Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1350351353355356581

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 19. ledna 2016
    @DanielSvatoš Niekto by ich mohol potrolliť a spraviť historickú hru iba s čiernym obsadením. Herná séria Slave Escape. Prvý diel Slave Escape: Chains of the New World. Možno by sa im to páčilo :twisted:

Ako kebyže robím hru na hrane daných období (a území), kedy už boli relatívne rovnoprávni, ale stále nie často videní, tak by som dal nejaké cameo alebo vedľajšiu postavu, ktorá by mala príbehovú líniu práve s tým spojenú, aj za cenu, že by to vyzeralo kvótoidne. Nie som predsa rasista.
  • tak mě by nevadila hra s tématikou otroků :D dokonce tu i byla - hlavní postava černoch a zabíjel otrokáře :)
    myslím ale že tvůj nápad by se jim nelíbil protože jim se nic nelíbí a vždycky budou nespokojený
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. ledna 2016
  • já znal tu ženskou ale ne podle jmeno jen podle ksichtu a to jen ze serialu Gotham
    Mladý Jaden je nám filozof, manželka ide chrániť práva menšín. Tá rodinka Smithovcov raz nemá čo robiť.
    Mimochodem, dneska jsem byl na školení první pomoci, mimo jiné byla na place samozřejmě přítomna figurína pro nácvik resuscitace. Chlápci, co to vedli, se ironicky zmiňovali, že jsme kritizováni za to, že naše figuríny jsou moc bílé, že záchranné složky ČR mají nakupovat také tmavé, prý abychom se nebáli poskytovat první pomoc jiným rasám... :wall:
  • Jesus... Kupte zelenou, to nebude zvýhodňovat žádnou rasu a ještě uchlácholí Greenpeace-ákov. :-D
    @Aviv Jaže pre istotu aby sa nebáli zachraňovať mimozemšťanov =D
  • Co se týče první pomoci, po rozhovorech s pár známými, doufám, že se nedostanu do situace, kdy mi bude muset někdo neproškolený poskytovat první pomoc. A když ano, tak doufám, že na něj stihnu zařvat ať zavolá 155 dřív, než mi začne fixovat zlomeninu pomocí deštníku, vytahovat jazyk spínacím špendlíkem nebo prorážet zuby železnou tyčí, aby mi mohl dát umělé dýchání =D
  • AvivAviv
    upraveno 19. ledna 2016
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Dreamer Ani to, ani ono. Od toho je operátor, aby tvořivé nadšence krotil ve fantaziích. pro všechny. První pomoc je zásadně neinvazivní, nic, co by vyžadovalo zásahy do těla.
  • @flanker.27 bohužel to s tím deštníkem je true story, kdy nějaký doktor amatér prohlásil "musíme to narovnat" :D to s páčením čelisti tyčí se prý taky stalo, i když doufám, že ne...
    upraveno 19. ledna 2016
    @Dreamer No, ukázali nám fotku jazyka, který nějaký šikula špendlíkem připnul ke rtu, aby "nezapadl". Lidé jsou tvůrčí. Proto mají poslouchat operátora, co jim říká a ten jim říká přesně, co mají dělat. Nicméně když už se někdo rozhodne pomoc poskytovat, musí mít kontrolu nad situací, tohle nemá nic společného s demokracií.¨Pokud potřebuje pomoct, musí ukázat na konkrétního člověka a říct "potřebuju to a to", nikdy nevolat anonymně do davu.
    V přístupu k zachraňovanému je první kontakt, oslovit a zjistit, zda je při vědomí. Pokud ne (nereaguje na oslovení, štípnutí do ucha, jak třetí se dávají prsty pod sanici, kde jsou citlivé uzliny - pokud nereaguje na tohle, je skutečně v bezvědomí), zakloníme hlavu (malíková hrana jedné ruky na čelo, druhá ruka pod bradu) a přiložíme ucho k dýchacím otvorům - kontrola dechu. Pokud neslyšíme dech a nevidíme zvedání hrudníku, pak lze zahájit masáž na hrudní kosti, cca 4-5 cm hluboko, frekvence asi 100/minutu. Na dýchání většinou kašlat, v rámci první pomoci má smysl jen u utopenců a oběšenců. nejlepší je mít přitom zapnutý telefon na hlasitý odposlech, aby bylo možno zároveň mluvit s operátorem. Když jsou lidi dva, může jeden mluvit a druhý poskytovat pomoc. Když se do toho někdo plete a víc škodí, je nejlepší ho zaměstnat něčím jako "běžte mávat na sanitku" nebo tak něco.
    Dlahy nemají smysl, když se čeká na sanitku a záchranáře (ti to stejně zase rozstříhají, aby k tomu mohli). Do té doby s tím člověkem stejně nikam nejdeme, výjimka by byla někde v horách bez pokrytí čímkoli.
    @flanker.27 Jaká je ta písnička, co nahradila Rolničky?
    @Krisa Asi myslíš Staying Alive, ale na to kašli, rytmus si musíš držet sama. Nicméně tu máš celkem dobře popsaný ty kroky:

• upraveno 19. ledna 2016
    @flanker.27 spínací špendlíky mě už nějakou dobu straší ve snech :D za tohle bych dotyčnému fakt nepoděkovala, ale nedivila bych se takovému zbrklému řešení, spousta lidí v situaci, kdy má někoho zachránit asi není schopna uvažovat chladně a logicky :-| dokonce některým přijde volat záchranku jako zdržení (což je častý argument na mou otázku, proč nevolají pohotovost), což nechápu v době možností dnešních telefonů a tedy i nastavení právě hlasitého odposlechu.
    @flanker.27 Jojojo, to je ona :)
  • Staying alive je opravdu dobrá písnička. Ve stresové situaci to pomůže uklidnit dotyčného... Frekvence je 100-120. Ne pod, ne nad. Teoreticky že jo :) Jsem toho názoru, že kurz PP by měl mít každý, vysokoškolák pak přinejmenším jako pulsemestrovej předmět... Jelikož většina lidí pak ani netuší, co dělat s dospělým. Natož s malým dítětem ...

