Stannis a lidé kolem něj

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

O Aryu jde teprve až v první řadě :wink: Je vidět, že je to natolik zajímavá postava, že jsme tu už proprali kdekoho.

Co se Stannise týče, kromě toho, že je to téměř můj jmenovec 8) se mi na něm líbí právě jeho neochota slevovat ze spravedlnosti, v čemž mu vydatně pomáhá Davos, který mu nastavuje zrcadlo. Ano, je to divnej pavouk, má spoustu nedostatků, není oblíbený, nepůsobí sympaticky, ale přes to všechno v něm cítím jakousi hluboko uloženou strunu, která zazní, když jde o důležitou věc, něco, co mi napovídá: ano, on by byl ten pravý král Západozemí a byl by toho hoden.

«1345

Komentáře

  • upraveno 4. prosince 2006

    :) Ano, přesně tuhle reakci jsem očekával, když jsem ji vyvolal. Jen by neuškodilo trošku víc nadhledu a míň bělma v očích... :wink:

    Na Stannisovi se prostě neshodneme. Na někoho, kdo odmítá černobílé vidění světa, však uvádíš (jednostranně) tolik jeho špatných vlastností, až mám dojem, že jsi to celé psal s nasazenými černými brýlemi. 8)

    Stannis jako jediný (díky Melisandře, jejíž praktiky rovněž neshledávám zcela altruistickými :evil: ) pochopil opravdovou hrozbu pro další osud Západozemí, a to jsou Jiní. Nejsou to politické a vojenské hry o trůny. Ty jsou oproti modrooké hrozbě zpoza Zdi pouhou malicherností. Jako jediný přišel na pomoc Noční hlídce, když volala o pomoc. Kdoví, co by se stalo, kdyby Divocí otevřeli cestu Jiným do říše lidí.

    Stannis uctívá povinnost, ne osobní ambice (pokud máme věřit jeho vlastním slovům - a nemyslím si, že by někdy v něčem lhal). V tom se liší např. od Tywina. Nestaví vůz před koně. :!:

    Ideální král je takový, který nechce vládnout, ale musí. Protože takové je jeho svaté právo a povinnost vůči říši a lidem.

    Tohle je tedy můj pohled na věc, dovol, ať si ho ponechám. :wink:

  • upraveno 4. prosince 2006

    Vidim to podobne jako heav. Na druhou stranu rikam, ze ja osobne jako Zapadozemak bych ho za krale nechtel, ale takhle z odstupu vim, ze by to bylo to nejlepsi. Za prvy, pravoplatnej narok je neco pres co nejede vlak, tudle legitimitu by mu nikdo nemoh uprit (snad jen Danny), z toho by vychazela jeho sila. A verim, ze on by risu slepil, i kdyz by to bolelo. A hlavne on by byl imho schopen vytvorit alianci proti Jinym, v tomhle uvedomeni hje fakt hodne naprd pred ostatnimi.

    ad ta cerna/bila...prave ze posledni jeho ciny nam ukazaly, ze ani on nedeli svet na 2 skupiny, ackoli jsem si to dlouho myslel. Prave ze i on je pod tlakem okolnosti schopen kompromisu, ano Chmure, KOMPROMISU. Zduraznuju to tak moc, pac jsem nepochopil tvuj prispevek. V prvni casti pises, jak Stannis zapomnel na svou zasadovost (bezkompromisni spravedlnost), abys to hned dalsi vetou poprel a rek, ze neni schopen kompromisu a odpusteni. Anebo jsem to spatne pochopil, a pak se omlouvam...

  • upraveno 5. prosince 2006

    Nejsou ty poslední posty trochu OT?

    Jinak Stannis i Davos mi jsou celkem sympatičtí, ale nemám rád Melisandru a snad celkem jasné, že pravý Světlonoš bude Daenerys.

  • upraveno 5. prosince 2006

    VELKÁ OMLUVA CHMUROVI...pri rozdeleni fora mi utek tenhle prispevek, takze ho vkladam sem.

