Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1134135137139140143

Komentáře

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    MALAŽSKÁ KNIHA PADLÝCH 9: PRACH SN٨

    BNK: Mohli by jste natočit video Tavore Paran strategická analýza: Proč je až takhle neschopná? A ani dvě hodiny by nebyly málo, celá invaze do Kolanse je jedna velká kravina. Znovu zmíním Stannise, protože pro tohle je velice důležitý. Stannis věděl, že nemůže bojovat s lidstvo ohrožující hrozbou v podobě jiných, protože postavit se armádě nemrtvých s těmi patnáctisty vyhladovělými jižany z Černovody by nebyl úplně dobrý nápad. Takže potřeboval ovládnout Sedm království, aby mohl použít zdroje celé říše proti Bíým chodcům a doufat, že vyhraje. Co udělá Tavore? Pluje se svou armádou přes půl světa, aby dobyla Lederskou říši, kterou ovládá Chromý bůh, aby pak pochodovala na Kolanse ve jménu Chromého boha? WTF?!!!!!!!!!!!!!! Podívejte se krucinál na mapu.
    Dokonce mám silný podezření, že pluli kolem Kolanse, když jeli do Lederu v sedmým díle.
    Absoltní debilovina, kdyby jen nepálili jako idioti lodě. Mají na své straně Maela, mohli v Kolanse vy lodit na několika místech. O MŮJ BOŽEN.
    CS: Ale i tak pochod lovců kostí je úžasný stejně tak jako dějová lini Barghastů a návrat Errastase Blouda čtení z karet, já to prostě žeru.
    S: Barghasti jsou velmi zajímavé stejně jako linie KachanMelle, které pokračují trochu v té Rudomaskově škoda jenom, že i ostatní postavy nedostali podobný zacházení.
    CS: Trygallská obchodní cestuje dále prostorem a pokračuje v hledání Icaria. Všechno nakonec končí epickou bitvou ještěrek s Malažany.
    BKN: A zase jednou jsou zachránění totální deux ex machinou v podobě bouřného jezdce Ruthana Gudda. Nejdřív zachráěnní armádou nemrtvých, potom Zobákem, potom Ruthanem, už jenom čekám, kdy se dozvíme že jedním z Lovců kostí je i Superman a Goku.
    CS: Nicméně závěrečná bitva Bouřňáka a Geslera proti Nahrukům je prostě naprosto skvělá.
    S: Ano oba dva projevili více taktických schopností než Tavore za celou sérii

    MALAŽSKÁ KNIHA PADLÝCH 10: CHROMÝ BŮH
    BNK: A naše slavná končí v OK finále.
    image
    CS: Lovci kostí čelí nejvěší hrozbě Forkuil Asail démoni, kteří chtějí vyhladit celé lidstvo ve jménu spravedlnosti.
    S: A je poměrně dost jednoduché zabít. Ohaři světla byli mnohem větší osina v zadku během osmičky. Nemluvě o tom že těch čistokrevncýh je tak málo, že skoro nepředstavují hrozbu.
    BNK: Konečně máme zpátky Ganeose Parana a jednu z prvních informací je, že Laseen zemřela off-screen, což ukazuje, že si z ná autor už ale opravdu dělá p*del. A ne nezajíma mne, že existuje Návrat rudých gardy. 10 tisíc stran a autor není schopný uzavřít všechno, co načal a přidává zbytečnosti typu Třasové. Nemluvě o tom, že přerod Chromého boha od záporáka k oběti je opravdu stejně uvěřitelný jak shody ve výtahu. Proč neposlal Rhulada pro srdce? Proč neposlal Karsu pro srdce? Proč neposlal Tlan Imass pro srdce a místo toho se namáhal s únosem Felisín Mladší? Bloud když mu šlohli oko, tak byl naštvaný jako něco a Chromý bůh vůbec tohle neřeší? WTF?!!!
    Dále abyh asi řekl, že to skončilo opravdu příliš dobře, oživení třeba takové Hetan to to bylo už přitažené za vlasy.
    S: Nutno ovšem podotknout, že je oceňující, že se v doslovech snažil uzavřít, co se dalo, tato érie měla svoje pády a svoje vzestupy, ale samotný konec není špatný, jasně Plot Armor Lovců kostí už je opravdu mimo jakoukoliv záchranu, ale finále na Jehle nebylo špatné můj oblbíenec Silchas Zmar se znovushledal se svými lidmi atd. Možná příliš happyendové, ale alespoň to nebyla taková kravina jakou byl konec knižní ságy Zaklínače.
    BNK: Uznávám jeden musí uznat, že tuhle obrovskou loď Errikson odnavigoval do konce.
    CS: A tak všichni skloňme naše hlavy před Stevenem Erriksonem Trollem Overlordem :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 13. srpna 2019
    Joser napsal(a):

    @flanker.27 Tip bych měl, pokud někdo nezná doporučuji teď už tetralogii Tada Williamse Jasný osten, Žal a Trn skládající se z románů Trůn z dračích kostí, Kámen rozluky, Věž zeleného anděla a Srdce ztraceného, který slouží jako předěl k nově připravované navazující trilogii Poslední král Východního Ardu. Tetralogie je to zajímavá už tím, že George R. R. Martin se k ní hlásí jako k jednomu z hlavních inspiračních zdrojů. Vypráví pak o velké válce v království Východní Ard, do které je zapletená rasa čarovných bytostí jménem Sithové a vládce jednoho jejich národa Ineluki, Král bouří. Sice to celé tak trochu připomíná Pána prstenů, ale pořád je to v základu poctivá, drsná, nemilosrdná a tragická epická fantasy z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Všem, kdo dosud neznají, vřele doporučuji. Williams byl teď v Praze na Světě knihy, bohužel jsem ho nestihl, zato se mi poštěstilo vychytat autogramiadu jednoho z mých nejoblíbenějších autorů, surreálného mága Alejandra Jodorowského a kloubouk dolů, v tomto věku s takovým přehledem rozdat toliko podpisů.

