GRRM řekl...

upraveno 1. září 2010 v George R.R. Martin
Posbírané informace z rozhovorů s Georgem R.R. Martinem o Písni ledu a ohně a všem, co se jí týká.
Aktualizace, tentokrát z Finnconu a návštěvy Talinu.Červenec 2009 Finsko, EstonskoTanec s draky hodlá GRRM dokončit na přelomu září a října 2009, aby mohl v USA vyjít v únoru 2010. Tanec s draky bude mít více jak 1200 stránek (v jeho DOSovském editoru). Také řekl, že na Winds of Winter a Dream of Spring si vyčleňuje pokaždé asi tak 3 roky....

Číst celý článek zde
«13456720

Komentáře

  • upraveno 3. listopadu 2007
    Chcete se GRRM na něco zeptat, nyní máte možnost. Na EW.com můžete navrhnout otázku a oni ji třeba v nadcházejícím interview zprostředkují.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. listopadu 2007
    Tak tohle mě fakt pobavilo:
    píše:
    "A Song of Ice and Fire" seems to be written from a politically progressive point of view (plenty of strong female characters, gay characters, etc) even if the world it's set in isn't so progressive.
    How do you respond to claims that you've fallen into a stereotypically cliched male-fantasy point of view by showing lots of explicit woman-woman sexual relationships but no explicit male-male sexual relationships? (Or to more prurient: you've written plenty to please the fanboys; what about pleasing the fangirls?)
  • upraveno 8. listopadu 2007
    He! :) Pěkné. Ale odpověď je poměrně jednoduchá - Martin moc dobře ví, kdo je jeho hlavní publikum, tedy pro koho píše především - muži cca 15 - 40 let a je docela logické, že se jim snaží zavděčit (ostatně Martin nikde nepopírá, že je komerční autor). To, že se drží jen u explicitních lesbických vyobrazení může mít i několik jiných důvodů - ať už třeba při svém podrobnějším výzkumu středověku odhalil, že homosexuální hrátky nebyly tehdy u žen ani zdaleka takovým tabu jako v případě mužů, či z daleka prozaičtějšího důvodu - jak vždycky tvrdí: píše zkrátka to, co ho baví. Už jenom to, že mužskou homosexualitu zmiňuje je v téhle větvi fantasy poměrně svěží (i když v porovnání s takovou Imajikou Cliva Barkera je to hodně slaboučký odvar)...
    Faktem každopádně zůstává, že bych si jeho odpověď na tuhle otázku dost rád přečetl...
  • upraveno 17. listopadu 2007
    tak vieme novinku: prológ je prepísaný a majstrovi sa páči viac. Hm. ....
  • upraveno 17. listopadu 2007
    A no vidíš to, to jsem zapomněl zmínit. Jistě to každého nedočkavce potěší, že už po těch letech dokončil prolog. ;)
  • upraveno 25. listopadu 2007
    píše:
    ať už třeba při svém podrobnějším výzkumu středověku odhalil, že homosexuální hrátky nebyly tehdy u žen ani zdaleka takovým tabu jako v případě mužů, či z daleka prozaičtějšího důvodu
    To ale není, pokud já vím, pravda :-)
    Myslím, že explicitně popisovat sex dvou mužů si ve větší míře troufnou autoři až tak o generaci dál (a naše generace z toho bude nechutně pohoršena :-), tak jako generaci našich dědečků a babiček pohoršuje explicitní popis jakékoliv praktiky:-)). Tomu se vyhnul i třeba Sapkowský, který ve svých knihách jinak měl a má ledacos. Pokud tedy pominu drobné narážky třeba v Božích bojovnících - volně citováno: "Třebaže bratr Inocenc vypadal něžně jako dívka, dívkou nebyl. Některým bratrům to ale nevadilo." :-)
  • upraveno 25. listopadu 2007
    GRRM nabral stejné tempo, kterým já píšu svou diplomku. :-)
  • upraveno 25. listopadu 2007
    Tak pár otázek už je zodpovězeno. A malinko se vyjádřil i k té citované.
    GRRM píše:

