Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

12122232426

Komentáře

  • Takový zneuctění dcery by bral jako zneuctění rodu a víme jak si na renomé potrpěl. Krom toho by se ze Cersei stalo použitý zboží místo té "chovné klisny" :)
  • No oni naznačované dvě manželství by bylo dosti obtížné prosadit. Více žen z králů měl Aegon, obě své sestry si vzal, před Dobytím a Maegor I.. Tedy na Aegona se asi zvyky nevztahovaly a dost se mi zdá, že jedním z důvodů vzbouření proti Maegorovy bylo jeho mnohoženství. Takže asi poddaní snesly incestní sňatky, ale mnohoženství by se jim zdálo hodně přes čáru.
    Takže i ta varianta dvě manželství by mohla vést k válce, možná daleko drtivější, než byla.
    Jinak Královská garda chrání toho, koho stanoví král, tedy buď jenom jeho, ale klidně i třeba jeho milenku, pokud to rozkáže král.
  • upraveno 22. října 2015
    @šedostín to je pravda a navíc by se asi Martellům moc nelíbilo, kdyby Elia byla takto oficiálně odsunuta na druhou kolej a nárok na trůn u jejích potomků by byl ohrožen.
  • @Nevada Hele to znectění zrovna u jeho dcery nebylo co zneuctít, když rajtovala s bratrem už od mala a to znectění stejně prezentuje robert (dokud nepromluví některé z postav v knize moc jich není, tak se víc nedozvíme)
  • JayJay
    upraveno 23. října 2015
    @p1e9t9r2: Tywin nevím, Cercei by z toho slintala blahem určitě... (ale vzhledem k tomu, že tu poslal k šípku už dříve, tak je to dost hypotetická možnost). Navíc dokud mě Martin nevyvrátí, že Rhaegar jednal na základě proroctví o "LEDU a OHNI", tak nepřipadal v úvahu asi nikdo krom Lyanny...
    Každopádně i kdyby k tomu došlo a Tywin byl naštvaný k zalknutí, myslím, že proti králi by sám rebelii nezvedl.
    @šedostín: Myslím, že incest i mnohoženství prostě ve Valyrii nebyly neobvyklé a že Targaryeni si ty zvyky uchovali (podle hesla "Quod licet Iovi, non licet bovi", tedy "Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi"), ačkoli jeden z nich nepraktikovali - podobně jako právo první noci na severu. A tedy by s tím Rhaegar problém neměl.
    A královská garda to má místy dost divné (viz Jasanobrod - se divím, že jim Kopílam nezakázal účast v souboji). Ale v principu by měli chránit všechny členy královského rodu...
    Ostatně, taková drobnost na téma tajemství - kdyby Jon byl syn Lyanny a Rhaegara, jak dlouho by to zůstalo utajeno (před Robertem), kdyby to vědělo o živých a ne jen dva? A jak dlouho by Jon v takové situaci přežil?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Tyrion Lannister Tak za první světové si taky obě strany volily bojiště, ne vždy ke svému prospěchu. Jenže loajalisté neměli na jednání čas! Zatímco by Rhaegar tlachal s Tywin, rebelové by mohli ohrozit KL. A nikde není napsáno, že Tywin by vůbec na jednání přistoupil (I když Cersei a Viserys by se k sobě hodili :-D )
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    p1e9t9r2 napsal(a):

    Hele to znectění zrovna u jeho dcery nebylo co zneuctít, když rajtovala s bratrem už od mala a to znectění stejně prezentuje robert (dokud nepromluví některé z postav v knize moc jich není, tak se víc nedozvíme)

    Ne, že bych ti nějak moc rozuměla..., ale o incestu se veřejnost dozvěděla až o cca 18 let později. V době turnaje v Harrenově s tím Jaime a Cersei sotva začali.
  • @Nevada Hele začali s tím už jako děti, proto jejich matka rozhodla, že nebudou mít společný pokoj, ale každý v jiné části skály.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Prosím tě čtyřleté děti? Co asi tak mohly dělat? Maximálně si hrát na doktora :-D
  • @Achileus Hele beru to co si vzpomínám z knížky a bylo jim 7 :P stalo se to, když jejich matka čekala tyriona.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Nechcem byť kakaný, ale tomu sa nedá odolať (dáta z dvoch strán diskusie):

    @Tyrion Lannister Hele my nevíme zda tam byla sama...

