Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
@Mellien Moje snová práce, od té doby co jsem v 5. třídě udělal zkoušky na gympl. Navíc česká archeologie má ve Světě dobrý zvuk, hlavně díky egyptologii. Řekl bych, že je to jedna z mála věcí, které dělají Česku v civilizovaných zemích dobré jméno
Ale to jsou extrémy. Na druhou stranu jsem se nejdéle na zkoušku učila tři dny a 25 tis. hrubého budu mít za hoodně dlouho.
@brbr To věřím. Práce v terénu není pro každého. Ale obdivují tu práci a pili.
3 dny... Už dost, nebo vypnu internet do konce studia.
@Mellien Ty tři dny, to ani nebylo na archeologii. Ale ono je to dané hlavně tím, že se moc neumím učit, takže si musím většinu zapamatovat napoprvé a pak to nějak okecat.
@Achileus Brno je fajn, pojď studovat za námi.
@flanker.27: Vskutku učebnicový zásah, už chybělo jen, aby se vytrhnul ten pes a pokousal policisty nebo nějaké kolemjdoucí :D
@Mellien: [proč ve svém okolí nemáš studenty flákače] Volit coby vyhnívárnu, případně za účelem rychlého získání titulu zrovna medicínu by dotyčného řadilo spíš do kategorie "pacient" než (budoucí) doktor..
Při poslední debatě na toto téma jsi zmiňoval, že se hlásíš, tak dobře, že ses dostal. Hlavně se nenech otrávit už na začátku tím, jak (ne)funguje celkový systém. Přece jen máš určitou šanci, že se to v mezičase zlepší.
Jinak systém PGS je dle mého naprd celkově. V technických oborech je ovšem Ph.D. nepovinný bonus, pokud teda nejdeš do akademické sféry, kde je to naopak pouze vstupní požadavek. Z mojí alma mater (FJFI) odcházejí SW inženýři s nástupem 35k+. V porovnání s tím nemůže náš ústav dát doktorandovi v prvním roce víc než 0,2 úvazku, tj. nějakých 0,2*18k brutto! Kromě toho dostáváš od fakulty něco kolem 6k stipendium (to se aspoň valorizuje, zatímco ten základ ~18k přetrvává min. od r. 2003, kdy jsem nastupoval na PGS já :D). Při tom bys měl pracovat v podstatě téměř na plný úvazek - výuky je pár hodin týdně (myslím, kdy se učíš, ne kdy někoho učíš - to je součástí pracovní náplně). Takže celkem ani ne 10k, za které bys měl fungovat. Jeden kolega na fakultě dělá za 20k na 0.5 programátora a PGS dělá pro svůj dobrý pocit. Další se na to před rokem vybod, protože má v plánu se ženit a mít časem třeba s rodinou kde bydlet. Ale aspoň mají na výběr, takže celkem chápu, na co si ty a vaši absolventi stěžujete. Věz, že mě ten systém také štve. Bohužel se ovšem netýká nějakého omezeného množství oborů.
Přidávat selektivně některým profesím, dokud se nevzmátoří státní hospodářství jako celek, znamená ubírat jinde. Bavit se o tom, zda má mít doktor, soudce či schopný inženýr 3* nebo 4* více než prodavačka v Lidlu či dělník na stavbě si můžeme dovolit až ve chvíli, kdy se za ten základ bude dát normálně žít. Samozřejmě tu existuje zpětná vazba, ale těžko lze dělit koláč dřív, než se upeče.
Ještě k tomu studování "zadarmo". Vymýšlet alternativní řešení je sice možné a nejspíš by to nějakým způsobem i fungovalo (když už se na něčem rámcově shodnou flanker s Jayem), na druhou stranu postačí, když to bude prostě opět trochu "bolet". Mladý člověk většinou nemá mnoho peněz. Co má, je schopnost snášet zátěž a pracovat na sobě. A to je přesně ta cena, kterou má platit - železná, chcete-li. Kruhy pod očima a otlačený zadek. Ne přijímat nějaké pochybné závazky do budoucna. Není-li schopen nebo ochoten namáhat si palici, nemá na VŠ co dělat. Všechno nebude takový očistec jako třeba ta medicína, ale zabrat by to mělo dát vždycky. Při té příležitosti by se mohly konečně přestat "studovat" obory rozsahu a náročnosti vyšší dívčí.
@Mellien: Na co poukázala? Udělej průzkum mezi 1000 náhodně vybraných lidí a dám ruku do ohně za to že drtivá většina z toho bude vidět jen ten požadavek na přidání peněz (který je dost možná legitimní, ale ten způsob byl hnus) - tolik poukázání k veřejnosti, a interně že se o podfinancování a plýtvání ví... no jo, ví, ale když je regulace péče nepřípustná, tak se s tím těžko něco nadělá... :o(
@Achileus: Pokud začneš pracovat v ČR, budeš zde platit daně a budeš vydělávat víc než průměrný občan... trocha moc podmínek. A kvalita škol v ČR? Nevím, co jsi studoval, ale já bych proti své škole neřekl křivého slova a hrdě se k ní hlásím, navíc o dost škol je zájem a studuje je tu spousta zahraničních studentů (pravidlo rovnosti zní, že studují za podmínek shodných se zdejšíma - tedy my neplatíme, neplatí oni).
@Mellien: Co to znamená "Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny."? Jestliže VÝUKA je mizerná a nic se tu nenaučíš, pak bys měl odcházet do ciziny za studiem, nikoli za prací,... sorry, ale to co vede k odchodu je téměř výhradně JEN a JEN o penězích... čímž ovšem jsme v podobné nevýhodě jako oproti daňovým rájům - u nás zadarmo vystuduješ (tj. neplatíš školu jako na západě) a ne západě můžeš zadraho pracovat (nejen jako doktor)... to je prostě špatně - každý systém může fungovat zvlášť (tj. zadarmo vystuduješ, zalevno pracovat vs. vystudovat je pálka, ale ta odměna to zohlední), ale mix zákonitě poškozuje oba státy...