    Chmur Zaslal: 04 prosinec 2006 16:43 Předmět: Stanis

    Objektivni spravedlnost dle me na svete neexistuje, takze Stanis muze slevovat leda tak ze sveho pohledu na spravedlnost. Proc by jinak zradil Aeryse...sveho krale? A navic proc, kdyz je tak spravedlivy, odpustil prebehlikum od Renlyho? Ze by to bylo kvuli tomu, ze je potreboval? Ano, nelibilo se mu to, ale chtel je vyuzit ne? Proc chtel, aby Jon porusil prisahu k nocni hlidce. Ze by to bylo proto, že ho potřeboval vyuzit jinak?Stanis by byl hodne spatny kral. Nezna slovo kompromis a nedokaze odpoustet.

    Navic Stanis je podle me falesny svetlonos, coz se jeste projevi. A Melissandra neni zadna hodna carodejka. Jeji reci, ze stin je odrazem svetla si muze nechat do fyziky. Pravda je takova, ze vyuziva stiny k zabijeni lidi a to neni nic moc pozitivniho. A taky nechava horet lidi na hranici......ani jednoho nema rad.

  • upraveno 5. prosince 2006

    Cirdan wrote:
    Nejsou ty poslední posty trochu OT?

    Jinak Stannis i Davos mi jsou celkem sympatičtí, ale nemám rád Melisandru a snad celkem jasné, že pravý Světlonoš bude Daenerys.

    byly trochu vic OT:-)

    no ze Danny aspiruje na Svetlonose se primo nabizi, ale prave proto si tim nejsem tak jistej...jinak Davose mam jeste radsi nez Stannise, je to takovej ten nenapadnej hrdina...akorat jemu teda nedavam zrovna moc sanci na dlouhej zivot, nicmene v Hostine ani Tanci se s nim myslim (doufam:-)) jeste loucit nebudem.

  • upraveno 5. prosince 2006

    Jj Davose mám také raději, hlavně proto, že je to normální člověk z lidu a tak vidí věci jinak než ostatní šlechtici včetně Stannise, Starků, Danny atd. A loučil bych se s ním opravdu nerad.

  • upraveno 5. prosince 2006

    Děkuji, že jsem byl určen autorem tématu, které jsem nevytvořil :wink: Celou dobu jsme se přece bavili o Arye, no ne? :)

  • upraveno 5. prosince 2006

    autor se urci dle prvniho prispevku a vzhledem k tomu, ze ty jsi byl prvni, v jehoz prispevku prevazil Stannis nad Aryou, jsi jim ty - hlavni offtopikar:-)

  • upraveno 5. prosince 2006

    Ta k tomu černobílemu vidění. Záporné vlastnosti Stanise jsem uvedl proto, že heavy_head uvedl ty kladné. Takže je to v ramci, rekneme, snahy o nejakou rovnovahu. Ze stejných důvodu, jsem se zastaval Tywina. Jinak samozrejme je Stanis legitimni naslednik trunu, ale ona ta legitimnost je velice osidna. Je to preci jen bratr usurpatora. Cloveka, ktery zabil puvodniho krale. Risi si zabral silou. Pripadne oduvodneni ze Baratheonum proteka v zilach Targaryenska krev je pro me velice slabe pripadne ospravedlneni. Stejne tak mohl na Aerysuv trun usednout Stark nebo Lannister. No to je jedno. I Targaryenove si zabrali kralovstvi silou a ne volbou lidu.

    Takze ja osobne nekoukam na legitimnost naroku, ale na schopnosti. Uznavam, ze z moznych kandidatu je Stanis ta lepsi volba. Rozhodne lepsi nez Cersei. Ale byl by lepsi kral nez Daenerys nebo mrtvy Rob? To asi tezko.

    Stanis mi pripada jako hodne nekompromisni. Pokud tedy nekoho vylozene nepotrebuje, to pak ze svych zasad je schopny slevit.

