Český překlad knihy Oheň a krev - Ice & Fire

upraveno 11. června 2019 v Píseň ledu a ohně
imageČeský překlad knihy Oheň a krev - Ice & Fire

Nakladatelství ARGO dnes vydalo český překlad prvního svazku o historii rodu Targareynů.   Rozsáhlou publikaci zachycující téměř 150 let vlády targaryenských králů George R. R. Martin sepsal na základě poznámek, které si dělal při tvorbě knihy Svět ledu a ohně. … celý článek

Číst celý článek zde


245

Komentáře

  • upraveno 12. srpna 2019
    Jinak jsem se v Ohni a krvi dostala až na příchod epidemie v roce 60 a líbí se mi to čím dál víc. Jestli celou knížku George napsal za dva tři měsíce, tak to klobouk dolů. Očividně dokáže psát rychle, když je v něm nadšení a "zakousne" se do toho. U Písně samotné ho asi opravdu paralyzují očekávání čtenářů.

    Moje dva nejoblíbenější příběhy jsou Rhaena a její třetí manžel a celkově příběh Rhaeny (jak postupně zahořkla, ale zároveň si některé strasti na sebe svojí povahou přivolala sama) a Aerea a její tragické dobrodružství s Balerionem. Je to celé hezky mysteriózní a Valyrie je podle všeho opravdu plná věcí z hororu. Moje reakce na informaci, že tam byl zraněný i samotný Balerion byla

    image

    Musím vyzdvihnout, že George zase nezapřel inspiraci anglickou historií. Že je Aegon Dobyvatel zhruba inspirovaný reálným Vilémem se stejným přízvyskem, to je jasné. Ale dočetla jsem se, že Alyssane je taková jeho Eleonora Akvitánská inspirovaná Katerine Hepburnovou ve Lvu v zimě, čili si mám domyslet, že Jaeherys je jeho Jindřich II.? (pohledný, schopný válečník, s výbuchy hněvu a přesto pověstí dobrého krále?). Jako jasně že spory Jaeheryse a Alyssane nikdy nepřerostly až tak, že král dal manželku uvěznit, ale představuju si ty dva, jak si ve stáří vyměňují repliky jako

    "Dám nás rozvést. Národ bude v šoku, až se dozví, že naše manželství bylo bezdětné."
    nebo
    "Copak to je v tom dárku? Náhrobní kámen? Ó, jak jsi milá." :twisted:
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Denebola napsal(a):

    Ty jo, to by mohla být ta povídka o tom Zimohradu :D Preston Jacobs dělal video s předpovědí děje - "She-wolves of Winterfell".

    Tuhle povídku (jedná se o pracovní název) měl GRRM v plánu už dávno. Nakonec ovšem místo ní do sbírky Nebezpečné ženy přispěl povídkou Princezna a královna. To bylo v roce 2013 ;) Nepřekvapilo by mě, kdyby ji měl nahrubo hotovou už několik let a po Vichrech jen doladil detaily.
  • upraveno 20. srpna 2019
    Vím, že první díl Ohně a krve je symbolicky zakončený koncem jedné éry, ale po dočtení části o Jaeherysovi a Alysanne mám pocit, že ty konce jedné éry jsou v knížce dva.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ale no tak. Žádné, doslova žádné informace ze seriálu v knižním vláknu. Lépe řečeno seriálové informace jen v kategorii seriál, prosím. @svoa00
  • upraveno 20. srpna 2019
    @Nevada Tak za to se omlouvám. Ale už je to holt ta dlouho, že jsem zapomněla, že to ne každého zajímá :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ne že by nezajímalo, ale někteří to zatím vědět prostě nechtějí ;)
    Smaž to prosím a pokud to chceš probrat, myslím, že je tu nějaké vlákno o teoriích ze seriálu i knih.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. června 2020
    Obálka brožovaného vydání Ohně a krve. Vyjít by mělo na jaře.
    image
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jelen, koník a černý drak? Neseděl by tam víc červený, a toho černého si pošetřit na druhý díl kde se to bude Blackfyry jenom hemžit. :-k
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Moje reakce byla podobná :) Navíc ještě ta zlatá jako podklad. Ale celkový vzhled se mi líbí.
  • Ke konci knížky se najde jedna poměrně zajímavá věta o tom, jak divocí (a prý tisíce) přešli po zamrzlém moři u Východní hlídky. Takže opravdu stačí jenom počkat na pořádnou zimu? A ta asi přijde...
  • Nevada napsal(a):

