Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1353354356358359581

Komentáře

• @Everett_Young je to náročná práce na plný úvazek ;-) třeba se tam střídají směny, a před začátkem šichty se hecujou, kdo splní na sto dvacet procent a kdo na sto padesát, uvážou si kolem krku rudý šátky, políbí Gottwaldův portrét a jedou :twisted:
  • @Everett_Young Já bych se tomu naopak vůbec nedivil. A už se nemohu dočkat (haha) příštího prezidentského souboje mezi ožralou a bazénkovým povalečem (čti Zemanem a Škromachem). To bude teprve bitva mezi intelektuály na novinkách :D
  • je to celý nějaká konspirace ! chtěl nám ukázat cestu a oni ho zmordovali RIP #nevinej#russia#refugeewelcome
  • @Everett_Young Já bych mu toho lajka dal taky, protože bych předpokládal že dávám +1 vypečenýmu trollovi :D A teď mě tady nutíte předpokládat že to ten člověk myslel vážně :D

Podle mě ho otrávili Rusové, poloniem.. Jako toho Litviněnka, protože Ransdorf, prozřel a chtěl požádat ve Švajcu o azyl. Rusové se jasně báli, že jim tam vyblije všechno co se dozvěděl na kalbách na ruský ambasádě, tak ho radši odstranili :) :)
  • @Everett_Young Já bych mu toho lajka dal taky, protože bych předpokládal že dávám +1 vypečenýmu trollovi :D A teď mě tady nutíte předpokládat že to ten člověk myslel vážně :D

Podle mě ho otrávili Rusové, poloniem.. Jako toho Litviněnka, protože Ransdorf, prozřel a chtěl požádat ve Švajcu o azyl. Rusové se jasně báli, že jim tam vyblije všechno co se dozvěděl na kalbách na ruský ambasádě, tak ho radši odstranili :) :)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Mellien To spíš bude souboj buran versus míšenec, neboli Zeman versus Okamura :-) :-) :-)
  • upraveno 23. ledna 2016
    @Achileus Bohové mi jsou svědky, že bych to snad Tomiovi i hodil :D Kadopádně si z toho spíše dělám srandu, ta politická reprezentace naší země mě tolik netrápí. Necítím se jako vlastenec a pokud to vyjde, ani tu pracovat nehodlám, důvodů pro to mám více než dost.

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • @Mellien Eh, pak doufám, žes nestudoval ani nestuduješ, natožpak na doktora (za což se na rozdíl od Česka v Německu musí platit). Jako zkusit štěstí v zahraničí můžeš, určitě to jdi zkusit, ale doufám, že si nepředstavuješ, jak tě tam hned přijmou za vlastního, budou ti platit stejně peněz jako domorodci a všichni tam budou otevření, krásní, vychovaní, inteligentní a zkrátka bomboví, ne takoví debilové jako "Čecháčci".
    @svoa00 Já chápu proč chce pryč, odborníků si tu nevážíme a neumíme je slušně zaplatit...
  • Já to sebemrskačství Čechů a pohrdání některých vlastím národem nechápu :) máme se tu dost dobře, momentálně si neumím představit stát, kde bych žila raději, než v Česku.
  • @Aviv pokud bych měla bydlení někde v Tatrách nebo poblíž, není to vůbec špatná představa :D
  • Tak já hodně cestuju po Evropě a půl roku jsem studovala v Kodani. Jsem zvyklá s domorodci mluvit a sledovat, co se kolem mě děje. V Česku samozřejmě máme problémy, jako třeba to, že nedokážeme využít odborníky. Jenže problémy, které by člověka rozčilovaly, kdyby tam opravdu žil, mají třeba i ty obdivované skandinávské země. Jo, chlapi tam jsou rozhodně menší sexisti. Ale zase trpí určitým druhem narcismu a Češi jsou lepší v takovém tom pragmatickém řešení problémů. Já třeba miluju Itálii, byla jsem tam už na spoustě míst od severu na jih a ráda bych jednou v důchodu trávila zimní obdobbí v Palermu, kde je i teď šestnáct sedmnáct stupňů. To neznamená, že nevidím, že by se mi tam nepracovalo dobře a Italové by mě často nepřiváděli k šílenství.
  • Spolužiakov brat pracuje v Dánsku a on tam za ním po strednej chce ísť tiež. Čo bol v lete na návšteve, veľmi si to pochvaľoval. Len triedna je nešťastná, že nechce ísť na výšku.
  • @svoa00 Vysvětlit mé pohnoutky a cítění situace by bylo opravdu na dlouho, pokusím se však o stručné sdělení. Tohle téma by si zasloužilo pozornost, avšak tlačí mě zkoušky a času tolik nemám.

