Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
18788899092

Komentáře

• @p1e9t9r2 Taky si myslím, že to nevyjde, ta informace o létě byla k roku 2021 a jak víme, nic nevyšlo. Kdyby to měl dopsané a mělo to vyjít letos, určitě by kolem toho byl veliký humbuk. Takže Kolo času neodkládej :-D.

Já se k sérii dostala náhodou přes různé komentáře na DK, aniž bych tušila, že je nedokončená. Pokud by dlouho očekávaná trojka vyšla v dohledné době, tak se hněvat nebudu, ale podle zpráv, na které jsem narazila, tomu nevěřím.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 11. února 2023
    Je otázka, jak moc se Martin podepsal na příběhovém pozadí v Elden Ringu. Jestli to stojí na jeho nápadech nebo je to celé jen velká Miyazakiho pocta Martinovi, zvlášť když jména všech polobohů začínají na písmena G, R nebo M., což je něco, co by tam mistr asi nenacpal záměrně. Každopádně těch odkazů a inspirací je tam hodně. Od erbovních znaků, šlechtických rodů, lvů, zlovlků a jelenů, přes uctívače ohnivého boha, silné ženské charaktery až po koloběh života skrze kořeny Erdtree, který někomu může připomínat Yggdrasil, mě to připomíná koncept čarostromů. Nebo alespoň si myslím, že nějak podobně fungují i ty v Západozemí.

Každopádně doporučuji Vaatiho videa. Zrovna vydal třetí díl a další jistě budou následovat. Nevím jak moc dobře konzumovatelné to bude pro lidi co hru nehráli. Zpracované to má však skvěle. ;-) Není to sice moc čtení (pokud si k tomu nezapnete české titulky), spíš poslech a hezké obrázky ale poslouchá se to dobře a zabere to jen hodinku a půl, tak tomu dejte šanci.

První díl:

Druhý díl
    Třetí díl
    Čtvrtý díl
    Miquella
  • Tak jsem koukal, že výjde navazující kniha na odkaz dračích jezdců :D :D jen netuší někdo, jak je na tom kronika královraha 12 let je už sakra dost
  • Kdo má rád Shustermana (Smrtka, Sucho, Bez šance), 13. 10. bude mít od 17:30 autogramiádu knihy Kosení v Luxoru na Václaváku v Praze.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Díky za info - dcera už přečetla Smrtku i Nimbus a chystá se na Kosení, takže tam jdeme.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @MonteKarstark opožděně ale přece, myslel jsem že nic krásnějšího než příběh Dark Souls 3 FS udělat nemůže, ale Elden Ring je fakt poklad. Každý kousek toho příběhu je fakt jako Hra o Trůny, jen místo šlechtických rodů jsou to polobozske rodiny a místo králů Bohové.
    upraveno 9. listopadu 2023
    @Benji Přiznám se, že příběh DS1 si ještě jakž takž pamatuji, ale DS2 a DS3 už se mi úplně vykouřily z hlavy. Jen vím, že se to tak nějak stále točí okolo toho, jestli na konci nastane věk světla nebo temna.

Svět Elden Ringu mi proti tomu přijde o dost bohatší. Tím jak je ten Mezisvět ovládaný Zlatým řádem a mnoho dalších vnějších entit/božstev se do něho snaží proniknout a nahradit jej vlastním, tak je ten svět o dost bohatší na různá témata a styly. A nakonec to může vést i k šesti různým koncům. Vaati jim věnoval samostatná videa která jsou i díky těm úvodním animovaným filmečkům naprosto boží. Nejlepší z nich jsou:
    smrtí prolezlý Age of the Duskborn
    a hlavně mrazivý Age of the Stars

Jen škoda, že v některých těch vodách nám Miyazaki dá jen lehce loknout aby nás namlsal a zbytek nechá zastřen tajemstvím. Třeba dračí město Farum Azula. Vznášející se v oblacích, rozmetané tornády a zároveň vytržené mimo tok času. Nebo Krvavá hvězda. Beztvářná matka u které našel Mohgwyn útěchu. Jak by vypadal Mezisvět kdyby se jeho plán naplnil a započal novou krvavou dynastii. A především záhadný Miquella, jak to s ním doopravdy skončilo a jaký byl jeho plán? Snad alespoň na některé z těch otázek odpoví chystané DLC Shadow of the Erdtree. Těším se na to jak malej Jarda.
    @MonteKarstark
    Dvojku ignoruji, dá se brát že stojí bokem příběhu
    Trojka je vlastně něco jako "o tisíc let později" když Chosen One v jedničce obnovil Oheň, a postupně se tím v čase znovu obnovily království co jsme navštívily, jen se to opět trošku pokroutilo a vznikl náhradní plán. Příběh není tak lineární, ale mnohem víc do šíře a taky má pět konců. Navíc na mě funguje mnohem víc emocionálně, všichni Lords of Cinder (vybrane mocné bytosti které mají nahradit svoji duši Oheň ale každý odmítl z jiného důvodu) mají skvělý příběh.
    @MonteKarstark ale ano, Elden Ring je mnohem epictejsi, navíc má člověk pocit že svět tam jde nějak zachránit
    Hlavní pointa duality (inspirace v Křesťanství?) je super plottwist a každý demigod má i sám o sobě něco co by stačilo na jednu knihu
    Můj oblíbený je samozřejmě Morgott.

