Píseň ledu a ohně v kontextu historie a historických románů. (!!POUZE KNIHY NIC ZE SERIÁLU)

13

Komentáře

• AvivAviv
    upraveno 28. května 2019
    Vlastne všimol si to aj niekto iný a urobil k tomu článoček.

https://asoiafuniversity.tumblr.com/post/82407454862/the-similarties-between-the-borgias-and-the

Dalo by se řící, že Mace hrá s Margaery podobnou hru, jako byla hrána s Luc. Pořád ji provdává a číslo dvě - Joff byl zavražděn právě nima. A taky to o nenaplnění manželství s prvím chlápkem.
  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    upraveno 28. května 2019
    Meerenská pyramida inspirovaná egyptskými nebo jihoamerickými pyramidami? (nevím přesně jakou, asi kombinace obojího, není úplně bez stupňů, ale není to tak moc jako v Americe).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Sídlo mají na západě ale na jihu v Králově přístavišti je jich taky dost.
  • AvivAviv
    upraveno 28. května 2019
    Podstatné je, že operujú v civilizačných mestských centrách a teple, nie v chlade a/alebo pustejšom kraji.
    Královo přístaviště je na východě, resp. jihovýchodu kontinentu :)
    Ale pravda, je to celkem fuk, protože Borgia původně přivandroval do Říma ze Španělska.

Nicméně ani tak mi to přirovnání nesedí.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 28. května 2019
    Mám pocit, že Tristane Martell je asi inspirován eposem o Tristanovi a Isoldě.
  • AvivAviv
    upraveno 28. května 2019
    upraveno 28. května 2019
    Myslel jsem to jinak. Tristane že je pojmenován po Tristanovi.
    @Aviv tenhle je očividný ale Lancel Lannister = Lancelot
  • SagartSagart Amo ergo sum
  • Dobrý prímer tiež. Taky to nesedí komplet (napr. Shieru nijak raz nikto nemohol primäť k vydaju), ale trefné.
  • Jinak pamatujete jak Drogo korunoval Viseryse, když si začal moc dovolovat?
    No tak Marcus Licinius Crassus mal údajne do hrdla naliate roztavené zlato, aby ho Partovia potrestali za chamtivosť. Následok ignorovania rád viacerých ľudí, ikeď šlo skôr "choďte tadiaľ a nie tadiaľ" než "nechoďte vôbec".
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Aviv Tak ne vždy to bude stoprocentní, to by mě Martin zklamal kdyby jen přepsal historii. Jen mi to do kontextu těchto targaryenských bastardů zapadá víc = tlustý král, spousta levobočků, Brynden spí s Shierou zatímco ji chce i Aegor :)
    Aegon IV. a jeho bastradi mně osobně jako Borgiové tedy vůbec nepřijdou.

Tak tady to máté dámy a pánové, Bitva na Černovodě se vším všudy lodě, řetěz, oheň a posily ničící nepřítele. :-D
  • Pěkné. Móc pěkné. A zajímavé, jak tady řetěz bránil v příchodu a na Černovodě v odchodu.
  • Jo, jinak Rhaegara a Lyannu by mohli inšpirovať Paris a Helena z gréckych mýtov.
  • @Tyrion Lannister víš o tom, že sám Martin označil jako inspiraci pro postavu Stannise nikoli Richarda III. ale římského císaře Tiberia?
    Ať už úmyslně nebo ne, těch paralel mezi Stannisem a Richardem III. je opravdu dost.
  • Dříve jsem si to také myslel, ale postupně svůj názor na (Válka růží - Píseň ledu a ohně) měním. Našel jsem k tomu mimo jiné i toto vyjádření Martina:

"The Wars of the Roses have always fascinated me, and certainly did influence A Song of Ice and Fire, but there's really no one-for-one, character-for-character correspondence. like to use history to flavor my fantasy, to add texture and verisimilitude, but simply rewriting history with the names changed has no appeal for me. I prefer to reimagine it all, and take it in new and unexpected directions."

Tím chci říct: Ano, může tam být trocha inspirace, ale hledat v tom, že Stannis zažije vlastní Bosworth...
    To si myslím, že je přehnané.
    upraveno 10. června 2019
  • AvivAviv
    upraveno 13. září 2019
  • @Aviv Paříž měla víc podobných mostů, bylo tehdy běžné, že na mostě stály domy, v jejichž přízemí byl obchod a nahoře se bydlelo. Namátkou Pont Notre-Dame či Petit Pont. Pont-Neuf nenesl domy, za to šlo o vyhlášené "nákupní středisko". Pont Marie (Mariův most) byl tuším první postavený bez domů. Domy pak byly zbourány ke konci vlády Ludvíka XIV. či později, ale třeba Itálie se mostními domy stále v některých městech pyšní.

Jinak musím říct, že jde o velmi zajímavé téma, které jsem náhodně objevila až nyní, a hodlám se v něm pěkně porochňat :-).
  • Pokud by někoho ty mostní domy zajímaly, tak tady je super video (ve francouzštině):

Youri Carbonnier: "L’habitat parisien au XVIIIe siècle : les maisons sur les ponts de la capitale"

Součástí jsou dobové malby, reprodukce stavebních plánů apod.
  • AvivAviv
    upraveno 13. září 2019
    To o zbourání tam taky bylo napsané. Přeji příjemné rochnění.
    Ještě kdyby ty titulky byly anglické...
  • @Aviv No... pan Carbonnier na e-maily v angličtině reaguje dobře, takže pokud by si s ním někdo chtěl korespondovat, mohu předat kontaktní adresu :-)). Ale jinak chápu - já to video dala jen díyk titulkům a hodně HODNĚ chabé středoškolské znalosti francouzštiny, jinak bych se nechytala vůbec.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.