    Hlásím, že jsem přečetl první díl Trůn z dračích kostí. Je v tom skutečně poznat jak Tolkien (Král bouří, jehož fyzická podstata byla zničena, ale jeho duch přežil, "Rudá ruka" - Nazgûlové, putování s Binabikem ala putování do Roklinky a tak dále) tak Martin (rozpadající se říše, válka mezi králem Eliášem a ostatními, pohledy do různých částí říše skrze četné vedlejší postavy, ani obdoba Jiných nechybí). Bylo to docela dobré, jen zbytečně zdlouhavé, má to nějakých 750 stran, ale podle mě by klidně stačila polovina a nic podstatného by nechybělo - např. prvních 150 stran
    (než Simon najde Jošuu)
    se neděje vlastně vůbec nic, i když slouží hlavně k tomu, aby se čtenáři dostalo obvyklého "lore". Na druhou stranu silně oceňuju, že autor nemá potřebu explicitně popisovat "sexuální praktiky pozemšťanů" a vůbec jinak dokazovat to, čemu se dnes říká "dospělost fantasy". Určitě se časem pustím i do dalších dílů.
  • Oliver Harris tu niekomu niečo hovorí? Má dve nápadité detektívky s riadne kriváckym detektívom v hlavnej úlohe. Názvy sú Temné srdce Londýna a Podzemný kryt.
  • ten tad Williams je velmi dobry jedno z naj fantasy ake som cital teraz vysla nejaka poviedka od neho dokoncenie udalosti z poslednej casti nieco podobne ako tad Williams nepoznate ?
  • upraveno 6. září 2019
    Nedávno jsem dostala od ségry komiksové zpracování scénáře GRRM - Starport.
    Martin kdysi vytvořil scénář k pilotu seriálu, který se ale nikdy nenatočil. Našel ale nějakou výtvarnici, která jej převedla do komiksové podoby.
    Doporučuji, je to dobrá oddechovka, se spoustou motivů tolik typických pro Martina. Velmi ráda bych to viděla skutečně převedené do seriálu.

