Melisandra a Stannis

upraveno 6. listopadu 2010 v Akce a hlasování

Jaký je váš vztah k Melisandře? Téhle rudovlasé ďáblici z východu? Je pro Západozemí spásou či hrozbou?

12324252729

Komentáře

  • upraveno 25. července 2012
    Jarla napsal(a):

    Takže se shodneme, že víra s morálkou nemají nic společného. Může a nemusí. U někoho. U někoho ne. A protože jsou naprosto běžní morální a čestní ateisté (kteří to z vašeho pohledu mají řekněme těžší, protože si své svědomí nesou celou dobu ssebou a nepoužívají nic jako zpověď), bude lépe morálku a víru neslučovat. Někteří lidí zkrátka morální a čestní jsou a někteří ne a na vyznání či jeho absenci nesejde.

    Ámen :D
  • upraveno 25. července 2012
    Anglachel: výchovou to môže aj nemusí byť, je veľa daľších vecí napr, vplyv prostredia, ľudí atd :)
    Jarla: Áno, Slovensko je papierovo katolícke...
  • upraveno 25. července 2012
    Jarla, som Slovák, chodím na cirkevné gymnázium a teda poznám dosť katolíkov(a aj pár iných kresťanov). A môžem ti povedať, že na to, kao o sebe hovoríme, ako sme kresťanská krajina, sú média proti Cirkvi, veľa ľudí povie, že sú katolíci, ale do kostola ani nevojdú a mnohí z tých, čo aj chodia, tam chodia len preto, lebo inak by skončili v pekle. Toľko k realite. Čo som počul, máte vy aspoň výhodu, že vaši veriaci to myslia vážne, lebo vyznaním svojho ateizmu človek neopúšťa oficiálnu väčšinu spoločnosti a častokrát aj to, čomu verí celá jeho rodina(aj keď tým "nechcem ísť do pekla" spôsobom).
  • upraveno 25. července 2012
    Najlepšie to bolo vidieť, keď som pripravoval birmovancov na birmovku. Odhadom polovica tam šla len preto, lebo im to rodičia alebo starí rodičia povedali alebo rozkázali. To je realita na Slovensku.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 25. července 2012
    Ak pôjdem do pekla za to, že nechodím do kostola, hoci v poslednom čase s kamošmi skoro každý deň miništrujem, tak sa pridávam do Krisaklubu :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 25. července 2012
    Jarla napsal(a):

    Rovněž si povšimněmež, jak moc se zde projevuje Slovensko - věřící, ČR - nezávislí. Slováci už holt mají opět téměř státní náboženství....

    No vidíš, ja som sa chcel narodiť ako dedič lordského titulu :D
  • upraveno 25. července 2012
    A čo vyznáva Krisaklub?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 25. července 2012
    Anglachel napsal(a):

    A čo vyznáva Krisaklub?

    Nič, len Krisa tu tak spomenula, že podľa tých kritérií by šla do pekla, takže už je jej jedno, či bude ďalej páchať to zlo. Len vlastne vysvetľovala svoj racionálny dôvod svojho stanoviska :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. července 2012
    Já jsem taky tak nějak přišla na to, že jsem radši, že se snažím chovat slušně, morálně a hezky jen z toho důvodu, že chci. A ne proto, že mi to řekl nějaký pán s kamanejma deskama a ze strachu, že po smrti špatně dopadnu :).
    A že se někdo chová dobře jen kvůli víře a ne výchově mi přijde zvláštní, protože k té víře dotyčného musel někdo vychovat ;)
  • upraveno 25. července 2012
    Pána s kamennými deskami už pár staletí zastupuje paní s dřevěnou vařečkou. :-) Když je potřeba, samozřejmě.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. července 2012
    Vlcacka napsal(a):

    Pána s kamennými deskami už pár staletí zastupuje paní s dřevěnou vařečkou. :-) Když je potřeba, samozřejmě.

