Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1549550552554555581

Komentáře

  • @Aviv Kvůli současnému dění. Lannisport je rozhodně čistější a bezpečnější než Královo přístaviště, stejně jako Dorne. Představuju si to město trochu jako jedno z hanzovních měst.

    Dorne by pro mě navíc nebylo špatné kvůli počasí a jejich kultura je mi taky sympatická. západozemskou Andalusii bych snesla.

    Pak mě ještě napadá třetí možnost a to západozemský Oxford. To by taky nemuselo být v rámci možností špatné.
  • Dáva zmysel. Do Starého mesta by som tiež rada, aj keď okolo straší Euron. A ešte k bažinárom by som šla.
  • JoserJoser persona non grata
    @Aviv Chápu co myslíš ale pořád se nejedná o cenzuru, zákaz pohádek, když se rodiče rozhodnou těm dětem ty pohádky číst, můžou je sehnat kdekoliv jinde. Tady se prostě rodiče rozhodli jinak, takhle já si představuju svobodu. Zároveň dokážu pochopit lidi, co některé staré pohádky vnímají kontroverzně a závadně, protože takové prostě jsou, ale tady asi cenzura problém nevyřeší, budeme zkrátka potřebovat v konkurenci těm starým spoustu nových pohádek bez škodlivých stereotypů se silnými hrdiny a hrdinkami, které navíc v dětech podnítí kritické myšlení a občas i nedopadnou dobře, protože tak už to v životě bývá. Třeba taková Petra Neomillnerová píše dobré moderní pohádky a rozhodně není sama. Vybrat si správnou pohádku pro své dítě je důležité. Všemu navíc ničím neprospěje verbální agrese vůči řekněme alternativnějším rodičům, jak to předvedl mistr flanker. Každý rodič může pojmout výběr výchovy a výběr té správné pohádky pro své dítě po svém, někdo konzervativně, někdo progresivně, někdo zase úplně jinak, protože právě tohle, tohle je ta svoboda. Označovat ale kvůli tomu někoho nekonečným blbcem není projevem svobody, ale závanem zatuchlé a nahnědlé autoritářské tyranie a hodně to vypovídá o tom, kdo to říká.
  • Označovat něco, co považuješ za hloupé, hloupým, je taky projev svobody. Nikdo se nepokusil násilně ukázat Keiřine dceři pohádky, jež ji ona nepustí, do její svobody nevstupujeme. Jen si ťukáme na čelo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Zakazování není projevem svobody. I dítě má svou svobodu. Mohl bych říct, že když dítě nebudu pouštět ven/na tábory/školy v přírodě atd. (aniž bych k tomu měl jakýkoli důvod kromě fanatického přesvědčení), je to také výrazem svobody. A stejně tak by dítě mělo mít svobodu přístupu k literatuře, přiměřené jeho vyspělosti. U pohádek tohoto typu těžko zdůvodním, že by byly věku a rozumové vyspělosti nepřiměřené. A fascinuje mě, jak joser ve své nekonečné hlouposti vytáhl to Polsko, jako by z nás snad chtěl dělat katolíky. Kdyby se tu snad někdy znovu objevila Hilda, ta by se divila :twisted:
  • AvivAviv
    upraveno 12. dubna 2019
    Tohle je docela šedá zóna. Někdo nenechá dítě jíst sladkosti, protože zdraví a tak. Někdo je nepustí ven samotné, nebo za dvěstě metrovou vzdálenost, nebo s jiným omezením, protože se o ně bojí. Někdo zamítne kroužek, protože by těch aktivit podle něj bylo moc. Někdo si vytvoří seznam černé literatury. Co z toho je nakolik fanatické? Do jaké míry muže být zamezení škodlivé? Svoboda vychovávat své dítě. Měl by stát do toho kecat? Tak jak někteři chtějí kecat do free-range-parenting v USA? Což jako ano, to je to když stát chce zmenšit svobodu dětí, ikdyž rodič jm dal větší, zatímco tady by stát hypoteticky nutil rodiče dát dítěti větší svobodu, ale podstata je to nucení.