Studuji prvním rokem medicínu v Brně (také zde bydlím, takže to pro mě byla jasná volba) a už když jsem si vybíral zaměření své budoucí profese, jsem se zajímal o podmínky a poměry v jednotlivých oborech a směrem obecně. Nechtěl jsem studovat školu pro diplom, pro status studenta, ani protože se mi nechce do práce. Mým cílem bylo a stále je vzdělávat se v něčem, co mě bude v životě snad bavit, bude to mít smysl a budu si moci dovit život, který by se mi líbil. Nakonec jsem se rozhodl pro lékaře, z více důvodů a nelituji toho - zatím ( :) ) Baví mě to.

Ale je to studium opravdu náročné a stresující (nestěžuji si, jen konstatuji) a také dlouhé. Minimálně 6 let na škole, dalších 5-7 let na hlavu postaveného, zastaralého systému postgraduálního vzdělávání, který z tebe strhá i to poslední nadšení do práce. Za to vše je ti odměnou minimální rodinný život, žádná podpora vúzkumu, dalšího vzdělávání (protože lákř se musí učit celý život) a v neposlední řadě také málo penez. Je to rozšířený mýtus; že berou lékaři plno penez. Peníze narůstají až po tom, kdy si berete nepochopitelné množství služeb, jediné východisko je soukromý sektor - ale tam je potřebná atestace a to je v českých podmínkách komedie (ne, tragédie je lepší pojmenování). Informace mám samozřejmě od doktorů z různých oborů, nevymýšlím si.

Rozhodně nemám nasazené růžové brýle a nečekám od zahraničí "kupu penez za málo práce", usměvavé lidičky, žádné starosti a otevřené dveře, kam se podívám.

Naopak, čekám od toho nesmírně náročnou, zdlouhavou a trnitou cestu. Proč ji však chci podniknout a kam? Rád bych si po škole sehnal místo v rezidenčním programu v US, jelikož mají spolu s Kanadou nejlepší systém postgraduálního vzdělávání lékařů. Příprava není narozdíl od Česka nesmyslná, naopak je intenzivní a kvalitní, velmi kvalitní. Starší kolegové se ti přímo věnují, pracujete po týmech, obíháte semináře, stáže... a především není systém postaven na zkostnatělém házení překážek pod nohy. Funguje tam zcela jiná podpora výzkumu, konferencí... ale to už bych zasahoval do odborností a jak jsem zminoval, bylo by to na delší dobu :)

Dále - a to je další důvod - jakmile dokončíte rezidenturu, případně nástavbové programy, můžete pracovat samostatně a není s vámi zacházeno podle toho, jak si primář usmyslí (primáře tam neznají) - opět reálný zážitek chirurga pár let po promoci. Nemusíte is brát kupu přesčasů, abyste si mohli dovolit zaplatit potřebnou literaturu pro další vzdělávání, máte nárok na více dnů volna ---- můžete žít. A po nějakém čase stráveném prací si dopřát i zaslouženou dovolenou.

Závěrem chci říct, že tento plán je náročný. Budu se muset učit více než spolužáci, bude to drahé (odhadem vše se vším asi 150-180 tisíc) a riziko neuspěchu je vysoké. Možná od toho upustím, možná si to rozmyslím... ale jedno vím jistě, nehodlám pracovat v poměrech, kteér zde panují. A do toho laikové nevidí.
  • @Aviv U Slovenska je to dané hlavně desetiprocentní nezaměstnanosti, ne jenom rozdílem v platech.
    @svoa00 jasně, já si taky nemyslím, že si tu žijeme na nějakém obláčku, ale mám tady silné kořeny, vyhovuje mi zdejší klima (i když léta by mohly být studenější) i povaha lidí, mám ráda svůj klídek a toho tady můžu v pohodě dosáhnout :D
  • @Mellien Tak hodně štěstí, Bohdan Pomahač to udělal taky tak. Ale ty problémy, co zmiňuješ, ministerstvo snad konečně začalo řešit, když si po dlouhých letech všimli, kolik doktorů odchází do zahraničí.
  • @Dreamer Tak ten český smysl pro klídek a pohodu je dvojsečná zbraň, je to jeden z důvodů, proč Češi nejsou do konfliktu, i když by občas měli. Mě se spíš líbí, že Češi na člověka nehrajou psychologické hry, jsou občas i drsně upřímní (v angličtině to bylo označené za "call other people´s bullshit") a hledání řešení bez ohledu na falešné moralizovaní a zdlouhavé vedení porad.
  • @svoa00 Děkuji. Uvidíme, jaké kroky se u nás podniknou. Každopádně tvrzení některých představitelů, že lékařů (i sester) je dostatek, nic se neděje... je zcestné. Z části to zachraňují slovenští studenti, kteří zde po škole i zůstanou.

