Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

12123252627

Komentáře

  • Morálně je za vraždu Aeryse zodpovědný Jaimie, on se sám za sebe rozhodl a vlastní rukou konal, Aerys určitě nic podobného nechtěl ani nezamýšlel, když ho chytl paranoidní amok, Jamie zabil a krev je jen a pouze na jeho rukou, jestli konal správně? O tohle tu momentálně neběží. Jaimie skutečně zabil a rozhodl se pro to sám, tudíž nesl zodpovědnost a vinu. Možná by mnoho jiných na jeho místě konalo stejně nebo naopak nekonalo vůbec, ale Aerys se pro svoji smrt určitě nerozhodl, tudíž těžko "si za to může sám", nechápu co je na tom sporné.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Dreamer
    Dreamer napsal(a):

    @p1e9t9r2 to je fakt vtipné prohlásit, že je na vině něčí čest a důvěřivost =D já měla za to, že ten špatný a tedy i viník, je vždycky ten, co těchto vlastností využije a spáchá nějaké násilí nebo zločin. Na tyhle ty kecy alá oběť si za svoji vraždu, znásilnění, okradení může sama, jsem fakt silně alergická, viník je vždy pachatel, protože důvěřivost oběti mu nikdy nedává žádné právo k páchání zločinu a jeho vina se tím nijak nezmenšuje!