    Uznavam, ze priplul na sever pomoci nocni hlidce. A mozna to bylo i z nezistnych duvodu. Ale to co chtel po Jonovi, aby se vzdal sve prisahy, se mi moc nelibilo.

    Navic vyuziva, nebo je vyuzivan?, Mellisandru, ze ktere mam hodne spatny pocit. Myslim, ze ma na Stanise spatny vliv a nakonec ho stahne do zahuby.

    Davose mam rad. Je to prosty, verny clovek.

  • upraveno 5. prosince 2006

    Stanis by nebol dobrý kráľ. Je pravda, že to nie je hulvát a že si ctí povinnosť, ale na druhú stranu ho povinnosť robí slabým. Láme sa na nej pretože nedokáže vidieť "cez strom les"

    Ako to povedal mistr Aemon? je ako ocel. pevny a krehky zaroven...

    ak si porovname Stanisa a Daenerys tak je tam citit velky rozdiel a nebude to iba v pachu cibule :-) co je imho najvacsie plus Stanisa...

  • upraveno 5. prosince 2006

    Rozdíl tam nepochybně bude, a nejen ve fyziognomii :wink: Ale že by naše okouzlující šestnáctka :oops: měla pro vládnutí lepší předpoklady než ocelový 8) Stannis? Ohohó... :?

    Co by byla Dany bez draků a Stannis bez cibule? :)

    To přísloví je pěkné, ale jaksi veeelmiiii mystické. Co přesně ním máš na mysli?

  • upraveno 6. prosince 2006

    Ja si myslim, ze Daenerys ma lepsi predpoklady pro vladnuti nez Stanis. Je na svuj vek mimoradne chytra (ikdyz jako kazdy dela chyby), ac mlada tak je zivotem dost obrousena, je charismaticka a zna slovo soucit. Navic jeji legitimnost naroku je minimalne stejna jako u Stanise. V neposledni rade je na snade, ze pravym svetlonosem je prave Daenerys. Draci budou dle me rozhodujici sila v boji proti jinym.

    Ja Stanise nemuzu prijmout. Sam o sobe mi nevadi, Davos je dobry radce a clovek. Ale je tu osklivy skraloup jmenem Mellisandra. Mellisandra je zaporna postava. Navic vemte si, Stanisuv mec nevyzaruje teplo, coz je zvlastni a mimoradne podezrele. Bericuv mec horel pravym ohnem, vcetne tepla. Thoros je pravy knez svetla. O Mellisandre si to nemyslim.

  • upraveno 7. prosince 2006

    mám na mysli schopnosť adaptovať sa, urobiť rozhodnutie a pritom sa nestať pokrytcom alebo zradcom svojích zásad.

    ako som vravel stanis je strnulý. "D" dokázala urobiť prelomové rozhodnutia. Prijať a odvrhnúť od seba ľudí viď Selmy a medveď

    Nadchnúť ľudí okolo seba :idea:

    Vytrvalo pochodovať s hladnou suiotou, ale i zastať "pozastaviť" svoj plán a vládnuť mestu. Proste sa učí, získava skúsenosti.

    Stanis len trpko lipne na čomsi s čím vlstne ani veľmi nevie narábať.

    Na druhú stranu kvitujem jeho zmysle pre česť, ale nebyť cibuľoveého Davosa, ktovie či by jej tak často "naslouchal"

  • upraveno 7. prosince 2006

    ad sarven: Tuším, žes myslel to přirovnání Donalda Noyeho, kde každému Baratheonovic bratru přiřadil jeden kov - Renlymu třpytivou, měkkou měď, Roberovi ušlechtilou ocel a právě Stannisovi syrové železo - které se spíš zlomí, než by se ohnulo,...

