@Gepeto: "Rožni" v češtině je velmi příjemný imperativ od slovesa rožnit. (Chybí mi tu Homer-smajlík... Hmmmm, rožnit...) Jinak "rožni" se i v Čechách zvláště na vesnicích používá jako lidová odvozenina z rozžehnout... každý měšťák by ovšem řekl rozsviť.
@Mellien: fakticky ne, protože i v žárovce EDIT: "se vlákno" rozžhaví, tedy žhne. @Jitka@Denebola@DanielSvatoš: Ano zvolil jsem jedno kritérium, nikoli 100% platné. Přesnější je, že výraz "rožni" se častěji slyší od lidí z východní části republiky, od lidí starších a od lidí z vesnic (mimo náplavy a sateliťáky)... Prostě spíš to zazní od bodré moravské babky, než od vystajlovaného MBA (MladejBlbejAmbiciózní) manažera.
@Jay Jo, to chápu. Vlákno se žhaví. Ale jde mi spíše o tu činnost, se kteoru to máš spojené. Když máš v pokoji tmu a nevidíš už na čtení (např), tak si chceš přece posvítit, využít světlo. Nejdeš k vypínači s cílem rozžhavit drátek, ale osvítit pokoj, ne? :D Zkrátka mi to přijde postavené na hlavu, ale samozřejmě to je čistě můj problém :O
Když se zapalovala louč/petrolejka/svíčka tak to taky nebylo kvůli tomu ohni jako takovému a kvůli tomu aby byla spálena louč/petrolej/svíce (to na tom naopak bylo zrovna to negativní... krom rizika, manipulace s otevřeným ohněm...), ale taktéž s cílem osvítit pokoj... =D Kdybys řekl, že to nemá logiku u zářivek/LEDek tak neřeknu ani popel, natolik daleko moje technické znalosti nedosahují,... ale podle teploty z toho (na rozdíl od žárovky) laik žhnutí dokázat nemůže... :o)
Voda na čaj je ustálené spojení... stejně jako skleničky jsou skleničky i když jsou z plastu... ostatně já ohledně běžných frází perlil na jedné plavbě (větrno, trochu houpalo) - "Koukni, jestli je polívka na vařiči" "Není,... je to dobré, je v hrnci". - a pár hodin nato (už v přístavu, půlka posádky mě nevyjímaje chvíli před tím krmila rybičky,... trochu víc houpalo) si kapitán sedl do salonu, nacpal se k prasknutí a komentoval, že "má v bříšku jak v pokojíčku"... tak jsem se nadzvedl a říkám "Já taky, mám vystěhováno a má se mi malovat (což byla shodou okolností pravda...)"... Ale to jsme trochu OT... takže Sílo vstávej! Kolik je hodin?
Teď jsem koukal na kus episody 7 a říkal jsem si, že kdyby se to natáčelo u nás, tak by Kylo Rena hrál Pavel Liška :D (to jen taková myšlenka která chtěla ven)
Poea by hrál David Prachař. Rey určitě Tereza Voříšková, tu teď dávaj všude. Akorát by nevyrostla na Jakku ale na nějaký průmyslovo-smogový planetě, aby se vysvětlil ten její vyhulenej hlas :D
@Aviv: Harrisona Forda třeba Marek Vašut nebo Rosák,... v nejhorším Čmaňa, princeznu Leiu dejme tomu Jana Štěpánková (ne že bych znal, ale wiki pomohla :o)), a do dalších pokračování by mohli obsadit Holinu Obrovskou jako někoho ze Žába-Hadových potomků. Však ono by se to poskládalo... :o)
Komentáře
Jinak "rožni" se i v Čechách zvláště na vesnicích používá jako lidová odvozenina z rozžehnout... každý měšťák by ovšem řekl rozsviť.
@Jitka @Denebola @DanielSvatoš: Ano zvolil jsem jedno kritérium, nikoli 100% platné. Přesnější je, že výraz "rožni" se častěji slyší od lidí z východní části republiky, od lidí starších a od lidí z vesnic (mimo náplavy a sateliťáky)... Prostě spíš to zazní od bodré moravské babky, než od vystajlovaného MBA (MladejBlbejAmbiciózní) manažera.
Kdybys řekl, že to nemá logiku u zářivek/LEDek tak neřeknu ani popel, natolik daleko moje technické znalosti nedosahují,... ale podle teploty z toho (na rozdíl od žárovky) laik žhnutí dokázat nemůže... :o)
stejně jako skleničky jsou skleničky i když jsou z plastu...
ostatně já ohledně běžných frází perlil na jedné plavbě (větrno, trochu houpalo)
- "Koukni, jestli je polívka na vařiči" "Není,... je to dobré, je v hrnci".
- a pár hodin nato (už v přístavu, půlka posádky mě nevyjímaje chvíli před tím krmila rybičky,... trochu víc houpalo) si kapitán sedl do salonu, nacpal se k prasknutí a komentoval, že "má v bříšku jak v pokojíčku"... tak jsem se nadzvedl a říkám "Já taky, mám vystěhováno a má se mi malovat (což byla shodou okolností pravda...)"...
Ale to jsme trochu OT... takže Sílo vstávej! Kolik je hodin?
(to jen taková myšlenka která chtěla ven)
Rey určitě Tereza Voříšková, tu teď dávaj všude. Akorát by nevyrostla na Jakku ale na nějaký průmyslovo-smogový planetě, aby se vysvětlil ten její vyhulenej hlas :D