Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1483484486488489581

Komentáře

• Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
  • upraveno 24. května 2017
    @Tyrion Lannister a nabízela snad něco z toho Le Pen? Ono se to pak docela ztrácí ve žvástech o stavění zdí a ostnatých drátů nebo vystěhování milionů muslimů. Nechápu, proč politik, který myslí svoji kariéru vážně, vykřikuje takové nesmysly, na druhou stranu je to možná lepší, než kdyby to skrýval a pak se všichni divili.
  • @Tyrion Lannister Naprosto souhlasím s tím, že bychom se měli snažit muslimy a jejich svět lépe poznat. V tomto směnu u nás běhá obrovská spousta dezinformací (ono ostatně ve všech směrech :-D ), zjednodušení, zobecňování. Samozřejmě to rádi živí i někteří politici, kteří z toho čerpají politický kapitál, a živí to bohužel hlavně lidi samotní, protože je jednodušší svět rozdělit na černou a bílou. Upřímně by mne zajímalo, kolik z těch lidí, kteří zastávají radikální názory vůči muslimům obecně, mají osobní zkušenost s muslimy, zda strávili v muslimských zemích aspoň pár týdnů (čímž nemyslím válení se v rezortu v Egyptě), zda se s muslimy o čemkoliv bavili, nahlédli do jejich rodin ....
    Pokud jde o "vymytý mozek" taky velmi souhlasím, máš-li na mysli teroristy. Vůbec si to ale nemyslím o muslimech jako celku, většina z nich má naopak ve svém životě dost jasno, a - znovu opakuji - součástí jejich bytí či myšlení není v nejmenším nic, co by souviselo s terorismem nebo nenávistí proti západní kultuře.
    Evropa to dotáhla dál, pokud jde o technické vymoženosti. Jinak bych si vůbec netroufl tvrdit, kdo to dotáhl dál. A čím by se to mělo měřit?
    A konečně zdravý rozum. V čem konkrétně je rozum průměrného obyvatele Prahy zdravější než rozum průměrného obyvatele Káhiry?
  • @Tyrion Lannister Už jen stručně: Velmi doporučuji, pokud to jen trochu jde, čerpat přímo z dotyčných pramenů a nikoliv z webových stránek. Na ty si může napsat kdo chce, co chce. Český překlad Koránu existuje a je snadno dostupný. Nebudeme-li mít výhrady k přesnosti překladu :-D.
    Já jsem nemluvil ani o současné politice, ani o jednotlivých případech znásilnění, ani o ničem jiném konkrétním. Mluvil jsem obecně o muslimech a obecně o islámu. A znovu opakuji, že mi vadí, když se jednotlivosti, byť jakkoliv strašlivé, zobecňují a soudí se podle nich dvě miliardy lidí a jejich víra.
    Saudská Arábie je jedna z mnoha muslimských zemí s relativně malým počtem obyvatelstva. Ve vztahu ke všem muslimům se zanedbatelným počtem obyvatelstva. Opět - z jednotlivosti se dělá závěr ohledně celku.
    Džihád je, pokud vím, svatá válka. Svatá válka, kterou vedl Mohammed, neměla s terorismem, jak ho vnímáme dnes, nic společného.
    Mohamed jako masový vrah? Žil v sedmém století, jak bys čekal, že se bude chovat :-)?
  • @DonPadre A v tom to je ;-)
    upraveno 24. května 2017
    @Amaroun V té statistice je rok 2016 vynechán schválně? IRA a UVF jsou křesťanské verze Talibanu a Alkajdy a je to jasným příkladem, že dokonce i v moderní době můžou křesťané páchat stejná zvěrstva jako muslimové. Na druhou stranu, to že někdo něco dělal v minulosti nikoho neopravňuje to dělat teď (vím, že to nikdo netvrdí, pouze na to upozorňuji) Když jsem si četl ty zprávy, tak mi na tom přijde nejsmutnější postoj britské vlády, protože tajné služby podporovaly UVF a dokonce policie s nimi sdílela informace o vyhledávání cílů. Situace v Severním Irsku je také vyjímečná tím, že i v demokratickém státě bez diktatury a i bez nějaké radikality může chvíle dojít ke strašným zvěrstvům. A je zajímavé jak málo se o tom mluví. Myslím si, že co se dělo v Irsku je krásný případ toho, jak by to dopadlo, pokud by se situace vymknula z rukou. Partyzánská válka vedená ve městech, ale na mnohem větší ploše. A co je ještě smutnější, že za bombové útoky na Dublin nebyl nikdo nikdy potrestán.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2017
    Také bych připomněl, že organizace jako IRA nebo ETA (a dokonce i RAF nebo Rudé brigády) se přece jen zaměřovaly primárně na státní instituce, vojáky, policisty. To je neomlouvá, přesto jejich cílem primárně nebyli bezbranní lidé (ne že by se to nestalo nikdy, ale šlo spíše o výjimky, ne o pravidlo.
    Když koukám na graf, tak Lockerbie rozhodně nebyl spáchán "starousedlíky", ani mnoho dalších teroristických činů v té době, třeba Francie už v 80. letech měla co do činění s působením muslimských teroristů. Pak připomeňme, že už v roce 1994 čtyři Alžírští teroristé unesli letadlo Air France s úmyslem vrazit s ním do Eiffellovy věže (aneb 11. září nebylo prvním takovým nápadem). To že grafy z toho roku nevypadají jinak tak není zásluha náboženství míru, ale operace, při které GIGN teroristy v letadle pobila.