    Obálka brožovaného vydání Ohně a krve. Vyjít by mělo na jaře.
    image

    Že oni mne přimějou k tomu, čeho jsem se chtěla vyvarovat, že si zase budu kupovat brož. i pevnou vazbu?! :-))
  • Díky teď poslednímu kolu povídkové soutěže jsem dostala chuť se do Martinova světa zase vrátit, a protože mám spoustu čtenářských dluhů a je mi jasné, že jakmile sednu nad Píseň, nic jiného nebude existovat, sáhla jsem po svojí výhře. Nakonec jsem hladce vklouzla na vlnu, jakou je kniha psána, takže hutnější styl už mi nevadí, a každý večer čtu dlouho do noci navzdory krušným ránům. Aktuálně jsem něco málo před polovinou, za smrtí královny Alyssane, a musím říct, že obdivuju, jak to má Martin promakané a promyšlené. V Písni je spousta narážek na historii Západozemí, které burcují čtenářovu fantazii, a podle mne tím i přispívají k oblíbenosti ságy. Ovšem to, že Martin tu historii sám sepsal a čtenáři naservíroval, kouzlu v důsledku vůbec neubírá. Když to porovnám s Ursulou Le Guin, která v čaroději Zeměmoří něco naťukla, aby to později vysvětlila a sepsala, to jsem zklamáním málem brečela. Ale tady, stejně jako u Tolkienova Silmarillionu, rochňám blahem. Jen bych tedy ocenila to, co je zatím jen na netu, a totiž nějakou tištěnou knihu encyklopedického rázu, kde by byl nejen místopis a zeměpis, ale i tabulkové přehledy jednotlivých panovníků s mezníky jejich vlády, přehledem mistrů a místokrálů / pobočníků, a samozřejmě olbřímí rejstříková hesla jednotlivých postav :-).

    S ohledem na to, co jsem zatím četla, se docela divím, že ještě nikdo fikčně neuchopil "Příběh zpustlice - Varování mladým dívkám", neboť osudy Coryanne Wyldeové aka Lady Fuckingham po západozemsku, by mohly být hodně žádaným titulem nejen pro fanoušky GoT :-D.
  • P.S.: S teorií zcela souhlasím!

    P.P.S.: Ovšem moji fantazii dost zneklidnily osudy princezny Aerey, tady by mne zajímalo, zda to bude dále nějak vysvětleno / rozvedeno, buď přímo v knize nebo třeba v Písni. (Seriál jsem neviděla.)
  • @Lady Ašara Zrovna se se v knížce dostáváš na období, které docela dobře znáš, pokud jsi četla povídky Mizerný princ a Princezna a královna :D Poválečně události jsou pak už samozřejmě zase něco nového. Ale upřímně - ta první polovina knížky se mi líbila přece jenom o něco víc. Těch dobrých Targaryenů bylo o dost víc než těch špatných a o to víc mě mrzí vzpomínka na seriál, který nakonec vyznívá, že Targarieni byli přece jenom nějaká nemoc, která Západozemí postihla. Říkám to jenom proto, abys ses toho nedržela, ale Aerea a její eskapáda už dál v téhle knížce řešená není.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Myslím, že Aereu Martin schválně nechal jako záhadu. Patří to k Valyrii, která zahalená kouřem a tajemstvím imho zůstane i v Písni.

    @svoa00 Vážně musíš pořád všude zmiňovat seriál? Přestože dobře víš, že do knižních témat to nepatří? Prosím, nedělej to. (Zrovna Lady Ašara je šťastná dívka - seriálem skoro nepolíbená.)
  • @Nevada Tak všude a pořád seriál rozhodně nezmiňuju :D Ale uznávám, že spoustu lidí to vůbec nezajímá, takže se pokusím na to víc myslet.
  • @svoa00 Jj, povídky jsem četla, ale jak jsem neměla souvislosti, neorientovala jsem se příliš v postavách. Teď se to čte s mnohem větší radostí. A zrovna Mizerný princ mi ve finále přišel jako hooodně zajímavá postava :-). Zrovna jsem na samém začátku prvního Tance... Přemýšlím, kam na celý den odklidit potomstvo, abych mohla nerušeně číst :-D.