Ještě k té neinvaznosti. Může i být.. Taková koniotomie například. Ale chápu, že to nebude dělat laik :D

Ještě je obecný omyl, když chce někdo provádět kpr na hrudní výběžek.
    Při křečích nohy nezvedat. To nemá s krevním řečištěm nic společného (pokud se šeredně nepletu, což si nemyslím). Jedině v rámci protišokové polohy... Akorát se někdo zraní. Ale osobní zkušenost s tím nemám.
    @Mellien a není doufám třeba při oné křeči (i když není způsobená epilepsií) páčit nějak tyčí čelist, že ne? :anxious:
    @Dreamer Tak do úst vůbec nezasahuješ, pokud nechceš přijít o prsty :D Viz výše. To je problém například i u klasické kpr. Když přijde laik, otevře ústa a hledá nějakou příčinu, proč ten člověk jako nedýchá, přitom může dojít bud k reflexivnímu zvracení (nic příjemnýho určitě), nebo právě kousnutí (v nejlepším...). Přitom cca 90-95% dospělých má problémy v důsledku srdeční zástavy, IM atp... takže těžko najdete něco v ústech (narozdíl od dětí, tam naopak bývá problém s dušením)

Při křečích... tam jde hlavně o to, aby si dotyční sekundárně neublížil. Takže položit na zem, nejlépe do stabilizované polohy (ale je křeč a křeč, někdy to určitě nebude tak snadné). Každopádně, aby se prostě například nepraštil hlavou o roh stolu... sledovat životní funkce, délku křečí... jestli je to příznak epilepsie, nebo jen něco menšího... Zkráceně ABC (airway, breathing, circulation).

Občas mě trochu děsí, že nejsem už braný jako laik, přestože to umím maximálně teoreticky a něco málo prakticky, no jo... (edit: nechci, aby to vyznělo, že si stěžuji :D)

PP je zkrátka PP, může se stát tolik možných variant, že vás na to stejně nic nepřipraví. Ale určitě je fajn mít základy vštípené a poté pracovat automaticky.

• @Mellien ve škole máme možnost zapsat si kurz první pomoci a dost vážně o tom uvažuji, nerada bych pak hledala po kapsách spínací špendlík nebo tyče po příkopách :D
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @flanker.27 jeeeee, Tony z Podfucku! :applause: skvělý video
  • @Dreamer Asi je to člověk od člověka, nikdy jsem žádným komplexním tréninkem neprošel (autoškolu a rodinnou výchovu fakt nepočítám :D ), a říkal jsem si, jestli to zvládnu. Pohotovostní moment nastal - starší chlápek si rozbil hlavu a upadnul do jakési křeče/záchvatu. Okamžitě jsem přepnul do módu terminátor, začal jsem telefonovat, rozkazovat lidem kolem, ale když odjela sanitka, dal jsem si dvě cigára po sobě, jak se mi klepaly ruce... Děda přežil :D takže byl i happyend :D

Každopádně mě to opět vrací ve vzpomínkách právě na tu rodinnou výchovu, na první trénink s tím gumovým monstrem. Nevím jak je to teď jestli se dejchá přes nějaký proražený sáček nebo roušku, ale za nás jsme dávali Andule PP s full contactem a jenom se jí držka vždycky potřela nějakým jódem, jakože desinfekce. Tak si pamatuju jak jsem měl hubu od jódu, a jak jsem dejchnul tak na mě z rypáku vylítly nějaký soply. Jestli bych měl dnes někomu dávat umělé dýchání tak si vzpomenu určitě na tohle a moc se mi do toho chtít nebude...

Ještě dotaz - jak je to umělým dýcháním..? V podstatě člověk, který neposkytne PP spáchá trestný čin (opravte mě když tak), ale co když budu mít někomu dát PP ve které bude zahrnuto i to dýchání a nebudu mít u sebe lékárničku s rouškou? Můžu říct že jsem to neprovedl ze strachu o své zdraví? Vezměte si co se všude toulá humusáků, houmlesáků.. Pokud jde o kontakt s jiným člověkem mám v top-ten úplně jiný preference než olizování nějakýho zeblitýho kníra na hlaváku v parku :D
  • Potlesk záchranáři. :applause:
    Tak ešte sa dá cez slamku, alebo si urobíš tunel z prstov, tie máš medzi ústami svojimi a ústami obete a fúkaš. Ale podstatné je hlavne masírovať srdce. Tri palce pod úrovňou bradaviek, tak?
    Dospelý je, pokiaľ viem, dva vdychy tridsať stlačení, ale tie deti a novorodenci sa mi pletú. Nebolo to 15 stlačení?
  • upraveno 20. ledna 2016
  • Díki za info.
    Ono stláčať takto rýchlo aj človeka bežnej stavby je fuška. Vraj pomáha striedať sa.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.