    Nechť si zvolí každý dle svého uvážení
  • upraveno 26. července 2012
    to Jarla: Morálka VŽDYCKY závisí na víře - byť nikoli nutně na tom, co se obecně nazývá "náboženství". Ale je velice zajímavé sledovat, jak o sobě někteří tvrdí že jsou ateisté a že v naší - křesťanskou morálkou drsně 1100 let zpracovávané - společnosti lze být morální, slušný atd. zcela nezávisle na křesťanství. Pozor - do nikoho se nesnažím rýt, jenom mi to přijde takové... podnětné k zamyšlení. Po začátek třeba, jaký je rozdíl mezi "ateistou" (místo v Boha věří v něco jiného - třeba principy nějaké filosofie?) a "agnostikem" (bezvěrcem: "mám spoustu jiných a důležitějších záležitostí, než zrovna teď přemýšlet o Bohu"). Nebo maně vzpomínám jistého francouzkého maníka, který se v 18. století rozhodl "bez předsudků" zamyslet nad muži a ženami... a vyšlo mu, že ženy jsou duševně méněcenné (proto se ve svém spisku o výchovědetí zásadně vnoval pouz chlapcům). Díky jeho oblibě pak v 19. století byly v některých částech civilizované Evropy ženy považovány za nesvéprávné, "nekvalifikovanou pacovní sílu" (přinejlepším zaměstnatelnou jako služky) a trvale pod mužskou kuratelou.

    to Krisaklub: Přemýšlivá četba Knihy knih ukáže, že ke spáse není třeba kostela. Dokonce ani organizované církve ne - i když, po hodně dlouhou dobu byl kostel vynikajícím místem, kde svádět děvčata/ mládence, kde vytáčet sousedky/ sousedy, které nemáme rádi a kde ukazovat, jaké je vaše společenské postavení a bohatství.
  • upraveno 26. července 2012
    to chrochta: pro mě morálka s vírou vůbec souviset nemusí. Morálka, na rozdíl od víry, může být do člověka implantovaná zvenčí skrze výchovu, a může být udržována zvykem. Kdežto víra musí najít vnitřní odezvu, aby "fungovala". Implantovaná víra bez vnitřního naplnění je asi tak stálá jako věrnost žoldáků.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. července 2012
    Na druhé straně jsou to nábožensky-morální normy, které zabrání Victarionovy se pokusit zbavit Eurona po královolbě a tím vyvolat občanskou válku mezi železnými
    Ale on to nedělá kvůli víře! přečtěte si to pořádně. Eurona nezabil prostě proto že mu to Balon zakázal. A taky proto že je tak trochu vůl.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. července 2012
    Huh, včera večer mi spadnul net a nemohl jsem se účastnit debaty.

    Předně děkuju Jarle za pěkná slova, jsem skoro na rozpacích :)

    Za druhý. Ad Chrochta:
    O tom, jakej je rozdíl mezi vírou coby aktivním činitelem a neexistencí důkazu jsem už mluvil poměrně obsáhle, tudíž jen dodávám, že víra znamená předpoklad něčeho, činění závěru, který nemá být zkoumán. Nikolivěk, ateismus není víra (aneb Poslouchejte dobře, nebudu to víckrát opakovat).
    Pokud jde o "zpracovávání křesťanstvím": proč by něco přes tisíc let mělo mít větší vliv než principy existující v lidské populaci statisíce let (při existenci druhu homo sapiens sapiens něco přes 100 000 let), nadto vycházející z ještě starších návyků a strategií. Stačí drobná komparatistika: něco jako nezabiješ je pravidlo uznávané prakticky v jakékoli lidské společnosti, i té, která neměla s křesťanstvím a judaismem společného nic.