    Je fakt, že první Targaryeni působí sympatičtěji než leckteří jejich nástupci. To už je dobrá přehlídka ma(e)gorů!

    Jinak velký souhlas s tím, jaký prostor dává Martin ženským postavám. Když to srovnám třeba se svým oblíbeným Červenákem, ten tam má jen běhny nebo světice, ale i tak ženský charakter neumí popsat tak, aby byl uvěřitelný. Martin je prostě liga... Nepřestává mne fascinovat, jak to má propojené a promyšlené - zajímalo by mne, kolik rodokmenů a map si musel na ubrousky a útržky časopisů malovat. To není jen o Targaryenech, to je i o všech větších či menších rodech, kdo měl kolik dětí, jak se jmenovaly, s kým kdo uzavřel sňatek, kdy zemřel, kdo byl zrovna dědicem, ... masakr. Čím dál víc začínám chápat, proč mu to psaní tak trvá a řekla bych, že seriál mu odvedl pozornost jinam, takže do toho zase musel vklouznout a začít tím žít.

    @Nevada Jéé, dívkou mne už dlouho nikdo nenazval, děkuji!
    Btw: Měla jsem o víkendu jako kulisu puštěnou televizi a běžel tam seriál Taková normální rodinka. Postavy tam probíraly, proč Hodor říká Hodor, což je věc, kterou mi svého času chtěl veledůležitě vyspoilerovat i můj bratr (který knihy neviděl ani z vlaku). Díkybohu, že děti spaly a měla jsem to puštěné potichu, takže jsem slyšela asi 1/5 a nepochopila to :). Ale další zápletku jsem se nechtíc dozvěděla z eMimina (kdo by tipoval tenhle server, že spoileruje!). Prostě GoT už jsou kult a na ty, co to neviděli, se nahlíží s podezřením.
  • AvivAviv
    upraveno 2. března 2020
    Takhle... Svudných až fatálních ženštin tam Červenákovi pobíhá dost, ale neřekla bych, že je omezen jen na tyhle dvě polohy. Jarmila, Semira, Krasa, Mystirnych, zatrpklý sirotek (toho tam má dva krát), Išora, Juliana, Erža, grófka Palfyová, Esther, rozzlobená hospodyně s hadrem jsou všecičko ruzné povahy nespadající pod běhnu, ani světici (ikdyž muže záležet, jak definujeme světici). A zrovínka na Semiře musel popracovat víc, protože je POV značné částí Bohatýra. Ale souhlasím, že mu to s nimi nejde tolik. Většinou jen takové nastínění, někdy víc a někdy míň zavánějící šablonou. Martin v tom je daleko daleko lepší.
    Není to nejlepší přirovnání, ale to kolik detailu GRRM věnuje historii mi trochu připomíná, jak si hrál Tolkien s jazyky. Prostě dech beroucí.
  • @Aviv Bohatýra jsem četla kdysi jedničku, takže uznávám, že v tomto ohledu mám mezery. Z nějakých "plnohodnotnějších" charakterů tak mohu vybírat jen v Báthorym a Steinovi s Barbaričem. Třeba v předposledním díle, kde je jen Barbarič, se objevuje velmi slibná ženská figura, ale nemohu si pomoct, Ďurovy ty ženské prostě - natož ve srovnání s Martinem - nejdou.

    Srovnání s Tolkienem je naprosto na místě, taky mne mnohokrát napadlo. Jen rodokmeny postav, udržet v hlavě, kdo byl čí příbuzný či syn, to vyžadovalo velkou pečlivost a geniální mysl.
  • Jo, ta je taková nejvíc Conanovská. Epizodka za epizodkou, pak Bolgar a pak prásk do Suwaru. Zvyšek mi přišel soudržnější, jakože to má všechno nějaký hlavní oblouk. A taky mi přišel vážnější a temnější. Dvojka je hódně fantasy s mýty Ugronfinskými a místo celé armády soustředí se na malou partičku, ve trojce, slovenské vydanie trojka a štvorka, to je už víc historický román plný válčení a a POV se střídá mezi Kyjevany a místními, především dvojicí mladých dědicu na útěku.
    Ano, je tam jistý deficit. Ale snaží se hoch, snaží. A někdy se zmuže na jakýs posun. Nejvíc ho vidím na Žofii. Jen porovnej jak je popsána v Mrtvém a pak jaká je v Znamení. Nebo vyvracení očekávání. Marie ze Šternberka s pověstí špiónky je jako de Winter Vídeňského Richelieua Khesla, ale pak to všechno končí u tajemných smutných konverzací a to mě zaujalo.

