Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
1102103105107108126

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Snaha toho víc uřídit spíš zvyšuje šanci toho víc pokazit, nota bene snižuje šanci domácích něčeho se domoci. To, čemu dneska říkáme globalizace, existovalo de facto vždycky, protože vždycky bylo odůvodněním expanze buď "zajištění vlastního bezpečí" (na to je krásný Čapkův apokryf o Alexandru Makedonském. Každý další výboj odůvodňuje: "byla to politická nutnost") nebo ovládnutí trhů. A ono to bylo de facto to samé. Nakonec to vedlo k onomu tolik skloňovanému kolonialismu, kterým se teď flagelantsky trestáme, kdykoli dojde na přetřes vztah "vyspělý" vs. "chudý" svět a vytváříme si tak obdobu dědičného hříchu, od kterého se musíme očišťovat dobročinností. Teď se pokoušíme prodávat demokracii a svobodu někam, kde nechápou, o co kráčí, zatímco paradoxně se u nás pokoušíme ty nejhorší prvky těch cizích společenství učinit součástí té naší (a tvářit se, že to tak vlastně bylo odedávna).
    Co se týče pralesa, z hlediska ekologie jsou daleko významnější oceány. Ostatně třeba systém emisních povolenek je k ničemu, když hlavní hráči jako USA, Rusko a Čína na to kašlou. Ne že by to nebylo důležité, ale třeba konkrétně Afghánistán s tím mnoho společného nemá. A z hlediska bezpečnosti je lepší, abysme neuváženými zásahy venku nedávali důvod lidem tamodtud mířit sem (a pak to vůbec nijak neselektovat, brát šmahem všechno) než se pokoušet jim tam zavádět civilizaci. Což mi zase asociuje památný dialog z Jak jsem vyhrál válku aneb proč britský voják vždycky válčí se lstivým Afgháncem.
    V jistém smyslu jsme na jedný lodi a řešíme, jak lidem zabránit vrtat díry, zatímco někdo profituje z prodaje vrtáku a zatopených komor.
    Tenhle příměr celkem sedí, jenže já bych měl ještě jiný. Když radíš někomu, jak se dostat tramvají linka dvě do Střešovic, vyžaduje to, aby příjemce té rady chápal, co je to tramvaj.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Žhavé výstřely:
    "Zničil jste stíhačku za třicet milionů dolarů."
    "Ale splácím to po deseti dolarech týdně." =D
  • Co stíhačka, ale ti dva technici! Doufám, že to není moc vážné.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. října 2018
    K otázce žen v pěchotě - od mariňačky. Co to s sebou nese.

  • Neplodnosť? Jauvajs...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Celkem rozumné shrnutí v rozhovoru o možném vypovězení INF, o kterém mluví Trump:
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pravda-o-raketach-Ano-Rusko-muze-mit-pravdu-rika-muz-ktery-si-pral-radar-USA-556361
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Aktuální mapa Sýrie (to už tady delší dobu nebylo :) ):

    image

    Mimochodem, když jsme tu a tam zmínili tu Saúdskou Arábii a jakože tlak na ní. Takový příklad. Španělská vláda se 3. září rozhodla zrušit dodávku 400 leteckých pum Saúdům, protože by mohly být použity v Jemenu. Jenže za pouhých 10 dnů vláda obrátila a v dodávkách těchto pum i další munice bude pokračovat. Proč? Protože španělské loděnice Navantia se bály, že by pak Saúdové mohli zrušit kontrakt na pět lodí za 1,8 miliardy.

    Není nad pevné morální postoje. Na jednu stranu to sice z pohledu Španělska chápu, jejich ekonomika živoří a potřebuje každou zakázku, na druhou mě štve, jak se všichni (protože podobně se pochopitelně chovají i další země) navenek tváří jako svatoušci, když jde o někoho jiného.
    (Zdroj? Listopadový ATM)
  • JoserJoser persona non grata
    @flanker.27 Však jen Česko tam vyvezlo zbraně za 3,6 miliard korun...Kdyby se opravdu chtělo, tak by šlo zakázat kupovat ropu od Saúdů, ale to by se to pak muselo chtít nahradit zvýšením dodávek z Íránu, Ruska a Venezuely a to by u našich svazáků bojujících za mír a lepší zítřky asi tvrdě narazilo...
  • JoserJoser persona non grata
    Btw tohle je celkem zajímavý příspěvek do debaty nad ukončením celého nesmyslného afghánského dobrodružství...
    https://dispatchesfromtheedgeblog.wordpress.com/
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Syrský zástupce v OSN odpovídá na požadavek Saúdské Arábie na novou ústavu pro Sýrii :)

