Filmové souboje

upraveno 22. května 2011 v Film a televize
Padlo tu několik poznámek o soubojích v seriálu. Někdo je chválí, někomu přijdou trochu pomalé. Tak mě napadlo založit téma filmové souboje, samozřejmě míněno především ty chladnými zbraněmi. V kterém filmu/seriálu vám tahle věc přišla dobrá či přímo výborně zvládnutá a kde je to naopak slabé či přímo odfláknuté?
BTW ještě bych měl dopředu říct, že nemám moc na mysli komixové stylizace ala 300 nebo asijské běhání po vodě a lítání ve vzduchu...
24567

Komentáře

  • upraveno 23. května 2011
    Mne by zajímalo do jaký míry jsou tyhle souboje reálný co se týče času... Vždycky ty boje jsou na 15 (ok možná míň) minut... Vyskytli se i v historii takto dlouhé šermířské souboje? :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. května 2011
    Jeden z nejznámějších a podrobně popsanejch se odehrál 29.12.1386 mezi dvěma francouzskejma rytířema Jeanem de Carrouges a Jacquesem Le Gris, z nichž druhej byl obviněnej ze znásilnění manželky prvního. Souboj byl velmi dlouhej a rytíři při něm vystřídali kopí, sekeru a meč. Obviněnej nakonec prohrál, přestože měl v souboji převahu, protože upadl a v těký zbroji se nedokázal znovu postavit. Popis souboje na wikipedii. BTW nějakou dobu se kolem námětu motal Martin Scorsese, ale to jsem zaregistroval už před asi třema lety.
  • upraveno 23. května 2011
    Ale řekl bych, že šlo spíše o výjimku. Většina soubojů byla mnohem kratší (i když zrovna ty rytíř vs rytíř souboje trvaly dýl, jednak kvůli určité etiketě soubojů, jednak prostě díky brnění).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. května 2011
    Je pro zajímavost seznam slavnejch soubojů, i když víc se tam vyskytujou novější souboje 18. a 19. století pistolema.
    Jo, pokud by si někdo chtěl pěkně počíst, doporučuju povídku Václava Kaplickýho Kdo s koho.
  • upraveno 23. května 2011
    Když už jsme dlouhých filmových soubojů, jeden z nejdelších je Kenobi vs Anakin ve SW Pomstě Sithů, sice s prostřihy, ale i tak je pěkně dlouhý (samozřejmě nerealistický, ale pořád souboj). :-)
  • upraveno 23. května 2011
    celkom fajn boli popísané súboje v Zaklínačovi. a môj skromný odhad je, že väčšinou končili do pár sekúnd, možno do minúty. čiastočne mám pred očami súboje v šerme na olympiáde, čiastočne si myslím, že je to fyzicky namáhavé a prvé zaváhanie v rýchlosti, alebo v krytí je osudné.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 23. května 2011
    Olorin: Jak jsem se - jako SW fanatik - na tenhle souboj těšila, tak jsem byla při prvním sledování docela zklamaná. A musím říct, že dodnes se mi o něco víc líbí souboj z první epizody Qui-Gon a Obi-Wan vs. Darth Maul (jak já toho šmejda pomalovanýho nesnášela).
  • upraveno 23. května 2011
    to chápem. ale ty si teda myslíš, že súboje s mečom trvali dlhé minúty?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. května 2011
    Průměrně asi ne, ale určitě bylo dost těch, který ano. Podobně jako při soubojích stíhačů. Když se potkali dva mistři za rovnejch podmínek (teda ne nenadálej útok zezadu, což se ovšem zkušenejm málokdy stalo), taky to mohlo trvat dlouhý minuty bez rozhodnutí.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. května 2011
    sarven: Sportovní šerm je něco úplně jinýho, nejsem sice odborník na šerm, ale je mi jasný, že údery (nebo výpady) "na dotek" a údery na zranění vypadaj jinak, nota bene když by se porovnal boj třeba s rapíry v 17. století a boj rytířů ve zbroji. Můžu to srovnat s bojovejma sportama, kde nám hned na první hodině ukazovali zhruba: "tak a takhle by to vypadalo někde ve sportu, uděláte nějaký mai geri a čekáte na body, zatimco v hospodě během toho dostanete půlitrem do obličeje."
  • upraveno 23. května 2011
    Qui-Gon a Obi-Wan vs. Darth Maul (jak já toho šmejda pomalovanýho nesnášela).
    ten souboj mám taky rád, i když já zase vždycky fandil Sithům:))
  • upraveno 23. května 2011
    Vnesu do toho trochu osvety ze sve vlastni zkusenosti:)
    Musim rict, ze postavit sermirske vystoupeni na 45 min je dost heroicky vykon na fyzicku. Vlastni serm je jen na par minut, ale zato je v nem hned nekolik souboju. Malokdy to jde jeden vlstni souboj pres 10min. A to jak ve zbroji (tam hlavne), tak i beze zbroje.

