Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
18687899192

Komentáře

  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Sagart suhlasim i ked som to nedocital cele, dostal som sa tusim len po
    ked mali hlavny hrdina s tym islamistom suboj na skale
    . Ale prvá kniha je fakt dobra.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 14. dubna 2020
    Po nějaké době nutného čtení klasické literatury a kritiky povídek začínajících autorů jsem se konečně dostal i k nějakému novému fantasy dílku, které konečně mohu vřele a nadšeně doporučit.

    Možná jste v posledním půl roce zastihli na regálech knihkupectví nový přírůstek od Hostu - nakladatelství s nutnou potřebou vydávat začínající fantasy autory ze zahraničí, občas nehledě na pochybnou kvalitu. Ovšem v případě Šedých bastardů se rozhodně nespletli. Respektive, hodně záleží na úhlu pohledu.

    Objektivně lze knihu Šedí bastardi nazvat pulpem či brakem. V podstatě jde o dobrodružný příběh zasazený do fantasy verze středověké Andalusie s rasami z něčeho jako Warcraft či podobně (Warcraft znám jen jako film, ale jde o lepší přirovnání než to autorovo k Pánu prstenů, které je trochu mimo, jakkoliv se mnoho ras jmenuje stejně - elfové, půčíci, orkové/skřeti), ale je to ten správný dobrodružný příběh s několika málo zajímavými postavami, překvapivými zvraty, víceméně kvalitním wordbuildingem a dobrými příběhovými kličkami. Mimo jiné se to také dobře čte, což beru jako bod kritiku u beletrie, kterou čtu primárně pro zábavu.

    Knihu je hodně definována vybraným vulgárním slovníkem, který podkresluje charaktery hlavních postav - buranských poloorčích jezdců - což si myslím, že může mnohé odradit. Za mě to nevadilo, jednak jde skutečně o pózu, kterou se autor snaží charakterizovat postavy a jednak jsou ony postavy přes svoji hrubost a drsnost zajímavé a snad i sympatické. Konečně nejde o nějaké ty přečestnělé a naivní postavičky, které často slouží jako hlavní charaktery fantasy knížek a jejich povaha je mnohdy na škodu, zvlášť v kontrastu s rádoby drsným světem.

    Sečteno, podtrženo, toto je po dlouhé době jedna z těch lepších fantasy knížek, které jsem četl a užil si je. Tudíž nemáte-li co číst a zajímáte se o trošku jinou odnož tohoto žánru než využívá Martin, dejte Šedým bastardům šanci. Jistě, není to žádné veledílo, těch je ovšem na světě málo a jako zábava na jeden, či dva večery je to více než vhodné.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Podaroval jsem se k narozeninám konečně sehnaným fyzickým výtiskem knihy Bůh není veliký. I když mám sken knihy, na plné opětovné přečtení zkrátka potřebuju opravdovou knihu :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Z fantasy/sci-fi za poslední roky (dekádu) bych mohl doporučit Susannu Clarkovou a její román "Jonathan Strange a pan Norell" - mj. z toho BBC udělalo 6-dílný seriál. Úchvatný styl a strhující děj z Anglie z doby regentství (napoleonské války a kousek dál) o (jediných) dvou britských čarodějích, jsou tam i elfové, i když pojati více v duchu tradice, než po tolkienovsku. Pak určitě "Viriconium" (tak, jak to vydali blahé paměti Laser books v řadě New Weird, tedy se třemi delšími pracemi, šesticí povídek a předmluvou N.Gaimana) M.Johna Harrisona, to je skutečně literatura, u které člověk může žasnout. A do třetice - krásně se četl soubor povídek P. Bacigalupiho "Čerpadlo 9".
  • AvivAviv
    upraveno 25. dubna 2020
    Strange a Norell mají skvostné poznámky pod čarou. Četla jsem jen kousek v obchodě před lety, ale bylo to zajímavé a svojské. Asi se po tom poohlídnu, když to zmiňuješ.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Oakenfist Strange a Norella jsem jednou nakoupil ve výprodeji za 100,- a stále se na to chystám. Ono skoro tisíc stránek není nijaká pohoda, zvlášť když má autorka takový těžkopádný, ale zajímavý styl
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Za sebe musím přiznat, že Strange a Norell byla asi nejnudnější kniha, do které jsem se kdy pustil, a to i když započítám Baumanovy Úvahy o postmoderní době (já musel, nařídil mi to vedoucí diplomové práce). Odložil jsem to asi po straně 120 a to se mi stává málokdy, abych něco nedočetl.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!

