Vichry zimy v dohledu? - Ice & Fire
Vichry zimy v dohledu? - Ice & Fire
Možná ano, možná ne. Na svém blogu G. R. R. Martin zveřejnil příspěvek o neobvyklém pozvání. Aerolinie Nového Zélandu mu nabídly, že ho na svůj účet dopraví na Nový Zéland, kde bude mít dostatek klidu a inspirace, aby mohl dokončit … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Železo se hodí k Euronovým železným a krev zase patří do Targaryenskému ohni a krvi ;)
(Osobně bych uvítala, aby se tady používaly správné názvy, vycházející z knih, a ne od nějakého joudy, co si to vymýšlí jen tak pro zábavu.)
Bitva krve protože
POZOR MASIVNÍ SPOILERY
Co se týče bouřlivého konce, tam je to přece jasný bojuje tu BitterSTEELova Zlatá společnost ;-) A Zlaté společenstvo naíc chodí do bitvy s Bittersteelovou pozlacenou lebkou na kopí, což je podle mne velice signifikantní rys té bitvy :D
A neodupostím si říct: KRAKÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁRYS
A co ty víš, třeba se to nakonec ujme jako fialová svatba :-D
Poznatek o krvi je zajímavý. Tak moc se v sáze nerýpu a teorií už skrze opadnutí nadšení z knih sleduju minimum. Jen tedy zde mi bitva železa moc nešmakuje. Jen kvůli bittersteelovi. Hlasuju pro Bitvu slonů, když už tu máme Zlaté společenstvo :twisted: Cersei to jistě udělá radost
Jinak byl bych opatrný s Prestonovými teoriemi. Jsou sice zajímavé, ale vzhledem k tomu, před jak dlouhou dobou vyšel Tanec, nemáme žádné záruky, že jeho teorie vycházejí. Mě osobně právě ten nápad s krakeny přijde docela přitažený za vlasy.
Navíc Zlaté společenstvo má ve zlatě zalité lebky všech velitelů, kteří Bittersteelův požadavek vzali za svůj.
Na ten výkřik ani nemám odvahu se zeptat, co znamená (jako fakt ne, nemusíš to vysvětlovat).
* v obou případch o armádu čekající venku
* v obou případech jde o armádu, kterou sužuje nějaký problém, v případě Mereenu jde o mor v případě Zimohradu hlad
* v obou případech na obou stranách dochází ke zradám
A třeba zajímává spoilerová paralela mezi Zimohradem a Bouřlivým koncem. Zlaté společenstvo vyráží do bitvy s Bittersteelovou hlavou zlatou lebkou na kopí, zatímco Boltonovi síly
Taky třeba jeho přístup k fialové svatbě dává mnohem větší smysl v kontextu dalších dvou knih, protože víme, že Malíček potřeboval Sansu vdovou, nepotřeboval smrt Joffreyho. Taky je nutné mít na paměti, že Martin nenechá mimozemšťany napadnout Západozemí jen proto, že to nikdo nečeká. Zcela logicky se tedy dájí některé věci odhadnout a myslím, že Preston ťuknul ve spoustě ohledech na hlavičku. Ale pravděpodobně to nikdy nebudeme vědět jistě :twisted:
Daenerys Targaryen - má tři draky
Margaery Tyrell - použila růži, aby se vyhnula smradu z Tywina
Oberyn Martell: bojoval s kopím proti Horovi a použil štíť k tomu, aby ho oslepil slucnem
Starkové - zlovlčí štěňata na začátku ságy
Stannis Baratheon - muži s parožím byli střílení katapultem před bitvou na Černovodě
Cersei a Tyrion - Cersei vzpomíná jak s Jaimem jednou tahali lva za hřívů pod Casterlyovou skálou a Tyrion jen o vlásek unikne tomu, aby ho sežrali lvy v aréně.
Brynden Tully - uteče jako ryba z Řekotočí
Robert Arryn - má Sokola
A naproti tomu nikdo z Greyjojů neměl příběhově s Krakenem nic. Takže představa, že by se něco takového mohlo stát mi určitě přitažená za vlasy nepřijde vzhledem k tomu, že tu je pořádný precedent ke všemu.
Skutečné spojení s erbovními zvířátky mají jen Starkové a Targaryenka, což tvoří paralelu s titulem: Starkové led, Targaryenové oheň. To je další důvod, proč se mi další bitvy nezdají, led a oheň mají v celé Písni symbolický význam, ale pro krakatice, slony, krev a železo žádná paralela není.
EDIT: Tak mě napadá, s Lady a Šedým větrem oběma mrtvými to dělá tři zlovlky (nepočítaje Ducha, což je zvláštní případ), z toho jednoho (Nymeria) zdivočelého. To zní hodně podobně jako Dany a její tři draci, z toho jeden zdivočelý... =D Můj problém je, že hodně Prestonových teorií je založeno na náznacích podobné úrovně.
Jistěže má Daenerys tři draky. Martin to tak potřebuje kvůli tomu proroctví. Kdyby si na začátku vymyslel, že dračích hlav bylo pět, tak by ta slepice vyseděla pět vajec.