Ale především, co už jsem psal xkrát. Problém nejsou teroristé, těch je v důsledku vždycky pár. problém je, co je to "normální muslim", normální ve statistickém smyslu. Jaké on má představy a názory, co on požaduje, co si chce vymoci na státu a na společnosti. Zda právě tohle je, jak se dnes říká, "slučitelné s evropskými hodnotami" nebo ne.

Pár příkladů, myslím, že už tu taky byly, ale opakování nikdy neškodí. Toto jsou normální muslimové, vesměs odchovaní v Evropě.

Takže vážení, toto nejsou teroristé a nemyslím, že jsou to statistické chyby. "Normální muslimové". Ano či ne?
    upraveno 24. května 2017
  • @flanker.27 Z pohledu boje proti terorismu není problém, co si chce ten či onen vymoci na společnosti, ale jak si to chce vymoci. Já bych si například chtěl vymoci na společnosti, aby tvrději zasáhla proti terorismu, ale nechci si to vymoci tak, že půjdu vypálit ubytovnu s tím, že tam beztak žijí lidi s terorismem v genech :-D.
    Jinak samozřejmě souhlasím, že bychom si své hodnoty měli lépe chránit, trvat na nich a naopak vymáhat po každém, kde tu chce žít, aby je respektoval. Ne se mu přizpůsobovat.
    upraveno 24. května 2017
  • upraveno 24. května 2017
    @flanker.27 To na tom videu jsou dle všeho salafisté. To doopravdy za normální muslimy označit nejde (podobně jako křesťany co vykládají doslovně Bibli).
    A když už tu litají videa, kde muslimové vypadají jednotní a zcela odhodlání ve své bratrské lásce zníčit Evropu proč ne tohle?
    https://www.facebook.com/Channel4News/videos/10153464748691939/

@Tyrion Lannister Protože to dělanné před rokem 2016

PS: Nejlepší je ten týpek v první řadě (jediný běloch). Ten se tam asi dostal po nějaké kalbě s tím, že se pobaví a třeba dostane snídani zadarmo :D :D
    @Amaroun Tak těmhle týpkům z toho videa palec nahoru. :applause:
    upraveno 24. května 2017
    @Amaroun tak speciálně pro tebe další video :)

