Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
15354565859126

Komentáře

• @Ugla: To je právě ta otázka přístupu k vlastním dějinám. Fotky jsou určitě zajímavé, ale ten článek před nimi... Já nefandím bezhlavé a hlavně jednostranné propagandě, ať jí provádí jakákoliv strana. A možná i dokážu pochopit Putinovu podrážděnou reakci na hlasy, které se snaží relativizovat sovětský příspěvek k výsledku války. Na druhou stranu se říká, že historie je učitelka života. Já si ještě poměrně dobře pamatuji (i když už je to moc let), že jsme se v deváté třídě základní školy o záboru Těšínska učili. Dokonce si vybavuji i mapku v tehdejší učebnici dějepisu a matně si vzpomínám i na nějaký výklad o Malé dohodě. Proto mě mírně dráždí výkřiky, podle kterých jsme všichni "obětí" protiruské propagandy.
    Dále dost pohybuji o tom, vzhledem k jejich zpravodajství, že například žáčci na ruských základních školách se dozví, co to byl Katyňský masakr. A jako vrchol pokrytectví hodnotím tvrzení, že Rusko se svojí rolí před a během druhé světové války vyrovnalo. I kdyby se s ní verbálně vyrovnalo, vzhledem k aktuálním metodám jejich zahraniční politiky se z ní rozhodně nepoučilo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 4. června 2015
  • upraveno 4. června 2015
    upraveno 4. června 2015
  • upraveno 4. června 2015
    @flanker.27: Tak tedy taky ještě jednou. Já jsem zase reagoval na příspěvek od Ugly a to na celý jeho obsah, včetně toho videa a článku, a to i v druhém příspěvku. Opravdu netuším z čeho jsi vyvodil, že ti podsouvám, že něco řešíš. A pokud jsem si všimnul, tak jsem nepolemizoval ani s fakty, která předkládáš a dokonce ani se závěry, které z nich vyvozuješ.
    @Velbloud OK, fajn. Já původně reagoval na jednu tvoji větu, která mi nepřišla dobře vyargumentovaná a zasazená do souvislostí toho, o čem je ať už článek nebo to video. Ale abychom se nedostali do klasického "já reaguju na to na co ty ne a ty na to na co já" a pak se řeší kdo co měl říct a uniká původní podstata.
    Zavři oko a spi :)
  • Já vím, já vím, já se hlásím. "Protože Nelson ani Kutuzov nerozuměli česky."
    Mimochodem, Kutuzova a Nelsona, kteří přišli o oko a ruku, trumfuje asi nejlepší španělský admirál všech dob Blas de Lezo, který ve válkách postupně přišel o levé oko, pravou ruku a levou nohu. I tak dokázal uštědřit zdrcující porážku desetkrát silnějším Britům v bitvě u Cartageny (CArtagena de Indias) roku 1741 (Tzv. válka o Jenkinsovo ucho - jo, to byly poetické názvy válek...).
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jsem čekal název: Válka o Blas de Lezovo pravé ucho. Aneb, který britský admirál si doma jako první sestaví celého Blas de Leza.
  • @Kamilkazi: Podle mě bylo použití atomových bomb bylo z tehdejšího pohledu správné - o účincích radioaktivity se moc nevědělo a počítalo se pouze s tím efektem výbuchu... a psychologií (jedno letadlo srovná se zemí celé město a Japonci nevěděli, kolik jich mají). Městy byla vybrána z jiných důvodů, dokonce jedno z nich bylo asi až třetí cíl v pořadí ale osud tomu chtěl - byla to průmyslová města a jedno z nich sídlo divize...
    Mluvíme-li o civilních obětech, tak konvenční nálety působily taky velké ztráty a kdyby opravdu muselo dojít k invazi, je možné, že by civilní Japonci "naskákali z útesu", jak předvedli tuším na Iwojimě a přestali by jako národ existovat... Takže ano, velké civilní oběti to neslo, ale myslím, že i na straně Japonců to víc životů (i civilních) zachránilo než zmařilo (ač to rozhodně nebyla priorita).
