Star Wars: Síla se probouzí !!POZOR SPOILERY!!

upraveno 21. prosince 2015 v Film a televize
Deset let poté, co se Sithové pomstili se znovu probudila Síla a vzhledem k tomu, že tu máme spoustu fanoušků slavné vesmírné série, rozhodl jsem se založit nový topic, pro ty, kdo už novou epizodu viděli. Nemusím snad zdůrazňovat (opakování matka moudrosti), že tady budou i spoilery z posledního dílu!!!!

Je potvrzeno obsazení Benicia del Tora (držitel Oscara za roli v Traffica: Nadvláda Gangů a sběratel v Marvel Universu) v zatím nespecifikované, ale pravděpodobně záporácké roli :D. Osmičku bude režírovat Rian Johnson režisér filmu Looper.

Tak, co jak se Vám nová epizoda líbila a co očekáváte od nových dílů?
«134567109

Komentáře

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 21. prosince 2015
    Já bych začal s hodnoceím nové epizody: Jsem nadšený z návratu Star Wars, jako jejich obrovský milovník a musím ocenit jednu podstatnou změnu, že hlavní protagonista je tentokrát žena, výborný nápad v poslední době něco neobvyklého (od Vetřelce a Termouše už nějaká ta doba uplynula). Scény, kdy poznává Sílu nebo bojuje se světelným mečem je dvojitý orgasmus pro mne jako fanouška SW, tak jako muže. Třešničkou na dortu je to, že Daisy Ridley má herecký repertoár větší než Christensen s Hammilem dohromady, takže po dlouhé době herečka, co je pěkná, mladá a umí hrát, aneb jak mohla vypadat Dany, že?
    Nostalige je ohromná Abrams hází jeden odkaz za druhým na obě trilogie (vidíme Falcona a duo Han/Žvejkal, zmíěni jsou Sithové i klonová armáda). Hlavní záporák se mi líbil, je to sice mladé nezkušené koště, ale právě tahle charakterizace i jistá dávka cholerického chování z něj dělá člověka a co čekat v době, kdy se Hollywood snaží všechny postavy, co nejvíce polidšťovat, že? Předně ovšem oceňuj, že v klíčový moment učiní zásadní rozhodnutí ve prospěch Temné strany. Tohle je důležité, protože tím se eliminovalo riziko, že bude nová trilogie jen derivátem té původní, záporák už zůstane hluboko v temnotě (jasně Vader také zabil Obi-wana už ve čtyřce, ale připomeňme si, že jeho nikdo překecat od začátku nezkoušel-) Ze Snokea jsme moc neviděli, ale Serkisův chraplák funguje na výbornou.
    Pomáhá i velká dávka humoru (Jo tak tobě je Zime, no nepovídej°°°Stráže! Stráže! Stormtroopeři couvají °°Teď jsem já šéf Phasmo :D"
    Scénář připomíná velice epizodu čtyři, ale jenom částečně, v zasádních momentech se liší a tak věřím, že přiští díl už bude pořádny nářez jako pětka s dvojkou :D. Předně už jsou základy na kterých lze stavět. Abramsovi nezavidím jeho postavení, na jednu stranu musel vzkřísit starou ságu a držet se určitých dogmat, aby nikoho nenaštval a je to možná na výsledku znát.
    Svým způsobem je i nový díl, tím nejlepším z knih a komiksů. Kylo Ren/Ben Solo je Jason; Rey je Jaina a nová Superzbraň je Drtič sluncí
    Kamera se posouvá s postavami, to nesmírně svědčí soubojů a třeba rozdělení Kylea a Rey považuji za výborné, je to lepší než třeba ve trojce, kdy Yoda odtáhnul ze senátu bez nějakého většího důvodu, proč nebojoval dál? Tady tyhle otázky nevznikají, přestože neprůstřelné to není. Kde ta ženská proboha sebrala ten meč?
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Očekávám od dalšího dílu, že Kylo Ren i Rey dostanou pořádný powerup, do bitvy snad vytáhnou i oba mentoři, něco ve stylu Yodova nájezdu na senát. Další věci, tenhle obrázek
    image
    by svědčil o tom, že rytířů z Renu je víc, Snoke trénuje další žáky, to by odpovídalo i obsazení Benicia del Tora, který by mohl být Renovým tkz. senpaiem :D a odstranit ho v souboji na začátku příštího dílu, tak bychom i viděli jak funguje Sithský řád v praxi, učeň se obrací proti mistrovi, mistr si cvičí do zálohy dalšího učeň. Učeň cvičí dalšího učně, aby společně zničili mistra oooh vidět souboj dvou Sithů na stříbrném plátně, to by mělo patřičné grády. Ohledně toho, vzhledem k tomu, že Snoke vypadá, že byl mladý v době, kdy Yoda ještě byl padawanem, tak by z něj mohli udělat Plaguiese, když už ho zmínili. A samozřejmě poslední otázka, zda zabil Kylo Ren všechny svoje jedi spolužáky a na tom ostrově nežijou kromě Lukea další nositelé světlé strany síly, to by pak mohlo dojít k tomuhle