    Základem morálky skutečně věřícího musí být jeho víra (jinak de facto věřícím není, jen mu to nikdo neřekl), tedy jedná tak, jak mu jeho víra přikazuje, protože je s tím spojená buď odměna nebo alespoň absence trestu (někdo se pomodlí a je odměněn lepším zdravím, nebo nehřeší a nepřijde do pekla). Paradoxně tak přestože se o víře mluví jako o vnitřní záležitosti jde o předpoklad vnějšího elementu určujícího pravidla, nikoli o vnitřní vítězství morálky. Zajímalo by mě, když sem hypoteticky najednou sestoupí bůh s hromy a blesky a řekne a víte co, já měnim pravidla, bude to tak a tak, kolik jeho oveček by se bez odporu přizpůsobilo :)
    BTW v nábožeství, zvlátě v pojetí všemocnýho jedinýho boha jako je ve svaté trojici judaismus, křesťanství, islám, je zakutejch ještě pár pěknejch logickejch rozporů. Ze všech nejvíc mi na mysl přichází, jestli bůh všemocný a vševědoucí je vlastně v rozhodování svobodný. Jestli může rozhodnout jinak než rozhodl (BTW neni to až tak ze mě, na stejnou otázku už přede mnou přišel jistý A. Einstein).

    Jo, tu knihu knih s velkym K nemyslíš vážně že ne :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. července 2012
    Přečtěte si Knihu knih
    Mám přečtených pět dílů, ale myslím že na Vichry si ještě nějakou dobu počkáme ;)
  • upraveno 26. července 2012
    Já nemyslím, že narozené dítě je tabula rasa, kde se teprve všechno zapisuje. Já myslím, že člověk se narodí jako sobecký parchant a až výchovou je mu vštěpovaná morálka. Na některé děti zabírají jenom fyzické tresty. Většina lidí potřebuje nad sebou bič; buď má strach z božího zatracení, anebo trestní zákoník.
    Řidič taky nejezdí slušně proto, aby nikoho nezabil, ale aby nedostal pokutu. A přitom to může být člověk, co v životě neukradl ani MP3.

    Tudíž ideální způsob, jak tu chátru držet na uzdě je víra i zákony. Nám morálnějším stačí jenom jedna sada pravidel. :-P
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 26. července 2012
    Ben Nevis, ak by som bol vodič, nejazdil by som rýchlo, aby som nezabil seba :)
  • upraveno 26. července 2012
    Flankere - každému, co jeho jest. Kdyby podle Tebe naklonovali právníky a soudce, byl by svět mnohem přijatelnějším a bezpečnějším místem pro typy jako já :-) Takže to je mé krajně sobecké a prospěchářské přání :-)
  • upraveno 26. července 2012
    Já myslím, že člověk se narodí jako sobecký parchant a až výchovou je mu vštěpovaná morálka.
    Já myslím, že sobečtí parchanti jsme v podstatě všichni až do smrti:-)
    Na rozdíl od mnohých psychologů se přikláním nečekaně k názoru biologů, že člověk je z podstatně větší části určován geny a to i co se týká té tzv. morálky. Myslím, že se to potvrdilo i při různých gemelilogických výzkumech. Já osobně jsem ty testy ale nedělal. Takže tomu prostě věřím.
    Náboženství rozhodně neudělá člověka lepším, podle mě ho ale neudělá ani horším. Já osobně respektuji víru v Boha, pokud je založena na dobru a rozhodně se na věřící lidi nekoukám přes prsty. Stejně jsme nakonec všichni věřící. Někteří se ohánějí rozumem a důkazy, ale ve skutečnosti uvěří tomu, co si kde přečtou nebo jim někdo předloží (vznik Země, evoluce atd.) Prostě to zapadá do jejich vidění světa. Život je příliš krátký, naše schopnosti omezené než abychom si všechno ověřovali a testovali. Nakonec je možná důležitější, že věci fungujou než proč tomu tak je.
    Takže víra je dobrá, tvoří pilíře našeho života.....naděje nezbytná a láska žádoucí:-)
  • upraveno 26. července 2012
    ad 1: Valná většina náboženství obsahuje univerzální sebezáchovné prostředky společnosti, v tom není trojjediný monoteismus ničím výjimečný. Kromě nich tu ovšem jsou i různé nekonstantní "přídavky" typu "vražda kohokoli je hřích".