    https://www.knihydobrovsky.cz/starport-153577263

    Edit: Přikládám příspěvky o komiksu na Martinově blogu:
    georgerrmartin.com/notablog/2018/09/06/4922/
    georgerrmartin.com/notablog/2019/03/16/a-little-bit-about-starports-graphic-novel-goodness/
    georgerrmartin.com/notablog/2019/03/04/starport-is-coming/
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Tyrion Lannister Hehe, hezké shrnutí. Tavore dobyla Leder ne proto, že byl pod nadvládou Chromáka (Rhulada), ale proto, aby získala další spojence na cestu do Kolanse. Pochod přes poušť mi taky přišel dlouhou dobu jako naprosto debilní nápad, ale ono je to dané tím, že byla potřeba svou invazi co nejdéle před Assaily schovat a zároveň bylo potřeba jejich síly rozložit na co největší prostor, protože kdyby všichni čistokrevní dřepěli na Jehle a dohromady použili Akhrast Korvalain, asi těžko by to srdce získali. Co mi osobně však přišlo divné bylo právě chování Assailů. Vědomi si síly, kterou jim Korvalain dávala, bylo naprosto debilní rozdělit se, ale bylo to nejspíše způsobené tím, že historicky nikdy je lidé strategicky nepřekvapili, takže díky své nadutosti si mysleli, že další lidskou invazi zvládnou hravě každý sám. Plus smrt Bouřňáka s Geslerem - proč ten Shigalský assasín prostě nepřiletěl, nevzal Sinn do pařátů a nemrsknul s ní z hory dolů. Pak už by stačilo jen počkat na mistra Kápě, který tam přišel (jak nečekaně...) o tři vteřiny později, než umřel Gesler, a všichni mohli být happy. Ale pak by asi nebyl tak srdceryvný konec.
    Další věc, že si Chromák neposlal pro srdce Rhulada nebo Karsu - vzhledem k tomu, že pro přetrhání řetězů bylo potřeba samotné otataralové dračice, asi si dovedeš představit, co by si počnul jeden šílený Tiste Edur nebo jeden Thel Akai. Navíc pokud by proti nim stála celá skupina Assailů s Korvalain v zádech. To by si ani Karsa neškrtnul. Chromák tak chtěl pomocí smrště a Rhulada nejspíše schromáždit co nejvíce uctíváčů, díky kterým zesílil a plánoval se z řetězů dostat takto. Netušil, že je to vzhledem k síle těch řetězů holý nesmysl. A nakonec proměnna Chromáka ze záporáka na "klaďase" rozhodně nepůsobí jako schody ve výtahu. V knize je to několikrát zmíněno na různých místech, že Chromák se začal měnit po zpřístupnění jeho dómu řetězů do panteonu (jedna z geniálních věcí, kdy nikdo nechápal, proč mu ten dóm Paran jako pán balíčku draků posvětil, ale on dobře věděl, že to může mít kladný dopad), kdy po svém svržení a uvěznění nechápal lidi a jejich myšlení a toužil jenom po pomstě. Ale poté se začal měnit dle svých uctívačů, kdy pochopil, že všem jde ve výsledku vždy jen o svobodu a o to, aby mohli být doma, a proto postupem času přestal chtít pomstu a toužil jen po jednom - svobodě a návratu domů. To byl ten důvod, proč jej nakonec chtěli všichni osvobodit, protože hrozba toho, že jej na "zem" přijdou hledat jeho nefritoví druhové, byla prostě obrovská. Chromák to nakonec na konci po osvobození řekl sám, že kdyby chtěl, mohl by zavolat nefritové jezdce dolů na zem, čímž by nejspíše způsobil stejnou ne li větší katastrofu jako při pádu jeho samotného, kdy vyhladil celý kontinent. Konec bych pak hodnotil taky asi až příliš sladce (oživení Hetan byl za mě obrovský a nesmyslný fail, tohle si měl Erikson odpustit), ale v celkovém kontextu to asi skončilo tak, jak jsem si přál. Celkově si myslím, že ač tahle loď působila místy hodně vratce a v některých částech si autor ohýbal děj jak potřeboval a působilo to až nesmyslně, tak závěr zvládnul až neuvěřitelně bravurně. Myslím si, že málokdo by zvládnul takto rozvláčný svět ukočírovat s takovou grácií a uzavřít to s takovou kvalitou. Ačkoliv některé věci zůstaly stále otevřené, což ale přesně sedí k Eriksonovi. :-)
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Tyrion Lannister MALAZ SPOILER
    btw. k tomu jak zmiňuješ off screen smrt Lassen. On totiž když přišel Esselmont za Eriksonem s prosíkem, jestli by taky mohl psát ze světa malazu, Erikson svolil a dal mu volnou ruku v jeho tvorbě, s tím, že mu nastínil akorát hlavní linie kolem kterých se bude točit hlavní sága. No a Esselmont hned ve druhé knize udělal několik faktických chyb, mimo jiné nechal zabít Lassen s čímž Erikson nepočítal, a protože měli oba volné ruce, zjistil to až po vydání rudé gardy. Někde v rozhovoru se pak zmiňoval, že s Lassen měl plány pro své linie, ale že ho to tak naštvalo, že to tak nechal být s tím, že její osud teda vysvětlí Esselmont a on vrhne své soustředění raději jinam. Oni vůbec tu spolupráci pojali dost zvláště a těch rozkolů v jejich knihách je více. Tak jen dodatek proč zrovna Lassen pak vynechal.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Riokai
    Lannister Hehe, hezké shrnutí. Tavore dobyla Leder ne proto, že byl pod nadvládou Chromáka (Rhulada), ale proto, aby získala další spojence na cestu do Kolanse. Pochod přes poušť mi taky přišel dlouhou dobu jako naprosto debilní nápad, ale ono je to dané tím, že byla potřeba svou invazi co nejdéle před Assaily schovat a zároveň bylo potřeba jejich síly rozložit na co největší prostor, protože kdyby všichni čistokrevní dřepěli na Jehle a dohromady použili Akhrast Korvalain, asi těžko by to srdce získali. Co mi osobně však přišlo divné bylo právě chování Assailů. Vědomi si síly, kterou jim Korvalain dávala, bylo naprosto debilní rozdělit se, ale bylo to nejspíše způsobené tím, že historicky nikdy je lidé strategicky nepřekvapili, takže díky své nadutosti si mysleli, že další lidskou invazi zvládnou hravě každý sám. Plus smrt Bouřňáka s Geslerem - proč ten Shigalský assasín prostě nepřiletěl, nevzal Sinn do pařátů a nemrsknul s ní z hory dolů. Pak už by stačilo jen počkat na mistra Kápě, který tam přišel (jak nečekaně...) o tři vteřiny později, než umřel Gesler, a všichni mohli být happy. Ale pak by asi nebyl tak srdceryvný konec.
    Mne na tom asi nejvíce dostavá jak to imho kopíruje Paná prstenů, kde se taky snažili tím útokem na Černou bránu odvést pozornost. Štve mne to o to více, protože z LOTRA si Errikson půjčoval už masivně ve finále Domu řetězů.
    Další věc, že si Chromák neposlal pro srdce Rhulada nebo Karsu - vzhledem k tomu, že pro přetrhání řetězů bylo potřeba samotné otataralové dračice, asi si dovedeš představit, co by si počnul jeden šílený Tiste Edur nebo jeden Thel Akai. Navíc pokud by proti nim stála celá skupina Assailů s Korvalain v zádech. To by si ani Karsa neškrtnul. Chromák tak chtěl pomocí smrště a Rhulada nejspíše schromáždit co nejvíce uctíváčů, díky kterým zesílil a plánoval se z řetězů dostat takto.
    Tak zase pokud to chápu dobře, tak to osvobození by bylo zbytečné bez srdce, které Assailové dlouhou dobu plánovali použít ke svému posílení. Za celou sérii se Chromák o tom ani nezmínil a ještě více žádná z jeho akcí nevypadalo, že by někam spěchal naopak že má času dost. Přitom logicky by musel ten plán uvést do chodu dřív než Assailové v Kolanse. A myslím si, že nějaké komando složené z Kallora, par Tlan Immasů a někoho dalšího koho by Chromý bůh zlanařil by se k tomu srdci probilo. Prostě něco takového mělo být zmíněno rozhodně dřív než po devití tisíci stranách. Pro mne je to fakt ekvivalent zmínít že je nějaký prsten až v Návratu krále.
    Chromák tak chtěl pomocí smrště a Rhulada nejspíše schromáždit co nejvíce uctíváčů, díky kterým zesílil a plánoval se z řetězů dostat takto. Netušil, že je to vzhledem k síle těch řetězů holý nesmysl. A nakonec proměnna Chromáka ze záporáka na "klaďase" rozhodně nepůsobí jako schody ve výtahu. V knize je to několikrát zmíněno na různých místech, že Chromák se začal měnit po zpřístupnění jeho dómu řetězů do panteonu (jedna z geniálních věcí, kdy nikdo nechápal, proč mu ten dóm Paran jako pán balíčku draků posvětil, ale on dobře věděl, že to může mít kladný dopad), kdy po svém svržení a uvěznění nechápal lidi a jejich myšlení a toužil jenom po pomstě. Ale poté se začal měnit dle svých uctívačů, kdy pochopil, že všem jde ve výsledku vždy jen o svobodu a o to, aby mohli být doma, a proto postupem času přestal chtít pomstu a toužil jen po jednom - svobodě a návratu domů. To byl ten důvod, proč jej nakonec chtěli všichni osvobodit, protože hrozba toho, že jej na "zem" přijdou hledat jeho nefritoví druhové, byla prostě obrovská. Chromák to nakonec na konci po osvobození řekl sám, že kdyby chtěl, mohl by zavolat nefritové jezdce dolů na zem, čímž by nejspíše způsobil stejnou ne li větší katastrofu jako při pádu jeho samotného, kdy vyhladil celý kontinent.
    Dejme tomu, že tohle dává smysl ale je hrozně těžko ten kocept si sesumírovat v hlavě. Stejně jako kolik těch poutání chromého boha bylo, protože jich bylo víc. Tohle je další věc, kteoru Štefanovi celkem oprávněně vyčítám neumí vysvětlovat věci a někdy si ohýbá pravidla jak potřebuje. Typicky na začáktu Daně pro ohaře Kellanved říká, že by je Dasseem oba s Kotilionem zabil. Což naznačuje, že jsou tu fyzicky přítomní. Ovšem na konci Daně pro ohaře pro přivolání Mistra kápě je potřeba rituál složeny z několika vražd. Proč potřebuje Mistr Kápě mrtvoly aby se fyzicky objevil a ne Kellanved s Kotilionem. Další věc je, že v posledním díle Stínupán potká Desembrae a řekne mu: "Tvoje lepší část se potuluje po světě?" WTF?! Takže bohové mohou existovat na více místech najednou. Proč to nikdy nebylo zmíněo ani pořádně použito předtím. Anebo moje oblíbené proč Andarist a Silchas o tolik slabší než Anomander? Je to proto, že je rytířem Noci a má Dragnipúr. V tom případě,proč když Trull Sengar se stal rytířem domu stínu nedostal žádné moc navíc? Další otázka, proč když je rytíř domu Stínu úplně zbytečný titul, který ti nedá žádnou schopnost navíc a ani neascneduješ (narozdíl třeba od Bouřňáka s Geslerem, který zezlátla ta kůže) tak proč u Trullova syna všichni dělají bububub jeho otec byl rytíř stínu.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Riokai
    Konec bych pak hodnotil taky asi až příliš sladce (oživení Hetan byl za mě obrovský a nesmyslný fail, tohle si měl Erikson odpustit), ale v celkovém kontextu to asi skončilo tak, jak jsem si přál. Celkově si myslím, že ač tahle loď působila místy hodně vratce a v některých částech si autor ohýbal děj jak potřeboval a působilo to až nesmyslně, tak závěr zvládnul až neuvěřitelně bravurně. Myslím si, že málokdo by zvládnul takto rozvláčný svět ukočírovat s takovou grácií a uzavřít to s takovou kvalitou. Ačkoliv některé věci zůstaly stále otevřené, což ale přesně sedí k Eriksonovi.
    Tak konec speciálně finále na Jehle bylo hodně velké WTF. Speciálně když se objevily nemrtví Paliči mostů, tak jsem chvilku čekal, že začne hrát tahle muzika
    Whiksjack is přivolá Mjolnir a zařve: BRIDGEBURNERS ASSEMBLE!!! Vypadalo to spíše jako něco z komixu než něco prostě z vážně myšlené fantasy. Fener ten taky nevím jako ho ti dva kašpaři přivolali, když byl mimo už od druhého dílu.
    Ale asi nejvíc mne dostalo, že v knize nazvané Malažská kniha padlých 99% Malažanů z obou armád přežilo a všechny hlavní smrti byly nemalažské (Mappo, Vrč) Plot Armor lovců kostí to bylo něco neuvěřitelného (zachránení Zobákem, zachráněni Bouřlivým jezdcem, chvilku jsem čekal, kdy se autor vytasí s tím, že někdo v armádě je Kryptoňan a další Sayian.) Bylo prostě příliš vidět, že má Errikson svoje oblíbence, které nezabije, i kdyby na ně někdo shodil atomovku. Nicméně souhlasím, že je obdivuhodné, že tomu nějaký závěr dal, protože jak vidíme u Martina není to samozřejmost a třeba zasloužený happy end Apsalar a Kvítka stejně jako Tavore s Ganeosem se mi hodně líbili.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Riokai
    Riokai napsal(a):