    ad Stannis: ...což tak trochu vypovídá o jeho nechuti ke kompromisům. Přesto je jich v zájmu účelu posvěcujícího prostředky schopen, což z něj činí schopného vládce (zmíněné osvobození Jona z přísahy, přijmutí zbouřilých lordů do své armády atd.). Myslím si, že Stannis by byl schopný král, kterého by lid nejspíš nemiloval, ale ctil by ho jako spravedlivého a spravedlnost u něj vždy našel... Rozhodně by byl lepší než Renly s Robertem dohromady. Jakkoliv je suchý a příkrý, mám ho docela rád... pro Davose platí to samé, tak má vypadat věrný a loajální rytíř, bohužel dostával jen málo kapitol a tak se nestačil dostat pod kůži tak jako jiní. Melissandra podle mě není zlá... jen poněkud zaslepená svým přesvědčením, že je Stannis Azor Ahai a tomu, aby uspěl podřizuje všechno ostatní, pálí kvůli tomu lidi a chce zaříznout mladého Edricka, jelikož "královská krev probudí kamené draky" (viz. Daenerys)...

  • upraveno 2. května 2012
    Taky jsem zařadil Stannise jako kandidáta na trůn č.1 .Přestože jsem se zatím dostal jen ke střetu, stannis mi je sympatický právě tím neslevováním na spravedlnosti, prostořekosti a nesympatičnosti - protože díky tomu by se na trůn nedostal náhodou, kdyby se tam dostal. Lid by si nezískal díky ksichtu, ale díky ..spravedlnosti :-) Bohužel Melisandra by nejspíš byla další důvod nenávidět stannise. Každopádně by mně zajímalo, jak si poradí s Boltonama... Věřím, že podstatnou úlohu v tom sehraje Jon...

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me
  • upraveno 2. května 2012
    Stannis se mi též líbí nejvíc.
  • upraveno 2. května 2012
    adelos napsal(a):

    Taky jsem zařadil Stannise jako kandidáta na trůn č.1 .Přestože jsem se zatím dostal jen ke střetu, stannis mi je sympatický právě tím neslevováním na spravedlnosti, prostořekosti a nesympatičnosti - protože díky tomu by se na trůn nedostal náhodou, kdyby se tam dostal. Lid by si nezískal díky ksichtu, ale díky ..spravedlnosti :-) Bohužel Melisandra by nejspíš byla další důvod nenávidět stannise. Každopádně by mně zajímalo, jak si poradí s Boltonama... Věřím, že podstatnou úlohu v tom sehraje Jon...

    Kdyby neslevoval na spravedlnosti tak by musel potrestat všechny své vazaly podobně jako Renlyho... Navíc spravedlnost není všechno a Stannis je studený čumák... Já už jsem tu postoval, mně osobně by se líbil v roli vykonavatele královské moci... Ale podle mne to není člověk co by měl rozhodovat v citlivých otázkách říše... Na druhou stranu těžko říct. Jeho hospodaření nám není tak známo jako u Tywina. Ale takového druhého Karla IV nebo Zikmunda
    bych z něho neviděl. :-)
  • upraveno 2. května 2012
    Stannis mi je sympatický právě tím neslevováním na spravedlnosti, prostořekosti a nesympatičnosti
    Kdyby neslevoval na spravedlnosti tak by musel potrestat všechny své vazaly podobně jako Renlyho... Navíc spravedlnost není všechno a Stannis je studený čumák...
    Přesně. Navíc spravedlnost je slepá a Stannis si ji upravuje jak potřebuje.
  • upraveno 2. května 2012
    Stannis je mi v zásadě sympatický. Vždycky oceňuji, když se někdo snaží žít podle správných zásad. Ale je otázka, zda by z něj byl dobrý král, je moc chladný. Ten člověk zoufale potřebuje v životě trochu skutečné lásky.

    jo a obecně moc nedůvěřuji lidem, kteří nemají rádi vlastní děti. Je to divný...
  • upraveno 2. května 2012
    Já Stannise rád nemám. Renly by byl mnohonásobně lepší král :(
  • upraveno 2. května 2012
    Renly by byl mnohonásobně lepší král :(

