A já hlupák myslel, že rozdíly mezi muži a ženami (tedy i v literatuře) si vymyslely generace šovinistických mužů bojících se silných a sebevědomých žen.:)))
Myslím si, že nějaké čtení primárně určené mužům (či ženám)existuje pouze v případě, kdy se pro to autor rozhodně. Viz červená knihovna. Jestli píše něco jen tak, z rozedraného nitra své duše, nemůže přece dopředu uvažovat o svém potencionálním čtenáři. Čímž se dostávám k samé podstatě tvorby. Zastávám "teorii naštvanosti". Proč vůbec někdo píše? Jedním ze základních důvodů, které vedou ke psaní, je - kromě obvyklých příčin - i nenávist. Znáte to, něco si přečtete a říkáte si, jaký je ten autor hovado, a jak vy byste to napsali líp. A pokud máte i další předpoklady (třeba jste gramotní), tak to uděláte. A někdy se může stát, že i uspějete. A pak si to někdo přečte a řekne si, že by to zvládl líp. Atakdále. Na začátku musí být touha někoho/něco pobít. Klasiky. Bestsellerčíky. Jinak by to ani nemělo cenu. To říkával už i taťka Hem, to míní i guru Pavlovský :-). Takže já tvrdím, že když někdo začne něco psát, obvykle je to v žánru, který on sám rád čte a chtěl by jeho úroveň jaksi pozvednout k výšinám a předat mu něco ze svého. Nedovedu si představit, že by někdo spáchal něco v žánru, který ho ani tak moc nezajímá, a který nemá doopravdy rád. Takže co kdo pro koho píše (pro ženy/pro muže), je vlastně určeno jaksi dopředu, neboť autor sám už si na základě osobní volby určil žánr, který ho baví, a nyní jen pokračuje v onom řetězci. Uch. Nejsem dlouhej? :-)
Já teď čtu Mlhy Avalonu. Ženský pohled na artušovskou legendu. Zajímalo mě to, abych mohl posoudit, jestli je Cornwell lepší. Taky dostanu od Ježíška naděleno Král bývalý a král budoucí, další artušovština, prý kultovní. Tak se nechám překvapit. Začíná se ze mně stávat odborník na toto téma. Do obýváku už jsem si nechal přivést dokonce kulatý stůl pro 50 lidí. :-)
Možná proto, že to je šílená bichle (dá se použít i jako zbraň!), 800 stran hustě popsaného líčení rozzářených pohledů a "vznášející se jemné aury hladu,touhy a přání" vznášející se téměř mezi všemi postavami? Anebo jsi došel až k "artušovské trojce"? :-) V podstatě je to jednoduché: Morgaine miluje Lancelota. Lancelot miluje Gwenhwyfar (Guinevru). Artuš miluje Morgaine. Gwenhwyfar miluje Artuše i Lancelota, (ale toho víc). Gwenhwyfar nenávidí Morgaine. Artuš miluje Lancelota. (fakt!) Bohužel, popis sexuálních scén je spíše implicitní, uvítal bych větší explicitnost. :-)
ďakujem za tipy. ja by som vám odporučil Zlatý kompas (všetky tri diely), ak ste ešte nečítali. Viem je to detská literatúra (ale nie tak úplne), ale podľa mňa je to výborné.
Komentáře