    @Tyrion Lannister MALAZ SPOILER
    btw. k tomu jak zmiňuješ off screen smrt Lassen. On totiž když přišel Esselmont za Eriksonem s prosíkem, jestli by taky mohl psát ze světa malazu, Erikson svolil a dal mu volnou ruku v jeho tvorbě, s tím, že mu nastínil akorát hlavní linie kolem kterých se bude točit hlavní sága. No a Esselmont hned ve druhé knize udělal několik faktických chyb, mimo jiné nechal zabít Lassen s čímž Erikson nepočítal, a protože měli oba volné ruce, zjistil to až po vydání rudé gardy. Někde v rozhovoru se pak zmiňoval, že s Lassen měl plány pro své linie, ale že ho to tak naštvalo, že to tak nechal být s tím, že její osud teda vysvětlí Esselmont a on vrhne své soustředění raději jinam. Oni vůbec tu spolupráci pojali dost zvláště a těch rozkolů v jejich knihách je více. Tak jen dodatek proč zrovna Lassen pak vynechal.

    Já bych mu ještě tu off-screen smrt odpustil už méně to, že vůbec nevíme jak to dopadlo s Malikem Relem, Tocem Starší, Korbolo Domem (naznačeno na konci sedmičky, když Toc Mladší umře), kam se poděl Kabrňák, Tayschrenn. Samozřejmě to, co píšeš vysvětluje, proč se na to Erriskon vykvajzl a začal tam cpát nějaké Forkuil Assail. Bizardních rozměrů to dostává v epilogu, kdy se Šumař a spol shovávají na Malazu, ačkoliv je Malik Rem nepochybně pořád hledá a chce všechny zabít. Zřejmě platí, že pod svícnem je největší tma.