  • JoserJoser persona non grata
    Přehlídka z doby, kdy jsme ještě měli armádu, ostatně proto mě dnes baví se dívat na vojenské přehlídky v Rusku, Číně a Severní Koreji

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!

    Tak co myslíte, je tohle reálné?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    No, nezdají se mi některé předpoklady, jako že EU by byla "US most formidable adversary" :)
  • AvivAviv
    upraveno 8. listopadu 2018
    Tá časť pobavila i mňa.
    Ešte ma prekvapilo o koľko menej ropy je z Ruska oproti Blízkemu východu.
  • image
    Norwegian Navy frigate HNoMS Helge Ingstad collided with oil tanker in Sture, north of Bergen, Norway.The warship was returning from #NATO #TridentJuncture exercises. All 137 crew have been evacuated.
    https://twitter.com/miladvisor/status/1060564634212728832
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Myslím, že mohu zodpovědně prohlásit, že na vině jsou ruští hackeři =D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. listopadu 2018
    Pár fotek fregaty ještě před hlubším potopením:

    image

    image

    image

    Dnešní lodě jsou opravdu skoro jako z papíru. To poškození ani nebylo nějak veliké a loď samotná není žádný prcek, má výtlak přes 5 000 tun. Připomínám, že když Argentinci potopili Britům Sheffield, tak vlastně ani neexplodovala hlavice exocetu, celý požár způsobilo jen raketové palivo. Navzdory takovým zkušenostem se mám pocit pro odolnost lodí mnoho neudělalo. Když přitom čtu o námořních bojích třeba za druhé světové, jaká poškození občas byly i menší lodě schopné vydržet, tak při pohledu na současná námořnictva tak nějak zůstává rozum stát.
  • Muže být, že s bojovým využitím doopravdy nepočítají a proto se neobtěžují s budováním opravdu odolných?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. listopadu 2018
    Původní myšlenka byla, že v době atomových zbraní je pasivní odolnost zbytečná, proto se lodě někdy od padesátých let až na výjimky přestaly opatřovat pancéřem. Jenže realita nasazení námořních sil se zase tak moc neliší a vyšší odolnost mohla zabránit řadě ztrát, třeba právě britských lodí za války o Falklandy. Britové v boji technologicky s relativně slabým protivníkem utrpěli nečekaně vysoké ztráty, dva torpédoborce, dvě fregaty a několik menších plavidel plus jedna velká dopravní loď. Přitom šlo o tehdy velmi moderní plavidla. Nějaká ponaučení vzešlá z toho byla, že se musí dodržovat užívání nehořlavých materiálů, ale to měl být i ten torpédoborec Sheffield.
    Hodně velkou otázkou je cena bojových plavidel, kdy největší část nákladů jde samozřejmě na elektroniku a bojové systémy, do samotné konstrukce se podle mě ale zas tolik neinvestuje.
    Další věc je, že díky automatizaci se velmi snižují počty členů posádek, ale to na druhou stranu znamená mnohem méně lidí, které je možno v případě poškození či požáru nasadit na záchranné práce.
  • Taky míň životu v ohrození.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    V tomto článku se mi velmi líbí:

    Na italském příkladu je možno si položit otázku, zda je výhodnější pro letectva pořizovat stále menší a menší počty složitějších a značně předražených letadel, před nákupem většího počtu ne tak sofistikovaných, ale podstatně levnějších strojů.
  • JoserJoser persona non grata
    v době, kdy prezident nebyl ve třech urnách,ale hrdina

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jestli máte rádi Mášu a medvěda, pozor. je to součást hybridní války Ruska... :twisted:

  • Nutno říci, že tahle dvojice svět dobyla. :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.