@Thorar: To si přibásnil až dodatečně. A návaznost nové trilogie na tu starou moc nefungovala. Propojení VI. a budoucí VII. si snad ani nedovedu představit.
Kamarád je do SW blázen a těch knížek má hromady. Pokračování to určitě má. I knížky o tom co bylo před a po, a za starý republiky a v nové... Je to obrovský
Zase jsem jiný. Nevím, jestli mám být rád nebo mám truchlit, že mě svět SW nikdy nevtáhnul a jediný co si z něj rád tu a tam zopakuju je Williamsova hudba.
Zopakuju poslední větu ze svýho komentáře na csfd: "Ve dvanácti jsem to skousnul, ve dvaceti se smál a teď krčím rameny."
Možná vidět to o dva roky dříve, bylo by to jiné. Kdo vidí Mrazíka prvně až v dospělosti, možná mut o taky nic neřekne, protože s tím nemá spojené ty dětské vánoce a pohodu. Pro mě jsou SW taková popkultura, která nevychází z žádnýho základu, žádný tradice nějakýho klasickýho příběhu, pouze si ze svých vzorů vypůjčuje jednotlivý prvky, tu z pohádek, tu ze starejch válečnejch filmů, všechno to splácá to dohromady a zabalí do vesmírných kulis. Výsledek pro mě není ani pohádka, ani dobrodružný příběh a už vůbec ne sci fi.
Zahnova trilogie je z SW univerza asi nejlepší. Taky mě napadla jako jediné "přijatelné" pokračování ep. VI. Ale v dnešní době už by působila směšně. Zvlášť po přetechnizovaných I.-III.
SW se mi líbí. Takové to umělé vytváření světů a mytologií mám rád - Tolkien, Martin. Dnes už to samozřejmě vidím jinak než v patnácti. Nové díly se mi moc nelíbily. Až na jeden. Pomsta Sithů je podle mě vůbec nejlepší díl celé série. No možná je na stejné úrovni jako Impérium vrací úder. Na Avatarovi jsem byl v kině a rozhodně se jednalo o zážitek. Hlavně po stránce audiovizuální. Moc hezky udělané prostředí, rostliny, živočichové. Příběh nijak převratný, ale to bylo vyvážené výše zmíněnými klady. Nevím, proč jsou někteří lidé posedlí vykrádáním. V umění je to normální, že si vezmete za vzor nějaké již existující dílo a snažíte se ho rozvinout nebo aspoň zpracovat podle svých představ. Např. Sedm statečných je pro mě asi tak desetkrát zábavnější a emocionálnější film než Sedm samurajů. Ve filmu může být kopie lepší než originál.
Nemám nic proti vykrádačkám jako takovým. Jak už psal flanker výš, Star Wars jsou poskládané z citací různých filmů a ty miluju. Nebo třeba nedávný případ Lockout je přímou vykrádačkou Útěku z New Yorku a bavila jsem se velmi. Nemám ráda bezduché vykrádačky (Avatar) a bezostyšné čórky (Departed), u kterých navíc autoři tvrdí, že se nejedná o čórku, protože originál neznají (haha). Avatar má krásné záběry, které u mě rozhodně nevyváží absenci příběhu a slaboduchost scénáře. Pokud budu chtít vidět přenádherné záběry, pustím si přírodopisný dokument od BBC...
Ne, Avatar nemá příběh, protože mu do scénáře žádný pořádný nenapsali. Poskládali náměty z pár filmů a spolehli se na to, že divákovi spadne čelist z vizuálu a nad ostatním nebude přemýšlet. U mě to nezabralo.
Komentáře
A návaznost nové trilogie na tu starou moc nefungovala. Propojení VI. a budoucí VII. si snad ani nedovedu představit.
Ať natočí ten slivobaný hraný seriál a do filmů se neserou...
"Ve dvanácti jsem to skousnul, ve dvaceti se smál a teď krčím rameny."
Možná vidět to o dva roky dříve, bylo by to jiné. Kdo vidí Mrazíka prvně až v dospělosti, možná mut o taky nic neřekne, protože s tím nemá spojené ty dětské vánoce a pohodu. Pro mě jsou SW taková popkultura, která nevychází z žádnýho základu, žádný tradice nějakýho klasickýho příběhu, pouze si ze svých vzorů vypůjčuje jednotlivý prvky, tu z pohádek, tu ze starejch válečnejch filmů, všechno to splácá to dohromady a zabalí do vesmírných kulis. Výsledek pro mě není ani pohádka, ani dobrodružný příběh a už vůbec ne sci fi.
Na Avatarovi jsem byl v kině a rozhodně se jednalo o zážitek. Hlavně po stránce audiovizuální. Moc hezky udělané prostředí, rostliny, živočichové. Příběh nijak převratný, ale to bylo vyvážené výše zmíněnými klady.
Nevím, proč jsou někteří lidé posedlí vykrádáním. V umění je to normální, že si vezmete za vzor nějaké již existující dílo a snažíte se ho rozvinout nebo aspoň zpracovat podle svých představ.
Např. Sedm statečných je pro mě asi tak desetkrát zábavnější a emocionálnější film než Sedm samurajů. Ve filmu může být kopie lepší než originál.
BTW Teď jsem si podle ikonek všimla, že Nevada ještě nedočetla Tanec! :-O