    @Tyrion Lannister Hele celou situaci rozpoutal právě Brandon...

    @Nevada Hele to znectění zrovna u jeho dcery nebylo co zneuctít...

    @Nevada Hele začali s tím už jako děti...

    @Achileus Hele beru to co si vzpomínám z knížky...
    =D A nie, netreba aby takúto analýzu niekto vykonal na mojich príspevkoch, tiež je to zrejme hrôza, ale toto za sebou je taký PENTAKIIIIL!
  • Tolikrát za sebou..? Jů.. :D

    image
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 25. října 2015
    @sfik
    sfik napsal(a):

    Tolikrát za sebou..? Jů.. :D

    image

    Námět na novou profiovku, ty dva jsem jako malý zbožňoval :D a HLAVNĚ MUFA SUPERMUFA
  • Já jsem stará liga, sice mě čertík bertík minul, ale pampalábus byl můj idol... Ale Jůheláci samozřejmě taky :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    p1e9t9r2 napsal(a):

    Hele začali s tím už jako děti, proto jejich matka rozhodla, že nebudou mít společný pokoj, ale každý v jiné části skály.

    Bohajeho, vždyť mícháš hrušky s jabkama... Jak v tomhle chaosu vést normální diskuzi?
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Změňme téma :D :
    O kus dál narazil na muže kráčejícího opačným směrem, v plášti s kápí vlajícím za ním. Když se proti sobě ocitli tváří v tvář, jejich oči se krátce střetly. Muž zajel rukou ke své dýce. „Theon Přeběhlík. Theon, vrah příbuzných.“
    „To já nejsem. Nikdy jsem... byl jsem z železných.“
    „Vždycky jsi byl falešný. Jak je možné, že stále dýcháš?“
    „Bohové se mnou ještě neskončili,“ odpověděl Theon. V duchu si říkal, zda je muž onen vrah, noční chodec, který nacpal Žlutému Dickovi jeho ptáka do úst a srazil z hradeb panoše Rogera Ryswella. Kupodivu neměl strach. Stáhl si rukavici z levé ruky. „Lord Ramsay se mnou ještě neskončil.”
    Muž se mu podíval na ruku a zasmál se. „V tom případě tě přenechám jemu.“
    Kdo si myslíte, že to byl?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 sex v sedmi? Neblazni, v sedmi nevědí na co to mají
  • Jay napsal(a):

    @p1e9t9r2: Myslím, že incest i mnohoženství prostě ve Valyrii nebyly neobvyklé a že Targaryeni si ty zvyky uchovali (podle hesla "Quod licet Iovi, non licet bovi", tedy "Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi"), ačkoli jeden z nich nepraktikovali - podobně jako právo první noci na severu. A tedy by s tím Rhaegar problém neměl.

    No jak jsem se snažil ukázat, mnohoženství naposledy praktikoval Maegor a byl to jeden z důvodů tehdejšího rozsáhlé konfliktu. Pokud totiž nějaký zvyk nepraktikuješ, tak si ho neuchováváš.


