Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1529530532534535581

Komentáře

  • svoa00 napsal(a):

    Jenom bych chtěla připomenout, že (východní) Asie sice Evropu dohání a leckdy předhání, ale mluvíme tu o technickém vývoji. Rozhodně ne společenském nebo lidském.

    Bohužel na té společensko-lidské úrovni se Evropa propadá takovým tempem, že případným rivalům v boji o přední umístění stačí zakonzervovat libovolný fungující stav (mají-li takový) a počkat, až spadneme pod ně. A to ještě zlatá česká kotlina..
    svoa00 napsal(a):

    Korea a Japonsko jsou země s nesrovnatelně vyšší úrovní sebevražd, což dost výmluvně mluví o tom, že lidi tam nejsou zrovna šťastní. O společenských problémech Číny nemluvě.

    To je dle mého dané právě tím, že onen z větší části importovaný technický vývoj s sebou nenese zároveň i vývoj společenský. Ten dost dobře importovat nelze, obzvlášť stojí-li na jiném kulturním základě. Lidé pak žijí v podmínkách, s kterými nejsou vnitřně v souladu (změny jsou natolik rychlé, že se nestačí vytvořit rovnováha).
  • Ono to tam vždy bolo trocha drastickejšie, za samovraždou sa nechodilo ďaleko a podobne, ale tiež mám pocit, že vnútorne prechádzajú krízou. Ostatne snažia sa počet samovrážd znížiť a tuším, že nejaký pokles už aj zaznamenali.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Všechno nádherné ukázky racionálního uvažování.

  • Mluví hezky, pulhoďka zběhla jak nic.
  • JoserJoser persona non grata
    Když pročítám tento rozhovor, tak si tady dovolím vyřknout tezi, že v buržoazním státě může volby vyhrát pouze buržoazie. Buď vyhrají pravičáci, kteří žijí v domění, že "svobodný trh všechno vyřeší", všechno by zprivatizovali, "zařídili podle západního modelu", nebo vyhraje levice, která slíbí zkrácení pracovní doby ,zvýšení minimální mzdy nebo co já vím jízdné zadarmo, ale nic co by zásadně měnilo systém. Nejspíše se nejen u nás nenajde žádná skutečně revoluční strana požadující beztřídní společnost, bohužel.

    https://magazin.aktualne.cz/kultura/literatura/irvine-welsh-trainspotting-festival-spisovatelu-rozhovor/r~e7450a8ec89b11e8a4d90cc47ab5f122/
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Joser sudruhu v akej si triede?
  • Je dobré si na mechanizmy viery posvietiť, lebo o čom nevieš, to ťa ľahšie ovláda.
    Ale náboženskosť nie je iba skupinová. Hermiti sú solitárni a koľko krát úplne odštiepení od tradičných smerov. Hľadanie istoty vo viere, keď si obklopený nebezpečím je jedna vec, hľadanie spojencov proti vonkajšej hrozbe druhá a dobre a užitočne sa kombinujú. Skupinové praktiky sa od samotárskych trocha líšia tiež. Tak alebo tak, nábožnosť prichádza v oboch príchutiach.
    A myslím, že lepšia formulácia by bola "opačné pohlavie rozptyľuje", nakoľko sú aj ženské náboženské, či iné spolky vyžadujúce zameranie energie libida inam. A ešte že veľmi často šlo o pragmatické nariadenia, pretože predmanželská cudnosť a manželská vernosť a dôraz na povinnosť oproti potešeniu, boli v minulosti kontrolou pôrodnosti a ochranou pred pohlavnými chorobami. Na druhú stranu nejde uprieť, že mnohé náboženstva sex skutočne démonizovali za hranicu praktickosti a pristupovali k ženám ako druhoradým. To ale nerobili len náboženstvá. Dalo by sa povedať, že civilizácia celkovo od istého bodu vývoja preferovala maskulinné kvality.
  • JoserJoser persona non grata
    Joe Rogan je komik a komentátor, který vede nejposlouchanější podcast světa. Do jednoho z posledních dílu pozval na debatu Dr. Joela Kahna, špičkového kardiologa a dlouholetého vegana (přes 40 let!) a Crise Kressera, stoupence paleo diety. Celá debata ukazuje obrovský společenský posun v myšlení, co se veganství týká. Hlavním tématem této debaty totiž je, jestli člověk musí být vegan, aby se stravoval zdravě, nebo jestli je možné žít zdraví životní styl s MALÝM množstvím masa na talíři. Zatímco u nás se řeší, jestli vegan umře za rok nebo pět, v největší americké talk show (kterou vede lovec a milovník masa, který v minulosti vegany opakovaně urážel) se řeší, jestli je veganství jediná cesta ke zdraví. Celá debata má 4 hodiny, takže je pravděpodobné, že každý posluchač si v ní najde svou pravdu, nicméně jednoznačný závěr, na kterém se všichni shodnou, je, že veganství je výrazně lepší a zdravější způsob stravování než běžná americká (nebo česká, pro kterou platí úplně stejně) strava. Pokud vládnete angličtinou a máte trpělivost na čtyřhodinovou debatu, odkaz je zde.

