Píseň ledu a ohně v kontextu historie a historických románů. (!!POUZE KNIHY NIC ZE SERIÁLU)

Po políčku od Nevady :twisted: jsem se pro změnu rozhodl k něčemu konstruktivnímu a rozjet nápad, který už mám v hlavě dlouho. Jako fanoušci Písně si myslím stojíme před zásadním problémem o čem vlastně mluvit? Těch pět knih, které máme k dispozici naneštěstí nejsou nekonečné a prostě všechny teorie už tu pravděpodobně byly stejně jako predikace budoucího děje ságy na milion způsobů.

Tím tématem jsou paralely mezi Písní ledu a ohně a historií středověku, které jak jsem ke svému překvapení zjistil jsou mnohem větší, než jsem si původně myslel, protože jako student historie, když se prodírám několika historickými knihami, tak nacházím čím dál více podobností. Předem bych zároveň upozornil, že různé paralely o kterých budu mluvit jsou zcela můj osobní názor, který nepředkládám jako fakt a čirou spekulací. Martinovi nevidím do hlavy, nevím co všechno mu prošlo pod rukou, takže se můžu pouze domnívat.

Začnu tou pravděpodobně nejprovařenější paralelou
Stannis Baratheon = Richard III.
Je zde několik konceptů, které jsou pro tuhle paralelu klíčové
1) Tři důležití bratři Edvard IV., Richard III, George Plantegenet (1. vévoda z Clarence) tahle rodinná paralela je důležitá hned z několika důvodů, protože Richard III. zaujímal ke svému předchůdci a staršímu bratrovi Edvardu IV. velice podobný postoj, jaký zaujímal Stannis k Robertovi. V zákonu jímž Richard III. uplatňoval svůj nárok na anglický trůn odsoudil vládu svého bratra jako vládu člověka, který se pod
pochlebování a lichocení a veden smyslností a zhýralostí, řídil radami nestoudně zkažených osob plných nezvyklé lakoty a pohrdal dobrými ctnostnými a prozíravými lidmi...
Z toho co se dá vyčíst, tak Richard III. měl na rodinu Woodvilleů zhruba stejný názor jako Stannis na Lannistery, což bude velice důležité v dalším bodě. Eduard IV. nepochybně má mnoho společného s Robertem. Oba se stali králem za velice nestandardních podmínek a oba museli o svou korunu bojovat i později. Podle slov Thomase Morea byl Eduard:
dobrý člověk, na pohled velice vznešený, příjemného vzezření, monutného těla, výrazně čistý a urostlý
Tedy popis, který se dá naroubovat dokonale i na mladého Roberta Baratheona. Také v počátcích jeho vlády se sesazený král Jindřich VI. nacházel těsně za severní hranici ve Skotsku, což je dost podobné situaci Targaryenů, jak je nacházíme na počátku ságy.
Clarence v mnoha ohledech připomíná Renlyho, zásadní rozdíl je v tom, že George Plantagenet způsoboval mnoho problémů už svému bratrovi Eduardovi především neustalým přechodným spojenectvím s Warvickem a Markétou Anjuovskou. V pozdější fázi života se stal nezvladatelným a podle slov Crowlandské kroniky
se v té době zřejmě čím dál víc vyhýbal králově, přítomnosti, při zasedání v radě téměř nemluvil a v královském sídle nejedl ani nepil.
Nakonec ho Eduard IV. nechal uvěznit v Toweru, kde byl v roce 1478 diskrétně odpraven. Ač se může zdát, že tedy tahle paralela se moc nenaplňuje, faktem je že rivalita mezi Richardem III. a Clarencem existovala, ostatně spolu zápasili například o titul nejvyššího královského komořího a jednou se před královskou radou dokonce do sebe navzájem pustili s takovou zuřivostí, že sklidili obecný potlesk (což opět dost vystihuje atmosféru v Malé radě)
2) Bastard synovec. Jak víme Richard III. zavraždil svoje dva synovce, kteří mu stáli v cestě na trůn (v posledních letech se objevily spekulace, že ne ovšem podle mne ničím nepodložené a související spíš se senzací nalezení Richardova těla) Očividná spojka je však to, že Richard III. svoje uchvácení koruny obhajoval tím, že oba mladí princové jsou nemanželské děti a také tím, že je jediným manželským synem Richarda, vévody z Yorka a proto jediným právoplatným následníkem. Pravdivost narozdíl od ságy těchto tvrzení je krajně nepravděpodobná, přesto však je velice možné, že sám Richard byl o pravdivost jednoho obou obou z nich přesvědčen. Podobně jako Stannis nikdy nevynechal příležitost se dovolávat mravních ospravedlnění. Myslím si, že není tak daleko předpokládat, že Martin očividně Stannise napsal podle téhle interpretace Richarda - člověka, který je o svém nezpochybnitelném nároku na trůn přesvědčen.