    A samozřejmě očekávám zapojení klonové armády, když už ji Ren zmínil, Reisistance by mohl vytáhnout s nějakými modernizovanými droidy a nebo prostě nabrat více lidí :D
  • Já byl v kině včera, pocity mám smíšené. Nutno podotknout, že se neřadím mezi zaryté SW fanoušky, přesto mám filmy rád, pěkně se mi při nic fantazíruje :) Mrzela mě smrt Hana Sola, pro mě nejlepší herec dílu a opravdu jsem ji nečekal (přeci nezabijí Indyho!), a také jsem doufal v originálnější příběh. Přitom nám byla naservírována "další-velká-vybuchující-koule". Zbytek dojmů si musím nejdřív utřídit :)
  • Jako takový je film velmi dobrý. Ale mohli přijít s originálním příběhem a nevykrádat vlastní krám. V polovině filmu mi přišel děj hodně předvídatelný. Ale každopádně bych na to zašel ještě jednou.
  • Ta zmínka o klonové armádě je docela zajímavá. Měl jsem zato, že ji krátce po událostech v Pomstě Sithů vyřadili, protože začala být z nějakého důvodu nespolehlivá. Myslím, že o tom byl i jeden díl ve SW: Rebels, což je i podle Disneye kánon. Že by Supreme Leader klonovou armádu oprášil? :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 21. prosince 2015
    @Mellien Smrt Hana Sola jsem očekával z toho důvodu že někdo musel zaujmout místo Obi-wana ze čtyřky a Solo jakožto původní postava byl naprosto ideální, stejně jako teď Luke zaujal místo Yody.

    Planeta smrti byla opravdu směšná (obzvlášť s tím slabým místem zničitelným pár X-wingy =D ), už jen čekám v příštím díle Soustavu smrti a v posledním díle Galaxii smrti (opět se slabým otvorem kam půjde vletět X-wingem :-D ).

    Na druhou stranu si myslím, že ta vykrádačka nebyl až tak špatný nápad, vzhledem k tomu, že mohli nechat scénáristy aby předvedli trochu "vlastní invence" a z GoT víme, jak taková vlastní invence dopadá....

    Hodnocení 4* je hlavně díky tomu s kým jsem byl v tom kině, než filmem samotným.
  • @Everett_Young oni si ten otvor nejprve museli vytvořit výbuchem ;-) s tím asi projektant nepočítal, tedy nezahrnul žádné vnitřní ochranné vybavení. Také bylo třeba nejprve vypnout štít, aby se rebelové dostali k tomu ehm oscilátoru.
  • upraveno 21. prosince 2015
    "už jen čekám v příštím díle Soustavu smrti"

    Tak přesně tohle jsem prohlásil po opuštění kinosálu :D Snad se oba mýlíme :D
  • Spíš by mě zajímalo proč na té svojí super drahé super zbrani vždycky mají takovou zjevnou slabinu, ale to je problém i starších epizod.
  • upraveno 21. prosince 2015
    Já jsem z nové epizody celkem nadšená, samozřejmě kdybych chtěla, můžu k tomu přistupovat s despektem a ne s nadhledem a hledat blbosti, film mě naštěstí dokázal zbavit natolik, že mi jich většina ušla a nechce se mi v tom šťourat.