    http://podcasts.joerogan.net/podcasts/chris-kresser-dr-joel-kahn
  • JoserJoser persona non grata
    Dejte si. Nicméně článek je překvapivě dobrej, zato diskuse opět výživná.... poslední dobou začínám mít pocit, že diskuse iDnes už pomalu dohnala tu na Novinkách. Zajímavé je, že jsou tam nadlimitně zastoupeni libertariáni, ancaps, konzervativní pravice a podobná buržoazní pakáž. I když povětšinou jde o takové strejcovské plácání nežli porozumění těm pojmům, což je ostatně i na tomto příkladu vidět.

    https://zpravy.idnes.cz/neomarxismus-duka-pohlreich-klaus-dtg-/domaci.aspx?c=A181008_112306_zahranicni_aha

    A ještě pro kontext

    http://a2larm.cz/2018/08/neomarxismus-konspiracni-teorie-nastvanych-otcu/

    http://a2larm.cz/2018/07/neomarxisticka-kucharka-zdenka-pohlreicha/

    http://denikreferendum.cz/clanek/24570-straseni-neomarxismem

    http://denikreferendum.cz/clanek/27932-pout-bajneho-neomarxismu-ceskym-slovnikem

  • https://www.novinky.cz/ekonomika/485953-ceske-zeny-vydelavaji-stale-o-petinu-mene-nez-muzi.html

    Ráda bych ovšem upozornila, že už ženy mojeho věku už rozhodně v menší míře plní roli ochotné krávy/tažného vola, co chodí do práce, stará se o rodiče obou partnerů, stará se o děti a pak ještě v deset večer uklidí. Bohužel je tahle situace pořád hodně špatná a na skutečnou změnu si asi počkáme možná i jednu další generaci. Je to v české společnosti pořád hodně zakořeněné.

