Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1210211213215216581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • upraveno 3. června 2014
    @sveva Ono se o tom těžko filosofuje, když ta paní doktorka neuvádí, jaká je to četnost, jak je reprezentativní vzorek pacientek, "které k ní chodí do ordinace", jestli proběhlo vyšetření, které určilo jako obtíž s plodností právě HA a tak dále.

Ono vůbec tohle "znám kamaráda/kamarádku", "mám případ", co lidi používají (vč. mě) je dost problematické, pokud se z toho dělají obecné závěry. Nicméně já jsem tu prosím nikde netvrdil, že HA rizika nemá, že by měla být povinně na příděl nebo něco podobného. Od začátku říkám, že je to o řádném a zodpovědném vyšetření a péči.

Jediné, proti čemu se stavím, je doslova hysterie některých lidí pod vlivem dle mého dosti poplašných a nedostatečně podložených poplašných zpráv o škodlivosti tu toho, tu onoho (proto to přirovnání HA k JE).
  • upraveno 3. června 2014
    @sveva No vida jak se nakonec shodneme, i s tou lobby :)
    Onehdá jsem slyšel svojí zubařku, jaks i stěžuje sestře: "to je hrozný, každou chvíli je tu nějakej dýler s novou zubní výplní, pastou nebo kartáčkem..." :)
  • Nechci podceňovat zodpovědnost průměrné šestnáctileté žáby, ale obávám se, že většina z nich uvěří ujišťování doktora i v případě, že to s jeho přístupem bude všelijaké. Negativní roli může sehrát i obava poradit se třeba s mámou, která by dcerušku v případě pochybností nahnala jinam. Neprofesionální přístup lékaře je samozřejmě vždy chyba systému, každopádně je to další riziko navíc.

V případě poruch nebo výraznějších anomálií může být hormonální léčba požehnáním (a kolikrát jediným řešením), používat ji coby antikoncepci u zdravé ženy mi přijde trochu jako dávat kardiostimulátor někomu, jehož srdce bije jak má. Člověk se pak možná nebude zbytečně rozčilovat, když ho budík nepustí přes určitou mez, ale dokud vše funguje v normálu, nechal bych to na té přírodě.

Jinak souhlasím, že současný trend odkládání dětí (nemyslím do babyboxů :-# ) je primární příčinou problémů s jejich následným pořízením.
  • @Ugla Ono se tím problémem s otěhotnění po třicítce straší hodně. Představ si ale vysokoškolačku, která dostuduje v 25 letech. Žádnou extra praxi většina z nich nemá. Čili jestliže nechtějí zahodit diplom do koše, musejí dva tři další roky pracovat. Matce malého dítěte bez praxe, která byla dva tři roky na mateřské, je přece diplom úplně k ničemu. To už jsme na řekněme 28 letech, kdy si může vysokoškolačka pořídít dítě a nepohřbít budoucnost v oboru. Podle doktorské rady má teda dva roky. Není to bomba? Přelož si to tak, že pokud v té fázi životního partnera zrovna nemá (třeba se po letech rozešla s někých, s kým se seznámila na vysoké škole), má větší šanci najít oplodňovače. Chci tím jenom říct, že pokud ženská neskončí jenom s maturitou a neudělá si dítě ve dvaceti (jako to udělalo dost mých spolužaček ze střední), není nic jednoduchého tu doktorskou radu poslechnout ;)
  • upraveno 4. června 2014
  • @svoa00: Jednu takovou mám doma :P Není co dodat, je to přesně tak. Většina mých spolužáků z fakulty si pořídila děti nedlouho po škole. Na srazech se to z mateřské pomalu začíná měnit na dětský tábor.

Současný trend natahovat studium věci též zrovna neprospívá, načasování je ťip-ťop a nějaké rezervy tam opravdu nejsou. Sám jsem si tyhle věci vůbec nepřipouštěl, první dva roky studia jsme byli ve škole skoro furt, většinu volného času jsem věnoval sportu a ženské jsem vnímal spíš někde na pozadí (asi jako reklamu na řešení problémů s bolavými klouby).

