Náhodná myšlenka z dnešního poslechu: Doufám, že Zima přijde rychle a sežvýká ty retardy na jihu...
Jinak Lee jako nečte úplně zle, ale Dotrice byl mnohem lepší. U něj se mi nikdy nestalo, že bych v rozhovoru nevěděla, kdo zrovna mluví, každý měl svůj vlastní hlas (i když se některé v průběhu knih třeba měnily). Lee je výpravnější, Dotrice víc hrál. A měl lepší erotické scény. Také je zajímavé sledovat, jak mají místy každý jinou výslovnost.
No 12. červenec je blízko :-) Ale v mezidobí bys mohla stihnout ještě Potulného rytíře - povídky ze stejného světa o cca sto let předtím, kdy vládli Targaryeni.
Někdo mi teď snad tvrdil že pokud se obrátí jméno jednoho z těch noviců v Starém městě tak vyjde jméno jedné Písečný zmije... Akorát teď nemůžu přijít jaký novic to byl... :D
věc kterou jsem ze začátku pokládal za hlavní plus téhle ságy, a sice nepředvídatelný vývoj všech dějových linií, se na můj vkus stal nakonec mínusem, protože se dějou věci které jsou už ne nečekané, ale nesmyslné...tyrion zabil otce? jaime je hodnej? robbova armáda se nechá vybít po tolika bitvách? a mohl bych pokračovat...lidi, řekněte si že to GRRM přehání...samozřejmě chce vydělat na prodeji a tak dělá dějové přemety, ale tohle už je přecejen moc.....
ani jedna z tých vecí mi nepríde nezmyselné. vývoj postav je zdokumentovaný veľmi jasne, pochopiteľne a ľudsky, podľa mňa. to sa práve málokedy podarí v knihe, či vo filme.
ricoromanos: Jaime rozhodně není hodnej, jenom víme, že pro několik věcí, co udělal, měl svoje důvody (že s nima nemusíme souhlasit je druhá věc). Jinak se v dost věcech chová stejně jako dřív (viz vyhrožování Edmurovi). Robb byl taktik, ne politik a v některých věcech frustrujícím způsobem stejnej jako Ned. Kdyby měl svojeho Varyse, řek by mu, že jakýmkoliv spojenectvím s ním nemůže Walder Frey nic získat, ale hodně ztratit. Mimochodem podobných masakrů jako Rudá svatba se v evropský historii stalo celkem dost. S Tyrionem souhlasím, to mi vyletělo obočí navrch hlavy. První tři knížky ale celkově považuju na jiný úrovni než čtvrtou a pátou, kde už Martin musí fabulovat opravdu hodně, protože některý postavy postavil do situací, ze kterých by je tvrdě realisticky dostat nemoh, a jiným dopřál tolik vítězství, že jim to naopak musí až nerealisticky kazit, aby se vývoj děje někam pohnul.
tyrionovou "slabosťou" je láska a postavenie v rodine. bol obrnený voči obdvom veciam, ale nakoniec ho nachytali. bol zaľúbený kedysi, bol zaľúbený teraz a obidve lásky mu zničil otec. ten istý, ktorý si ho nevšímal a akceptoval ho až keď "stratil" Jaimeho a zase ho obetoval v súde za niečo, čo neurobil. že sa v takom okamihu zlomil a vystrelil mi nepríde nereálne. nehovoriac, že ak ste čítali Tanec viete, že to fakt ľahko neniesol.
Trošku přitažené za vlasy to je. Přece jenom nesledujeme reálný příběh, kde by Tywin nejspíš umřel na nějakou dobovou nemoc. Ty zvraty v příběhu jsou však Martinovou největší devízou. Nikdy nevíme, kdo umře jako další a žádný plán nemá šanci dojít k cíli.
Mňa teda vôbec neprekvapilo, že Tyrion svojho otca zabil. Síce som dočítal len Střet králů, ale zatiaľ Tyrion nemá príliš veľa dôvodov nejako svojho otca mať rád. Zrejme sa to nejako zmení v Bouři mečů, avšak stále si neviem predstaviť ako moc, aby mu niečo bránilo v tej vražde. Ja som za jedinú bariéru považoval nedostatočnú odvahu zabiť niekoho s takou armádou, nie nejaký citový vzťah :D
Taky marně přemýšlím, co dělá z Tarlyho správňáka... Asi jedině to, že Martin nám moc na výběr nedává. To už je ale správňák třeba i Balon Greyjoy nebo Kraster.
fuh... Kraster je brutal gotická postava, fakt bližšie k netvorovi ako k človeku. taká dospelá verzia baby Jagy, alebo niečo na ten spôsob. u mňa patrí k čistému zlu ako Gregor, starý Frey a pod.
Komentáře
Jinak Lee jako nečte úplně zle, ale Dotrice byl mnohem lepší. U něj se mi nikdy nestalo, že bych v rozhovoru nevěděla, kdo zrovna mluví, každý měl svůj vlastní hlas (i když se některé v průběhu knih třeba měnily). Lee je výpravnější, Dotrice víc hrál. A měl lepší erotické scény. Také je zajímavé sledovat, jak mají místy každý jinou výslovnost.
1. díl - ukázka z komiksu, text tu není, koupit se bohužel asi už nedá http://www.icefire.cz/komiks-potulny-rytir
2. díl - překlad od zdejšího fanouška http://www.icefire.cz/rytir-v-prisaze
3. díl - je tu ukázka, zatím nikdo celé nepřeložil
Jinak to vyšlo samo i jako audiobooky...
straší tam nějaký polymorf
Já jsem marnej já si ty jména skoro už nepamatuji :-D
to sa práve málokedy podarí v knihe, či vo filme.
nehovoriac, že ak ste čítali Tanec viete, že to fakt ľahko neniesol.