Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
18687889092

Komentáře

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Arutha napsal(a):

    Čítali ste niekto Ready Player Two? Ohlasy z netu sú dosť zmiešané, prevažne negatívne.

    @Arutha - sorry, jinak to tady nejde - přesun příspěvků jde udělat jen do úplně nové diskuze. Ale klidně jsi to mohl zkopírovat a postnout to sem sám :)
  • @Nevada Dík, nabudúce budem vedieť. :)
  • Michelangelo v podaní Irvinga Stonea - mňam.
    Od trinástich do takmer deväťdesiatich rokov, cez miestami takmer absurdné peripetie a všelijaké krízy (Júliov náhrobok, to je Odysea na druhú), farbisté rázovité lokality, s tonami individualít a vnáraním do senzuálno-filozofického tvorivého procesu a rôznych citov až k rozlúčke, ktorá ma zanechala trochu rozochvenú. Podrobné, plynúce po svojom, menlivé. Neskutočný chlapík, ten Michelangelo. A to ako ho vykreslil tuto autor budiace závratne skutočný dojem. Ten dlhý zoznam použitých zdrojov priniesol svoje ovocie.
  • Asi nejrozsáhlejší pořady k výročí vydání prvního sešitu románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 100-let-s-haskovym-svejkem-pripominame-si-vyroci-vydani-prvniho-sesitu-romanu-8430491. Literární kritici, audiknihy načtené různými herci, průvodce oblíbenými pivnicemi autora. V protikladu k tomu Česká televize. Nezazmenal jsem nic. Nejsou schopný zařadit do vysílání alepoň Švejka s Hrušínským. On asi ještě jejich dramaturg nepochopil, že vlastně Švejk není vánoční film, takže nemusí běžet jenom o Vánocích.
  • upraveno 1. března 2021
    Aviv napsal(a):

    Michelangelo v podaní Irvinga Stonea - mňam.
    Od trinástich do takmer deväťdesiatich rokov, cez miestami takmer absurdné peripetie a všelijaké krízy (Júliov náhrobok, to je Odysea na druhú), farbisté rázovité lokality, s tonami individualít a vnáraním do senzuálno-filozofického tvorivého procesu a rôznych citov až k rozlúčke, ktorá ma zanechala trochu rozochvenú.

    Už je to docela dlouho, co jsem se s touhle knížkou potkala, ale taky na mě Michelangelův příběh udělal velký dojem. Hlavně jeho vytrvalost, jak se zakousl do úkolů, se kterými si nejdřív vůbec nerozuměl (třeba ta bronzová socha papeže). Ve filmovém zpracování Ve službách papeže si vybrali sice jenom část z Michalangelova života (a je z roku 1965), ale mě vlastně naopak přivedlo ke knížce. Nevím, znáš ten film?