    A Song of Ice and Fire seems to be written from a politically progressive point of view (plenty of strong female characters, gay characters, etc.). How do you respond to claims that you've fallen into a stereotypically clichéd male-fantasy point of view by showing lots of explicit woman-woman sexual relationships but no explicit male-male sexual relationships?
    [Long laugh] Well, ah, gosh. I don't know, I hadn't thought of that one!
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. listopadu 2007
    Tyna:
    Nevim, co maj všichni za problém s rychlostí psaní diplomky. Kdyby Vás tlačil čas tak jako tlačil mě, zjistili byste , že vzdálenost 0 - hotovo urazíte za týden. :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. listopadu 2007
    Tyna: Jinak explicitně popisovat sex dvou mužů je pro heterosexuála prakticky nemožné, brr.
  • upraveno 25. listopadu 2007
    Flanker:Přijde na to, co od diplomky chceš - já jsem jí slepil asi jako ty, ale kámošům, co chtěli dělat vědu, dva roky nestačily.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. listopadu 2007
    No je pravda, že na Matfyzu nebo FJFI se to tak dělat nedá. Jenže mám okolo sebe pár lidí s kecacíma tématama, co si s tim nevědi rady třeba dva roky.
  • upraveno 2. prosince 2007
    píše:
    Jinak explicitně popisovat sex dvou mužů je pro heterosexuála prakticky nemožné, brr.
    Autorky s tím evidentně mají menší problém než autoři :-) Zrovna nedávno jsem si říkala, jak toho přibývá. Především knížky o upírech se poslední dobou hemží bisexuály obojího pohlaví. A popisování vzájemných aktivit bych charakterizovala jako velmi explicitní. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. prosince 2007
    Nechápu, co se na tom spisovatelkám (a čtenářkám) líbí, nejspíš způsob, jak se vyrovnat se seháním ve vztazích. :)) V tomhle jsem absolutně zásadový a politicky nekorektní. Kromě toho mám pocit, že v poměru k zastoupení homosexuálů ve společnosti je zastoupení našich přihřátých spoluobčanů v dramatické tvorbě nebývale vysoké.
  • upraveno 2. prosince 2007
    Z toho si nic nedělej, všichni stárneme. Zkus dát dnešní fantasy přečíst dědečkovi nebo babičce (sodoma gomora, velebnosti). A bude hůř. :-)
    píše:
    Nechápu, co se na tom spisovatelkám (a čtenářkám) líbí, nejspíš způsob, jak se vyrovnat se seháním ve vztazích. :))
    Tak to je hodně alternativní pojetí. Vztahy většinou selhávají z jiných důvodů. :-)
  • upraveno 5. prosince 2007
    Flanker27: Umělci už k tomu tak či onak mají sklony... A jsou to nakonec oni, kteří posouvají hranice přijatelnosti a "normálnosti" společenského mínění, boří tabu atd. Apropó v poměru k neumělecké populaci jsou v tomhle ohledu tito kreativní lidé (tj. umělci) daleko více než čtyřprocentní...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. prosince 2007
    Eddard: Asi jak kde a jak kdy.:))
    Možná to bude důvod, proč se na současný český filmy nedá dívat. :))
  • upraveno 1. ledna 2008
    GRRM řekl (či spíše napsal), že v nadcházejících dnech uveřejní na svých stránkách novinky týkající se toho, jak pokračuje psaní Tance s draky. Rovněž, jakožto dárek svým fanouškům za jejich trpělivost, publikuje další kapitolu. Nuž, jsem zvědavý! :-)
  • upraveno 1. ledna 2008
    Hmm, mistr jde do sebe. Hlavně ať už nic neslibuje nebo ho ti fanoušci fakt ukřižujou. Btw, na kapitolku se těším, zejména v překladu znovunalezéno Léta. ;)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 15. července 2009
    Ha, alespoň něco se děje, už jsem se bál, že Martin a celá jeho Hlídka zemřeli a já jsem osamělý meč v temnotě.
  • upraveno 15. července 2009
    No jo, to se to občas tak sejde. Prázdninový provoz, ticho před bouří, podzim bude horký ;-)



    Na druhou stranu, pořád se něco děje. Hlavně stran seriálu; GRRM vypustil chybnou informaci, že se bude točit místo Maroka v Tunisku. Pak se taky dost mluvilo o Gillian "Scully" Anderson jako Catelyn. Ale obojí bylo brzy vyvráceno.



    Jo a ještě jedna zprávička; Song of Ice and Fire RPG od Green Ronin pobral pár nominací na Ennie Awards. Tož jsem zvědavej, jak se popere s D&D4. :-)
  • upraveno 15. července 2009
    GRRM, omlouvám se, ale myslel jsem, že je to nějaké vtipné auditko s hláškami hloupeho orka "GRRM!".
  • upraveno 10. srpna 2009
    Rozhovor s GRRM na finském webu. Nebojte, v angličtině.
  • upraveno 10. srpna 2009
    škoda, finsky umím líp než anglicky :/
  • upraveno 11. srpna 2009
    Víte, že když si všechny dosud zveřejněné kapitoly v krásném Létově překladu vytisknete v timesech new, dvanáctkou, 1,5 řádkování a svážete kroužkovou vazbou, budou mít 45 stránek?

    :-)
  • upraveno 11. srpna 2009
    Highlighty rozhovoru:

    * dalsi diel dopise v septembri / oktobri

    * k serialu: co kniha, to sezona (= 7 sezon), v kazdej sezone bude robit 1 scenar

    * su licencovane 2 pocitacove hry: jedna realtimovka, 1 RPG.
  • upraveno 11. srpna 2009
    Aa, pravda, o těch hrách jsem se tu asi ještě nezmiňoval. Já jsem ten rozhovor právě jen prolít s tím, že tam nic novýho není.



    Jinak GRRM zas na Worldconu upustil trochu páry; maj na roli Dany 3 herečky, ale prý je mezi nimi těžké vybrat "nejkrásnější ženu světa".
  • upraveno 11. srpna 2009
    no grrm ako jediný vlastne vie, ktorá je najkrajšia..., to je pravda :)
  • upraveno 11. srpna 2009
    !!!Na nove 20.srpna -Fire&ice:dragon chronicles-cesky Draci pribeh!!!
  • upraveno 12. srpna 2009
    čo to je?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.