Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Podle mě ho otrávili Rusové, poloniem.. Jako toho Litviněnka, protože Ransdorf, prozřel a chtěl požádat ve Švajcu o azyl. Rusové se jasně báli, že jim tam vyblije všechno co se dozvěděl na kalbách na ruský ambasádě, tak ho radši odstranili :) :)
Podle mě ho otrávili Rusové, poloniem.. Jako toho Litviněnka, protože Ransdorf, prozřel a chtěl požádat ve Švajcu o azyl. Rusové se jasně báli, že jim tam vyblije všechno co se dozvěděl na kalbách na ruský ambasádě, tak ho radši odstranili :) :)
Studuji prvním rokem medicínu v Brně (také zde bydlím, takže to pro mě byla jasná volba) a už když jsem si vybíral zaměření své budoucí profese, jsem se zajímal o podmínky a poměry v jednotlivých oborech a směrem obecně. Nechtěl jsem studovat školu pro diplom, pro status studenta, ani protože se mi nechce do práce. Mým cílem bylo a stále je vzdělávat se v něčem, co mě bude v životě snad bavit, bude to mít smysl a budu si moci dovit život, který by se mi líbil. Nakonec jsem se rozhodl pro lékaře, z více důvodů a nelituji toho - zatím ( :) ) Baví mě to.
Ale je to studium opravdu náročné a stresující (nestěžuji si, jen konstatuji) a také dlouhé. Minimálně 6 let na škole, dalších 5-7 let na hlavu postaveného, zastaralého systému postgraduálního vzdělávání, který z tebe strhá i to poslední nadšení do práce. Za to vše je ti odměnou minimální rodinný život, žádná podpora vúzkumu, dalšího vzdělávání (protože lákř se musí učit celý život) a v neposlední řadě také málo penez. Je to rozšířený mýtus; že berou lékaři plno penez. Peníze narůstají až po tom, kdy si berete nepochopitelné množství služeb, jediné východisko je soukromý sektor - ale tam je potřebná atestace a to je v českých podmínkách komedie (ne, tragédie je lepší pojmenování). Informace mám samozřejmě od doktorů z různých oborů, nevymýšlím si.
Rozhodně nemám nasazené růžové brýle a nečekám od zahraničí "kupu penez za málo práce", usměvavé lidičky, žádné starosti a otevřené dveře, kam se podívám.
Naopak, čekám od toho nesmírně náročnou, zdlouhavou a trnitou cestu. Proč ji však chci podniknout a kam? Rád bych si po škole sehnal místo v rezidenčním programu v US, jelikož mají spolu s Kanadou nejlepší systém postgraduálního vzdělávání lékařů. Příprava není narozdíl od Česka nesmyslná, naopak je intenzivní a kvalitní, velmi kvalitní. Starší kolegové se ti přímo věnují, pracujete po týmech, obíháte semináře, stáže... a především není systém postaven na zkostnatělém házení překážek pod nohy. Funguje tam zcela jiná podpora výzkumu, konferencí... ale to už bych zasahoval do odborností a jak jsem zminoval, bylo by to na delší dobu :)
Dále - a to je další důvod - jakmile dokončíte rezidenturu, případně nástavbové programy, můžete pracovat samostatně a není s vámi zacházeno podle toho, jak si primář usmyslí (primáře tam neznají) - opět reálný zážitek chirurga pár let po promoci. Nemusíte is brát kupu přesčasů, abyste si mohli dovolit zaplatit potřebnou literaturu pro další vzdělávání, máte nárok na více dnů volna ---- můžete žít. A po nějakém čase stráveném prací si dopřát i zaslouženou dovolenou.
Závěrem chci říct, že tento plán je náročný. Budu se muset učit více než spolužáci, bude to drahé (odhadem vše se vším asi 150-180 tisíc) a riziko neuspěchu je vysoké. Možná od toho upustím, možná si to rozmyslím... ale jedno vím jistě, nehodlám pracovat v poměrech, kteér zde panují. A do toho laikové nevidí.
Občas mě trochu mrzí, jak zkreslený je obecný názor lidí. Často se setkávám s názorem: "z tebe bude doktor, jo? To máš dobrý, to budeš brát plno penez." Nevidí práci, ani odpovědnost.
Většinou na to nic neodpovídám.
P.S. taky se prý furt tvářím naštvaně (to je můj normální neutrální výraz, když se netvářím nijak) a tady s takovým výrazem celkem zapadnu :D
Docela se divím, že zdravotnictví jakž takž funguje, když je v takovém stavu jakém je..
@Krisa. Po nástupu do nemocnice v horizontu prvních 6 let círka 20-23 tisíc korun. Po atestaci se ti to zvedne o pár stovek, nepoměrně k zodpovědnosti. A nemůžeš to porovnávat s běžnou profesi... zodpovednost a priprava, obrovský rozdíl. Každopádně souhlasim, učitele mají směsné pláty... Jak ale říkám, nic od státu nečekam. Jaké si to udělám... :)