Teprve zpětně mi dochází, proč spolu neustále řeší nějaké vztahy - ona jim prostě hoří koudel doslova kus od zadnice :wall: Osobně nepovažuji ani pozdní otcovství za bůhvíjaké terno, na výchovu má člověk mít především dost energie (což se narozdíl od zkušeností značně podceňuje), ale aspoň nemusíme podjíždět spouštějící se závory..
  • @Ugla Ona je to kombinace jak té koudele u zadku a společenského tlaku. Pokud je po třícítce ženská nezadaná/neprovdaná a nemá děti, je v tom pořád trošku stigma. Osobně ale nemyslím, že je důvod to hrotit a nechápu ženské, co si narychlo ve třiceti pořídí dítě buď s někým nevhodným (přičemž o tom vědí), kdo je zrovna po ruce, nebo zkrátka (vím, že tu zní hrozně) "dárcem spermatu". Po třicítce sice roste riziko genetických poruch plodu a snižuje se plodnost, ale nejsou to žádné skokové změny. Problémy s plodností může mít i dvacetiletý člověk a stejně tak se mu může narodit mrzáček. Mimochodem - dneska už víme, že co se týče genetických poruch, tak to riziko se zvyšuje i s věkem otce. Takže trochu by to mělo zajímat i muže. Jak s oblibou říkám, život nedává žena, je to muž 8-)
  • @svoa00 Spolcnost vyvija tlak na zenu a kariera a spravny cas na materstvo - kto to zvladne, ma moj nehynuci obdiv. A takisto obdivujem zeny, ktore si vedome vyberu iba jedno z toho a to robia na 100 percent a neobzeraju sa spat. Ja by som to nedokazala. Moja svagrina napriklad ma VS diplom z matiky, ale rozhodla sa byt matkou. Ma dve deti, dosial nikde nerobila a ked sa pytam, ci jej to nechyba, tak odpovie, ze sa v tom nasla. Ano, penazi nemaju nazvys, ale nestazuju sa. Su z nich stastni ludia.
    @Hildegarda Pomáhat se rozhodnout (vč. důsledků) je fajn, nefajn je nátlak a přemlouvání. Což vždycky hrozí, posun z porady a podpory na arbitra.
  • @flanker.27 Kedze som bola sucastou, uistujem ta, ze ziaden natlak tam nie je. A urcite nie typu Boh ta potresta, prides do pekla a podobne. Zena povie, preco vazne zvazuje interupciu a ludia v organizacii jej pomahaju podla toho financne, najst ubytovanie, pravnu pomoc, pripadne doktora, psychologa a pod. Konkretne 77 deti sa takto narodilo.
  • Este sa vratim k HA. Zdravotne riziko, ktore tu nikto nespomenul, je aj v tom, ze kazda zena oplyva inou hladinou hormonov. HA dodava rovnaku hladinu pre vsetky. Je to ako keby ste chceli injekciou uspat psa a date mu davku pre kona alebo opacne. Osobne mam problemy s hormonmi, preto chodim endokrinologicke, ktora mi presne naordinuje hladinu a liecbu, aby som ju dosiahla a uzivam lieky, ktorych prioritnou nie sekundarnou fciou je napravit tento stav, pricom nemaju ziadne vedlajsie ucinky.
  • Jednou jsem se díval na televizi a nějaký lékař tam pravil, že nejpředepisovanější "léky" jsou antidepresiva a HA. Nevím, jestli je to pravda, ale jsem přesvědčen, že brát zbytečně jakékoliv hormony je prostě riziková záležitost. Samozřejmě jsou choroby, kde se musí tělu uměle dodávat hormony, ale to je něco jiného.Na druhou stranu je lepší brát HA než řešit potrat. Navíc je mnohem pohodlnější, když to jako chlap neřešíte a necháte to na ženský. Je to její problém. Ona vždy riskuje víc. Ale pokud je muž trochu inteligentní a má partnerku opravdu rád, tak by se o to zajímat mohl. Gynekologové samozřejmě budou tvrdit, že je HA super a automaticky to cpou holkám po patnátce. Nedívím se, maj z toho prachy a farmaceutický průmysl je neskutečně špinavá záležitost. Internisti ale z HA už tak nadšení nejsou. No vše má své pro a proti. Člověk prostě musí používat zdřavý rozum a nevěřit automaticku bílým plášťům.
    tak já sice na jednu stranu chápu, že dopravní podnik nechce řešit následky případné přestřelky mezi cestujícími, ale v tomhle případě bych minimálně navenek uznal řidičovo jednání jako orpávněné a profesionální. Takhle jen zase odrazují lidi od toho nějak zasahovat. On taktika volat dispečink a čekat, zatímco tam vyvádí banda gaunerů, jen povzbudí další.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Arutha Čo ti príde nelogické na telefonáte
    "Prepáčte, au! Mám taký problém, au! Ktosi do mŇa podá nožom, au! Aha, práve mi vypadla oblička, au!" =D
    Teda chápem, že asi nečakali, že sa k niečomu odváži, bol to len opilec, ale táto predstava by bola tak typicky... Civlizovaná...
  • A místo odměny vyhazov.
    Ještě by mě zajímalo, co ostatní cestující - kvitovali s povděkem chování řidiče, nebo si třeba stěžovali, že nejede na čas? :o(
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    Tak porušil předpis firmy, co čekal. To že udělal správnou věc je zase něco jiného.
  • @Thorar Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán :twisted:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @M1on
    To mi pripomenulo ako v Doctorovi oživia Nižší Dálekovia Vyšších Dálekov.
    Vyšší Dálek: ,,Jste smíšená rasa. Nejste dost čistí. Budete vyhlazeni."
    Kšt.
    Doktor: ,,Vážně? A jak trestáte neúspěch?"
  • Svět se s těma separatistickýma náladama zbláznil... Víme jak to dopadlo ve StarWars.. :( Ne všichni to zvládnou tak elegantně jako Čechoslováci.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.