No, podle její kapitoly je valná většina jejího umění prostá iluze, takže na vyložený měnění nebo ovlivňování mysli až tak nevěřim. Samozřejmě i tak by se dalo dejme tomu hypnotizovat, ale otázka je, k čemu by to vlastně bylo.
No, sám sis v podstatě odpověděl na část o Stannisovi. Pokud je pod velkým a negativním vlivem Melisandry jakožto "čarodějky", je pořád plně odpovědný za své činy?
Ale myslela jsem to původně jinak a tak začněme od konce. Proč si myslíš, že je Stannis - ať už pod vlivem nebo bez vlivu Melisandry - jakkoliv odpovědný za Joffreyho smrt?
Souhlasím s Nevadou. Stannis, Melisandra a Chrchel možná sehráli roli vyšší moci, ale Joffreyho, Robba a Balona (?) zabila ruka někoho jinýho - lidí, který do toho nikdo další nenutil. Docela jsem se nasmála, když jsem si kdysi přečetla komentář od někoho, kdo Stannisovi dával za vinu i Rudou svatbu.
Předpověď smrti protivníků během rozsáhlé občanské války, kdy všichni větří svou šanci, je vskutku umělecké dílo hodné jen toho největšího čaroděje... Pro zvýšení dramatického efektu spálíme pár pijavic, hip, hip, věčná sláva lady Melisandře!
Branislav 'Gepeto': Jak podstrčí okolnosti? Melisandra ani Stannis přece nezavolali Eurona domů, nešoupli Robba k Jeyne/Freyům a u Joffreyho už ani nepíšeš, jak to ti 2 ovlivnili (donutili ho vypít otrávený pohár?)...
Gepeto: No samozřejmě že je to nějak moc náhod najednou, ale jak píše Nevada, smrt protivníků nebyla nic nepravděpodobnýho. Pro mě je ale vrah pouze ten, kdo ten čin dokoná. Napadla mě další věc - jestliže by Mel byla opravdu tak mocná, proč potom nenechala padnout do hrobu i Tommena, jakmile by malýmu uzurpátorovi nasadili na hlavu korunu?
Gepeto: Viz výše, Melisandřino zaříkávání snad nebereš vážně (krom toho ohledně Joffreyho - z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem). Nicméně jsi vůbec nepochopil, protože jsem vůbec nemluvil o morálním profilu...
Je otázka, jestli tu vůbec existuje nějaké "funkční" dělení magie. Respektive, jestli kněží skutečně dostávají magii od bohů nebo ti, co umí čarovat, mají dar "od přírody". To, že kněží něco tvrdí, ještě neznamená, že to je pravda :)
chrochta: Já tím spíš myslela kouzlo - stín, který zabil Renlyho, modlitba - smrt Joffa a Robba.
Melisandra se modlila, kdo může s jistotou říct, že Chrchel její prosby nevyslyšel? Vždyť jsou na víře v Boha, který se přímo neukazuje, založena všechna náboženství. Miliardy lidí se za něco modlí právě v tuto chvíli. Třeba je fakt někdo poslouchá...
Poslouchat může. Ale, upřímně: od jakého stupně zasvěcení se u křesťanů objevují kouzelné schopnosti? A to křesťanští svatí jsou dle oficiální doktríny divotvůrci...
Mel se může modlit jak chce, ale s její snahou spousta věcí, i když to tak může vypadat, nesouvisí. Joff i Robb by natáhli bačkory bez ohledu na to, zda by se modlila za jejich smrt nebo život.
Komentáře
Ale myslela jsem to původně jinak a tak začněme od konce. Proč si myslíš, že je Stannis - ať už pod vlivem nebo bez vlivu Melisandry - jakkoliv odpovědný za Joffreyho smrt?
Nicméně jsi vůbec nepochopil, protože jsem vůbec nemluvil o morálním profilu...
kouzlo - stín, který zabil Renlyho,
modlitba - smrt Joffa a Robba.
Melisandra se modlila, kdo může s jistotou říct, že Chrchel její prosby nevyslyšel? Vždyť jsou na víře v Boha, který se přímo neukazuje, založena všechna náboženství. Miliardy lidí se za něco modlí právě v tuto chvíli. Třeba je fakt někdo poslouchá...
Mel se může modlit jak chce, ale s její snahou spousta věcí, i když to tak může vypadat, nesouvisí. Joff i Robb by natáhli bačkory bez ohledu na to, zda by se modlila za jejich smrt nebo život.