    Je treba rict, ze francouzske fleretove souboje jsou v tomhle velmi specificke, protoze tam neslo ani o to vlastni zabiti, jako spise o formu zabiti a zesmesneni soupere. Casto se vlastni serm prokladal "kecacimi" pasazemi na ucet soupere. Dalsi veci, ktere delaly z francouzsky souboju trochu komedii bylo velmi oblibene "cuchani ke kapesniku", ktery byl navonen ruznyma drogama. Takovej fetis.

    Co se souboji ve zbroji tyce, tak v plne platove zbroji se postavite za cca 2 vteriny. S krouzkovkou a dalsim krytim to samozrejme trva o par fousu dele. To, ze se ti dva rytiri nemohli pak postavit prisuzuju k tomu, ze se bili v turnajove zbroji (tezka zbroj do sedla, na kterou vas v podstate bud tahali kladkostrojem nebo jste si nasedli z vysky. Jakmile jezdec spadl, nezvedl se). Souboj ve zbroji je jiny nez beze zbroje, protoze ucinne vyuzivate kryti celou plochou tela a zpravidla casto ani nekryjete mecem. Zaroven je to ale velmi fyzicky namahave, takze jak spravne podotkl Sarven a pred nim Barristan Selmi pri rozhovoru s Robertem, jakmile vam dojde vydrz, jste v haji jako Bata s drevakama.

    Dalsi veci je, ze nemecky serm s jeden a pul rucnim mecem, hlavne v pozdejsim obdobi (cca 15.-16. stol.) a hlavne pro bezneho obcana (tedy cloveka, ktery nenosi platovou zbroj denne do prace), byl serm doveden na velice rychlou zalezitost, a zbrane byly vskutku lehoucke, skoro stejne tak lehke jako byly ve stejne dobe italske rapiery. Vlastni serm se pak vedl jen ze zapesti. Malokdy se naprahovalo z ramene. Tento druh sermu se u nas v cechach dochoval v ruznych knihach, jejichz prekladem se proslavil Petr Zakac z Brna. Ve spolupraci s Petrem Vytopilem vedou v tomto duchu sermirskou skolu. U nas se tomu venuje Borek Belfin, ktery do toho klade sve prvky a zkusenosti ze Street Fightu.

    Dalsi veci, treba jako, vyvoj mece v rapier je na dalsi diskusi. Tak zas jindy:)

  • upraveno 24. května 2011
    flanker.27: Ono se nenech zmást, i ty "legendární" letecké souboje trvali max. 5 minut. Při leteckém manévrování docházelo k velkému přetížení (zvláště za 2. světové, kdy ještě nebyly, nebo byly, ale jen velmi primitivní anti-g obleky). I těch 5 min. se pak zdálo dost nekonečných. - i tady platí, že, jak podotkl Sarven, Selmi a Aqwarty :-), souboj trval jen tak dlouho, dokud někomu ze soupeřů nedošel dech.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    Olorin: Však ano, 5 minut už opovažuju za několik minut :) BTW co jsem koukal na ty filmový, tak Hektor vs. Achilles je asi 5 minut, Rob Roy vs. Archie taky cca 5 minut. Takže i ve filmech to do jistý míry respektujou.
  • upraveno 24. května 2011
    Nicméně musím obdivovat Achillovu kondičku. Ačkoliv v plné zbroji vyběhl ve čtyřiceti stupňovém vedru asi tři sta metrů do kopce a pobil u toho nejméně dvacet bojovníků, na čele měl jen několik malých kapek potu a dýchal mělčeji a klidněji, než když já vyběhnu dvě patra schodů:-)) V souboji s Hektorem se ani nezapotil. Jeho termoregulace je úžasná.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 24. května 2011
    Jeho termoregulace je na polobožské úrovni, kterou zdědil po mamince.
  • upraveno 24. května 2011
    Jeho matka je ovšem ve filmu normální obyčejná žena.
  • upraveno 24. května 2011
    Však to je taky polobůh! :-)