    :twisted:
    Škoda navzdory mojí kritice, jsem si nedávno prohlížel v knihkupectví čerstvě vydaný Assail a říkal jsem si, že bych se do toho v dohledné době pusti, ale zřejmě nakonec to odložím na neurčito vzhledem k takovým rozkolům.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    upraveno 12. září 2019
    @Tyrion Lannister Asi by se o tom dalo popsat kvanta stránek, ale ať to tu zase nezahltíme, některé věci bych byl schopný vysvětlit, jiné ne, protože některé věci opravdu působí dost zvláštně. Navíc u spousty věcí mi taky přišlo, že musíš mít snad IQ 200, aby ti to z těch náznaků vůbec došlo, kolikrát byl náznak zmíněn v jedné větě a dopad měl o dalších 3 tisíce stránek, to si prostě v tom kvantu informací nejde pamatovat. Ale zvykl jsem si a spoustu věcí jsem si dohledával na wikině, i ty věci, které mi přišly jako bullshit. O tom, že si Erikson občas ohýbá děj, se nelze příst, to tak prostě je. Tady prostě ve většině platí, že tě to buď tak chytne, že mu tyhle občasné faily odpustíš, nebo se na to vykašleš. Btw. Malazská kniha padlých se to jmenuje, protože to napsal Chromák, když viděl malažany (čti ty nedůležité jména z řad malazského vojska) padnout za jeho záchranu. =D
    A co se týče Esselmontových knih, mám je všechny, zrovna čtu Návrat gardy, a lze říct, že Esselemont není tak dobrý vypravěč a navíc dělá docela dost faktických chyb (viz Lassen nebo používání sabotérů místo sapérů). Další díly mají být prý lepší, ale zatím je to slabota.
  • Pokud se vám ještě nedostala do ruky jedna starší série detektivek se soudcem Ti (myslím tu původní od Roberta van Gulika, ne nastavovanou od F. Lenormanda), jsou to příběhy ze staré Číny, některé psané skoro na hranici fantasy (protože vychází z čínských lidových historek plných důchů a podobně).
    A jedna zajímavá drobnost, určitě, jak se říká, jenom náhodná - hlavní hrdina vlastní proslulý, tři sta let starý rodový meč, který vlastně ani moc nepoužívá. Nicméně hned v druhé kapitole prvního dílu o něm vypráví: "Traduje se, že se Tříprstý (kovář) osmkrát pokusil vykovat jej, ale nikdy se mu to nepodařilo. Potom přísahal, že pokud se mu to podaří, obětuje svou milovanou mladou ženu božstvu řeky. Podeváté meč vykoval a ihned jím usekl své ženě hlavu." Sice ho potom zabil blesk, ale i tak... ;-)
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Trošku OT.

    Talpress se po písni nedohodl na právech ani na Malazu, dle svého vyjádření chtěli majitelé práv i překladatelka moc peněz, a tak teď stahují z trhu všechny knihy Eriksona i Esselmonta.

    Tak to vypadá, že po chudácích z Talpressu chce někdo moc penízků, oni by nejradši asi, aby to všichni dělali zadarmo. :spike:
  • @Riokai ajajajaj. To nejsou moc dobré zprávy. Jelikož ICEho poslední trilogie je prý hodně povedená, tak je to škoda. Toho se jen tak nedočkáme :(.
  • Ja som v Malaze zatiaľ iba po Reaper's Gale, a teraz podľa doporučeného poradia čítam Esslemontovu Return of the Crimson Guard. Inak sa tejto diskusii vyhýbam ako čert krížu lebo je to tu plné spoilerov. :))

    Poviem len toľko že od Esslemontových kníh som čakal iba doplňujúce príbehy, a nie že tam budú zomierať major postavy. Odteraz mu budem venovať určite väčšiu pozornosť.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Kalam Mekhar Osobně mě štve nedokončená Charkanas trilogie. Až to Erikson dokončí, rád bych si to přečetl, ale v AJ si na to úplně netroufám. I Dana Krejčová někde psala, že ty knihy jsou docela tvrdý překladatelský oříšek.

    @Arutha tak on je původně zabíjet asi neměl, jen mu trošku ujela ruka. :twisted:
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak zrovna u Malazu nemám strach, že by to zůstalo dlouho ležet ladem. Práva určitě některé nakladatelství koupí a bude pokračovat.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Nevada Práva jak práva, ale záleží i na překladu. Jestli by šli komplet do nového vydání i s překladem, tak nevím, jestli se to vyplatí.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 20. září 2019
    @Riokai Nevidím důvod, proč by nepoužili překlad Dany Krejčové. Je to zkušená a dobrá překladatelka.
    (Nevidím důvod = dle mého skromného názoru, samozřejmě. Nejsem od fochu, beru to jen z pohledu mírně informovaného čtenáře.)
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Nevada překážkou by mohla být sama Dana Krejčová. Dle tohoto FB postu je Dana Krejčová s Talpressem už i ve právním sporu, protože ji Talpress jednoduše nezaplatil honoráře za dotisky prvních dílů malazu. Pokud je to opravdu tak, jak se v tom postu píše, je až alarmující, jakým způsobem to v Talpressu řídí. Otázkou pak teda je, jestli by Krejčová po téhle anabázi vůbec měla chuť v Malazu pokračovat, a zda by převzít takto rozsáhlou sérii mělo pro nějaké nakladatelství vůbec smysl. :-k
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Riokai Pokud by se toho někdo ujal, tak ta nemá důvod dělat obstrukce. Práva na svůj překlad prostě prodá novému nakladatelství. Je to vážně dobrá překladatelka. Nový majitel práv by neměl důvod pořizovat překlad nový, ale celkem určitě by koupil už překlad hotový.
    (Neříkám, že to někdo převezme určitě. Jen že by to někdo převzít mohl.)

    Za odkaz na příspěvek díky. Jen to potvrzuje, co se o Talpressu vím z vlastní zkušenosti a dozvídám se od jiných už delší dobu. A dokresluje to, co mnozí fandové nemohli pochopit při převzetí práv na Píseň ledu a ohně. Osobně jsem začala knihy od Talpressu v podstatě bojkotovat. Stejně jako síť knihkupectví Dobrovský.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @Nevada co máš proti Dobrovskému? Jen se ptám.
    Talpress má Zeměplochu, bojkotovat nelze :-(
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Benji Dobrovský je majitelem nakladatelství Omega, což jsou nechvalně známí prznitelé překladů (o následné redakci nemluvě), jejichž "díla" hravě sbírají Skřipce za nejhorší překlady roku.

