Rytíř Sedmi království - Ice & Fire

upraveno 16. října 2014 v Překlady
imageRytíř Sedmi království - Ice & Fire

16. října 2014 vydá nakladatelství Argo soubor tří povídek ze světa Písně ledu a ohně pod názvem Rytíř Sedmi království. Vyprávění o potulném rytíři Duncanu Vysokém a jeho panoši vychází uceleně vůbec poprvé, v České republice dokonce dřív než v … celý článek

Read the full story here


1246

Komentáře

  • Dneska jsem to dočetla, překlad je fajn, jenom je škoda těch nepřeložených jmen (Ashford,...) a Rivers = Potok mi teda rvalo uši.
    Z povídek mi přišla nejslabší ta třetí, ten konec byl podle mého poněkud nelogický a odfláknutý.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Výborná kniha, přečtená okamžitě jako všechno od Martina, který se zde opět prokázal jako vypravěč. Krásná věc, která mi zkrátila čekání na Vichry zimy. Oceňuji, že Martin plně naplnil koncept: historie se opakuje. Freyové byly kurvy už před 80 lety, takže se nic nezměnilo. Místo Varyse tu máme Bryndena Bloodravena. Martin jednou řekl, že rád dává dohromady postavy, které jsou hodně odlišně, aby jiskřily dialogy a musím říct, že se to v těhle povídkách povedlo Dunk a Egg jsou jako hlavní postavy naprosto skvělí. A hlavně opět ty jeho myšlenky
    Tři dobří mužové zemřeli, aby potulný rytíř nepřišel o nohu. Bohové si libují v krutých žertech.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    BTW: Víme určitě, že Tříoká vrána je Bloodraven? Já jen, že se Tříoká vrána zmiňuje, že ho pojmenovali podla Bryndena Tully alias Černé ryby a vzhledem k tomu, že Brynden Bloodraven je starší než Černá ryba, tak je tohle tvrzení nesmysl ne? Co myslíte.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Stannis_Baratheon Tvrdí, že má rovnaké meno, nie že ho po nom pomenovali.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. listopadu 2014
    @Stannis_Baratheon
    Naopak,
    Bryndena Tullyho pojmenovali podle Bloodravena.
    „Já mám strýce, co se jmenuje Brynden,“ řekl Bran. „Ve skutečnosti je to strýc mé matky. Říkají mu Černá ryba.“
    „Tvého strýce pojmenovali po mně. Některé tak stále pojmenovávají. Ne tak často jako dřív. Lidé zapomínají. Jen stromy si pamatují.“ Jeho hlas byl tak tichý, že musel Bran napínat uši,
    aby ho slyšel.


    Když si porovnáš popis Bloodravena v Tajemném rytíři a zelenověštce v Tanci, tak je to dost jednoznačné.
  • @Nevada A je známo, co se s Krvevranem stalo? Já jen že nechápu, jak se mohl pobočník krále (i když silně neoblíbený) stát nejdříve bratrem noční hlídky a pak i zelenověštcem kdesi za zdí...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. listopadu 2014
    @Mikjan
    Je známo, jak se dostal k Noční hlídce. Proč, jak a kdy zběhl, se zatím neví.
    http://www.icefire.cz/svet/postavy/brynden-reka-bloodraven/

    Možná ti, kteří už mají Wordl of Ice and Fire by se mohli mrknout, jestli o tom není něco v kapitolách o Noční hlídce nebo za Zdí. Ale tipuju, že nebude.
  • upraveno 5. listopadu 2014
    Raději schovávám, co v encyklopedii stojí
    V kapitole Aegon V. je, že hned na začátku své vlády Bloodravena uvěznil za vraždu Aenyse Blackfyra, odsoudili ho k smrti a nabídli mu připojit se k Noční hlídce. Přijal a odjel 233AC, jelo s ním 200 mužů, většina jeho osobní stráž Raven's Teeth. Byl mezi nimi i králův bratr Aemon.