    Co mě velmi potěšilo byli ty malé střípky pro fanoušky, kterými byl celý film protkaný a na kterých někdy bylo vidět, že se nebere až tak vážně. Captain Obvious, nebo toho mi aspoň ta veliká červená kreveta připomínala, na poradě u plánů nové Hvězdy smrti, stormtroopeři a jejich vyměňovaní drbů. Moment, kdy noví hrdinové donuceni okolnostmi vstupují na palubu Malého Sokola.
    Technická stránka filmu je na špičkové úrovni a já jako zhýčkaný divák slintala blahem nad výpravou a maskami. Velmi se mi také líbily letecké souboje, které jsou snad vůbec nejlepší ze všech SW epizod, hlavně pohledy z kabiny pilotů mě pěkně zařezaly do sedačky.

    Čím si mě ovšem získali nejvíc, bylo obsazení a konfrontace starých známých s novými hrdiny, kterým role perfektně sedly.
    Rey - dokonalá ženská hrdinka, přesně dle mých představ. To její naivně čisté vidění světa, na první pohled může působit křehce až zranitelně, každému je ale jasné, že ta holka má v sobě obrovskou sílu (a tím nemyslím jen tu "sílu").
    Finn - víc černej snad tenhle černej stormtrooper snad ani nemůže být, chemie s Rey a s Hanem ale fungovala výborně a já se bavila, vlastně mi přijde, že je to právě Finn, kdo více přilnul k Solovi, než Rey.
    Kylo Renn - ale jo, mně nevadí, že záporák je spratek Malfoyovského typu. Alespoň ho můžu s chutí nenávidět, je to slaboch a srab, který by chtěl být jednoho dne velkým, zatím se mu to ale nedaří a působí spíše jako cholerický usmrkanec (jen si vzpomeňte na Anakina :P ), místo pro vývoj postavy tu je a není ho málo.
    Poe - nevím, co o něm říct, příliš mnoho času se na plátně neohřeje, spíše vedlejší postava.

    Harrison Ford nazul roli Hana jako staré známé dobře prošlápnuté boty a byla radost jej sledovat, jeho skon, jsem tak trochu očekávala už od prvního traileru, takže nebyl až takovým šokem a překvapením.
    Hvězdu smrti, pokud by mělo být po mém mohli klidně vypustit, více by se mi líbilo, kdyby se celý díl točil spíše kolem hledání Luka.
  • Myslím, že u nás sa asi tretina kina rozosmiala, keď sa na plátne zjavila Death star III. Čo sa týka obrany, naozaj to nebolo až tak zlé. Kto mohol tušiť, že im tam niekto vypne štíty a ešte aj potom tá budova dlho odolávala - až dokým ju z vnútra neotvorili infiltrátori, čo je opäť produkt pomerne nečakaného zrušenia štítov. Druhá vec je, že miesto vystavovania na odiv na povrchu planéty to mohli schovať. Ale trikrát stačilo. Jestli v dalším dílu nepřijdou s jinou zbraní, tak opravdu nevím.
    Ono to vyzerá že armádu bielych klonov oprášili, aby ju mohli vycvičiť lepšie a myslím, že im to celkom vyšlo (lightsaber vs. weird resistent thingy = Finn beaten). Už vedia aj lepšie strieľať.
    Celkom sa mi páčil štáb čiernych oficierov. To kopírovanie Wehrmachtu fungovalo a tak sa mi zdá, že sa môžme tešiť na naostrenú rivalitu medzi Kylom a Huxom.
    Na Snokea som tiež zvedavá, v prvom rade preto, že zatiaľ o ňom vieme asi len toľko, že má rád nadrozmerné hologramy.
    Kylo Ren je kapitola sama o sebe, ale je tam čertovský potenciál.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Zláci se očividně nekoukají na filmy jako Epizoda IV nebo Den nezávislosti =D
  • Independence day mi nepřipomínej! :D
    Ale dobrej argument. Co myslíš, jaké filmy neviděl Kylo Ren?
  • For some reason I have feeling that he has watched Gladiator and got it wrong.
  • @Aviv ideálně by už nemusela být žádná super zbraň, někde jsem četla článek, že takové Hvězdy smrti a jejich neustále likvidování rebely jsou slušnou ztěží pro ekonomiku, nemůžu ho ale momentálně nikde najít.
  • Very well...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young Takto sa dokopú až k Vesmíru smrti a možno konečne vyhrajú :D A ak aj nevyhrajú, v ďalšom diely to tak bude vyzerať.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Aviv napsal(a):

