Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ako kebyže robím hru na hrane daných období (a území), kedy už boli relatívne rovnoprávni, ale stále nie často videní, tak by som dal nejaké cameo alebo vedľajšiu postavu, ktorá by mala príbehovú líniu práve s tým spojenú, aj za cenu, že by to vyzeralo kvótoidne. Nie som predsa rasista.
myslím ale že tvůj nápad by se jim nelíbil protože jim se nic nelíbí a vždycky budou nespokojený
V přístupu k zachraňovanému je první kontakt, oslovit a zjistit, zda je při vědomí. Pokud ne (nereaguje na oslovení, štípnutí do ucha, jak třetí se dávají prsty pod sanici, kde jsou citlivé uzliny - pokud nereaguje na tohle, je skutečně v bezvědomí), zakloníme hlavu (malíková hrana jedné ruky na čelo, druhá ruka pod bradu) a přiložíme ucho k dýchacím otvorům - kontrola dechu. Pokud neslyšíme dech a nevidíme zvedání hrudníku, pak lze zahájit masáž na hrudní kosti, cca 4-5 cm hluboko, frekvence asi 100/minutu. Na dýchání většinou kašlat, v rámci první pomoci má smysl jen u utopenců a oběšenců. nejlepší je mít přitom zapnutý telefon na hlasitý odposlech, aby bylo možno zároveň mluvit s operátorem. Když jsou lidi dva, může jeden mluvit a druhý poskytovat pomoc. Když se do toho někdo plete a víc škodí, je nejlepší ho zaměstnat něčím jako "běžte mávat na sanitku" nebo tak něco.
Dlahy nemají smysl, když se čeká na sanitku a záchranáře (ti to stejně zase rozstříhají, aby k tomu mohli). Do té doby s tím člověkem stejně nikam nejdeme, výjimka by byla někde v horách bez pokrytí čímkoli.
Ještě k té neinvaznosti. Může i být.. Taková koniotomie například. Ale chápu, že to nebude dělat laik :D
Ještě je obecný omyl, když chce někdo provádět kpr na hrudní výběžek.
Při křečích... tam jde hlavně o to, aby si dotyční sekundárně neublížil. Takže položit na zem, nejlépe do stabilizované polohy (ale je křeč a křeč, někdy to určitě nebude tak snadné). Každopádně, aby se prostě například nepraštil hlavou o roh stolu... sledovat životní funkce, délku křečí... jestli je to příznak epilepsie, nebo jen něco menšího... Zkráceně ABC (airway, breathing, circulation).
Občas mě trochu děsí, že nejsem už braný jako laik, přestože to umím maximálně teoreticky a něco málo prakticky, no jo... (edit: nechci, aby to vyznělo, že si stěžuji :D)
PP je zkrátka PP, může se stát tolik možných variant, že vás na to stejně nic nepřipraví. Ale určitě je fajn mít základy vštípené a poté pracovat automaticky.
Každopádně mě to opět vrací ve vzpomínkách právě na tu rodinnou výchovu, na první trénink s tím gumovým monstrem. Nevím jak je to teď jestli se dejchá přes nějaký proražený sáček nebo roušku, ale za nás jsme dávali Andule PP s full contactem a jenom se jí držka vždycky potřela nějakým jódem, jakože desinfekce. Tak si pamatuju jak jsem měl hubu od jódu, a jak jsem dejchnul tak na mě z rypáku vylítly nějaký soply. Jestli bych měl dnes někomu dávat umělé dýchání tak si vzpomenu určitě na tohle a moc se mi do toho chtít nebude...
Ještě dotaz - jak je to umělým dýcháním..? V podstatě člověk, který neposkytne PP spáchá trestný čin (opravte mě když tak), ale co když budu mít někomu dát PP ve které bude zahrnuto i to dýchání a nebudu mít u sebe lékárničku s rouškou? Můžu říct že jsem to neprovedl ze strachu o své zdraví? Vezměte si co se všude toulá humusáků, houmlesáků.. Pokud jde o kontakt s jiným člověkem mám v top-ten úplně jiný preference než olizování nějakýho zeblitýho kníra na hlaváku v parku :D
Tak ešte sa dá cez slamku, alebo si urobíš tunel z prstov, tie máš medzi ústami svojimi a ústami obete a fúkaš. Ale podstatné je hlavne masírovať srdce. Tri palce pod úrovňou bradaviek, tak?
Dospelý je, pokiaľ viem, dva vdychy tridsať stlačení, ale tie deti a novorodenci sa mi pletú. Nebolo to 15 stlačení?
Ono stláčať takto rýchlo aj človeka bežnej stavby je fuška. Vraj pomáha striedať sa.