    Jo, a děkuji té skoro polovině mužů, kterým to nepřipadá jako problém - jste jedničky.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @svoa00 ja nechapem preco vobec niekto najima muzov, ked zeny to robia lacnejsie.
  • Čo tak preto, že u muža menej hrozí, že pôjde na materskú a v priebehu dospievania dieťaťa bude k nemu musieť odskakovať?
  • @Edem páč tomu nerozumíš a seš sexista a taky znáš jenom slabé ženy (slabé ženy neexistují, jsou to královny)
    žena by se nikdy neměla tahat s chlapem a její problémy jsou vyřešené - heterosexuální ženy jsou hrozbou společnosti
  • Jinak o tomhle se ěkde zmiňoval i Peterson, jen ne o Česku. Prej to nejsou pruměry na ty samé pozice, ale pruměry celkově a hazard pay na ropných staniciach a podobne + CEOčka, ktorých je proste viac s chromozónom Y, pretože ženy vraj prejavujú menšiu chuť byť workoholikmi so sústavným rizikom mŕtvice, spôsobujú ten rozdiel.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 12. října 2018
    @Aviv no pcokaj ale tak to uz rusi jeden axiom z danych prieskumov: za ten isty cas a tu istu pracu a rovnaku kvalifikaciu dostavaju zeny menej penazi.
  • AvivAviv
    upraveno 12. října 2018
    Preto používam "vraj" a "prej". Nejsem moc na statistiky a finance, ale když se to tady otevřelo, tak jsem přihodilla, co se mi doneslo. Docela dobře mi mohlo něco podstatného uniknout. Docela možně by se ty pruskumy mohli dělat jinak tady a jinak tam. Do tý doby jsem taky znala jen ten axiom.
  • Skusila jsem najít to video znova, nedaří se. Zato jsem zakopla o jedno, které do toho motá i Big Five. A s tímhle argumentem jsem se setkala už dávněji. Holky majú menší tendenci říct si o víc. Among other things.

  • upraveno 14. října 2018
    @Aviv: taky si myslím, že když zprůměruješ celý sektor (obzvlášť v situaci, kdy existují velké rozdíly mezi nízko- a vysokopříjmovými skupinami), může být plebs odměňován vcelku rovnostářsky, a přitom průměr ukáže něco zcela jiného.
    svoa00 napsal(a):

    Jo, a děkuji té skoro polovině mužů, kterým to nepřipadá jako problém - jste jedničky.

    Ve veřejném sektoru jsi odměňována tarifně, tudíž tvé příjmy určuje pozice (odpovídající míře odpovědnosti) a odsloužená léta, nic víc. V komerční sféře určuje výši tvých příjmů, jak dobře umíš prodat svoje schopnosti. O tom se hovoří v tom videu.

    Existuje-li nerovnost ve veřejném sektoru, může být dána pouze tím, že muži častěji obsazují vedoucí pozice. Začni kvótařit (každý druhý šéf baba a každý pátý cikán, nácek nebo buzerant) a většina schopných ti uteče do komerční sféry, kde nemáš žádnou zákonnou možnost do odměňování zasahovat a nikdo nemá povinnost komukoliv krom berňáku sdělovat, kolik lidem platí.

    Což mě nutně vede k úvaze, kde se vůbec berou příslušná data..
  • JoserJoser persona non grata
    A zase ti slováci- nová neonacistická celebrita https://mladiprotifasizmu.sk/preco-mlada-slovenka-nema-pravdu-o-multikulturalizme/?fbclid=IwAR0wqCWpFVOLs-VfnNv6T-mDDkJ1Ktn-xWE0kcZGHoaFrDN2eZbczb4yn7o

    Afektovaný projev, nezbytná zmínka o následovnících Karla Neomarxe, rasismus a xenofobie, zkrátká ideologie každé kotlebovské teenky v kostce...
  • Ugla napsal(a):


    Ve veřejném sektoru jsi odměňována tarifně, tudíž tvé příjmy určuje pozice (odpovídající míře odpovědnosti) a odsloužená léta, nic víc.

    Ne tak docela. V české státní sféře se mohou navíc rozdělovat odměny a to už je na úvaze příslušného vedoucího.