    Independence day mi nepřipomínej! :D
    Ale dobrej argument. Co myslíš, jaké filmy neviděl Kylo Ren?

    Nevím, ale možná v dětství narušil jeho osobnost film Justin Bieber: Always Believing.
  • @flanker.27 náhodou, Rey by se ti mohla líbit :P
  • Teda, rád bych věděl jak to Kylo dělá že i po sundání masky vypadá jak z vlasového salónu. To já jedu jenom s přilbou na kole a vypadám jako kdyby mě oblízla mula. Asi nějakej spešl kondicionér.

    Dál by mě zajímalo jestli je Rey Skywalkerová a s kým se Luk spustil (doufám že s Leiou :twisted: ).

    Smrt Sola jsem čekal, ostatně si to Ford zkoušel vydyndat už tenkrát.

    Doufám že Kylo na konci série otočí a stane se z něj Jedi. Přeci jenom nějakej vnitřní boj má. Naopak bych z někoho z dvojky Finn-Rey udělal červenomečouna, aby se tam něco dělo.

    Víc toho ze sebe asi nevymáčknu, to spíš až to uvidím po čtvrté :)
  • Ještě mě napadla jedna věc. Všichni víme z Nové naděje že Impérium nebere jednomístné sttroje jako hrozbu... Nechápu že si První řád nevzal ponaučení :D vážně mohli přitáhnout aspoň nějakej malej křižníček když už. To je asi jediný co mě tak trochu vadilo. A samozřejmě ten planetoid smrti. Taky čekám s čím přijdou příště. Třeba začnou zmenšovat a ukáží Pokébal smrti.
  • Myslím, že Leia by spoznala svoju dcéru. Ak to je Lukova dcéra, tak s niekým iným a celkom mi imponuje predstava, že je to krv niekoho úplne iného. Nemusí byť každý v tom obrovitánskom vesmíre s každým príbuzný.
    Videla som komentár, ktorého autor došiel k názoru, že lepšie by to bolo, keby si Han a Leia role prehodili. Podľa mňa zaujímavá myšlienka, ale žily mi netrhá ani to, čo bolo vo filme. Teda, mimo toho, že som bola totálne zronená a chvíľu odmietala uveriť. Ale bola to celkom dobre urobená scéna, srdcervúca.
    Rozhodne by bolo zaujímavé, keby Rey zvádzala Temnota a Ren bol ešte stále priťahovaný Svetlom. Ďalší meeting, po dôkladnom výcviku oboch strán by mohol byť... Zaujímavý.
  • AvivAviv
    upraveno 21. prosince 2015
    flanker.27 napsal(a):

    Aviv napsal(a):

    Independence day mi nepřipomínej! :D
    Ale dobrej argument. Co myslíš, jaké filmy neviděl Kylo Ren?

    Nevím, ale možná v dětství narušil jeho osobnost film Justin Bieber: Always Believing.
    No idea what are you talking about, but that name makes me pretty cautious.
    Kylo však určite nevidel Star wars VI.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. prosince 2015
    @Dreamer Myslím, že mé názory na akční ženy mne značně předcházejí, everett by mohl povídat =D
    No idea what are you talking about, but that name makes me pretty cautious.
    Já se nedostal za tento obrázek :)
    image
    Kylo však určite nevidel Star wars VI.
    Že by pochopil, jak se v krizových situacích chovat k otci?
  • Měla jsem spíš na mysli "I'll finish what you started.", ale to taky. :D
  • Lidi krom smrti hana sola, kdy jsem to absolutně nechápal se mi to docala líbilo a půjdu klidně na další pokračování.
  • AvivAviv
    upraveno 21. prosince 2015
    p1e9t9r2 napsal(a):

    Lidi krom smrti hana sola, kdy jsem to absolutně nechápal se mi to docala líbilo a půjdu klidně na další pokračování.