    ad 2: Základním úhelným kamenem skoro všech náboženství je neuvědomovaný předpoklad
    "Bůh/ bohové jsou dlaeko a vysoko,a rozhodně se s nimi nedostanete do jiného kontaktu než jsou tyto následující" (sny, zázraky, zjevení typu Lourdes). Zjevení boha by znamenalo děsivý chaos, a NIKDO (a nejméně biskupové, muslimší znalci práva a rabíni) o něj nestojí. Kristovi by se asi rychle stala nehoda :)

    ad 3: Šlo o reakci na výše se nacházející reakci. Že se u většiny náboženství nesmí
    "vevnitř" příliš šťourat je norma (vynikající znalec aztéckého náboženství napsal:
    Nechápal jsem aztécké náboženství, dokud jsemsi neuvedomil, že "Coatlicue" je matkou
    své vlastní babičky.). U křstanství je ten malér, že má rozsáhlou teologii a honosí se "racionalitou".

    to Beltris: Ale i tak tomu musí člověk věřit, mít to tak hluboko v sobě, že to samovolně určuje tvé chování.

    to Gepeto: já zase dodržuju pravidla proto, že to prostě jsou pravidla. Ale možná jsem .ůl ...
  • upraveno 26. července 2012
    Znova opakuju - má tu někdo co říct k Melisandře a Stannisovi? Jestli chcete probírat náboženství, založte prosím nový topic.
  • upraveno 26. července 2012
    To je hrozný když tě nikdo neposlouchá, což? Sám to znám moc dobře:-)))
    Ale vyjdu ti vstříc. Melisandra je v Tanci sympatičtější než předtím a Stannis je pořád ten samej sebelítostnej degen, posedlej vlastní jedinečností.....
  • upraveno 26. července 2012
    Chmur napsal(a):

    To je hrozný když tě nikdo neposlouchá, což? Sám to znám moc dobře:-)))
    Ale vyjdu ti vstříc. Melisandra je v Tanci sympatičtější než předtím a Stannis je pořád ten samej sebelítostnej degen, posedlej vlastní jedinečností.....

    Jo, taky ho dvakrát nemusím. Jenom by mne zajímalo, jestli některé jeho pozitivní činy (napřed. že jako jediný vytáhnul Hlídce na pomoc, atd.) nejsou vlastně dílem Mellisandry, takže Stannis je stále stejný "degen".
  • upraveno 26. července 2012
    Je škoda, že se Melisandra se Standou tak zakecali.
    Já rudou kněžku zrovna v lásce nemám, protože mě nechává chladnou i s tím, jak temné a důležité kousky provádí. Ale nemůžu jí upřít tajemnost a vnitřní "oheň" pro její věc.
    Ovšem v kombinaci se Stannisem ( - There is no creature on earth half so terrifying as a truly just man -) je to lahůdka. Nevím, kolik obliby si Stannis vysloužil mezi čtenáři (v Západozemí to moc slavné nebylo), ale mně rozhodně přijde jako výborná postava. Vždycky ve mně dokázal probudit zvědavost - jaké budou jeho další kroky, jak všem zatopí, nebo jak bude zatopeno jemu... Postava, která jak radikálně, až fanaticky věrná pravdě a spravedlnosti, musí být zajímavá, protože je zcela neskutečná :D
  • upraveno 26. července 2012
    Náboženství rozhodně neudělá člověka lepším, podle mě ho ale neudělá ani horším.
    V tom souhlasím. Ani lepším ani horším. Jestli si někdo namlouvá, že se stal lepším, protože začal věřit....nevím jak komu, ale mi to zavání něčím jiným než pokorou.
    Děti se rodí sobecké - máme je kolem sebe a vidíme to. Jak rostou a rozšiřují se jim obzory, tak nabývají empatie, soucitu a morálky - kteréžto jsou v různé míře vrozené a u některých se rozvinou více a u některých méně - proto je tolik druhů lidí. Jen si povšimněte, jak si někteří volí třeba postavy za které budou hrát v dračáku nebo ve hrách....někteří hrajou silné válečníky, jiní moudré čaroděje, další ušlechtilé škrobené elfy hraničáře nebo poťouchlé koboldí zloděje.....a těžko se z těchto archetypů vymaňují. Kupříkladu nedokážu hrát zloděje ani zákonné postavy, dokonce ani jinou rasu. Ať jsou předsevzetí jakákoliv, tak končím vždycky u člověka válečníka se dvěma sekerkama pro boj mano a mano :-D
    Lidi těžko překračují svůj stín.
  • upraveno 26. července 2012
    Tak já myslím, že ho tam vytáhl Davos. Co vlastně ten studenej čumák dokázal vlastníma schopnostma v boji o trůn? Nic. Renlyho odpravila a armádu mu získala Mel, v bitvě o Královo přístaviště se nechal porazit, pak se uchýlil na Zeď a tam teda taky nezáří....
    Postava, která jak radikálně, až fanaticky věrná pravdě a spravedlnosti
    Aha. A proto odpouští zrádcům (Renlyho vazalové), když je potřebuje? Chce po Jonovi, aby zrušil přísahu, protože by se mi to hodilo do krámu? Zas takovej čestňák to není.
  • upraveno 26. července 2012
    Jarla: Já hrál různé postavy s různým přesvědčením. Bavilo mě být neutrální, svině i dobrák. Je ale fakt, že nejlépe se cítím jako zmateně dobrý či neutrální:-)

