Ja mám ruštinu 4-tý rok ( prvý rok sme sa učili azbuku ... celý rok toľká strata času :) ) na gympli ( osemročnom ) popri angličtine. A som rád že som si nevybral nemčinu, aj ked najradšej by som mal asi španielčinu.
My jsme si ani ruštinu vybrat nemohli. Dostali jsme jen buď Francouzštinu (zcela překvapivě si zhruba 2/3 lidí vybrali jazyk země která prohrála všechny války které mohla) nebo Hitlerlandštinu (ze které umím taky velké ho*no). Ruština se smí vybrat jen jako nepovinný předmět (!!! hodina týdně !!!)
Tak já měl ruštinu klasicky (v oněch dobách) od 5. třídy a to až do porevolučních let na střední. (Tam už spolu s němčinou, z které umím totéž co EY). A dnes se mi ruština náramně hodí, jednak mám rád moderní ruskou muziku a můžu na YoutTube aspoň komentovat azbukou, ale hlavně mám dost známých z východu a když za kamarádkou přijedou její sestry z Kijeva, můžem pokecat - buď anglicky nebo rusky.
Já do pátý třídy nastoupil v památném roce 89, do koce pětky jsme ruštinu ještě dojeli, ale pak nastala angličtina podle slavné učebnice, co vycházela ve Svobodném slově s učiteli, co byli o tři lekce dále. Když tot ak vemu, tak na gymplu to nebylo o moc lepší a slušně anglicky jsem se naučil až v kombinaci vejšky (Moderní učebnice angličtiny od Trymla by měla sloužit za vzor, jak má vypadat jazyková učebnice) a hlavně erpégéček na počítači :)
Chell: ruština? Nikdy! :D. Latina byla super. Měli jsme ji povinnou 2 roky na gymplu, pak další 2 roky jako volitelný seminář a minulý rok jsem si ji dala na fildě v naději navázat na tu gympláckou. Musím říct, že ty MP mě ale naučili víc :D.
Monty Pythony mám ráda, ale latině to v mých očích stejně nepomohlo:-D Ruština je náhodou poslední roky velice IN jazykem:-) A velmi žádaným na trhu práce.
Ben Nevis: Jj, v tom je ruština zrádná:-D Zní to stejně, ale může to znamenat něco úplně jiného:-) A taky Slovany občas ruština svádí k vymýšlení vlastních "ruských slovíček", které ani neexistují:-)))
Komentáře
Takže "pjátnica". :D