    Zajímalo by mě, jak hodlá Talpress pokračovat dál. Jejich nejprodávanější tituly byly dlouhodobě kromě Zěměplochy právě Píseň a MKP. Pratchett už toho moc nenapíše a Sanderson je asi nevytrhne. Takže kvalita překladů i vydávaných knih bude spíš dál klesat.
    Ostatně na jejich facebooku je k dohledání starší příspěvek k (tehdy) plánované reedici Dobrých znamení. V diskuzi jedna čtenářka vypisuje hrubé chyby v překladu. Též stojí za přečtení.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    POZOR SPOILERY PRO PRVNÍ ZÁKON
    image
    První zákon
    Tak jsem přečetl novou sérii, které mi byla doporučena a je to pecka. Na autorovi je vidět, že je psycholog, takže jeho postavy je velmi snadné si oblíbit. Mají
    zásadní chyby, díky čemu jsou cítit realisticky. Spojené království je masivně inspirované středověkou Anglií. Sever jsou skotové, Gurch z velké části Franci zkombinovaná s muslimskými státy a Dagoska je nepochybně přístav Calais.
    Líbí se mi jak je to bohaté, leč nepřecpané jako Píseň nebo Malaz, takže se člověk zatraceně lépe orientuje, na druhou stranu ovšem chybí zásadní elementy, které autor pouze nakousne.
    Začínáme příběh s Logenem Devítiprsťákem, kterému já osobně přezdívám Wolverine na útěku před tkz. ploskohlavci. Logen je takový barbarský charakter celkem typický pro
    fantasy, ale určitě žádný dobrák od kosti ;). Celý ten Hulk základ jeho postavy se mi líbí, autor naplno využil poruchu rozdvojené osobnosti a tak vznikla poměrně svěží postava, navíc
    se zajímavými životními moudry (v tomhle člověk musí být realista). Jeho dějová linie bavila hodně a líbilo se mi jak jeho příběh došel do plného kruhu na konci trilogie.
    Věci začínají být zajímavé až u našeho druhé postavy Gloksta. Za celou dobu, co čtu fantasy a co vůbec čtu neexistovala tak absurdně netypická postava. Zlomený mrzák v kontrastu
    svalovců, inkvizitor, co mučí lidi v kontrastu hrdinů, co konají dobro. Glokta by vě většině fikci byl záporákem, leč tady je jednou z hlavních postav, kterou si autor vymazlil
    a je to jedna z nejoriginalnějších postav o které jsem měl možnost číst. Když cítí bolest, čtenář je cítí s ním. Když způsobuje bolest, čtenář ji cítí s jeho oběťmi. Naprosto fantastická
    postava, která nemá obdoby a děla větší svinstva než spousta hlavních postav z ostatních serií dohromady. A i naše hlavní postava se sama ptá, proč dělá tak strašné věci. Proč tohle dělám?
    Velice jsem si užíval politickou linii vyšetřovaní inkvizice. V těhle scénách na plno autor využívá velice silný černý humor. Co se humoru týče, tak v celé sérii jeho akorát, takže člověk se nasměje
    poměrně dost, ale není to jako u Malazu, že by to bylo za hranicí parodie.
    "Já nemůžu za to, že jsem se narodil vysoký, stejně jako ty nemůžeš za to, že ses narodil jako kretén."
    Glokta bavil ze všech linií asi nejvíc, u Dagosky jsem se tetelil blahem ze všech intrik a pletich, i jak netradičně vyřešil celou situaci porušením válečného práva.
    Navíc jako jediná postava dosáhl nějakého pořádného pokroku a završení jeho linie bylo nejvíc uspokojuící (to křeslo Arcilektora sem mu přál od prvních stránek). Stejně
    jako vyvrcholení jeho humnizujícího prvk Arde Westové. Jediné, co to trochu kazí je Bayaz a k tomu se dostanu.
    Jezal je nepochybně typičtější postavou, která jde z proměny arogatního spratka v borce. Líbilo se mi jak autor vlastně představil celý ten jejich spolek společně s Westem a
    Jalenhormem při karetní hře, což bylo velmi svěží představení postav. Jeho vývoj během cestý Starou říší se mi líbil opravdu hodně. To, že se stal bylo trochu předvídatelné, kvůli
    těm neustálým Bayazovým narážkem, ale střet dvou světů a úskalí moci jsem si užil. Opět jeho konec kazí Bayaz a k tomu se dostanu.
    Ferro mi trochu přijde jako promarněný potenciál. Sexuální otrokyně, co se pořezala, aby nemusela pracovat to je dobrý nápad a líbí se mi její určitá nelítostnot. Vztah k Logenovi, taky
    vykreslen hezky. A i její příběh přešel do plného kruhu, kdy vyráží za pomstou s mocí Semene. Užil jsem si jí relatině taky, byť mi nepřišla tak zajímavá jako Logen nebo Glokta.
    Nemůžu vynechat ani Logenovu partu jejichž linii jsem si taky užíval dost, fóry vzajemné interakce všechno na jedničku hodně oceňuji, že narozdíl od Paličů mostů jsou zranitelní a kdo se
    vratí do hlíny, jak se říká, tak se vratí do hlíny definitivně. Celkem smutný osud pro tuhle skupinku, vzhledem ke konci Černého Dowa.
    Čestnou zmínku si zaslouží Crummock-i-Phail, který je pro mne nejlepší vedlejší postavou. Pokaždé když byl na scéně, tak můj vnitří Skot vřeštěl nadšením a tenhle nejšílenější parchant na
    severu, co miluje měsíc si mne okamžitě získal, jako někdo kdo prostě pochopil základní pravidlo "rozděl a pravdu" a očividně mu to myslí víc, než na první pohled se zda fantastická postava.
    Nejvíce kontroverzní postavou téhle série mi přijde Bayaz. Mám rád, o co se autor pokusil tudíž klasický archetyp Merlin/Gandalf přeměnit na záporáka. Problém ovšem zásadní je v tom,
    že v obou případech Bayaz působí jako plot device a nikoliv jako plnokrevná postava. Ve sktuečnosti je to příšerný padouch, protože nemá žádné polidšťovací kvality, což může na jednu stranu
    být důsledkem tisíc let dlouhého života přesto si myslím, že mu nějaké autor měl dát. Je to prostě přechod od jednoho klišé hodný učitel k druhému klišé jsem zmr*, protože jsem zmr*
    A začínám být alergický na tuhle tropu https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/TheManBehindTheMan protože jsem ji ještě neviděl provedenou tak, aby to dávalo hlavu a patu. Taky
    se tady projevuje omezený chudý worldbuilding, takže čtenář třeba vůbec neuvidí ani císaře ani proroka Chalula našeho domnělého arcizloducha. Také celé to strašení kolem vedlešjích
    účinků Sémě, které se nakonec ukázalo absolutně scestné mi přijde špatný. Po o tom bububu celý tři knihy, bych čekal, že vedlejší účinky budou mnohem větší než co se nakonec stalo.
    Taky mi není úplně jasné, proč Bayaz nezabil Bethoda hned, máme-li věřit tomu, že měl být zmetek od začátku. A nejsem jediný :D