    Na jejím místě bych jednal stejně (byť bych se nikdy nedostal do takové podělané situace, jako ona :D). V ten moment by bylo stejně amorálná si začít hrát na slušňáka, jako se bránit. Jakákoliv možnost znamenala mrtvoly, takhle si na čas udržela postavení. Za to, že na to Ned přišel, si ale mohla sama, jak řekl Tyrion
    Kdyby porodila Robertovi jedno jediné dítě, odvrátila by veškeré podezření, ale to by nebyla Cersei
  • @Dreamer: Hmmm, asi souvisí s tím, že je trochu rozdíl i v právním chápání viny - klasický český model - dva se ti vloupají do domu, ty jednoho zastřelíš, druhej uteče a máš oplejtačky, neb jsi způsobil největší "zločin". Americký model - dva se vloupají, jednoho zastřelíš a jde to na vrub tomu druhému... Z morálního hlediska si myslím, že Jaime Aerysovu ani Rossartovu smrt jako svoji VINU necítil (vražda na tyranovi není zločinem), spíše jako nedoceněnou zásluhu. Jakkoli má na rukou Aerysovu krev, jakkoliv je zodpovědný a z hlediska práva nelze vinu popřít. Naopak morálně by byl vinen, kdyby nečinil a nechal město vypálit (hledal jsem citát, jehož znění si přesně nepamatuji, ale smysl je "Jsi-li jediný, kdo může proti zlu něco udělat a nekonáš-li, pak neseš stejnou vinu", ale ono stačí obecnější "Jediná nezbytná věc k triumfu zla je nečinnost dobra").
    Každopádně celkem slušně je rozebrána vina na wiki... :o) Popisují to sice trochu jinak než já (např. spojení morální vina používají místy v trochu jiném smyslu, než jej beru já), ale v zásadě bych řekl, že se shodujeme v tom, že slovo vina má více odstínů - od právního (Je vinen, probodl jej -> následuje rozsudek) po nekonfliktní popis příčiny a následku (pouze náhoda byla vinna tím, že se setkali -> prostě stalo se to,...).
    Ale podle práva je samozřejmě za Nedovu smrt zodpovědný sám Ned, protože on se dopustil jako první "trestného činu" a to tím, že intrikoval proti dědici ustanoveného (v sladké nevědomosti) Robertem a tedy v podstatě proti králi. Ale z morálního hlediska mu to rozhodně nevyčítám (stejně jako mu nelze vyčítat rebelii proti Targaryenům)...
  • @Jay naneštěstí předpokládám (doufám), že právo nefunguje na principu oko za oko (což i tak není Nedův případ), prostě si nemyslím, že důvěřivostí nebo čestností, kdy člověk hloupě vyžvaní nepříteli svoje slabiny, jemu dává automaticky pokyn k odjištění zbrani a tím pádem dotyčný pachatel je zbaven odpovědnosti. Nemluvě o tom, že Cersei se její rozmazlený spratek tak trochu vymknul z ruky a jednal jaksi na vlastní pěst, takže Neda zabil spíše Joff.
    Já beru vinu jako zodpovědnost za daný čin, nikoliv jako nějaký subjektivní pocit, jestli daná osoba jednala v souladu se svým svědomím, žebříčkem hodnot nebo nepsanou morálkou. Tedy zabil = je vinen zabitím.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 A komu měl věřit? Ned by byl mrtvý i v případě, že by se spřáhl s Varysem: "Když zemřel jeden pobočník, proč by nemohl zemřít druhý?"
    Válka by vypukla tak jako tak (Varys a Mopatis jí potřebovali pro realizaci plánu Aegon). Ve finále by Varys zavraždil kohokoliv kdo by byl na místě Kevana ať už by to byl Jon Arryn, Eddard Stark, Tyrion Lannister, nebo Tywin Lannister. Zkrátka Varys je stejný ne li horší než Malíček
  • @Achileus Měl to udělat jak mu říkal malíček, myrcelu zasnoubit s robem a tomena s aryou , tím by to měl totálně pojištěné. Cercei začala dělat boty až později, když zvítězila její paranoja a strach o děti nad zdravým rozumem. Celkově mi přišlo, že největší její cesta ke zničení nastala po smrti Jofa, kdy nevěřila už nikomu.
  • @Dreamer Nikdo přece nepopírá, že vykradnutí domu je trestný čin a lupič za to nese plnou vinu. Ale stejně si všichni zamykáme... ;-)
  • @Denebola občas mi bohužel přijde, že to někdo vidí lehce pokřiveně.
  • Mám teóriu, ktorú môžete roztrhať v zuboch :-)
    Varys - to že je eunuch vieme iba od neho a vždy to dôkladne pripomína ( 100x opakovaná lož...). Teda, hrubá vrstva púdru môže zakryť čerstvé oholenie a silná kvetinová vôňa prekryje mužský testosterónový pach. A keď bol v inej "maske", nie "maske" Varysa tak pôsobil nadmieru dôverihodne. Tak kým je keď nie je Varysom?
    Čo ak príbeh o čarodejovi čo mu odrezal prirodzenie je inak? Mohol sa zúčastniť obradu ako pozorovateľ a hlas z ohňa povedal ... čo?
