Jarla, som Slovák, chodím na cirkevné gymnázium a teda poznám dosť katolíkov(a aj pár iných kresťanov). A môžem ti povedať, že na to, kao o sebe hovoríme, ako sme kresťanská krajina, sú média proti Cirkvi, veľa ľudí povie, že sú katolíci, ale do kostola ani nevojdú a mnohí z tých, čo aj chodia, tam chodia len preto, lebo inak by skončili v pekle. Toľko k realite. Čo som počul, máte vy aspoň výhodu, že vaši veriaci to myslia vážne, lebo vyznaním svojho ateizmu človek neopúšťa oficiálnu väčšinu spoločnosti a častokrát aj to, čomu verí celá jeho rodina(aj keď tým "nechcem ísť do pekla" spôsobom).
Najlepšie to bolo vidieť, keď som pripravoval birmovancov na birmovku. Odhadom polovica tam šla len preto, lebo im to rodičia alebo starí rodičia povedali alebo rozkázali. To je realita na Slovensku.
Já jsem taky tak nějak přišla na to, že jsem radši, že se snažím chovat slušně, morálně a hezky jen z toho důvodu, že chci. A ne proto, že mi to řekl nějaký pán s kamanejma deskama a ze strachu, že po smrti špatně dopadnu :). A že se někdo chová dobře jen kvůli víře a ne výchově mi přijde zvláštní, protože k té víře dotyčného musel někdo vychovat ;)
to Jarla: Morálka VŽDYCKY závisí na víře - byť nikoli nutně na tom, co se obecně nazývá "náboženství". Ale je velice zajímavé sledovat, jak o sobě někteří tvrdí že jsou ateisté a že v naší - křesťanskou morálkou drsně 1100 let zpracovávané - společnosti lze být morální, slušný atd. zcela nezávisle na křesťanství. Pozor - do nikoho se nesnažím rýt, jenom mi to přijde takové... podnětné k zamyšlení. Po začátek třeba, jaký je rozdíl mezi "ateistou" (místo v Boha věří v něco jiného - třeba principy nějaké filosofie?) a "agnostikem" (bezvěrcem: "mám spoustu jiných a důležitějších záležitostí, než zrovna teď přemýšlet o Bohu"). Nebo maně vzpomínám jistého francouzkého maníka, který se v 18. století rozhodl "bez předsudků" zamyslet nad muži a ženami... a vyšlo mu, že ženy jsou duševně méněcenné (proto se ve svém spisku o výchovědetí zásadně vnoval pouz chlapcům). Díky jeho oblibě pak v 19. století byly v některých částech civilizované Evropy ženy považovány za nesvéprávné, "nekvalifikovanou pacovní sílu" (přinejlepším zaměstnatelnou jako služky) a trvale pod mužskou kuratelou.
to Krisaklub: Přemýšlivá četba Knihy knih ukáže, že ke spáse není třeba kostela. Dokonce ani organizované církve ne - i když, po hodně dlouhou dobu byl kostel vynikajícím místem, kde svádět děvčata/ mládence, kde vytáčet sousedky/ sousedy, které nemáme rádi a kde ukazovat, jaké je vaše společenské postavení a bohatství.
to chrochta: pro mě morálka s vírou vůbec souviset nemusí. Morálka, na rozdíl od víry, může být do člověka implantovaná zvenčí skrze výchovu, a může být udržována zvykem. Kdežto víra musí najít vnitřní odezvu, aby "fungovala". Implantovaná víra bez vnitřního naplnění je asi tak stálá jako věrnost žoldáků.
Já nemyslím, že narozené dítě je tabula rasa, kde se teprve všechno zapisuje. Já myslím, že člověk se narodí jako sobecký parchant a až výchovou je mu vštěpovaná morálka. Na některé děti zabírají jenom fyzické tresty. Většina lidí potřebuje nad sebou bič; buď má strach z božího zatracení, anebo trestní zákoník. Řidič taky nejezdí slušně proto, aby nikoho nezabil, ale aby nedostal pokutu. A přitom to může být člověk, co v životě neukradl ani MP3.
