky na pomezí žánrů.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. listopadu 2007
    Rozhodně Stardust je spíš pohádka s fantasy prvkama (konekonců už jsem o něm psal na Noční hlídce). Docela bych to z našich pohádek přirovnal k Princi a Večernici. S Harry Pottrem to moc podobný neni ( i když já celej viděl jenom čtvrtej díl).
  • upraveno 3. listopadu 2007
    S Potterem to nemá společnýho nic kromě národnosti autora předlohy; viděl jsem všechny díly kromě čtvrtýho:-) a rozhodně jsem se u Stardustu bavil líp než u všech Potterů dohromady. Pokud jde o román (rozsahem spíš románek), je to hezké melancholické počtení (pohádka?), ale rozhodně ne nezapomenutelné. IMHO snad první případ, kdy je film lepší než kniha.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 4. listopadu 2007
    bedynka: Stopro souhlas.
  • upraveno 5. listopadu 2007
    bedynka píše:
    Už jsem chtěl odepsat něco o tom, že fantasy a pohádka je totéž, ale když tak o tom přemýšlím, tak Rákosníček asi fantasy nebude - a přitom se tam čaruje, bojuje - i když ne mečem. Takže nebudu polemizovat. Nezná tu někdo teorii?
    No, to je zase nahrávka... díky za ni...
    1) teorie neznám, leč drze vytvářím
    2) pohádka se od fantasy liší pouze nonšalantní neurčitostí "za devatero horami a řekami", proti "za řekou Ravenath, širokou dvacet sáhů a sedm coulů, v pravotočivém záhybu u nízkého písečného ostrova"
    3) Pohádka není IMHO žánr o nic méně kvalitní a zajímavý; existují pohádky dočista skvělé a nepotopitelné (obvykle srůstají více či méně s nějakým mýtem)
    4) Rozdíl Stardustu a srovnávaných věcí (LOTR, Amber) mi IMHO není jasný vůbec, a podle mne je to všechno fantasy jako lusk; srovnávání tedy není od věci (snad jen lze namítat, že u mne je vítěz jasný předem, což je trochu nuda...)
  • upraveno 5. listopadu 2007
    Newtonovo delo a Andelske pocty
  • upraveno 25. listopadu 2007
    Hm, můj úlovek posledních dní.
    Pohřbeni ve snu (Obstojná sbírka japonských detektivek. Lepší i horší kousky, ale převažují ty lepší)
    Tanith Lee: Temný tanec (Hezká klížka, ale jen pro holky. Nebo spíš pro dospělé ženy od dvaceti výše. Pro chlapy čtení o tom, jak je nepříjemné porodit a vychovávat dítě, které vám udělal vlastní otec, který si o sobě myslí, že je upír (a možná i je), a pak o tom, že i nechtěné dítě je vaše dítě a když z něj vyroste monstrum, možná je to tak trochu i vaše vina, moc není. Nezkoušejte to, nudilo by vás to. Zaručeně.)
    Vladimir Vasiljev: Temná hlídka (Důkaz, že když dva dělají totéž, není to totéž. Narozdíl od Lukajenka Vasiljev pouze prostoduše ukauje, jak je děsně kchůl být zlý a ti hodní jsou jen trubky. Jo, ale zlí jsme jen na ty ostatní, sami na sebe se můžem spolehnout, takový my jsme pašáci. Fuj, pryč z mé knihovny, bábole, ať mi nenarušíš hezkou sérii Hlídek.)
    Charles Stross: Archivy hrůzy (Obstojná knížka, nápadam podobná Hlídkám. Nicméně člověk, který si z fyziky pamatuje akorát to, že věci padají dolů a teplejší těleso se nemůže ohřát od studenějšího (druhý termodynamický zákon) si ji tak úplně nevychutná.)
    China Miéville: Un Lun Dun (Hezká pohádka, na kterou jsem už bohužel asi stará. Nicméně před deseti lety bych z ní byla nadšená, už jen proto, že tehdejší trh trpěl chodobným nedostatkem fantasy s dívčími hrdinkami. Tedy dobré fantasy. Blábolů od autorek, které si myslely, že stačí přidat do jejich červené knihovny jednorožce, kouzelníka a nějaký ten magický předmět, bylo vždycky dost.)
    Kodži Suzuki: Temné vody (Hm, asi nějaký japonský měsíc. Hezká sbírka hororových povídek, které spojuje pouze motiv vody, od autora Kruhu s překvapivě optimistickým poselstvím, kterému ovšem předcházel strašlivý konec jednoho života. Člověk se akorát musí vcítit do japonské posedlosti vodou, která se u ostrovního státu dá chápat, nicméně nám trošku uniká. I když Lipno je Lipno, to zas jo.)