  • AvivAviv
    upraveno 1. března 2021
    To samé, to samé. Videla som film, páčil sa, potom som v obchode zmerčila knižku a na Vianoce ku mne dorazila.
    S tým bronzom sa natrápil. A potom skončila tak ako skončila. V tej Bologni furt vládli nejaké antipatie, aj kamenné sochy mu tam vandalizovali. A že "Ten váš model mojej osoby žehná, či preklína?" "Ehm... Dáva Bolončanom najavo, že si nemajú vyskakovať." Aký diplomat. :D Čo však po väčšinu časov vôbec nebol. Le terribilita.
  • upraveno 2. března 2021
    Ještě ta Michelangelova výborná odpověď v původní verzi:
    "Kdy to bude hotové?"
    "Až s tím budu spokojený."
    "Jak spokojený? Vždyť už to děláš celé čtyři roky."
    "Dokončím to, až to bude hotové, Svatý otče."
    Taky Ti to něco připomíná? :-D
  • Ano, začína to na G a končí na M. :D
    Z vedľajších postáv sa mi dosť páčil kamarát maliar Grannaci a prior, ktorý Michelangelovi umožnil pitvať. A vtipné cameo maliar, čo vysvetľoval ako mieni ochrániť maľbu Posledného súdu pred zničením.
  • Na Martinuse ďalšia knižná hádanková súťaž, ak má niekto chuť. :)
    https://www.martinus.sk/kniznadetektivka
  • Dík za tip.
  • @Arutha Nooo, tak zjišťuji, kolik toho nevím. Mrkla jsem na to dnes a uhodla jen dvě knihy.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 8. března 2021
    Vyšel poslední díl Shustermanovy trilogie Zvon, už se těším, až dorazí.
    image
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Četl tady někdo Polovičního krále od Hamouze?
  • @Riokai Nečetla jsem, ze zvědavosti jsem si otevřela "profil" knihy na Databázi knih a viděla jen samé ovace. Takže asi v dohledné době přečtu. Díky za tip :-).
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Lady Ašara já si to právě na základě databáze knih a těch komentářů tam pořídil a.. no jak bych to jen kulantně řekl, zatím se mi to nepodařilo uchytit nějak a bojuju s tím. :-D tak mě zajímá, jestli tady někdo tu knihu náhodou nečetl a neměl třeba stejný pocit. :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Zvon pokořen. Za mě velký dobrý. Východisko ze situace jsem trochu očekávala, ale způsob a konec příběhu ani náhodou. Určitě jsem trilogii nečetla naposledy a doufám, že v čj vyjdou i další knihy od Shustermana.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Krisa napodobne
  • Dočetla jsem Naslouchače Petry Stehlíkové. Četl někdo?
  • Přečten druhý díl Naslouchače s názvem Faja. A hned jsem přesedlala na jinou notu a dala Dobrá znamení (Pratchett + Gaiman). Doporučuji.
  • @Lady Ašara Dobrá znamení jsem četl, ale upřímně mě víc bavil seriál než knížka.
  • @Baron Jsem už několik let sto let za opicemi, takže existenci seriálu jsem objevila až po přečtení knihy. Včera jsem rozkoukala první díl a je to hodně věrné předloze, i když herce bych si dokázala představit větší fešáky :). Kniha mi stylem a obsahem hodně připomněla Použité duše, Ponty Pythony a film Kevina Smithe Dogma. Budu se na něj muset zase podívat :).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Hm, Použité duše mě bavily velmi (víš, že to má pokračování?), Dogma zbožňuju. Dobrá znamení jsem viděla, ale nečetla. Díky tomuhle přirovnání posouvám v pořadníku někam k vrcholu :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Já dočetla Dračici od dua Hlávka & Vybíralová. Jejich série Algor je skvělá, ale od tohohle jsem podle popisu moc nečekala. Ale opět zabodovali, chytlo mě to hned od začátku. Obsah je mírně zavádějící, prim hrají dvě ústřední postavy a jejich interakce.

    https://www.databazeknih.cz/knihy/dracice-32542
  • Nevada napsal(a):

    Hm, Použité duše mě bavily velmi (víš, že to má pokračování?), Dogma zbožňuju. Dobrá znamení jsem viděla, ale nečetla. Díky tomuhle přirovnání posouvám v pořadníku někam k vrcholu :)

    Možná, že jestli je Ti to bližší, koukni nejprve na seriál - co jsem zatím měla možnost vidět, knize je to hodně věrné.
  • To je fakt. Tu a tam nejaké zmeny sú, ale nerušili (napríklad to, že čarodejnicu obsadili niekým s južnejšími koreňmi a potom upravili backstory, že jej predkovia investovali do Appleu a zbohatli a ona sa už narodila niekde na ostrovoch v trópoch a do anglického mestečka len prišla splniť svoju misiu) a malý subplot, o ktorý rozšírili anjelsko-démonskú linku bol výborný (celkovo linka Az a Crowley milá), navyše nebeská korporátna kultúra a pekelné podsvetie so štylizáciou kriminálneho podsvetia a rôzne drobnosti zasadzujúce to viac do súčasnosti... Chýbalo mi to s druhými motorkármi (ťažké ublíženei na zdraví a spol.), ale chápem to škrtnutie, na deji sa aj tak nepodieľali. Proste veľmi slušivá adaptácia. Myslím, že dosť vidieť, že konzultácie s jedným z autorov brali vážne.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Seriál dobrá znamení jsem viděla.
  • Nevada napsal(a):

    Seriál dobrá znamení jsem viděla.

    Promiň, koukám na předchozí příspěvek, já fakt neumím číst :-X.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    No, nenapsala jsem to zrovna nejlíp :)
  • @Aviv Mám doma Anděla v podsvětí, pustila jsem se do četby a zrovna včera pánové v podzemí narazili na důvod, proč se kniha jmenuje tak, jak se jmenuje. Docela ekl teda... Četla jsem to večer a měla pak trochu problém usnout a přešaltovat myšlenky jinam :-). Jak konstatovala moje švagruška, ekl scén tam prý ještě bude.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.