    Možná bych mohla něco vysvětlit. Čo ti nedávalo zmysel?
  • @Aviv celkově to bylo takové divné a nesedělo mi to tam plus odpravení postavy
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 22. prosince 2015
    @Dreamer
    Dreamer napsal(a):

    @Aviv ideálně by už nemusela být žádná super zbraň, někde jsem četla článek, že takové Hvězdy smrti a jejich neustále likvidování rebely jsou slušnou ztěží pro ekonomiku, nemůžu ho ale momentálně nikde najít.

    To mi připomíná slavný Císařův telefonát.
    :twisted:

    Just rebult it?!!! We haven no fucking original!! And Who give me a loan jeckhole, you? Do you have ATM on that lightpride? :D
  • AvivAviv
    upraveno 22. prosince 2015
    Ono Ford už skôr chcel, aby jeho postava bola nejak pekne zabitá a vzhľadom na to, že už má svoj vek a tento film bol tak trocha predávanie štafety novej generácii, takže most loved character, not most loved character, bola to vhodná príležitosť a využili ju. A mám dojem, že to chceli nalinkovať aj na Kenobiho.
    Čo sa týka postoja postavy k danej situácii, to už je troška tvrdší oriešok. Vyskytli sa nespokojné tvrdenia typu "Cynický chytrák Han by určite vedel, že bez Sily, osamote a na tom tenučkom moste proti očividne dosť antagonisticky naladenému synovi s lightsabreom a Silou akosi nemá šancu.". Vyskytli sa aj celkom zaujímavé odpovede typu "Po tom, čo sa mu rozpadla rodina a už zažil za svoj dlhý život dosť nepekného, to bolo všetko, alebo nič - ak nie je schopný zachrániť svojho syna, potom už nemá dôvod žiť a že to bolo naivné, vo vzťahu rodič-dieťa sa už vyskytla aj väčšia naivnosť". Celkom sa k tomu prikláňam. And then there is this gem...

    disneypinball77
    Agree 100%
    Saw movie 3 times...
    Ben told Han he needed to do something that he isn't strong enough to accomplish.
    Ben asks for Han's help.
    Han agrees to help him.
    Han's hands are on the lightsaber, and I think he ignites the lightsaber on himself.
    Ben plunges the lightsaber into Han to finish the job.
    Ben thanks his father for helping him with the tough task.
    Han knew Ben was committed to his path.
    Han knew Ben had to kill him, and Snoke would have killed Ben, if Ben failed with his task.
    Han sacrificed himself for his son.
    His father's death will eventually turn Ben against Snoke.
    Ben isn't evil, but he is very misguided and conflicted.
    Han was depressed because his life was a mess.
    He lost Leia and Ben.
    Han touching Ben's face was an emotional scene.
    He loved his son.


    Kylove slová sú dosť ambiguos aby sa dalo aplikovať, že Han veril, že jeho Ben by sa rád vrátil k Svetlu a potrebuje k tomu jeho pomoc a zároveň by sa dalo aplikovať aj to o tom, že vedel, že jeho syn hovorí o jeho vražde a proste na to kývol. Túto verziu podporuje aj to "Ďakujem.", ajkeď to je tiež dosť ambiguos, aby to bolo za asistenciu aj za prezentovanie príležitosti. Na to, že je Kylo otvorená kniha vystavená v žiare reflektorov, bola jeho reč v tejto scéne dosť dvojznačná. A normálne už vidím, ako ho tento moment bude strašiť aj v ďalšom dieli.
    Pojatie scény, nuž, v tom nie som žiaden macher. Možno, že ten ďalší pohyb mečom bol už přes čáru a rozbil vybudovanú atmosféru, ale nejak si neviem predstaviť, čo ďalšie by sa dalo vylepšiť. A ten záverečný dotyk bol úžasné gesto.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.