  • upraveno 26. listopadu 2007
    Temná hlídka je příšerná.
    I já se vrhnul an New Weird (ačkoliv Un lun Dum do New Weird zapadá je okrajove právě Mieville je klasickým představitelem a zakladatelem New Weird) a ač jsem se moc těšil na zážitek ze čtení hodně dobře hodnocené městské fantasy Květinové zkoušky tak výsledek je zatím více než rozpačitý. Snad se to pohne lepším směrem. Musím říct že raději mám New Wave v jejímž čele byl třeba Zelazny...Ambere Ambere kde je tě konec?
    Jelikož tedy nemám náladu momentálně pokračovat vrhnul jsem se na Zabíječe trolů, který mi z populární ságy o trolobojci scházel a i zde cítím jisté rozčarování. Trolobijské povídky se mi nelíbí.
    a aby Warhammeru nebylo málo dal jsem si Maluse temnou čepel. Příběh který by měl být temný tak že by se měl nechat krájet, v druhé půlce trpí úpadkem rozvíjení osobnsoti Maluse Temné čepelana úkor "kde je další svině kteoru můžu umučit nebo zabít". Přičemž mučrní chybí (jaká škoda v porovnání třeba s krutostí v Květinové zkoušce nebo Hry o trůny) Ale rozhodně je to lepší než Zabíječ Obrů a Zabiječ orků.
  • upraveno 26. listopadu 2007
    Imperium Bohemorum: a hned první povídka od V.Kadlečkové je fajn
  • upraveno 26. listopadu 2007
    Ze seriálů mě poslední dobou stejně nejvíc baví JFK. To je sázka na jistotu! :)

    I když sem četl i ten druhej díl Draka Jeho Veličenstva a vcelku dobrý, příběh pokračuje v nastoleném duchu, sem tam i drobet překvapil :)
    Jinak sem si koupil Vládcové obchodu, a to teda bylo zklamání, protože autor odkazoval na inspiraci Amberem a kdesi cosi... Měli by tam napsat tučně, že je to tak pro 10-15 věk, protože jinak to zklame jednoduchostí děje a postav. Ale napsaný to špatně není.. jen jsem čekal víc a bylo to hodně předvídatelný.
    Njn, holt sme zmlsaný :))
  • upraveno 26. listopadu 2007
    Temné vody jsem viděl coby film. Nebylo to špatné.
  • MIlMIl
    upraveno 26. listopadu 2007
    Dík za tipy i za varování a podělím se o své zážitky.
    Dům mrtvých od Eriksona - druhá kniha ságy. Začátek super, pak maličko rozvláčněné, závěr spíš příslib než vyvrcholení. Celkově velmi dobré (to je 2).
    Oscar Wilde - Ideální manžel Už jsem tu na mnoha místech psal, že čtu nejen fantasy. Tahle knížečka (vlastně scénář divadelní hry) mi vydržela dva dny a pobavila mě. Víc sem od ní nečekal, víc v ní ani není.
    Veniss Undergroun - Jeff VanderMeer - Taky new weird. Hodně dobré. Románu bych dal dokonce super, ale ty povídky za ním, které napsal před románem už byly slabší.
    1985 - Antony Burgess - Vyšlo to nedávno hned jsem to jako fanoušek 1984 musel mít. Nejprve je jakýsi rozbor románu 1984 a jelikož podobné věci nevyhledávám (často nečtu ani doslovy autorů či překladatelů) tak tohle mě zaujalo. Pak samotný Burgessův román něco mezi 1984 a mechanickým pomerančem. Taky hodně dobré, ale po doslova šoku z 1984 už ne tak stěžejní.
  • upraveno 28. listopadu 2007
    Zdravím. Poslední dobou sice moc nečtu, ale přece jenom:
    Hermann Hesse- Stepní vlk- Dost na palici knížka. Týpek trpí absolutní schízou, fakt super čtení, ikdyž see u něj musí přemýšlet.
    Stephen King- Geraldova hra- klasický King, skvělý horor.
    Terry Prattchet- Maskerade- v angličtině je to celkem maso, český překlad byl lepší:)
    Barb Hendee, J. C. Hendee- Cyklus vznešení mrtví, první knížka je fakt super, pak už to trochu pokulhává, nadstavuje a prodlužuje, ale pořád se to dá číst
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.