    Stannis je postava, kterou opravdu nemám rád. Nesnáším tu jeho sebelítost a ukňouranost.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. července 2012
    chrochta:
    ad ad 1: A valná většina jich zároveň obsahuje možnosti, jak to absolutní pravidlo obejít, Mojžíš sice zvěstoval desatero, ale kázal pobít madianské (a ponechat si jejich panny). Ať už je to pro vidinu ráje, šíření slova božího ohněm a mečem, nebo i jen pro celkem pochopitelný trest, snaživý teolog nalezne skoro vždy to co se hodí.
    ad ad 2: Ano, kdyby si každý věřící mohl s bohem popovídat a dokonce si to nahrát, to by byla mela. Že ale ten bůh/bohové za sebe pořád nechá kecat jiné... :)
    ad ad3: Takže taková Hodina pravdy je vlastně ideální evangelium. :)

    Co se týče pravidel pro pravidla, pamatuju, jak nám vykládal ředitel, když byl v jedný americký knihovně, tam měli pravidlo, že u jednoho počítače mohli bejt jen dva lidi. Byli tam tři kluci, chovali se naprosto normálně, nikomu nevadili (poloprázdno), ale knihovnice nesmlouvavě uhodila "only two persons" - "Why?" - "That's a rule." Tak se sebrali všichni tři a odešli...
    Kupříkladu nedokážu hrát zloděje ani zákonné postavy, dokonce ani jinou rasu. Ať jsou předsevzetí jakákoliv, tak končím vždycky u člověka válečníka se dvěma sekerkama pro boj mano a mano :-D
    Lidi těžko překračují svůj stín.
    To mám úplně stejný, akorát mám většinou dvouručák :)
  • upraveno 26. července 2012
    Chmur napsal(a):

    Jarla: Já hrál různé postavy s různým přesvědčením. Bavilo mě být neutrální, svině i dobrák. Je ale fakt, že nejlépe se cítím jako zmateně dobrý či neutrální:-)

    Stannis je postava, kterou opravdu nemám rád. Nesnáším tu jeho sebelítost a ukňouranost.

    Vidíš Chmure - já to nedokážu, přestože mi to ve hře přinese výhody a vlastně o nic nejde, že. Ne nedokážu být nečestná, nedokážu být zloděj a to ani jen tak sama třeba v počítačové hře. V Neverwintru jsou zkoušela třeba navolit si zlou postavu a nakonec jsem vždy skončila se stoprocentně kladnou (poněvač se tam způsobem hraní mění přesvědčení). Nezabiju ani darebáka, když si to zaslouží a místo toho od něj vzácný předmět vykoupím a to bez smlouvání za plnou cenu - jednat s darebáky se mi příčí - opět i ve hře...
    Stejně jako vždy volím zbraně na blízko, protože zbraně na dálku mi přijdou nečestné. Hrozné, když si takto sobecký bezvěrec komplikuje život, když nemusí :-p
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.