  • @Tyrion Lannister
    Čekala bych touhle dobou už tunu teorií o mužích bez tváře a ono nic :D
    Já myslím, že to byl prostě nahodilý člověk stále věrný Starkům a tudíž ne zrovna šťastný z toho, co se jim díky Theonovi stalo. Plášť s kápí v zimě nosí kdekdo...
  • @šedostín: Máš pravdu, nemělo být zvyk, mělo být něco ve smyslu právo. Někde nedávno vyšel (vlastně se to objeví tak jednou za dva roky) přehled nějakých praštěných zákonů a vyhlášek, které tam či onde platí x desítek let a skoro nikdo o nich už ani neví... Třeba zde,... nejlepší je ta část o vymáhání pinty piva denně studenty z Británie...
  • Blackfish napsal(a):



    Varys s Malíčkem originál! :D


    Nádhera! Ako dvojčatá.
  • Tak som sa statočne prehrýzla týmto siahodlhým záznamom vašej vášnivej debaty, ktorá sa z veľkej časti, dokonca aj napriek chrabrej snahe Jayovej, ani netýkala pôvodnej príčiny jej vzniku a môžem povedať že...


    ...nemám slov.
  • Myslíte, že by sme sa mohli vrátiť k topinke tým, že skúsime nájsť ešte niekoho, koho môžeme zaradiť do Tímu intríg?
  • Dovoľujem si prehlásiť, že Sama "Zabijaka" Tarlyho môžme zaradiť medzi plnohodnotných intrigánov. Ešte sa má chlapec čo učiť, ale on sa vám učí veľmi rýchlo - vidíme akú cestu ušiel od konštantného vzdávania sa po príchode k Čiernemu hradu. A jeho prvá machinácia - dosadenie Jona do pozície Veliteľa bola perfektná. Som toho názoru, že v Citadele sa buď naučíš plávať v intrigách, alebo rýchlo utopíš (ešte je tu možnosť držať sa pri brehu, ale Sam má pred sebou príliš dôležitú úlohu, aby zotrval na tej bezpečnej vedľajšej koľaji).
  • AvivAviv
    upraveno 17. prosince 2015
    Lukyn223 napsal(a):

    Napadla už někoho z vás možná inspirace postavy Malíčka Napoleonem? Já vidím podobnost v původu(úřednická šlechta, lord Prstů) Postupné vypracování(První konzul, Lord Říčních krajin). Akorát je pravda, že Napoleon byl vojevůdce, zatímco Malíček je intrikán a o jeho velitelských schopnostech opravdu pochybuji.