    Malaz konečně začíná získávat pořádné uznání na youtube a je to super.
    Samuel L. Jackson v roli Stínupána je něco, co jsem netušil, že potřebuji, ale teď po tom toužím. =D
  • Nejlepší je ta pohodová hudba v pozadí.
    Myslím, že Oponn pôsobili ako obzvlášť dobrý cast.
  • Quick Ben bude pre mňa navždy iba jeden:
    image
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Arutha Cedrik Daniels
    I see you are man of culture as well :twisted:
  • Jonathana Strangea & pana Norrella jsem četla před nějakou dobou, kdy mi kamarád doporučil knihu i seriál. Plně se ztotožňuji s komentářem jednoho uživatele na Databázi knih, který si 3/4 knihy říkal, kdy už skončí, a poslední čtvrtinu ji prosil, aby ještě nekončila :). Než se všechno rozběhne a veškeré nitky vyprávění se propojí, trvá to vcelku dlouho, ale opravdu stojí za to vytrvat. Závěr příběhu a pointa jsou naprosto dokonalé, byť já bych si osudy titulní dvojice představovala třeba jinak. Seriál jsme nakonec viděli taky, ale není samozřejmě tak bohatý jako knížka, takže některé věci nemusí divák na první skouknutí pochopit.

    Teď mám rozečtenou sérii Kroniky železného druida. Není to úplně špatné, ale není to zase nějaká zvláštní bomba. To, co někomu přijde super, a totiž hlášky hlavního hrdiny, mi naopak místy vadí, některý ten humor je z autorovy strany poněkud násilný. Ale rozhodně je to zajímavý nápad a neznám asi jinou fantasy sérii, kde by byl hrdinou druid a bylo tam takovéhle pojetí magie. Jako oddechovka to není zlé, ale do knihovničky si to doma asi nepořídím :).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Betsy Wollheimová z nakladatelství DAW Books ostře odmítla spekulace, že vydání závěrečného svazku Rothfussovy trilogie zdržují redakční práce s tím, že "z Dveří z kamene prozatím neviděla ani slovo" a že i přes autorovo ujišťování o pomalém postupu vpřed "nevěří, že by za posledních šest let cokoli napsal".
    https://www.facebook.com/fantastikavargu/posts/1426451294213521
  • Od Kevina Hearneho (Kroniky železného druida) se mi docela líbil Útok obrů, zajímavý svět a pojetí magie. Je to první část trilogie (druhý díl ještě nebyl do ČJ přeložen, třetí autor zatím píše), tak uvidíme, jestli si to udrží úroveň.