Občas mě trochu mrzí, jak zkreslený je obecný názor lidí. Často se setkávám s názorem: "z tebe bude doktor, jo? To máš dobrý, to budeš brát plno penez." Nevidí práci, ani odpovědnost.
    Většinou na to nic neodpovídám.

@svoa00 ano to je další věc, která mi vyhovuje, upřímnosti i když drsné dám vždycky přednost před pokrytectvím a přetvářkou.

P.S. taky se prý furt tvářím naštvaně (to je můj normální neutrální výraz, když se netvářím nijak) a tady s takovým výrazem celkem zapadnu :D
    @Mellien Tak to bys něco říct měl. Jednou v médiích proběhlo cosi o tom, že doktoři by chtěli trojnásobek průměrného platu. Přičemž ani ten průměrný plat u nás dvě třetiny lidí nemají. Tohle prostě jde těžko řešit bez zhroucení systému. Ale postřehla jsem, že ministerstvo chce (nebo už to udělalo) doktorům ulevit co se týče postgraduálu a u sester až na výjimky netrvat na vysokoškolském titulu. Obojí je jedině dobře. On totiž přísun slovenských sestřiček nebude trvat věčně a ty ukrajinské brzy zamíří spíš do Německa, kde je vzhledem k demografii budou brát všema deseti.
    upraveno 23. ledna 2016
    @svoa00 Tak když soudci a politici můžou brát platy v řádech 100 000, proč by zdravotníci neměli taky dostat přidáno? Na rozdíl od politiků a právníků má jejich práce smysl :-)

Docela se divím, že zdravotnictví jakž takž funguje, když je v takovém stavu jakém je..
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 23. ledna 2016
    @Krisa Já to vybíral namátkou...
  • @svoa00 To proběhlo, avšak média si to trochu přikrášlila. No klasika. Platy jak v Německu jsou nesmysl, to je jasne. Trojnasobek take. A ani to neni většinový argument těch, kteří odchází. Ani můj. Kdyby se zlepšili pracovní podmínky... A ten postgradual.

@Krisa. Po nástupu do nemocnice v horizontu prvních 6 let círka 20-23 tisíc korun. Po atestaci se ti to zvedne o pár stovek, nepoměrně k zodpovědnosti. A nemůžeš to porovnávat s běžnou profesi... zodpovednost a priprava, obrovský rozdíl. Každopádně souhlasim, učitele mají směsné pláty... Jak ale říkám, nic od státu nečekam. Jaké si to udělám... :)
  • @Mellien učitelství je lépe brát spíše jako poslání :D
  • To sa deje aj tu. Jediné o čom sa méia zmienia je, že učiteľa žiadajú vyššie platy ale akosi zabúdajú poznamenať, že je potrebné znížiť počty v triedach, zamestnať viac asistentov pre deti s postihom, troška uzemniť tie integračné plány, pretože tmasvší spoluobčania sa segregujú z vlastnej vôle a keď dáme do jednej triedy obe skupiny tak sa vo vzdelávaní poriadne nepohneme ani s jednou, potom je tu niekoľko absolútne smiešnych byrokratických estrád a problémy so získavaním kreditov a učiteľ síce odučí len zopár hodín, ale pracuje aj pomedzi nimi a prácu si nosí ešte aj domov. Ani ten zákon nie je veľmi dobre nastvavený, vlastne celý systém zúfalo pokrivkáva a myslím, že by sa veľa vecí zlepšilo, už len keby sa zmenil pohľad spoločnosti a rodičov na učiteľov, takže miesto "Nie, môj maličký určite taký nie je..." na "Fajn, tak čo s tým urobíme..." a boli ochotní tu a tam ttrocha zatlačiť na samosprávy nech do toho vzdelávania trocha zainvestujú, keďže žiadosť školy samotnej, minimálne v našom meste, je obvykle mestom ignorovaná. A fakt by sa malo niečo urobiť s učebnými osnovami. Navyše ohľadom platov sa bojovalo aj kvôli upratovačkám a kuchárkam, keďže tie sú na tom ešte horšie. Najideálnejšie by bolo, keby znevýhodnené skupiny spolupacovali a spoločne žiadali zlepšenie pomerov, než štekať jedna na druhp, že čoho sa vy dožadujete, keď ani my to nemáme.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.