    Jako hvězdní vzestup z Korzického zapadákova v dobách bouřlivých je zajímavá alegorie, ale myslím, že to je tak vše. Cholerickej charizmatickej vojevudce to není.
    Teraz troška zabŕdnem do MBTI. Je to typológia na základe preferencií extraverzie/introverzie, cítenia/myslenia, intuície/vnímania (zmyslového, faktografického). Každá funkcia (Feeling/Thinking, iNtution/Sensing) má svoju extravertnú aj introvertnú verziu a ich kombinovaním a špecifickou hierarchiou nám vzniká 16 typov osobností.
    Bonaparte je ukážkový ENTJ - Fieldmarshal/Executive.
    Baelish je tvrdší oriešok, nakoľko je záhadný a fiktívny. Sú teórie, že je INTJ - Mastermind/Scientist, prípadne ENTP - Inventor/Visionary (ľudia sa občas nevedia zhodnúť).
    Zdieľajú prevahu myslenia nad cítením a inklinujú k rozsiahlym plánom, celkovému obrazu a tomu, čo by mohlo byť. Och, a obaja majú nehorázne ambície. Ale inak sa veľmi líšia a rozhodne by som Napoleona nevidela ako predlohu Baelisha.
  • @Aviv: Jako jestli je Napoleon ENTJ a Malíček nejspíše INTJ... navíc s tím, že s tím E/I (Extrovert-introvert) postrádáš jistotu (dle ENPT) jako druhou možností, tak mám pocit, že to třikrát silný argument o typologické odlišnosti není. Přesto bych hledal inspiraci spíše v Macchiavellim.
  • Typologickou časťou som chcela povedať, že asi chápem, kde tá podobnosť mohla byť videná. Zvyšok môjho príspevku sa zameriaval na to, že to nestačí na to, aby bol Malíček vymyslený podľa Napoleona.
    Ozaj INTJ a ENTJ sú si docela podobné v tom, že majú rovnaké funkcie, ale v inej hierarchii. INTJ je viac doma v introvertnej intuícii (tým pádom potenciálna achylovka v extrovertnom vnímaní), kým ENTJ má dominantné extrovertné myslenie (takže achylovka v introvertnom cítení). ENTP je far far away from ENTJ, lebo má I/E opačne a aj rozdielnu hierarchiu, takže extroertná intuícia vedie, opiera sa o introvertné myslenie, za ním je trocha extravertného cítenia a tou vratkou nohou je introvertné vnímanie. Joker (mimoriadne nezdravé ENTP) má dosť ďaleko od Napoleona. Problém asi tkvie v tom, že ešte stále nevieme, či je chaos nástrojom k moci a ovládaniu (INTJ), alebo je chaos cieľom - stav kedy môže robiť absolútne čokoľvek (ENTP).
    Tvoja posledná veta sa mi veľmi páči. Teď se podívej na net, do kterého typu zařazujou Niccola. ;-)
  • @Aviv: Jako fakt ENTP? S tím, že údajný "ideální vladař" má být spíše INTJ... no, to asi dává smysl, že jsem jej hodnotil spíše podle vnímání hlavní postavy, která může být na autorovi nezávislá.
    Tak jo, Malíčkovým předobrazem je ještě více Vladař než Macchiavelli... :o)
    Jinak popravdě, tohle škatulkování je moc jednoduché, na to, aby bylo "všeříkající",... myslím, že u nás v práci je 8/10 INTJ (a ti dva se liší v písmenku a to ještě tak, že to měli nevyhraněné) a přesto jsme poměrně odlišní (c si pamatuju, já to jedno písmenko měl vyhraněné téměř do krajnosti,... ale už si nepamatuji jaké :o))...
  • Jako fakt a taky je tu frakce s heslem Machiavelli - INTJ. Taktiež som natrafila na niekoho, kto spísal pomaly celú esej o tom, prečo je Machiavelli skôr ENTJ (a hneď mu ju niekto začal vyvracať). Už sa aj riešilo, či je Vladár, ktorého Niccolo opisuje, ENTJ alebo skôr INTJ. Ale asi všetci sa zhodli, že Vladár nie je zrkadlom Machiavelliho. A Malíček asi tají stroj na cestovanie medzi vesmírmi, alebo prístup do knižnice v Neviditeľnej univerzite a tú knihu si prečítal. :D Vlastne, pri tom jeho udeľovaní lekcií Sanse by sa mohol tak trocha hrať na Machiavelliho, akurát Sansa nie je Medici.
    To je fakt, hovorí to o funkciách a tendenciách, nie o ich pomere a o tom, čo s nimi urobíš ty a okolnosti, do ktorých sa dostaneš. Niekedy mám pochybnosti o spoľahlivosti testov, trebars ja som si pri mnohých otázkach nevedela vybrať a už mi povychádzali aj rozdielne výsledky. Zrejme to súvisí aj s tým, že každý ten systém chápe trocha inak (a niekto ho vlastne nechápe) a tak jeden vidí Ne, druhý vidí Fi a tretí vidí niečo úplne iné. Je to skôr taká nepovinná pomôcka a môže z toho byť hobby. Poznáš Enneagram a Socionics?
  • @Aviv: Neznám,... popravdě ani u tohoto nerozluštím ty ostatní písmenka než E/I na začátku - už je to pár let (možná 5), co jsme tu typologii dělali na nějakým kurzu... A navíc ten přednášející byl divnej, na půlku otázek nám říkal takové vysvětlení typu "prostě to tak funguje"... a nebyl schopný pochopit, že není správný výrok, že jediné co musíme je umřít (naprosto logicky jsme mu tvrdili, že ještě musíme žít do doby než umřeme... a to ani skokem z mostu nezměníš a budeš žít do doby než zemřeš... no, nepochopil)... a z konsekvencí to bylo na podzim 2008, takže už na to zapomnění mám trochu nárok... :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.