    Byls rychlejší. :-D
  • upraveno 24. května 2011
    Která se jen tak producíruje po pláži osamělého ostrova? Jak si přišel na to, že je to obyčejná žena? Vždyť mu i vyvěštila, že buď zemře stářím jako vážený muž nebo jako hrdina ale mladý.
  • upraveno 24. května 2011
    No a? Pro by měl být ostrov osamělý? Proč by se stará paní nemohla projít sama po pláži? A takovou věštbu může vyvěštit každý, protože ve válce umírají hlavně mladí. Prostě tam nepředvedla nic nadpřirozeného, co by ji usvědčovalo z nečlověčenství:-)
  • upraveno 24. května 2011
    Protože tam Odysseus připlul lodí? A proč by asi Achilleus říkal, že bohy zná? Thetis je bohyně, to že na sebe vzala podobu stařenky (přece jen by sexy mladá dívčina neměla na výchovu syna dobrý vliv) a náhodou kolem ní nelétali blesky ještě nedokazuje, že jde o smrtelníka. Zeus na sebe taky občas brával podoby smrtelníků, když si vyrazil na Zem odfrknout. :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. května 2011
    Olorin: Tím odfrknout myslíš zplodit Poloboha???
  • upraveno 24. května 2011
    Jo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    A jak sám Achilles říká, proč by se obtěžoval se štítem, kdyby byl nesmrtelný :)
    BTW to o tom pocení mi připomělo jeden příklad z pravidel Dračího doupěte: "Barbar hrun uběhne sprintem 14 mil (však je to také hrdina)." :)
  • upraveno 24. května 2011
    Ať už polobůh či ne tak je to podle legendy nadpřirozená postava... Proč tedy né v Tróji
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    A tys tam někde viděl nadpřirození?
  • upraveno 24. května 2011
    Olorine: Filmy je pojatý tak, že tam nefigurují nadpřirozené bytosti (sám sis na to stěžoval). Achilles na začátku nepřímo říká, že je člověk ("proč bych se namáhal se zbrojí, pokud bych byl nezranitelný?"). Tak nechápu, proč by měla být Thetis nesmrtelná? Navíc tam není nic, co by to přímo dokazovalo a co tvrdíš ty, jsou jen spekulace. A i kdyby byla nesmrtelná, stejně to nemělo na děj žádný vliv. ¨

    Flanker: S tím štítem jsi byl rychlejší...sakra:-)
  • upraveno 24. května 2011
    flanker.27: Jo Achilla, který vyběhl ve čtyřiceti stupňovém vedru asi tři sta metrů do kopce a pobil u toho nejméně dvacet bojovníků, na čele měl jen několik malých kapek potu a dýchal mělčeji a klidněji, než když já vyběhnu dvě patra schodů.

    Pardón že jsem to kopíroval nechtělo se mi to psát znovu :-D
  • upraveno 24. května 2011
    Thetis při setkání s Achilleem říká, že věděla, že pro něj přijdou, aby jel do války dřív než se narodil. Že pro něj přijedou, aby bojoval v Troji. Taky mu dost jasně říká, jaké má možnosti - buď zůstat, a tak najde krásnou ženu a založí rod, ale že na něj po čase lidé zapomenou, a nebo že půjde do války a lidé si o něm budou vyprávět 1000 let a ona ho už neuvidí - to my nepříjde jako něco, co ví každá matka, co se loučí se synem. Navíc to, že sbírá perly, je narážka na to, že jde o bohyni moře. A Achilles nevěděl, že je nezranitelný ani v báji - nevěděl to ani jeho otec, protože vyhnal Thetis, když si myslel, že chce syna zaživa upálit, ona ho jen zakalovala, aby byl nezranitelný. Že jde o spekulace uznávám, ale stejně tak spekulujete vy, když tvrdíte, že to nebyla bohyně... :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    Amaroun: A tys tam někde viděl nadpřirození?

    Pardón že jsem to kopíroval nechtělo se mi to psát znovu :-D

    Je to zkrátka hrdina, když si zakládal postavu dobře si nazázel kostkou a eště pravidelně trénoval. Dokážeš ty to co Šebrle? Ne. Je to důkaz, že Šebrle je nadán nadpřiroze-hm-nými vlastnostmi? Nikoli.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.