    Napríklad: Som Rohlík! Po zmiznutí drakov zo sveta sa moja mágia ohňa oslabila. Na ďalekom severe naberá na sile môj odveký zmrznutý nepriateľ. Dostante na svet draky, posilnite mágiu ohňa a zožente hrdinu. Vyzerá tak a tak. Urobte všetko pre záchranu ríše ...
    A tak Varys roky chránil "blondýnku" a nevravte že nie, lebo on donášal správy o nej Robertovi, tak mal možnosť ju zároveň chrániť ( vždy tesne unikli ) a presvedčil Iliria aby jej dal vajcia ( Varys mohol vedieť že jej krv a sny našepkajú čo robiť a Iliriovi to povedať nemusel ) a počítal s tým, že s Aegonom vytvoria dynastiu, ktorá aj naďalej bude chovať draky. Keď prídu Iný, tak v západozemí majú byť traja draci, traja jazdci a silná mágia ohňa ( vieme že v prítomnosti drakov fungujú kúzla ktoré roky nefungovali )
    A tak Varys zachráni svet :-)
    Ps: čakám ako ma Nevada brutálne sfúkne :-)
  • JayJay
    upraveno 14. října 2015
    @Dreamer: Znovu - Joff nechal Neda popravit (už to slovo dává tušit spojení "po právu") a z Joffova pohledu zcela jistě po právu,... ostatně, u takové kreatury bych ani pocit viny nečekal ani v případě, že by to bylo z rozmaru (což bylo možno vidět na chování k Sanse...).
    Jako postoj "Já jsem čestný, tak budou všichni čestní ke mě" je moc pěkný, "Já neintrikuji, tak ostatní nebudou intrikovat proti mě" už je trochu naivní,...
    Ostatně Malíček Neda "jen" zatknul, v tom nehledejme zločin, to bylo podle práva zcela čisté (až tak čisté nebylo, že u toho povraždili jeho lidi,... ale na druhou stranu, oni prostě vystupovali proti králi, což je zrada a Pláště coby strážci pořádku "museli" konat).
    Když se vydáš se zavázanýma očima po laně mezi dvojicí stromů, můžeš nakrásně vinit z pádu (a naraženého kolena) gravitaci či poryv větru,... ale stejně tak svoji nešikovnost nebo blbost, že se necháš hecnout výzvou, kterou to představovalo... (Nic víc v tom nehledej - slovo vina má prostě příliš mnoho významů a jedna z nich prostě je i pouhá příčinná souvislost - seriál "Letecké katastrofy" obsahoval v úvodu frázi, že se "často nejedná o jedinou chybu, ale o celý řetězec událostí a chybných rozhodnutí").
    Sorry, ale když půjdu ožralej o půlnoci po Václaváku a budu vykřikovat, že v kufříku mám milion euro, tak to, že o ně nejspíš přijdu je do jisté míry očekávatelná událost. Samozřejmě a priori vinu ponese ten kdo mi je ukradne, ale nemyslím si, že bych v tom byl nevinně, protože jsem to svým rizikovým chováním usnadnil jak to jen šlo.
    @Denebola: Terminologicky: Zloděj krade, lupič loupí (závažnější čin, to je za použití násilí). Jinak právně má samozřejmě vinu zloděj (nebo ten, kdo se zločinu dopustí). Morálně ji nutně mít nemusí (např. Jean Valjean) a naopak může vinu cítit třeba psycholog, který propustil tu vražedkyni ze Žďáru, ačkoli postupoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jak říkám, tohle nelze 100% zaškatulkovat (a hlavně na rozdíl od právního, tak z morálního hlediska může vinu cítit 20 lidí a nebo taky nikdo).
    PS: Třeba u babičky na vesnici se přes den nezamykalo... :o)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Aha, takže měl podporovat tu zrůdu? Navíc kdyby se stal regentem, tak by ho zabil Varys
  • @Achileus Jak měl podporovat, dokud to veřejně nebylo prokázané Jofrey byl král a toho čeho se dopustil tak jako tak bylo chápáno jako akt zrady a pokusu svrhnout krále. Jinak nevíme jak, by se zachoval varys tot je problém.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Varys žádnými ohledy netrpí, takový Kevan by mohl vyprávět...
    Zkrátka ať by byl na místě Joffreyho a Tomenova regenta Tywin. Tyrion, Ned, nebo Jon Arryn, tak by skončil jako Kevan
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 14. října 2015
    @Leci No, sfoukne... Na to se nedá moc dobře argumentovat, protože je to takové věštění z čajových lístků smíchaných s kávovou sedlinou :)
    Vlastně říkáš, že Martin nás mate tak silně, až nám do očí lže. Tomu zatím nic nenasvědčuje a neodpovídá to způsobu vyprávění Písně. Varysovo chování by se rovnalo spíš čarování, než propracované strategii. Čárymáry fuk, jsem spasitel.
    Jen dodám, že Varys neochraňoval Daenerys dlouhá léta. Illyrio ji a Viseryse přijal a začal hostit cca půl roku před začátkem Hry o trůny. Do té doby živořili a Robert se o ně nestaral. Zatím to vypadá, že byli opravdu jen na odvrácení pozornosti od Aegona.