    Pečlivost, mysl a vášeň. A aby to všechno taky pasovalo, spojení fungovala, vše bylo vaužito, podstatné okolnosti a ohniska vlyvu zahrnuty, aby tam na člověka čekali poklady k odhalení...
  • upraveno 2. března 2020
    Martin je známý feminista, a v těch knihách se to samozřejmě citelně odráží. Jeho první velká láska byla feministická spisovatelka, a vztah s ní ho hodně ovlivnil. Ostatně i další jeho partnerky byly a jsou výrazně progresivního smýšlení. On obdivuje silné a nezávislé ženy. Je nutno říct, že není nějakým extremistickým feministou s agresivními názory, svoje ideje prosazuje umírněnou a rozumnou formou. Proto jeho ženské postavy mají výrazné role v příběhu, ale nikdy na úkor těch mužských, které dostávají stejný dostatek prostoru.
    Proto mu to psaní taky tolik trvá - nikdy nic neodflákne. A také proč nedokáže skoro nic zestručnit. Vše je dokonale promyšlené a prokreslené.

    Jinak pro více příběhů s kvalitními ženskými postavami doporučuji sborník povídek Nebezpečné ženy - sestavený právě G R R Martinem.
  • Denebola napsal(a):

    Jinak pro více příběhů s kvalitními ženskými postavami doporučuji sborník povídek Nebezpečné ženy - sestavený právě G R R Martinem.

    Ten jsem měla půjčený z knihovny právě kvůli Martinovi. Z ostatních autorů jsem přečetla jen Gabaldon.

    Už mám téměř za sebou první Tanec a uvědomila jsem si zásadní věc. Ani jedno z mých dětí nedostalo do kolébky dračí vejce! Chápu, že i ta zkamenělá se blbě shánějí, ale syn teď bude mít první narozky, tak že bych mu koupila Bezzubku, co se z vejce vyklube? Počítá se to namísto Baleriona či Drogona? :-D
  • @Lady Ašara Ježiši, to je roztomilý nápad :D U trhovců ještě půjde sehnat jenom nějaké takové velké dinosauří vejce, co vypadá jako avokádo, ale to se děti nikdy nemusejí dozvědět :D
  • Tady to někomu fakt hezký myslí.
    Jsem toho názoru, že Bezzubka si na ně rozhodně muže troufnout.
    A taky souhlasím, že se nikdy nemusí dozvědět.
  • Lady Ašara napsal(a):

    Ten jsem měla půjčený z knihovny právě kvůli Martinovi. Z ostatních autorů jsem přečetla jen Gabaldon.

    Velká chyba, je v něm spousta výborných povídek.

  • Denebola napsal(a):

    Proto mu to psaní taky tolik trvá - nikdy nic neodflákne. A také proč nedokáže skoro nic zestručnit. Vše je dokonale promyšlené a prokreslené.

    Musím říct, že mne naprosto fascinuje jeho imaginace. Kupříkladu když popisoval boje u Dračího doupěte a zmínil, že od Blešího zadku byla cesta do kopce strmější, než z druhé strany. Fakt bych chtěla vidět jeho podklady, představuji si několik obřích šanonů, kde má náčrtky, mapky, obrázky budov a jejich vnitřní dispozice... :-)

    Cha! Sehnala jsem dračí vejce s bílou běskou! Tak třeba aspoň náš nejmladší bude dračí jezdec!
  • @Lady Ašara Ještě musí svoje budoucí dračí mládě nějak prďácky pojmenovat :D
  • On tam je takový detail? Máucta. Musím znova přečíst...
    Přesně. Pak prosím poinformuj, jaké jméno majitel zvolil.
  • Aviv napsal(a):

    On tam je takový detail? Máucta. Musím znova přečíst...

    Lord Borros vedl své rytíře do kopce /= Rhaenysin pahorek/ ze západu, kdežto ser Perkin a jeho hnojní rytíři stoupali do strmějšího jižního svahu od Blešince. (s. 515)


    No... majiteli vejce bude teprve rok, takže na jméno si budeme muset počkat. Pokud ho nepojmenuje starší bratr, ale ten moc velkou kreativitou neoplývá a většinou vykrádá pohádky...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.