Doufám, že toto nebylo moc odborné, další paralely se budu snažit kvůli omezenému prostoru psát v komentářích. Zároveň bych požádal ostatní, aby když tak zmínili jejich oblíbené podobnosti Písně se skutečnou historii a zároveň, aby se neváhali diskutovat o historických románech, které jsou v něčem Písni podobné, či prostě o své oblíbené části středověku. A protože to je pořád velký problém
ŽÁDNÉ SPOILERY ZE SERIÁLU
13

Komentáře

  • AvivAviv
    upraveno 28. května 2019
    Vlastne všimol si to aj niekto iný a urobil k tomu článoček.

    https://asoiafuniversity.tumblr.com/post/82407454862/the-similarties-between-the-borgias-and-the

    Dalo by se řící, že Mace hrá s Margaery podobnou hru, jako byla hrána s Luc. Pořád ji provdává a číslo dvě - Joff byl zavražděn právě nima. A taky to o nenaplnění manželství s prvím chlápkem.
  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    upraveno 28. května 2019
    A ještě něco: Vysoká zahrada - Semiradiny vysuté zahrady? Trochu si to podobný je.
    Semiradiny zahrady image
    Vysoká zahrada image
  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    Meerenská pyramida inspirovaná egyptskými nebo jihoamerickými pyramidami? (nevím přesně jakou, asi kombinace obojího, není úplně bez stupňů, ale není to tak moc jako v Americe).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...

    Lannisteři jako Borgiové? Mocný rod, intriky, na jihu.

    Podle mě spíš ne (a nejsou na jihu, ale na západě).
  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    Sídlo mají na západě ale na jihu v Králově přístavišti je jich taky dost.
  • AvivAviv
    upraveno 28. května 2019
    Podstatné je, že operujú v civilizačných mestských centrách a teple, nie v chlade a/alebo pustejšom kraji.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Královo přístaviště je na východě, resp. jihovýchodu kontinentu :)
    Ale pravda, je to celkem fuk, protože Borgia původně přivandroval do Říma ze Španělska.

    Nicméně ani tak mi to přirovnání nesedí.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 28. května 2019
    Lan(ca)istrové jsou podle mne jasní :-D




    image


    image





  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    Mám pocit, že Tristane Martell je asi inspirován eposem o Tristanovi a Isoldě.
  • AvivAviv
    upraveno 28. května 2019

    Mám pocit, že Tristane Martell je asi inspirován eposem o Tristanovi a Isoldě.

    Vyjmenuješ spojitosti prosím? Kromě jména.
  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    upraveno 28. května 2019
    Myslel jsem to jinak. Tristane že je pojmenován po Tristanovi.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Aviv tenhle je očividný ale Lancel Lannister = Lancelot
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Když už se tu zase nakousli Borgiové, tak tady máte Lucrezii, Cesareho, Juana Borgiovi a zde je papa Alexander VI :) Co jsem si kdysi o této rodince četl, tak mi Borgie připomínala víc.
  • Dobrý prímer tiež. Taky to nesedí komplet (napr. Shieru nijak raz nikto nemohol primäť k vydaju), ale trefné.
  • Jinak pamatujete jak Drogo korunoval Viseryse, když si začal moc dovolovat?
    No tak Marcus Licinius Crassus mal údajne do hrdla naliate roztavené zlato, aby ho Partovia potrestali za chamtivosť. Následok ignorovania rád viacerých ľudí, ikeď šlo skôr "choďte tadiaľ a nie tadiaľ" než "nechoďte vôbec".
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Aviv Tak ne vždy to bude stoprocentní, to by mě Martin zklamal kdyby jen přepsal historii. Jen mi to do kontextu těchto targaryenských bastardů zapadá víc = tlustý král, spousta levobočků, Brynden spí s Shierou zatímco ji chce i Aegor :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Aegon IV. a jeho bastradi mně osobně jako Borgiové tedy vůbec nepřijdou.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!

    Tak tady to máté dámy a pánové, Bitva na Černovodě se vším všudy lodě, řetěz, oheň a posily ničící nepřítele. :-D
  • Pěkné. Móc pěkné. A zajímavé, jak tady řetěz bránil v příchodu a na Černovodě v odchodu.
  • Jo, jinak Rhaegara a Lyannu by mohli inšpirovať Paris a Helena z gréckych mýtov.
  • @Tyrion Lannister víš o tom, že sám Martin označil jako inspiraci pro postavu Stannise nikoli Richarda III. ale římského císaře Tiberia?
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Gavinny
    Gavinny napsal(a):

    @Tyrion Lannister víš o tom, že sám Martin označil jako inspiraci pro postavu Stannise nikoli Richarda III. ale římského císaře Tiberia?