    Toť k pohádce. Genderově neutrální výchova je druhá věc.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Vždycky spoléhám na zdravý rozum, když jde o rozumnou míru toho, co povolit a zakázat. na všech úrovních, ať mluvíme o rodině nebo o veřejných institucích. Pokud jde o tu rodinu, rozumnou mírou podle mě je kritérium:
    zakazuju něco proto, že to může dítěti uškodit (tělesně či morálně), nebo proto, že to odporuje mému politickému/náboženskému přesvědčení?
    Tohle je pro mě jednoznačně druhý případ. Jaká je skutečná škoda, když dítě čte o tom, že princ zachrání princeznu? Je snad na tom obsahu něco skutečně škodlivého? Že prý jsou tam ženy pasivní. Blbost. Má se pomáhat těm, kdo to potřebují, to je poselství. Bylo by snad lepší místo toho napsat pohádku jak princ jel kolem hradu, ale nechal princeznu sežrat drakem, protože kdyby jí jel na pomoc, tak by tím omezil její schopnost se zachránit sama? Měla by např. policie přistupovat stejným způsobem k obětem trestných činů? Nebudeme pátrat po oběti únosu, když je to žena, protože by to bylo sexistické. kde je rozdíl oproti tomu, co autoři toho zákazu razí. a kde se mají případně mlaďoši učit pomáhat, když nebudou mít žádné příklady?
    Ani není pro mě argument, že je to jen jedna školní knihovna. Na to je podobných snah až moc. A ostatně ani škola by neměla zamezovat něčemu ne pro škodlivost, ale pro politické přesvědčení. To už je ten přesah od rodič/dítě do sféry občan/veřejná instituce. tam nenechali rozhodovat
    Jak jsem ti linkoval to video jehovistů. "Jehova nemá rád magii, magii má rád jen Satan, Jehova bude smutný." Hračka kouzelníka (asi taková variace na Gandalfa) letí do koše. To je zákaz nesmyslný, stejně jako když nějaká komise pro rovnost zakazuje pohádky proto, že jsou "moc tradiční"
    Zvláštní, že když se dnes něco jmenuje "pro rovnost", je to téměř vždy po orwellovsku spíš nerovnost - fakt pochybuju, že by ty pohádky zakazovali, kdyby to bylo se zachraňováním naopak, a že takové jsou, u nás třeba pohádka O bílém hadu. Tyhle tzv. rovnostářské komise jsou na jedné úrovni s jehovisty či katolíky pálícími nevhodné spisy a všichni se zaštiťují "zájmy mládeže", jen každý z jiné strany.
  • Já souhlasím. Obula som sa do pálení i do vyřazení. Řekla jsem, že nemám nic proti rytířke Jirke, která je zmíněna v tom článku v angličtině, ale ať kruci nezkoušejí zakázat Jiřího.
    Jenom je těžké je přesvědčit, že ty věci nejsou škodlivé. A pokusit se přesvědčit je, je to jediné, co se dá. Hmm... Ještě sesbírat literaturu, co zakázali v jejich instituci, udělat vlastní instituci a poskytovat ji těm, co by o ni stáli a poslat do čerta ty, co by začali říkat, že ji taky máme odstranit. Nedá nevzpomenout na Alexandrii (kdo viděl film Agora?), takže nejaké tajné, dobre schované a rozmnožené kópie by bodli tiež.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jenom je těžké je přesvědčit, že ty věci nejsou škodlivé
    To není těžké, to je nemožné, protože neuvažují mozkem, ale ideologií.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Za sebe cítím zásadní problém v tom, že to zakázali v knihovně, do které chodí i děti rodičů, kterým ty pohádky škodlivé přijít nemusí (pochybuju, že by rada rodičů měla 100% podporu).