    Teď mám rozečtený první díl trilogie Trója od Davida Gemmela a zatím hodně dobré!
  • Kto hľadá nejakú slušnú knižnú sériu pre mládež a hlavne pre baby, tak môže vyskúšať sériu Škola dobra a zla od indického autora Somana Chainaniho... Mne to pripomína Harryho Pottera, ktorý je štrajchnutý klasickými rozprávkami a legendou o Artušovi. :-D Hlavnými postavami sú dve mladé slečny Agatha a Sophia, ktoré výzorom pripomínajú Lisbeth Salanderovú z Millennia a Barbie. :-D No a jedna z vedľajších postáv vyzerá ako Gamorina dvojička. Séria má 6 častí, preložené sú všetky časti okrem poslednej časti... Tá by mala byť preložená do konca tohto roka.
    Apropo, kníhkupectvo Martinus robilo v rámci 30. výročia súťaž s názvom Prvé riadky... Ide o to, že treba uhádnuť 30 knižiek podľa prvého riadku. Bolo to pomerne jednoduché, ale nad niektorými knižkami bolo potrebné rozmýšľať. :-D Nie som si istá, či tá súťaž ešte stále beží, ale pokiaľ ešte stále beží, rozhodne odporúčam túto súťaž vyskúšať.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Janulka Brandon SAnderson Vzhuru k oblakum
  • Tak Gemmellovů Tróju doporučuji všema deseti. Jistě, autor tam má pár klišé a spisovatelských nešvarů (hlavně v pozdějších dílech a zejména v bojových scénách), ale samotný příběh má vybudovaný velmi uvěřitelně, z množství ústředních postav si člověk vybere nějakou, s níž musí sympatizovat, a moc se mi líbí popis Trojské války nejen jako obléhání hradeb, ale jako vysvětlení příčin, které k ní vedly, informace o různých frontách, kde probíhala (Dardanie, spojenci, Středozemní moře), a zejména pak líčení problémů obléhaného města. Je to velmi uvěřitelné a promyšlené. Jediné, co osobně kritizuji, je skutečnost, že osudy postav se liší od Homéra, třeba Helena a Paris jsou naprosto vedlejšími postavami, a i Hektór a Achilles zemřou úplně jinak, o Agamemnónovi coby hlavním záporákovi nemluvě. Jako bonus se pak čtenář dozví, jak to bylo s 10 egyptskými ranami :-).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Hlasování o knihu roku.
    https://www.kniharoku.cz/hlasovani
    V kategorii sci-fi a fantasy je i Martinův Oheň a krev.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Chlad Chiméry, čtvrtý díl Algoru, dnes vyšel jako e-book. Tištěná kniha by měla být nejpozději 21.9.
    Kdo zatím nečetl Algor vůbec, vřele doporučuji, určitě nebudete litovat.
    http://janhlavka.cz/knihy/chlad-chimery-prichazi/
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Tak jsem zrovna dočetl Shadow and Bone trilogii a duologii Six of Crows od Leigh Bardugo. Vím, že je to teen fantasy převážně pro holky, ale po dočtení Malazu jsem hledal něco, u čeho bych se permanentně necítil v depresi, taky jsem chtěl začít číst v angličtině a tohle poměrně jednoduché fantasy je k tomu podle mě ideální. Knížky nejsou velké a rozvleklé, děj poměrně rychle odsýpá a je to taková oddechovka. Můžu doporučit všem, kteří tak jako já hledají chvilkové odklonění od epických propracovaných světů, kde každá chvilková nepozornost znamená desítky stránek přemýšlení, co že se to vlastně stalo. Duologie Six of Crows je pak lepší než Shadow and Bone a dá se číst i bez znalosti původní trilogie.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • Přečetla jsem tři knížky od Ivany Novákové, které vyšly jen jako e-knihy: "Zpackané kouzlo" + ze série Azdarchon "Serafína a drak" a "Bellis a dračí král". U autorky se mi líbí její práce s jazykem, ten jsem si vyloženě vychutnávala. Azdarchon je taková YA fantasy, ale velmi mile napsaná, hezký svět, příjemné postavy, velmi pohodové čtení.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Tak i další velká série, kterou Talpress svým pochybným jednáním u nás málem pohřbil, se zřejmě dočká nového vydání. :-)

    Práva na Malaz získalo nakladatelství Planeta9 a chystá reedici v pevné vazbě, viz.
    https://www.facebook.com/groups/1407045906237629/permalink/2796726393936233/
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Obávám se, že to utnou někde ve třetině.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Zemřel John le Carré, mistr špionážního žánru.
    Hodně jeho knih dostalo také filmové nebo seriálové zpracování - jako Jeden musí z kola ven (což se mi velmi líbilo nejen knižně, ale i film a taky seriál), Noční recepční, Nejhledanější muž či Špion, který přišel z chladu.
    Aktuálně mě ve čtečce čeká jeho Malá bubenice.
  • Jeden usí a Nočního recepčního jsem viděla, hodně líbilo. Sakra, tenhle prosinec je co do spisovatelských úmrtí nějaký drsný.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Časopis XB-1 se dostal do finančních problémů. Pořádají sbírku, aby vydávání zachránili.
    Hithit - Zachraňme XB-1!
    Zachraňme XB-1, nejdéle vycházející čistě literární časopis s tematikou Sci-Fi/Fantasy/Horor v ČR!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.