  • No já si spíš myslím, že Illyrio a Varys vybrali Viseryse jako prvního protože kdyby začal dělat problémy mohli kdykoliv vytáhnout ze zadních vrátek "kluka" s lepším nárokem.
  • A nebo platí teorie o Blackfyrech.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Lukyn223 Varys a Ilyrio od počátku pracovali na plánu Aegon
  • Tak proč ta komedie s Viserysem?
  • Viserys, Dany a Aegon(?) byli už od počátku ,,trojka" vedená Illyriem a Varysem k opětovnému ovládnutí Západozemí Targaeryeny. Viserys měl skrz sňatkovou dohodu přidat za věc Dorne, Dany měla přivést Dothraky a Aegon byl (je?) zálohou s později přidaným Zlatým společenstvím kdyby se něco pokazilo...To, že z tří(Aemona nepočítám)Targaeryenů o trůn jeví zájem jen Aegon, je jiná věc.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Lukyn223 Mám za to, že plán byl takový: Viserys se vylodí s Dothraky a bude šířit zkázu, po libovolné době se objeví Aegon, který Zachrání zemi a usedne na trůn
  • Aegon není a nikdy nebyl zálohou. Cíleně byl od malička vychováván a veden k vládnutí. Viserise oproti tomu bral Ilirio jako hlupáka, loutku, buď na odlákání pozornosti nebo ho chtěl mít pod kontrolou, aby neohrozil Aegonův nárok na trůn. Zato ale jejich postoj k Dany je v mnoha ohledech zvláštní, až nepochopitelný...
  • @suertuda spíš mi ale připadá, jako by zezačátku měli s Viserysem plány, pak ale nad ním kvůli jeho šílensti zlomili hůl a věnovali se Aegonovi...
  • Ať už s ním měli plány jakékoliv, určitě to nebylo dosažení trůnu - 1) Ilirio ho měl za vola od začátku - všimla si toho i samotná Dany a to už je co říct :-D 2) kdyby ho měli v plánu dosadit na trůn, ujali by se jich (ho) dřív.
  • Spíš by mě zajímali jejich plány s Dany - chtěli ji pro Aegona? ale to by ji neprovdali Dothrakům... Chtěli se jí zbavit aby neohrozila Aegonovi nároky a proto ji prodali Dothrakům - Dothrakové necestují po moři = nedostane se do Západozemí? Ale proč by ji potom dávali cenné vejce, které mohli dát Aegonovi? Nějaká jiná možnost?
  • Řekla bych, že viserys byl záložní plán (loutkový vládce, který si upaluje lidi pro radost a vládnout nechá své oddané služebníky - tak něco), pro případ, že s aegonem by to nevyšlo. Nicméně dany jim udělala trochu zmatek v prioritách (i kdyby zkazila všechno ostatní, získala mnohatisícovou armádu, což je velmi.... efektní...)..
  • No já nevim. Ted sem četl kapitolu z Tance, kde se baví velitelé Zlatého společenstva a jeden z nich říká něco ve smyslu, že si není jistý protože už před tim se k Zaltému společenstvu měl přidat Viserys s 50 000 Dothraky. Takže si nemyslim, že byl jen "pro srandu". Spíše bych si fakt myslel, že Aegon byl 2. možnost protože toho by Illyrio nemohl tak snadno ovládat.
  • Tak pokud máte pocit, že Varys chce dosadit na trůn někoho nového jen proto, aby ho mohl snadno ovládat, tak tyhle teorie chápu. Ale tomu já fakt nevěřím :-) Ostatně Aerys a Cersei jsou toho příkladem.
  • @suertuda Dany měla skrze svazek přivést armádu dothraků, která se s viserysem měla připojitk ke zlatému společenství, proto se taky varys o tom bavil s Iliiriem, když si je vyslechla Arya, že musí počkat dokud princezna neporodí a proto taky najmuli toho levného vraha, aby došlo k vyprovokování Droga. To že Daenerys už od počátku jim hatí plány je jiná :D a pak ten idiot viserys no, který měl zůstat v Pentosu nebo měl mít víc trpělivost. Plán to byl, ale dobrý Viserys přivede dorne dany dothraky a aegon zlaté společenstvo nikdo by neml šanci odolat.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 A Viserys by uznal Aegona za krále, zabili by Droga a oba by se oženili s Daenerys :-)
  • Tarin napsal(a):

    Viserys, Dany a Aegon(?) byli už od počátku ,,trojka" vedená Illyriem a Varysem k opětovnému ovládnutí Západozemí Targaeryeny. Viserys měl skrz sňatkovou dohodu přidat za věc Dorne, Dany měla přivést Dothraky a Aegon byl (je?) zálohou s později přidaným Zlatým společenstvím kdyby se něco pokazilo...To, že z tří(Aemona nepočítám)Targaeryenů o trůn jeví zájem jen Aegon, je jiná věc.

    Viserys toužil po trůnu a Daenerys se na něj taky chystá - až bude připravena. Nevím, z čeho jsi usoudil/a, že nejeví zájem o trůn...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.