    Co se wage gap týká - přišlo mi to jako blbost. Jak se tady psalo - je to průměr úplně všeho, bez ohledu na kvalifikaci a náročnost práce. Tady zaznělo, že "plebs" je odměňován rovnostářsky - ano, škodovka se nebude s každým dělníkem zvlášť dohadovat na mzdách, co dá na plakát to dostaneš, podobně prodavači a další. Rozdíly pak jsou u CEO a vyšších pozic. Můžou si ale za to ženské samy? Když chlap zvedne hlas je tvďák, co sebou nenechá orat. Když ženská, je hysterka, co by měla uvažovat o nějaké klidnější práci.
  • Z jiného sudu - dnes mi na facebook doputovalo video o svatbách nezletilých v USA. Holce je 13, máma řekne "no už máš věk, tohle bude tvůj manžel. Pa."

    https://www.facebook.com/ThisIsZinc/videos/1728851897182156/
  • AvivAviv
    upraveno 17. října 2018
    Odměny, to už je něco, kde by se neférovost vlézt mohla.
    S hysterka vs tvrďák jsem přímou skušenost ještě neměla, ale zní mi to uvěřitelně.
    Ouch... Nevedela som, že v USA niečo také majú. Nejvíc mě dostalo, že mohou donutit vdát se v 13, že u obradu stačí, když rodič řekne za nepřítomnou oddávanou ano, ale do ubytovny pro bezdomovce, nebo k rozvodu děvče nepustí, protože ještě nemá 18.A to vás v 25 státech mužou takhle svázat i dřív. A to je prosím pěkně země, ktorá si zakladá na slobode. :wall:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Ne tak docela. V české státní sféře se mohou navíc rozdělovat odměny a to už je na úvaze příslušného vedoucího.
    No, o mých odměnách rozhodují tři ženy... =D
  • A jak tě odměňují?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Nevím, jak odměňují ostatní.
  • https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/486434-saudskemu-novinari-dle-nahravky-pri-vyslechu-urezali-prsty-a-umucili-ho.html

    Tomuhle celkem věřím. A jsem si jistá, že vzhledem k tomu, že tělo nebylo nalezené, tak to Saudové pomocí prachů rychle zametou pod kobereček. Tohle je prosím počínání země, která mimo jiné prezentovala svoji pokrokovost tím, že ženám tenhle rok konečně dovolila řidít, a mimochodem je to obrovský přítel Spojených států. Na papíře bohaté země, která nepříjímá syrské uprchlíky. Země, jejíž boháči skupují nemovitosti v Londýně a podobně nebo fotbalové kluby, protože vědí, že ropa jim nakonec dojde a v jejich zemi už nic moc jiného na prodej není. Budu tak ráda, až začnou kolovat informace o tom, jak Saudové kupují lázně v Teplicích a Karlových Varech!
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. října 2018
    svoa00 napsal(a):

    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/486434-saudskemu-novinari-dle-nahravky-pri-vyslechu-urezali-prsty-a-umucili-ho.html

    Tomuhle celkem věřím. A jsem si jistá, že vzhledem k tomu, že tělo nebylo nalezené, tak to Saudové pomocí prachů rychle zametou pod kobereček. Tohle je prosím počínání země, která mimo jiné prezentovala svoji pokrokovost tím, že ženám tenhle rok konečně dovolila řidít, a mimochodem je to obrovský přítel Spojených států. Na papíře bohaté země, která nepříjímá syrské uprchlíky. Země, jejíž boháči skupují nemovitosti v Londýně a podobně nebo fotbalové kluby, protože vědí, že ropa jim nakonec dojde a v jejich zemi už nic moc jiného na prodej není. Budu tak ráda, až začnou kolovat informace o tom, jak Saudové kupují lázně v Teplicích a Karlových Varech!

    A hrozí novou ropnou krizí: https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/saudove-porusili-tabu-hrozi-ze-pouziji-ropu-jako-zbran_499821.html

    Je to jen dva měsíce, co na kritiku z Kanady reagovali tímhle obrázkem a hrozbou:

    image

    Náš velký spojenec, vskutku...

    P. S. Opět jsem si vzpomněl na Jistě, pane ministře, na scénu z recepce v Kumránu:
    Annie Hackerová: "Jsem tady jediná žena."
    Bernard: "Máte výjimku. Pro dnešní večer vás jmenovali čestným mužem."
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.