@Krisa: To je o tom, že když máš jednoho vyučujícího na 20 žáků je to zřejmě dražší než když jich vyučuje 60 (Matalýza, Lingebra? :o))
@Krisa: To by v mám pojetí spadalo pod daňovou povinnost a tudíž by to nebyl "DLUH", jen tvůj rozhodný příjem by byl o ty řekněme 400 nižší, což by hypo nemělo zásadně ovlivnit.
@Krisa: Excel? Jako fakt? Za nás se to jelo přes Rgui (free)
@Mellien: Jinak bratřík má na 1. LF techniku, ale s titulem se na obor vyflákl a dělá truhlařinu... jestli chceš jako konkrétní ukázku plýtvání studiem...
@Mellien: Učení na zkoušku - to je těžký, někdo se dokáže nabiflovat, někdo (já) musel mít téměř 100% účast, protože se mi tak lépe chápalo)... Jinak zkouškové bylo peklo a s počtem předmětů se nedalo často intenzivně před zkouškou učit víc než 4 dny (což neznamená, že nemít ty znalosti, že bych se za 4 dny naučil). Jako nechci shazovat obtížnost medicíny, ale matfyz taky úplně jednoduchý není...
Alexandra nejspíš odmítala, aby jí muslimský puberťák sahal na prsa nebo zadek. A na rozdíl od loňského dánského případu pobodání nepřežila. Ježišikriste, co to s těma lidma je, že útočí i na ty, co se jim snaží pomoct? Ani pes nekouše do ruky, která ho krmí.
Bohužel to beru jenom jako teaser na letošní rok, protože ti ubozí uprchlíci se budou mstít za to, že jejich očekávání nejsou plněná, a ani Evropani nebudou beránci.
A o platech - promiň, ta data nebudou z ČSÚ, ten je tak často nesbírá, budou z MPSV http://www.ispv.cz/getdoc/e2de47f8-2c44-42d8-80dc-4d2e3d287cac/Metodika.aspx#odst10
Tam právě máš ty detaily jako jednotlivé kvantily a přepočtenou hodinovou mzdu, etc...
Každopádně pokud jde o postgradualisty, pak ses primárně měl ohradit proti 2211 Praktický lékař a směřovat to někam spíše na "asistentské" obory.
Jinak naprostý souhlas.
@Everett_Young @Achileus Tak u nás je jich hodně, ale osobní anketu o Miss ročníku zatím vedou češky :-D
@Jay Stále si nerozumíme :D Ale to nevadí, nějak se k cíli dobereme. U lékařů je to vzdělávání poněkud odlišné. Ty bereš postgraduál jako PhD, klasika, hodně práce - malá odměna a především to slouží k tomu, abys mohl "učit" a sám si rozšířit obzory... Ale u doktorů musíš rozlišovat tento směr, který si zvolí opravud málokdo viz tvé důvody, a atestace, které potřebuješ. To je něco úplně jiného - 5,6 let makáš na všech požadovaných výkonech, normálně pracuješ + musíš obíhat stáže (kolečko) + se připravuješ na závěrečnou ústní zkoušku z daného oboru/podoboru. A musí to mít každý doktor - pokud chce samostatně pracovat. Samotný titul MuDr. (Medicinae universae doctor - doktor všeobecné medicíny), který získáš po 6 letech ti jen umožnuje nastoupit do další fáze vzdělávání, která je u nás příšerně postavená a nesmyslně řízena. K tomu směruje ten bod z výše zmíněné akce.
A není to jen nějaká maličkost, ale zřejmě nejzávažnější bod celého programu, který bohužel upadá v nerovném souboji s platem, kterého se chopí každý laik. Protože tomu ostatnímu nerozumí - a ani nemůže. Proto odchází nejvíce lidí po promoci, protože jinde fungují atestace a celá příprava daleko lépe - starší kolegové jsou placení za to, aby se ti věnovali. Plat je druhořadá záležitost a dost lidé se později i vrací.
Už si rozumíme? Proto v rámci postgraduálního vzdělávání lékaři poněkud vyčnívají, jelikož se vzdělávat musí. A těch 6 let předtím... to je "jen" taková omáčka :D
@Jay Já beru jednotlivé příklady platů vážně, jelikož se lékaři hodnotí tabulkově podle státem daných norem, tudíž i několik málo lidí, o kterých mám info (odhadem 10), ukazuje, jaké ty podmínky jsou...
@Jay Učení, neučení, zkoušky... jak to říct, abych neurazil. Není to neúctou k jiných náročným oborům, naopak, ale když se musíš učit celý semsestr, tak si vytvoříš i po tak krátké době jistý nadhled k prohlášením typu: "4 dny na zkoušku" a celkově měsíc zkouškového, když se šrotíš ty měsíce 4 :D Každopádně podle mě by ani VŠ být lehká neměla. Hodně lidí se před rozhodnutím, kam půjdou, ptalo, jestli je daná škola, případně obor lehký :O Upřímně, tyhle starosti jsem nikdy nechápal... jdou na VŠ, ne do KFC.
A tohle jste viděli? :D Taky celkem síla. Bych si mohl zkusit říct: "Sorry, řidičák ti neukážu, dokaž, že ho nemám."
Výroční zpráva neziskovky Meta ops pro rok 2014: z 12 milionů dotací padlo 8 milionů na osobní výdaje (platy), které si rozdělilo cirka 20 lidí :D :D