Stannis a lidé kolem něj

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti
«1345

Komentáře

• upraveno 4. prosince 2006
  • upraveno 4. prosince 2006
  • upraveno 5. prosince 2006
  • upraveno 6. prosince 2006
  • upraveno 7. prosince 2006
  • upraveno 7. prosince 2006
  • upraveno 2. května 2012
    Taky jsem zařadil Stannise jako kandidáta na trůn č.1 .Přestože jsem se zatím dostal jen ke střetu, stannis mi je sympatický právě tím neslevováním na spravedlnosti, prostořekosti a nesympatičnosti - protože díky tomu by se na trůn nedostal náhodou, kdyby se tam dostal. Lid by si nezískal díky ksichtu, ale díky ..spravedlnosti :-) Bohužel Melisandra by nejspíš byla další důvod nenávidět stannise. Každopádně by mně zajímalo, jak si poradí s Boltonama... Věřím, že podstatnou úlohu v tom sehraje Jon...

Stannis je mi v zásadě sympatický. Vždycky oceňuji, když se někdo snaží žít podle správných zásad. Ale je otázka, zda by z něj byl dobrý král, je moc chladný. Ten člověk zoufale potřebuje v životě trochu skutečné lásky.

jo a obecně moc nedůvěřuji lidem, kteří nemají rádi vlastní děti. Je to divný...
    Já Stannise rád nemám. Renly by byl mnohonásobně lepší král :(
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 2. května 2012
    Já taky Stannise moc nemusím, na mne moc chladný, bez emocí, takový "lidský robot". Na vladaře by se možná hodil, ale já bych raději nějakého Starka (ne Starkovou) :)
    No Renlyho vystihla Cat dobře... Moc velký romantik a kolem sebe moc mladých lidí co netušili, jak vypadá skutečnost... Oblíbený by byl, ale jeho marnotratné výdaje by byli asi ještě větší než Robertovy...

Btw Diskuze a topic o tom kdo by byl nejlepší král už tu určitě někde byli co ? :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 2. května 2012
    Jsem zásadně na straně Stannise. Jediný dělá něco pro dobro říše. Navíc si nebojí umazat ruce.
    Stannis je dobrý do války. Na trůn bych ho nechtěla ani za nic, právě proto, že vůbec "nemá srdce".
    Dany vypadala dost nadějně, už po Bouři (a v Tanci jsem se v tom akorát utvrdila) jsem ale začala doufat, že v Essosu zůstane až do smrti.
    Tommen by nemusel být špatný (s dobrým dozorem a později výchovou a rádci), ale tak nějak počítám s tím, že Cerseiny děti skutečně brzy zemřou.

Pomalu začínám doufat, že na trůn usedne nanejvýš Velký Jiný. :)
    Renly sice dokázal sem tam inspirovat (zblbnout) lidi, ale materiál na krále to byl ještě horší než Robert. Myslím, že nejlépe ho vystihl Barristan při jejich prvním setkání se Sansou.

Stannis dokáže srovnat lidi do lajny, což z něj dělá vhodného kandidáta pro čas krize, ale v míru začnou lidi po čase vždy mít roupy a vládu pevné ruky budou vnímat jako útlak. Davos je k Stannisovi typově ideální pobočník, vidí svět jaký je a rozumí motivům lidského konání.

V seriálu je Davos představen jako rozhodný a autoritativně působící muž, který na sebe dokáže brát přímou odpovědnost a mohl by bez problémů sám vládnout. To je podle mě dané pohledem "zvenčí" - jeho pochybnosti a obavy nám zůstávají skryty.

Melisandru dlouhou doby sledujeme právě jen očima opatrného Davose a nemáme tak možnost ji příliš poznat. Já jsem si na ni zatím (po Hostinu) názor neudělal v podstatě žádný.

@MU: Samozřejmě, že má, něco mu musí pumpovat krev do těla. Chápu, co myslíš, ale příliš to nepřeceňuj. Vládce by měl mít určitou míru empatie, ale musí si zároveň uchovat objektivní pohled, což lidé "otevřeného srdce" málokdy splňují.
    Ugla: Já po něm nechci, aby plakal nad trpícími, objímal se s bratry ve zbrani a rozdával majetek chudým. Já jen postrádám tu "určitou míru empatie".
    Tu má naštěstí pro něj Davos. Díky tomu se Stannis vyvaroval zásadnějších kiksů (myšleno v rovině morální).
    No, rozhodně je ze tří Baratheonovců asi nejlepší materiál nakrále, ale ideál to není.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.