"Though born one of the graceless Omen, Morgott took it upon himself to become the Erdtree's protector. He loved not in return, for he was never loved, but nevertheless, love it he did."
    Miluju.
    @Benji V DS3 se mi nejvíc líbí ty věci z DLC, hlavně díky Painted World of Ariandel. Tyhle záhadné skryté lokace v obrazech, v zrcadlech, ve snech a nočních můrách (Bloodborne) atd. jsou vždycky supr překvápko a baví mě objevovat jejich příběhové pozadí. Pamatuji si, že vše okolo Friede, Gaela a spol. mě tenkrát docela dostalo. V Elden Ringu mě nějaké takové lokace trochu chybí.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Argo má soutěžní adventní kalendář.

https://argo.cz/advent/
  • Koukám, že dnešek už nestíhám, ale dobře vědět. Dík.
  • Nevíte prosím někdo, kdy vyjde poslední Červenák ze série Stein + Barbarič (+ Jaroš) v českém překladu?
  • Umím říct jen tolik, že příští rok.
  • @Aviv Pořád jsem doufala, že to stihnou do Vánoc, většina dílů u nás vždy vycházela s koncem roku. No... Ježíšek mi knihu nepřinese, ale snad to jistí svátek v březnu :-).
  • Martinusácka marcová súťaž sa ku mne dostala až dnes. Celkom fajn, dve mi však robia problém.

https://www.martinus.sk/knizneputovanie/2024-03-25
  • Aviv: Které? Mám zatím všechno :-).
  • Jinak pozor, v české verzi soutěže jsou trochu jiné pohlednice.

https://www.martinus.cz/knizniputovani
  • AvivAviv
    upraveno 26. března
    Netuším ten bar. A zatímco v české je pohled s lesem a lukem a šípy (ten jsem uhodla), tak v slovenské je nějaký černý drak se zlatým brkem a to je to druhé, co nevím.
  • @Aviv Pohľadnica s barom: Komisár z upršaného Anglicka. Autorka píše pod mužským pseudonymom a napísala slávnu ságu. :-) Pohľadnica s drakom: To je postava z úplne novej fantasy knihy, ktorá už vyšla v slovenčine, ale ešte nevyšla v češtine. :-)
  • Vďaka.
  • upraveno 23. dubna
    image
    Tak dnes mi přišlo Čtvrté křídlo, první díl ságy Empyreum, fenomén internetu, kterému jsem se už nedokázal nadále bránit. Četl to tu už někdo a jaké máte názory?
    Draky mám rád, ale ve spojení s touhle knihou vídám častěji výrazy: "young adult" a "sexuální napětí". Tak snad je tam alespoň kvalitní mezidruhový koitus :twisted: a k milostnému trojúhelníku se ve druhém díle přidá i to čtvrté křídlo u vozu.
  • upraveno 7. července
    @Azrael čekala jsem na to z knihovny a včera dočteno. Kniha je provedením fakt vymazlená, tmavá ořízka se siluetami draků se líbila i mým dětem. Jistě, dej i některé momenty jsou předvídatelné, ale kupa věcí ne a četlo se to velmi dobře. Po přečtení Zmije a křídel noci jsem měla obavy, ale u Čtvrtého křídla zbytečné. Já doporučuji :-). SPOILER:
    Jediné, co bych vytkla je neustálá eliminace potencionálních dračích jezdců v průběhu výcviku, kdy si království snižuje početní stavy lidí schopných boje.
  • @MonteKarstark na mezidruhový koitus jsem se těšila a
    nebyl
    .
  • Si budete musieť vystačiť s Diovými eskapadámi v gréckych bájach, moji milí. :D
  • @Aviv já furt nepobírám ten zlatý déšť.
  • Tak možností je niekoľko - a) ker so žltými kvetmi vrástol do škáry v múre a prenikol vetvičkami cez okno/škáru, b) proste tam normálne začalo pršať a malo to zlatistú farbu, c) niečo vizuálne podobné možnosti b avšak s výraznejším zápachom, d) idem pohľadať pôvodný grécky termín.
  • Ha, tak ani v Grécku sa na tom nevedeli zhodnúť a mali niekoľko interpretácii, od letného dažďa meteorov, cez vzácnosť vody počas vyprahnutého leta, mýty o doslovne zlatých ľuĎoch žijúcich v minulosti, slnečný svit, po obyčajné satirické kúpenie povoľnosti zlatom.

https://mythology.stackexchange.com/questions/5566/when-zeus-impregnates-danae-what-is-the-meaning-of-the-shower-being-golden

Napokon zistíme, že len básnik nevedel nájsť lepší rým. :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.