Zkrátka zda to "podle všeho" (což je krásný "argument" =D ) byli salafisté (asi 50 milionů lidí, dost aktivních v osvobozování různých zemí od diktátorů :) ) nebo ne je naprosto lhostejné, protože na podobné názory lze narazit v muslimském světě kdekoli.
    @Amaroun Neuvedl jsi, co odlišuje běžného a neběžného muslima ani čím jsou konkrétně lidé ve videu (připomínám, že ta videa jsou dvě, druhé je z jiného prostředí a zcela souladí s tím prvním) identifikováni a co je odlišuje od ostatních. Pokud jde o názory, zdá se že nic, proto tvé "podle všeho" je tak k pobavení, protože to vůbec nepodkládá samo sebe a ani to není podstatné :)
  • @flanker.27 Mne to může být jedno... Já nikomu nemávám před ksichtem anonymním videem, s tím, že je to reprezentativní vzorek muslimské populace. Nepopírám, že takový lidé existují. Na druhou stranu existuje video, které ukazuje, že u části muslimů jsou tyto spolky dost nepopulární...
  • @flanker.27 Jedna věc je, zda je možné soužití v Evropě, druhá, jestli je na místě či máme právo měnit islám (o vystřílení všech muslimů mluvit nebudu :-D). Myslím, že to druhé právo nemáme, na místě to není a není to koneckonců ani proveditelné.
    Náboženství nikdy není jen o prvotní knize, o bibli, o koránu. Je o lidech. O výkladu. O praktickém životě. To vše se v průběhu staletí mění a mění se to ostatně i geograficky. Myslím přitom, že islám v průběhu historie mnohokrát prokázal, že je schopen velmi dobrého soužití s jinými systémy.
    Docela by mne zajímalo, kde berete ty citace z koránu, zda z koránu nebo někde z netu. Každopádně korán je strukturován jinak, súry mají jména, teprve v jejich rámci se dá označovat verš. Je to stejné jako v Bibli, tam se taky nedá odkázat na verš jeho číslem, aniž by se uvedlo jméno příslušné části, to by bylo k nenalezení.
    Mimochodem - co je to ten "trest zahanbující"? Není to náhodou myšleno čistě ve smyslu náboženském (peklo)?
    @Amaroun Ty máš ksicht? Já myslel, že obličej... :) No pardon, to se nedalo odolat.
    Podívej, ty vždycky do všeho dáváš strašně emocí, všechno si vztahuješ osobně a pak začneš útočit ne na skutečnosti, ale na mluvčího, nikoli fakty, ale emocemi, jak jsi zrovna teď dokonale předvedl. naprosto nebylo nutné použít větu "mávat videem před ksichtem". Citově zabarvená slova, která sotva souvisí s průběhem diskuse. Strašně a naprosto zbytečně se tím dopředu shodíš. To je internetová obdoba toho, kdy někdo zbytečně zvyšovat hlas, používat argumenty ad personam a podobně. Navíc už samotné vybírání věcí, které uvádíš a na které reaguješ, je strašně selektivní. Proto se naše vzájemné debaty tak často zvrhnou.

K tomu videu (podotýkám jednomu z videí, protože to druhé, které selektivně ignoruješ, naprosto potvrzuje to první, ač je ze zcela jiného prostředí). Něco takového bych nikdy do debaty nedával, kdyby to neodpovídalo jiným zdrojům či mým zkušenostem a stávající situaci*. Samotná existence povinnosti podřídit své oblečení nějakým nařízení, široce v muslimském světě rozšířená, ukazuje, že názor na odlišné postavení muže a ženy (daleko mimo to, jak ho vnímá Evropa) není žádný izolovaný názor, který můžeme z debaty vyloučit poukázáním na "salafisty" (tedy "to uplatňují jen radikálové"), jak se s o to pokusil. Tohle není z tvé strany argument, zkus se nad tím zamyslet.

Pokud jde o "mávání před ksichtem", nikomu jsem to přece nevnucoval násilím. reaguješ, jako kdybych každého spamoval a každému to posílal poštou a doprovázel to větou "koukej se na to podívat a až pak se zapoj do debaty". Nic takového jsem neudělal, byl to jeden z mnoha příspěvků zde, který si ani nečinil nárok nějak vyčnívat (a troufám si říct, že jazykově jsem se nijak nesnažil to odlišit od ostatního).

Pokud máš pocit, že se dá dokázat, že podstatná většina muslimů nesmýšlí o mužích a ženách/vztahu člověka-práva-státu/svobodě/oblékání/ukládání trestů/čestné zabití a tak dále způsobem, který by se "lišil od našeho, pak ven s tím a neschovávej to pro tuto diskusi, protože jde o zásadní sdělení.