    Celkově si myslím, že se jedná o dobrou sérii a Glokta je jendna z nejlepších postav, která si může podat ruku s Tyrionem.



  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 15. září 2020
    POZOR SPOILER JEHO TEMNÉ ESENCE REVIEW

    image


    Pantalaimon: Takže, chcete se vsadit, kdo nás podrazí znovu jako první? Asriel nebo Coulterová?
    Will: Jednoznačně sazím na Colterovou. Říkejte si to mu sázka na jistotu, ale já si myslím, že její historie mluví sama za sebe.
    Lyra: Hele, ty si ji neznal tak dlouho jako já. Jistě, někdy ona...dobře ona vždycky je totální psychopatická vraždící mrcha. Ale když na tom opravdu záleželo, tak se za nás postavila. Asriel na druhou stranu nás nechal bloudit napříč paralelními světy, kde jsme několikrát skoro umřeli a bylo mu to úplně u p*dele. A hnul prstem až ve chvíli, kdy jsme začali mít cenu pro jeho mistrovský plán na jeho stupidní revoluci proti Jehovovi.
    Pantalaimon: Já ti nevím Lyra, díky němu jsme byli na koleji celkem v pořádku, nemůžeš říct, že bychom na tom lépe byli s matkou. Možná není tak špatný.
    Lyra: Říká někdo koho se mnou nechal jako sirotky živořit mezi scholary.
    Will: Takže Pantalaimone na koho vsadíš?
    Pantalaimon: No když vás tak posloucham pravděpodobně na oba dva.