    upozorňuju, že jsem zatím prošla jen pár kapitol
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Nj, Martin ve WoIaF některé informace, které nejsou přímo ze ságy, poslal k čertu a vymyslel si je jinak.
    Hodně profilů Targaryenů pak budu muset upravit :(
  • oddíl Targaryenských králů je asi na 80 stran a dost nadupaný informacemi
  • @Jitka Páni, zatím jsem to blíže nezkoumal, ale jak je WoIaF dlouhá knížka vlastně?
  • Neco pres 300 stran, format asi A4 a dosti huste popsany :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. listopadu 2014
    Málem bych zapomněl. Minulý týden jsem se konečně kousl a přečetl. Ale vyloženě se mi líbila jen první povídka, ty dvě další ne že by byly špatné, ale jako kdyby martinovi sloužily jen jako berlička jak vysvětlit, jak to tenkrát s Černožárovou rebelií vlastně bylo. Duncan tím pádem nemá nějaký vlastní příběh, jen slouží jako průvodce targaryenskými dějinami.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Foceno minulý týden v Neoluxoru na Václaváku. Vůbec jsem netušila, že už vyšel i paperback.
    image
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Paperback je ten s tým obrázkom vpravo?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    jj
  • jsem ani nepostřehl že to vydali, nevíte kolik chtejí za to ? jsem línej googlovat
  • Tak jsem si nechal "Rytíře..." nadělit k Vánocům a zrovna jsem ho dočetl. Výborná kniha - četlo se to jedním dechem, překlad výborný (až na některé detaily - viz lord Potok, to se ví, nebo nelogické přejmenování Bodců Trojzubce na Vidlice.).
    Co se jednotlivých povídek týče, těžko říci, která se mi líbila nejvíc, všechny jsou výborné, včetně té druhé, nad kterou občas někdo ohrnuje nos. Podle mne má právě tahle povídka vynikající atmosféru "dusna před bouří" a líbilo se mi i prostředí v němž se odehrává a konflikt strakatých lvů a pavouků. Mimochodem - na smlouvě, podle níž ztrácí pavouci právo na užívání Wattova lesa, pokud lvi vymřou a jejich území připadne koruně mi nic divného nepřijde (viz nevím už čí komentář výše). Dokud je pozemek dědkovo, mohou mu tam pavouci kácet a lovit, až bude králův, tak už mu tam lézt nesmí - to je celkem logické.
    Ad slovo "slitovnost" - archaizmus dnes takřka nepoužívaný, dříve se však vyskytující dosti hojně, například Felix Tauer ho při překladu "Tisíce a jedné noci" užívá každou chvíli.
    Ad Tanselle - překlad její přezdívky považuji za adekvátní. Ona přece říká, že jí tak říkají někteří kluci, pro které je MOC vysoká. A proto, když na ní Dunk myslí si opakovaně říká, že pro něj (asi jako pro jednoho z mála) MocVysoká není. TakéVysoká by podle mne moc smyslu nedávalo...
    Ad Sapkowski - to tedy máte recht, s tím srovnáním. Zvlášť v poslední povídce jsem si několikrát vzpomněl nejen na Gerlata, ale také (i v souvislosti s loupeživými rytíři) na Reinmara z Bělavy.
    Suma sumárum to bylo parádní počteníčko a já bych si dal nášup :-) .
  • @Crocuta: Většina těch výtek pocházela z mé klávesnice - přesto naprostý souhlas, že kniha je skvělá a až na překlad některých "termínů" jsou to jen drobnosti.
    Ad smlouva a "slitovnost" - děkuji za jiný než můj jednostranně omezený pohled, tohle mi dává smysl, který jsem v tom trochu neviděl.
    K Tanselle - No, už je to nějaký pátek, co jsem to četl, ale já měl za to, že ona to Too-Tall použije jen když se mu představuje... a že to použije víceméně jen proto, aby taky měla dlouhé jméno (tedy ve smyslu "Taky-vysoká")... a že jí tak nikdo neříká. Že to Dunk pochopil vážně a přebral si to jako "Moc-vysoká" (jasně, že je to nepřeložitelné do ČJ, takže to rozhodně není výtka překladu), to je jiná věc - já to spíše myslel jako otázku na angličtináře (resp. na ty, co to četli v AJ), jestli to na ně taky tak působilo.
  • Tuhle knížku jsem dostala na Vánoce, vážně výborná. :)
  • To je děs. Žena mi objednala Rytíře tak, aby mi přišel k Vánocům, aspoň jí to před objednávkou v obchodě tvrdili. Neprozřetelně zaplatila předem. Kniha dorazila 16. ledna! Navíc je to asi nějakej dotisk s hnusnou titulní stranou. image
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Že vraj takú obálku majú paperbacky. Tvrdá väzba má tú od S. (nejdem radšej komoliť meno). Mne rodičia chceli kúpiť knihu, tak som im povedal toto a radšej prízvukoval Tvrdá väzba, pretože toto je fakt divné.
  • @Chmur To jsem viděla včera na kosmasu a trochu jsem se lekla. Úplně chápu, že Tě to nakrklo, byla bych na tom stejně. Brr, vypadá to strašidelně.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Manželka chtěla ušetřit rodinný rozpočet a jemu se to nelíbí :)

    @Chmur Zkus s dokladem o koupi zajít do knihkupectví. Třeba Ti to umožní s doplatkem (pevná vazba je o něco dražší) vyměnit. V některých knihkupectvích to udělají. Pokud to bylo přes e-shop, tak je možnost vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu - jen to bude stát poštovné za vrácení.

    @brbr A to měla tahle obálka být i u té pevné vazby. Já když viděla v náhledu, jak by měla obálka vypadat, tak jsem se úplně zhrozila...
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Ta obálka je opravdu hrozná. Já před vánoci taky musel apelovat na rodinu, že chci pevnou vazbu. :-D
  • No na tuhle obálku se asi vyfotil někdo ze samotnýho Arga :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Obálka amerického vydání Rytíře Sedmi království, které by mělo vyjít 6. října. Oproti českému vydání bude kniha (zřejmě bohatě) ilustrovaná autorem ASOIAF kalendáře pro rok 2014.

    image

    http://grrm.livejournal.com/406858.html
  • Krásná obálka
  • Obálka českého vydání (váz.) je hezčí. Ale ilustrace by k zahození nebyly. Holt ale Ilustrace budeme muset doplnit koupí komiksů z Crewe...
  • To vážně? Tohle argo pustí do prodeje a chce za to peníze? Tu obálku by líp poskládal středoškolák v malování...obálky paperbacků z řad červené knihovny vypadají profesionálněji.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.