    upraveno 4. června 2015
    @Monte Karstark No, z Leza by byl dobrý dárce tělesných částí =D
    Docela spěchal na to být zařazen do registru dárců, narodil se roku 1689, už v 15 letech v roce 1704 ztratil v bitvě u Malagy levou nohu (kule mu rozdrtila nohu, zbytek mu amputovali pod kolenem), následně roku 1707 v bitvě u Toulonu ztratil levé oko a roku 1714 při obléhání Barcelony obsazené Brity a s nimi spojenými Katalánci ještě pravou ruku...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • @flanker.27: To je skoro jako soutěž, kdo přijde o víc kousků. Pravda je, že v tomhle ohledu byli námořní bitvy 18. století asi dost rizikovou záležitostí. Člověk by řekl, že nejčastější příčinou smrti by mohla být koule nebo utopení a přitom jsem někde četl, že to byla zranění od odletujících třísek. Pokud jde ještě o ty zranění (samozřejmě ne s tak fatálními následky), tak další pěkný příklad "smolaře" je generál John Brown Gordon (konfederační armáda), ten v jedné bitvě dostal pět kulek a až ta poslední, která mu prošla čelistí, ho vyřadila z boje.
  • upraveno 8. června 2015
    Ještě bych dodal, že nemoci z ozáření byly už dost dlouho známé u zdravotního personálu pracujícího s rentgeny.
  • JayJay
    upraveno 13. července 2015
  • upraveno 14. července 2015
    upraveno 14. července 2015
  • @Ugla: Ad: "Tím "dobře vědělo" jsem myslel mezi jadernými fyziky, běžná populace věděla kulové i v USA, natož v Japonsku." No, vzhledem k tomu, že ta příhoda popsaná v dokazovaném článku se neodehrála někomu z běžné populace, ale pracovníkovi výzkumného střediska, tak bych řekl, že se vědělo, že nic zdravého to není (ostatně někde jsem četl, že shodili i nějaký dopis adresovaný japonskému fyzikovi), ale k tomu "dobře vědělo" to má daleko. Vědělo se o tom, že něco takového to doprovází o účincích se spíše jen tušilo... což asi nejlépe dokazuje fakt, že Ground zero po testu Triniti očumoval Oppenheimer osobně.
    Historie nezná kdyby, takže těžko spekulovat, jestli by vylodění přišlo dřív nebo později, či zda by bylo nutné. Ze strany Američanů šlo o pragmatické řešení, které fungovalo (válka skončila záhy) a minimalizovalo vlastní ztráty (to že paradoxně vedlo pravděpodobně i ke snížení ztrát na druhé straně je už otázka "co by kdyby"). Tywin a Rudá svatba je přirovnání sedící jak prdel na hrnec.
    ... jestli ne česká wiki, tak si to přečti na anglické, nebo v odkazovaných dokumentech... seznam cílů byl jediný (ono dělat dva seznamy a pak říct "z tohoto seznamu už jedno město máme, tak jdeme na druhý seznam je pitomost"). S Kjótem máš pravdu... z anglické wiki "On July 25, Nagasaki was put on the target list in place of Kyoto".
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-28/lockheed-f-35-s-reliability-found-wanting-in-shipboard-testing

Tohle vidím jako hlavní problém u příliš komplikovaných systémů, jejich provozuschopnost za běžných podmínek. Když v průběhu testů jsou schopni udržovat v proozu najednou sotva polovinu strojů za plné podpory výrobce (bnáhradní díly, servis atd.), jak by to fungovalo v bojové situaci. A toto je věc, která se dalším vývojem neodstraní. Zkrátka F-35 nemá mé sympatie.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    takovýhle průběh je asi pravděpodobný
    upraveno 8. října 2015
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.