    Já taky některé pohádky svým dětem nebudu číst/pouštět, protože je nemám z nejrůznějších důvodů ráda (je rozdíl v tomto a v odporování mému přesvědčení? ), ale fakt by mě nenapadlo, že by to takměli dělat všichni.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    je rozdíl v tomto a v odporování mému přesvědčení?
    To nedokážu říct, když nevím jaké a proč (což v diskutovaném případě víme). Ale pokud je máš v knihovně a dítko, až bude umět číst, si to samo otevře a ponoří se do toho, tak odhaduju, že mu to asi nesebereš. Takže bych řekl, že v tom politické/ideologické hledisko nebude.

    Já taky měl pohádky radši a méně či vůbec oblíbené, ale to se u nás v rodině celkem shodovalo, takže nebyl problém. Ten byl jedině v tom že třeba Jak Jaromil k štěstí přišel byla hrozně dlouhá pohádka a máma jí proto četla nerada, skoro vždycky u toho usnula =D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 Neseberu, to je fakt. Ale nebudu je kupovat/číst/dávat někam, kde se snadno objeví.

    Důvody jsou jednoduché - nelíbí se mi, nebaví mě a některé mi přijdou jednoduše blbé.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Krisa Já nesnášel pohádku o klukovi, co si hrál se zipem od žluté bundy na rychlík, až se zip zasekl a bunda nešla rozepnout. On ji pak musel nosit celý život a do kina ho pouštěli jen na dětské filmy. Už v mateřské jsem věděl, že přece by ten zip šel vypárat no né, to je přece jen pro blbý =D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 To se mi v zimě stalo s kozačkou, teda nehrála jsem si na rychlík ve smyslu vlaku, ale asi za 4 minuty nám jel autobus. Docela prekérka, páč se mi to seklo ve 2/3, nešlo to nikam a bylo mi líto použít hrubé násilí na koženou botu.
  • @Joser komousi ty jsi taky z tabora? :-D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @sfik Já se hlásím taky :)
  • @Krisa Ty nejsi z HK? :-k
  • JoserJoser persona non grata
    @sfik To by jeden neřekl, na kolik táboráků tady narazí. Takže ano, vinen, ale nyní již kulatých deset let obývám pražský Žižkov. Jak symbolické.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 14. dubna 2019
    @brbr Jsem, ale Tábor je mé rodné město :)
  • Ještě k těm pohádkám:
    Joser napsal(a):

    Zároveň dokážu pochopit lidi, co některé staré pohádky vnímají kontroverzně a závadně, protože takové prostě jsou, ale tady asi cenzura problém nevyřeší, budeme zkrátka potřebovat v konkurenci těm starým spoustu nových pohádek bez škodlivých stereotypů se silnými hrdiny a hrdinkami, které navíc v dětech podnítí kritické myšlení a občas i nedopadnou dobře, protože tak už to v životě bývá.

    A ty jsi autorita k tomu posuzovat, co je závadné či škodlivé? To je IMO důvod, proč lidem tenhle přístup vadí. Ano, pokud by bývali přišli s tím, že mají jiné pohádky, které chtějí nabízet a "uvolňují místo", nejspíš to nevzbudí takové emoce.

    Rozhodně si nemyslím, že klasika je automaticky lepší než nové věci (byť zrovna česká tvorba mě v tomto ohledu moc nepřesvědčuje) a speciálně Šípková Růženka mě nikdy nebrala, ale můžete si ušetřit plky o škodlivosti a nechat lidi vybrat si, co se jim líbí víc. Pokud bude to nové zajímavější, ujme se to i bez vaší agitace a časem se z toho třeba také stane klasika.

    Většina těchhle novodobých Koniášů (včetně tvých kolegů kněží v Polsku) něco zatracuje, místo aby jednoduše nabídli alternativu. Pak se totiž "problém" vyřeší sám.

    Tohle platí ve zcela obecné rovině. Spousta mravokárců žehrá, že lidé tráví přemíru času tím či oním, přijímají takové či onaké myšlenky, místo aby zkusili nabídnout něco jiného. Vždycky, když slyším někoho skuhrat, jak "ten mladej" pořád tráví čas [doplňte marnotratnou činnost dle vlastního pohledu], mám chuť se zeptat, kdy dotyčný naposled zvednul prdel a šel něco zorganizovat..
  • upraveno 15. dubna 2019
    @Ugla
    A ty jsi autorita k tomu posuzovat, co je závadné či škodlivé?
    Předpokládám že Joser nehodlá být tou autoritou, ale nějaká norma asi potřeba je, ne? Teď nemyslím tenhle konkrétní, stupidní případ ve Španělsku.. Přece do škol nechodí každá vydaná ptákovina na trhu. Takže pokud se soudí jestli je knížka vhodná pro určitý věk dítěte, jestli je vůbec aspoň trochu kvalitně napsaná, tak se můžou volit i jinačí faktory, pro někoho to zkrátka důležitý je. Ale spíš bych to řešil u novejch knížek a ne u tradiční literatury. Navíc pak už je na tom kterém učiteli co přitáhne do hodiny a jak to dětem vysvětlí. Zakazovat knížky.. to je tak aby vznikaly ve školách tajný knihovny se zakázanou literaturou. Skoro jak v F.L.Věkovi...

    Celý mi to přijde uhozený. Já nemám rád Obušku z pytle ven, protože hlavní postava je idiot, co se dobrovolně nechá ponižovat a okrást a hlavní postava je živnostník.. :roll: a taky to nikde nepranýřuju. Rozhodně bych si to netroufnul přirovnávat k prvnímu nápisu "Jude" na výloze před válkou v Německu. To mě přijde dost, dost ohavný (navíc si myslím že týmu těchto křiklounů tyto výlevy spíš škodí, resp. to škodí všem, protože se tady tvoří téma z něčeho co by ani téma nemělo být.).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Je to jasný, nějaký dělňas tam hodil špačka.
  • no co alespon místo pro další mešitu
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    image
    image
  • Dobré... :D
  • Jo, pořád to nevypadá vůbec dobře a vypadá, že Francouzi budou rádi, když zachrání přední část. Hlavně že už chodí soustrastné reakce a zítra se Facebook oblékne do trikolory.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jak říkal Hrušínský v Bílé paní: "Musíme se ztlemit - totiž musíme se stmelit!"
  • upraveno 15. dubna 2019
    image
    nakonec to snad tak hrozný nebude
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.