Tudíž ideální způsob, jak tu chátru držet na uzdě je víra i zákony. Nám morálnějším stačí jenom jedna sada pravidel. :-P
Flankere - každému, co jeho jest. Kdyby podle Tebe naklonovali právníky a soudce, byl by svět mnohem přijatelnějším a bezpečnějším místem pro typy jako já :-) Takže to je mé krajně sobecké a prospěchářské přání :-)
To je hrozný když tě nikdo neposlouchá, což? Sám to znám moc dobře:-))) Ale vyjdu ti vstříc. Melisandra je v Tanci sympatičtější než předtím a Stannis je pořád ten samej sebelítostnej degen, posedlej vlastní jedinečností.....
Je škoda, že se Melisandra se Standou tak zakecali. Já rudou kněžku zrovna v lásce nemám, protože mě nechává chladnou i s tím, jak temné a důležité kousky provádí. Ale nemůžu jí upřít tajemnost a vnitřní "oheň" pro její věc. Ovšem v kombinaci se Stannisem ( - There is no creature on earth half so terrifying as a truly just man -) je to lahůdka. Nevím, kolik obliby si Stannis vysloužil mezi čtenáři (v Západozemí to moc slavné nebylo), ale mně rozhodně přijde jako výborná postava. Vždycky ve mně dokázal probudit zvědavost - jaké budou jeho další kroky, jak všem zatopí, nebo jak bude zatopeno jemu... Postava, která jak radikálně, až fanaticky věrná pravdě a spravedlnosti, musí být zajímavá, protože je zcela neskutečná :D
Jarla: Já hrál různé postavy s různým přesvědčením. Bavilo mě být neutrální, svině i dobrák. Je ale fakt, že nejlépe se cítím jako zmateně dobrý či neutrální:-)
Stannis je postava, kterou opravdu nemám rád. Nesnáším tu jeho sebelítost a ukňouranost.
Komentáře
Jarla: Áno, Slovensko je papierovo katolícke...
A že se někdo chová dobře jen kvůli víře a ne výchově mi přijde zvláštní, protože k té víře dotyčného musel někdo vychovat ;)
to Krisaklub: Přemýšlivá četba Knihy knih ukáže, že ke spáse není třeba kostela. Dokonce ani organizované církve ne - i když, po hodně dlouhou dobu byl kostel vynikajícím místem, kde svádět děvčata/ mládence, kde vytáčet sousedky/ sousedy, které nemáme rádi a kde ukazovat, jaké je vaše společenské postavení a bohatství.
Řidič taky nejezdí slušně proto, aby nikoho nezabil, ale aby nedostal pokutu. A přitom to může být člověk, co v životě neukradl ani MP3.
Tudíž ideální způsob, jak tu chátru držet na uzdě je víra i zákony. Nám morálnějším stačí jenom jedna sada pravidel. :-P
Ale vyjdu ti vstříc. Melisandra je v Tanci sympatičtější než předtím a Stannis je pořád ten samej sebelítostnej degen, posedlej vlastní jedinečností.....
Já rudou kněžku zrovna v lásce nemám, protože mě nechává chladnou i s tím, jak temné a důležité kousky provádí. Ale nemůžu jí upřít tajemnost a vnitřní "oheň" pro její věc.
Ovšem v kombinaci se Stannisem ( - There is no creature on earth half so terrifying as a truly just man -) je to lahůdka. Nevím, kolik obliby si Stannis vysloužil mezi čtenáři (v Západozemí to moc slavné nebylo), ale mně rozhodně přijde jako výborná postava. Vždycky ve mně dokázal probudit zvědavost - jaké budou jeho další kroky, jak všem zatopí, nebo jak bude zatopeno jemu... Postava, která jak radikálně, až fanaticky věrná pravdě a spravedlnosti, musí být zajímavá, protože je zcela neskutečná :D
Stannis je postava, kterou opravdu nemám rád. Nesnáším tu jeho sebelítost a ukňouranost.