*jeden ze zajímavých věrohodných zdrojů informací o názorech muslimů:
    http://www.civitas.org.uk/pdf/ShariaLawOrOneLawForAll.pdf
    upraveno 24. května 2017
    @Beleg 34. Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bùh dal přednost jednìm
    z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetkù svých (ženám).
    A ctnostné ženy jsou pokornì oddány a støeží skryté kvùli tomu, co Bùh
    naøídil støežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte
    jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte
    proti nim dùvody! A Bùh vìru je vznešený, veliký¨

Súra 4. ŽENY verš třicátý čtvrtý Medínská 176 Ája, jestli nevěříš tomu, že to v koránu je tak se do něj podívej ;-) Ostatně můžeš si tam vyhledat i ostatní citace, to už tady fakt vypisovat nebudu
    BTW: Ale tak samozřejmě, že islám je už několikrát v historii prokázal, že je schopen velmi dobrého soužití s dalšími systém, stačí se podívat na Byzantskou říši :twisted: Trvalo to pár staletí, ale nakonec nemohli její obyvatelé proti islámu nic namítnout =D
    upraveno 24. května 2017
  • @Tyrion Lannister :-D Já ale o všech citacích z koránu, co tu zazněly, věřím, že jsou z koránu. Jen mi přijde záludné to vytrhávání z kontextu .....
    V diskusi už se dostáváme někam, kam jsem vůbec nemířil. Já nikdy netvrdil, že nejsou odlišnosti mezi námi a muslimy, ani že bychom měli muslimský systém hodnot akceptovat. Naopak.
    Takže tuhle moji už poslední poznámku ber jen pro doplnění a zpestření. Ten Tebou citovaný verš vede v praktickém životě k tomu, že manžel je POVINEN manželku hmotně zajistit a opravdu se na to dost dbá. Což u nás zrovna neplatí. Takže ono nic není černobílé ;-)
    upraveno 24. května 2017
    @Beleg Možná proto, že u nás se snaží pracovat, jak ženy tak muži? Ostatně feministky by tě za tohle nepochváli, jak si jenom dovoluješ říct, že muž je povinen zajišťovat ženu, vždyť žena se o sebe dokáže postarat sama. :D A vůbec, proč by žena nemohl živit rodinu a muž se staral o děti. Hmmmm?!! Já jim neberu, že jsou pohostinní, že starají o své staré nebo, že mají spousut nebo, že mají své přednosti. Ale to, že někoho živím, neznamená, že jsem pánem nad jeho životem a smtí a že ho můžu mlátit, pokud mi odepře poslušnost. O tom, že tenhle verš jasně říká, že bůh řekl, že muž je nadřazen ženě, ani nemluvě. Ono to není černobílé, ale zrovna v tomhle případě negativa pro mne převyšují pozitiva. ;-)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @flanker.27 Jenom bych rád poznamenal, že islám může Evropu jen těžko ovládnout, protože netvoří jednotný celek, ale dělí se do dvou linií, které se dále štěpí. Tyhle dvě skupiny a podskupiny se už x století nenávidí a vedou mezi sebou nejrůznější války. Krásně je to vidět na třech nejsilnějších státech muslimského světa. Turecku, Saudské Arábii a Íránu:
    1) T a SA jsou sunnitské a nenávidí ši'ítský Í.
    2) Ale zároveň se T a SA vzájemně nesnášejí.

K islámu se tedy nedá přistupovat jako k jednotné síle, každý muslimský stát má totiž své vlastní zájmy a hraje si na svém vlastním písečku. Posledním státem, který zvládl muslimy, tedy většinu z nich sjednotit, byla Osmanská říše. Pokud by se nějaký takový hegemon objevil, tak by Evropa měla problém a velký, ale žádný takový hráč na obzoru není.
  • @Achileus navíc se mezi sebou nemusí ani některá jednotlivá etnika.
    @Dreamer Bohužel, jak vidíme v Sýrii :'-(
  • o hovoríte na nový trailer?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.