    O Renlyho vladařských kvalitách toho moc nevíme. Snad jen to, že byl populární. Ale to z něj ještě schopného vladaře neudělá.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 2. května 2012
    Já taky Stannise moc nemusím, na mne moc chladný, bez emocí, takový "lidský robot". Na vladaře by se možná hodil, ale já bych raději nějakého Starka (ne Starkovou) :)
  • upraveno 2. května 2012
    No Renlyho vystihla Cat dobře... Moc velký romantik a kolem sebe moc mladých lidí co netušili, jak vypadá skutečnost... Oblíbený by byl, ale jeho marnotratné výdaje by byli asi ještě větší než Robertovy...

    Btw Diskuze a topic o tom kdo by byl nejlepší král už tu určitě někde byli co ? :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 2. května 2012
    Jsem zásadně na straně Stannise. Jediný dělá něco pro dobro říše. Navíc si nebojí umazat ruce.
  • upraveno 2. května 2012
    Everett Young napsal(a):

    Jediný dělá něco pro dobro říše. Navíc si nebojí umazat ruce.

    Třeba takový Tyrion toho taky dělá dost pro říši...
    Já jsem teď osobně přemýšlel o Tommenovy... Jestli by to byl dobrý panovník. Je mi z Lannisterských dětí docela sympatický a při troše píle by to podle mne šlo...
    Ale jinak můj favorit je Daenrys Targaryen.
  • upraveno 2. května 2012
    Stannis je dobrý do války. Na trůn bych ho nechtěla ani za nic, právě proto, že vůbec "nemá srdce".
    Dany vypadala dost nadějně, už po Bouři (a v Tanci jsem se v tom akorát utvrdila) jsem ale začala doufat, že v Essosu zůstane až do smrti.
    Tommen by nemusel být špatný (s dobrým dozorem a později výchovou a rádci), ale tak nějak počítám s tím, že Cerseiny děti skutečně brzy zemřou.

    Pomalu začínám doufat, že na trůn usedne nanejvýš Velký Jiný. :)
  • upraveno 2. května 2012
    Renly sice dokázal sem tam inspirovat (zblbnout) lidi, ale materiál na krále to byl ještě horší než Robert. Myslím, že nejlépe ho vystihl Barristan při jejich prvním setkání se Sansou.

    Stannis dokáže srovnat lidi do lajny, což z něj dělá vhodného kandidáta pro čas krize, ale v míru začnou lidi po čase vždy mít roupy a vládu pevné ruky budou vnímat jako útlak. Davos je k Stannisovi typově ideální pobočník, vidí svět jaký je a rozumí motivům lidského konání.

    V seriálu je Davos představen jako rozhodný a autoritativně působící muž, který na sebe dokáže brát přímou odpovědnost a mohl by bez problémů sám vládnout. To je podle mě dané pohledem "zvenčí" - jeho pochybnosti a obavy nám zůstávají skryty.

    Melisandru dlouhou doby sledujeme právě jen očima opatrného Davose a nemáme tak možnost ji příliš poznat. Já jsem si na ni zatím (po Hostinu) názor neudělal v podstatě žádný.

    @MU: Samozřejmě, že má, něco mu musí pumpovat krev do těla. Chápu, co myslíš, ale příliš to nepřeceňuj. Vládce by měl mít určitou míru empatie, ale musí si zároveň uchovat objektivní pohled, což lidé "otevřeného srdce" málokdy splňují.
  • upraveno 2. května 2012
    Ugla: Já po něm nechci, aby plakal nad trpícími, objímal se s bratry ve zbrani a rozdával majetek chudým. Já jen postrádám tu "určitou míru empatie".
  • upraveno 2. května 2012
    Tu má naštěstí pro něj Davos. Díky tomu se Stannis vyvaroval zásadnějších kiksů (myšleno v rovině morální).
  • upraveno 2. května 2012
    No, rozhodně je ze tří Baratheonovců asi nejlepší materiál nakrále, ale ideál to není.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.