    Ano v tomhle rozhovoru


    To ovšem neznamená, že Stannis nemůže být kombinace Tiberia Richarda III. podobně jako Argon Targaryen je kombinací Alfréda Velikého a Viléma Dobyvatelé.
    Ostatně myslím si, že podobnosti mezi Stannis a Richardem je opravdu velmi velké množství
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ať už úmyslně nebo ne, těch paralel mezi Stannisem a Richardem III. je opravdu dost.
  • Dříve jsem si to také myslel, ale postupně svůj názor na (Válka růží - Píseň ledu a ohně) měním. Našel jsem k tomu mimo jiné i toto vyjádření Martina:

    "The Wars of the Roses have always fascinated me, and certainly did influence A Song of Ice and Fire, but there's really no one-for-one, character-for-character correspondence. like to use history to flavor my fantasy, to add texture and verisimilitude, but simply rewriting history with the names changed has no appeal for me. I prefer to reimagine it all, and take it in new and unexpected directions."

    Tím chci říct: Ano, může tam být trocha inspirace, ale hledat v tom, že Stannis zažije vlastní Bosworth...
    To si myslím, že je přehnané.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 10. června 2019
    @Gavinny
    Tím chci říct: Ano, může tam být trocha inspirace, ale hledat v tom, že Stannis zažije vlastní Bosworth...
    To si myslím, že je přehnané.
    Proto je to teorie/předpoklad/vysněné přání ;-) A upřímně řečeno fascinuje mne, jak někdo ze všech těch věcí vybere jenom tohle, co napíšu až na samotném konci a zmíním to jednou. Jako kdyby na tom ostatním nezáleželo. =D
  • AvivAviv
    upraveno 13. září 2019
    Pamatujete 16 divu světa?
    Pamatujete Dlouhý most Volantisu?
    Pařížané měli něco podobného.

    Podle https://awoiaf.westeros.org/index.php/Long_Bridge
    The Long Bridge's gateway at its eastern end is an arch of black stone carved with sphinxes, manticores, dragons and other strange beasts. The road is barely wide enough for two carts to pass side by side. Buildings rise on either side of the roadway.
    Buildings rise on both sides of the bridge, including: shops, temples, taverns, inns, cyvasse parlours, and brothels. Most are three to four stories tall and each floor extending farther than the one beneath it. The topmost floors almost reach each other.
    Customers can buy almost anything in the shops on the Long Bridge. Merchants include weavers, lacemakers, glassblowers, candlemakers, and fishwives. Goldsmiths and spicers keep guards at their doors.
    Here and there, between the shops, a traveller might catch a glimpse of the river Rhoyne.
    A na scénu přichází mnoho krát padlý a znovu zbudován Pont au Change, neboli směnárenský most, jež své jméno získal díky spoustě směnáru a klenotníku a dalších podnikatelu, jež si na obou krajích zbudovali obchudky. Dosahoval šířky 38.6 m. a na jednom konci byl postaven monument na slávu královské rodiny jak jsem zjistila díky https://fr.wikipedia.org/wiki/Pont_au_Change a googlu translátoru.
    Celkem zajímavě ho popisuje Patrick Suskind v Parfému.
    Tento most byl z obou stran tak hustě obestavěn čtyřpatrovými domy, že když šel člověk přes něj, nikdy neviděl most, ale domníval se, že je na úplně normální ulici s pevnými základy a nadto ulici krajně eleantní. A opravdu byl Pont au Change považován za jedno z nejvybranějších obchodních míst. Tady stály nejvěhlasnější krámy, tady byli klenotníci, ebenisté, nejlepší panikáři a brašnáři, výrobci nejjemnějšího dámského prádla a punčoch, rámaři, obchodníci s jezdeckými botami, vyšívači epolet, litci zlatých knoflíku a bankéři. A tady byl také obchod a obytný dum parfumúra a rukavičkáře Guiseppa Baldiniho.
    Most
    image

    Monument
    image
  • @Aviv Paříž měla víc podobných mostů, bylo tehdy běžné, že na mostě stály domy, v jejichž přízemí byl obchod a nahoře se bydlelo. Namátkou Pont Notre-Dame či Petit Pont. Pont-Neuf nenesl domy, za to šlo o vyhlášené "nákupní středisko". Pont Marie (Mariův most) byl tuším první postavený bez domů. Domy pak byly zbourány ke konci vlády Ludvíka XIV. či později, ale třeba Itálie se mostními domy stále v některých městech pyšní.

    Jinak musím říct, že jde o velmi zajímavé téma, které jsem náhodně objevila až nyní, a hodlám se v něm pěkně porochňat :-).
  • Pokud by někoho ty mostní domy zajímaly, tak tady je super video (ve francouzštině):

    Youri Carbonnier: "L’habitat parisien au XVIIIe siècle : les maisons sur les ponts de la capitale"


    Součástí jsou dobové malby, reprodukce stavebních plánů apod.
  • AvivAviv
    upraveno 13. září 2019
    To o zbourání tam taky bylo napsané. Přeji příjemné rochnění.
    Ještě kdyby ty titulky byly anglické...
  • @Aviv No... pan Carbonnier na e-maily v angličtině reaguje dobře, takže pokud by si s ním někdo chtěl korespondovat, mohu předat kontaktní adresu :-)). Ale jinak chápu - já to video dala jen díyk titulkům a hodně HODNĚ chabé středoškolské znalosti francouzštiny, jinak bych se nechytala vůbec.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.