Margaery - Okatě se polévat parfémem nemohla, růže je znakem jejího rodu, takže je to přirozený doplněk její róby a k tomu je velmi aromatická.
Oberyn - ano,znak + kopí zvolil účelně, aby na něj Hora snadno nedosáhl, zatímco on na něj útočil
Starkové - to už si děláš prčnu, ne? :)
Baratheon - měli paroží právě proto, že se hlásili k Baratheonům (dle nich jedinému pravému Baratheonovi).
Lannisterové chovali ty lvy právě proto, že je mají jako rodové zvíře.
Brynden - jak jinak bys chtěl uniknout z hradu, který obklopuje ze všech stran hluboká voda a hladina a protilehlé břehy jsou v maximální míře hlídané?
Co se týče Bryndena, tak sám Edmure Tully řekne: Ryby umí plavat i ty černé, takže to asi tak umělé není, když to pronáší sama postava.
Vidíš to, dobrý úlovek s Greyjoy to neznamená, že tam nemůže být něco dalšího
A zrovna pro železo těch symbolických významů je opravdu hodně Donale Noye dokonce přirovnává Baratheony k různým typům kovu, takže si myslím, že to tam svoje místo má také
Další ještě věc:
Je to zmiňováno poměrně často, že krakeni v poslední se na několika místech po planetě vynořují často na hladině a stahují lodě. Přinejmenším tam jsou k tomu, jak se tak říká semena, zda vyklíčí to už je otázka. Nepřijde mi to přitaženější za vlasy než jiný věci, které jsme v sáze viděli.
Co se Donela Noye týče, tak za ocel (steel) označil Roberta, což je jaksi mrtvá záležitost. Ano, ocel hraje výraznou roli v celé Písni, ovšem jakožto poetičtější vyjádření války (protože zbraně jsou z oceli). Nikde se jí ale nepřipisuje žádný "magický" význam.
Jsem si poměrně jistý, že "Fire and blood" je parafráze von Bismarcka. Ale to je, uznávám, jen můj výklad.
Upřímně, nemám moc rád, když se GRRM pouští to nadpřirozených jevů. A když už by šlo o něco tak grandiózního, očekával bych lepší set-up, než několik letmo nadhozených hlášek...
The crew of Ser Eustace Hightower's Lady Meredith claimed that Ser Norman Hightower's Autumn Moon was brought down by a kraken during a storm in the southern Sunset Sea in 56 AC.[11]
A já půjdu proti tobě teďka přímo a řeknu, že to je naopak foreshadowing, že se to stane :P
Kolik lidí tvrdilo, že draky není možné oživit? Kolik lidí si v sedmi království myslí, že Bílí chodci jsou mýtus? Kolik lidí si myslí, že měňičství je blbost?
Kolikrát se někdo neúspěšně pokusil o návrat draků? To samé s krvavými oběťmi obecná poučka s magií písní je, že potřebujete krev a já se znovu zeptám, kolikrát jsme to viděli v celé sáze provedené úspěšna a kolikrát neuspěšně.
Úplně stranou to, že je Euron měňič nebo alespoň má možnost manipulovat s myslí, protože v kapitole Foresaken říká Aeronovi, že ho přijde bůh návštívit a on ví, jaké má Aeron sny, což by nebylo možné, pokud by Euron neměl nějaký přístup k něčemu takovému.
Pokud už něco, tak se o to Euron neúspěšně pokusí stejně jako jeho předchůdce a Martin tak říkajíc obrátí naše očekávání, to ovšem znamená, že v té bitvě stejně hlavní úlohu sehraje krev a tak můj hlavní bod to jest, že námořní bitvu nazývám kvůli tomu Bitvou krve stále stojí. Nikdy jsem ostatně netvrdil tady, že Euron s tím musí uspět :P
Navíc vzhledem k útoku Jiných tak magie prostě bude důležitá do budoucna, jestli chceš něco, co nemá nadpřirozené jevy, tak doporučuji historický romány. Píseň je z velký části pořád fantasy.
Lepší set-up tady uznám, že můžeš mít pravdu na druhou stranu zase nemůžeš mít moc set-upu, jinak ti hrozí, že něco vyspoileruješ typicky opět spoilerový příklad
Jedna věta ale je to set-up foreshadowing. Navíc myslím si, že Martin to dělá hodně dobře bez ohledu na množství Si ostatně vzpomeň na to jak je to v té nejdražší fanfikci to funguje :twisted:
:twisted:
Euron může být prostě šílenec, který na sebe přivede zkázu stačí si vzpomenout na Aeryse, který si myslel, že se stane po výbuchu králova přístaviště drakem. Je možný že ty náznaky zůstanou nevyužitý.
Takže v tom jsem myslel, že Martin obrátí očekávání, že nahypuje Euronovo vítězství jen proto, aby prohrál. I když chápu, že díky jistým věcem ta fráze získala negativní význam na druhou stranu bych připomněl, že martin vždycky obracel očekávání tom pozitivním slova smyslu. Ne že s*al na příběh jako jistí fanfikcáři.
Příšerná fráze jsem myslel čistě z hlediska překladu.