    Loňská TV adaptace prvního dílu trilogie Zlatý kompas mne přivedla konečně po dlouhaletém odkládání k přečtení celé série. Mám velice rád i starý film, který jsem parkrát viděl jako malý, tudíž jsem k celé sérii přistoupil s velkými očekáváními a rozhodně jsem nebyl zklamán. Jako Čecha mne osobně velice potěšil fakt, že Alethiometry byly vyrobeny v Praze, tady muselo patritoismus všem stoupnout na level 100. Oceňuji, že v knize vysvětlili některé věci, jež v seriálu chyběly, například to, jak je Oxford vlivná a finančně bohatá instituce nebo Tatarská invaze do Evropy (i když to nakonec nikam bohužel nevedlo)
    Vzhledem k tomu, jakým způsobem v tomhle universu pracuje osud, tak autor může ospravedlnit spoustu náhodných událostí, které se napříč celou sérii stanou, což je z mého pohledu jedna z předností fantasy žánru, když přijde na vypravování.
    Worldbuilding je naprostá lahůdka. Celý nápad ohledně Prachu, jakým způsobem funguje, paralelní dimenze, titulní artefakty v dalších dílech to všechno si originalitou v ničem nezadá s Eriksonovým systémem chodeb. Způsob jakým propojil Pullman fyzikou s teologií je naprosto dechberoucí. Dále velice potěšila změna, kteoru autor udělal a to, že každý má svoji vlastní smrt, která ho doprovází po celý život. Vezmu-li v potaz kolik světů má boha smrti jenom jednoho tohle byla příjemná a svéží změna, stejně jako celý koncept posmrtného života v sérii, který koneckonců se dočká v samotné trilogii mnoha změn. Myslím si, že je testamentem Pullmanově fantazii, když tak úžasný nápad jako daemoni jsou ti nejméně zajímavým v téhle sérii. V tomhle ohledu mne série naprosto dostala.
    Co ovšem kromě naprosto vynikajícího worldbuildingu táhne tulhé sérii jsou naprosto fenomenální postavy, začneme tedy s jejich takříkajíc hodnocením.
    1. Marisa Coultor pro mne absolutně nejlepší postava trilogie. Absolutní lahůdka a prostě charakter jehož obdobu by hledali velice těžko. Naprosto vypočítavá, krutá, nemilosrdná, mocichtivá mrcha, která je ovšem zároveň matkou a posedlá svoji dcerou, kterou svým vlastním zvráceným způsobem miluje. Tenhle charakter jsem si užíval hlavně proto, že jsem obrovským fanouškem tropy moralní mazlíček ovšem pro antagonistu je obvyklé, že tahle dynamika je romantického rázu, takže vidět tohle provedené jako ne milostnou, ale rodičovskou obscesi mělo svůj šarm. Jedinou věc, kteoru bych na ní vyčetl byl ten příšerný konec. Jestliže si někdo stěžoval na to, že Kylo Ren nepřežil epizodu IX, já si rozhodně stěžuji na tom, že Marisa ságu nepřežila. Navíc byla zabitá opravdu nejnudnějším a nejdebilněšjím způsobem, ale k tomu se ještě vrátím. A je to jediná postava, kvůli které jsem začal číst fanfikce
    2. lord Asriel neřekl bych, že by byl moje oblíbená postava v normálním smyslu, ale celou sérii jsem ho nesnášel a předpokládám chtěným způsobem. Kolem něj se ostatně točí jeden z nejlepších twistů, který je napsán naprosto bravůrně, takže působí překvapivě, ale zároveň nevyhnutelně. O co je lepším člověkem než Marisa o to podle mne byl horším rodičem za celou ságu a na obou rodičích Lyry miluji jejich nepředvídatelnost a zároveň nejednoznačnost. Na jednu stranu mne určité nevysvětlení jistých aspektů s*re, na stranu druhou nebudu lhát to nutí člověka se k nim zpětně vracet.
    3. Lyra Belacqua jeden z nejlepších protagonistů, kteří kdy byly napsány jedna z nejepších ženských postav. Její divoká zvídává povaha s člověkem souzněla a každé dobrodružství, nebezpečí, boj a zradu s ní mohl naplno prožívat. Vývoj, kterým projde za celou sérii je něco, co každý z nás zažil přerod dítěte v dospěleho a jako takový se s ním každý může zototžnit. A navíc jít pro svého kamaráda až doslova do pekla, to si myslím je krasné.
    U tuhle zůstanu, protože u těch dalších si tolik jistý nejsem. Iorek, Lee, WIll, Parry, Marry se o ty další místa perou poměrně chaotickým způsobem, takže zůstanu jenom u me milované rodinky. Tahle série s vyjímkou všech antagonistů ve třetím díle špatné postavy nemá a každý si tu najde svého oblíbence.
    To by bylo k pozitivům vše, teď ale přichází na řadu negativa. A jako již tradičně nejvíce problematickým aspektem trilogie je její završení. Hodnocení konce můžeme rozdělit podle dvou dějových oblouků, které Pullman rozehrál. 1) válka a nebeská republika 2) Prach a první hřích. Zatímco druhý byl ukončen dobře ten první byl ukončen absolutně na h*vno. Ať se na mne nikdo nezlobí, ale jestliže se bůh ví kolik let starý archanděl nechá zabít proto, že je nadrženej navíc ještě člověkem, u kterého i autista by věděl, že mu nemůže věřit, tak je to prostě líné psání. A ještě línější je zabít tři postavy náraz tím, že je autor hodí do bezedné jámy. Víceméně to bylo nudné řešení, aby spisovatel nemusel řešit jakékoliv následky. Marisa nikdy nemusela prostě čelit pořádně následkům svých akcí. Asriel nikdy nebyl znovu konfrontován svou dcerou ohledně zabití Rogera. Další antagonisti na tom nejsou o nic líp. Boreal sotva existoval. A otec Gomez od kterého jsem si sliboval nějakou závěrečnou honbu kočky s myší zabit také naprosto antiklimatickým a nudným způsobem. Neberu to, že to byl smysl toho celého. Jeto asi jako když vám D*bil s D*mentem tvrdí, že něco udělali, protože to byl ten smysl. Nakonec jediný kdo měl relativně dobrou smrt byl MacPhail umřel jako mučedník a myslící se, že uspěl. To jsem měl vždycky rád, když záporák umřel a myslí si, že vyhrál, protože je to tak trochu výhra pro obě strany. A na to jako morálně nejednoznačné postavy dokázal Pullman vytvořit, tak celý konflikt byl až ošklivě jednoduchý. Měli jsme tu nemilosrdné dobro v podobě republiky proti čistému zlu v podobě Metatrona a jeho bandy. Žádná morální nejednoznačnost jestli je to opravdu spravedlivý boj. Žádné negativní následky z toho, že se svrhla tísice let trvající mocenská struktura (panebože u nás byl bordel, jako k*áva když se svrhli komunisti, představa jak pád multidimenzionální vlády nezpůsobí absolutní chaos je prostě neuvěřitelná)
    Pak tu máme ovšem První hřích a prach, tahle linie mělá krásný, srdceryvný hořkosladký závěr. Taklhe má vypadat skutečný hořkosladký konec a na YA sérii překvapivě dost dospělý ovšem i tady by se našly mouchy. Předně tenhle závěr funguje výborně tématicky, ale narativně to moc smysl nedává. Proč všichni ke konci jako mávnutím proutuku zapomněli na magnetický rezonátor. Proč v sérii, která celá byla o vzdoru proti božské autoritě se oba protagonisti božské autoritě v podobě Xalaphanie v podstatě podřídí.

    Pozitiva ovšem převládá nad negativy a velice se k tomuhle dílku rád vrátím. A samozřejmě jsem natěšený na druhou sérii, která vstupuje již do neprobádaného teritória.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Ty jsi mě tak navnadil, že až budu mít chvilku čas (tak za 3-5 let), tak si to musím znovu přečíst :D.
    Četla jsem kdysi a strašně se mi to líbilo (kamrádka mi půjčila knížky a hned jsem si o ně musela napsat Ježíškovi).
  • Ách, knižka môjho detstva. Linka so záhrobím bola neuveriteľne skvelá.
    Jinak je už i pokračování, kde je Lyra dospělá. The Book of Dust. Chci se do toho zakousnut.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Aviv To jsem vůbec netušila, asi už vím, co s poukázkou do knihkupectví, kterou jsem dostala k narozeninám :)
  • Je to už tak deset let, co jsem ty knížky četla, ale díky za připomenutí :D A díky Aviv za upozornění, že je nějaké pokračování, podívám se na to.
  • Umrel Terry Goodkind, autor série Meč pravdy. Nie je to žiadna vrcholová fantasy, ale bola jedna z mojich úplne prvých a doteraz na ňu rád spomínam.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.