Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
15657596162126

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Jay No právě že to máš velmi často dost pomíchané a často přidáváš tvrzení vyhovující tvé verzi, zatímco o opaku prohlásíš zhruba jako zde "nebyl jsem" a podobně. Teď to fakt není míněno osobně, jen čistě o textu. Zkus chvíli pracovat s tím, že takhle působí tvoje kompozice příspěvků na mě opakovaně, nikoli výlučně v tomto případu. Proto jsem taky úplně původně hned odcitoval ta dvě tvrzení, v němž se v jednom stavíš proti názoru tím, že říkáš nevím, nebyl jsem (to je samo fajn), ale jakmile hned za to zařadíš vlastní názor, na který nekladeš VŮBEC žádné nároky na zdroje (zatímco po oponentovi je chceš pravidelně), tak to prostě nepovažuju za korektní přístup.

    Tvrzení, že nevěděli, čí to letadlo je, není přesvědčivé (viz odkaz na komentář z AK), protože i z toho, co Turecko uveřejnilo, to vypadá, že začali hlásit od okamžiku, kdy letadlo odstartovalo (a nevíme komu to hlásili, navíc obsahu není téměř vůbec rozumět ani se sluchátky na zemi, natož ve vzduchu:) ). Převrácení postoje - právě tak to je. Nemůže Turecko ospravedlňovat svůj krok v rozporu s argumentací, kterou samo použije. Tedy přesněji fakticky samozřejmě může, ale ztrácí integritu.

    Pokud jde o internace, právě po náletech z konce války se už vůbec neiternovalo, i když SSSR ještě do války nevstoupil.

    Mimochodem dnes už málo známá skutečnost. I ČSR (tehdy ještě oficiálně ne ČSSR, to až od roku 1960) má svůj zářez, když 10.3.1953 por. Šrámek na Migu-15 sestřelil Američana G. A. Browna nad Šumavou. Hezké je v tomto článku toto: "Dne 10.března 1953 pronikly nad československé území dva americké proudové letouny, z nichž jeden byl sestřelen. Pochopitelně, že každá ze zúčastněných stran se v té době cítila být v právu, a tak jedna druhou obvinila z porušení státní hranice. Zkreslené nebo zcela nepravdivé informace v tisku použili obě strany ve snaze ospravedlnit své chování před veřejností."

    A zejména zhodnocení jednoho z čs. důstojníků: "... navrhl jsem zhodnocení podle karierního řádu, ale navrhl jsem též důtku pro por. Forsta za chyby, kterých se dopustil při celém bojovém manévru. Je nutno využít tohoto případu politicky pro zvýšení bojového sebevědomí a jistoty velitelů a pilotů našeho proudového letectva. Nelze však připustit krvežíznivost a vznik válečnických choutek, zvlášť u mladých pilotů a velitelů. Také z toho prostého důvodu, že existují nařízení o tom, jak si počínat při zjištění nepřítele na našem území. Proto je ocenění a návrh velitele 3.LD chybné."

    Ten případ se liší ovšem v tom, že v 50. letech byla mezi východem a západam studená válka a provokace byly běžné, zatímco Rusko a USA pro Sýrii podepsaly mnou již zmíněné memorandum o zaručení bezpečnosti. Plný text není veřejně dostupný, má se ovšem vztahovat i na letouny SA, Turecka a SAE. Podle obecného popisu jsou jeho obsahem i protokoly jak správně v obdobných situacích postupovat. Zajímavé je, že ani jedna strana se ho momentálně nedovolává, proto tuším, že ani jedna nepostupovala správně podle něj.

    Ale když to vrátím na začátek: Pokud bych měl zájem na likvidaci nepřítele s někým, kdo není mým přítelem, ale toho nepřítele likviduje, tak by mi několikavteřinový průlet nevadil, pokud by k němu došlo, když zjevně nedošlo k žádnému ohrožení mého území. A rozhodně bych nevysílal varování ve chvíli, kdy ono letadlo letí 50 km od hranic a v tu chvíli ještě jiným směrem. Tím se smysl toho varování zcela stírá. Pokud k němu ovšem došlo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. listopadu 2015
    Jay napsal(a):


    flanker.27 napsal(a):

    Mapa ruské verze:

    image

    @flanker.27: Tak co z toho vidíme - Z Hmejmimu si to hnát v azimutu 20° znamená (na tebou výše přiložené mapě) letět ze základny přímo k bodu dopadu (tj. přibližně nejpřímější kurz na Turecko), v takovém případě bych se nedivil varování a protiakci v případě neuposlechnutí - přeci jen brát to napřímo, tak je to otázka pár minut (3-4 odhadem)... akorát je to dost v rozporu s trasou na té mapě.
    Teď naprosto nechápu, co tím chceš říct. Hmejmim je u pobřeží na západě, takže "letět ze základny přímo k bodu dopadu (tj. přibližně nejpřímější kurz na Turecko)" je nesmyslná věta, protože Su-24 letěl ze základny na východ zcela mimo turecké územní, teprve pak se obrátil a vracel se zpět. Až po té obrátce nazpět na západ (tedy ne od základy, ale k základně, a v žádném případě napřímo od Hmejmimu k hranici) se to ostatně začne lišit v ruské a turecké verzi, čili co chceš říct?
  • @flanker.27: Kde vidíš ode mě TVRZENÍ, "že nevěděli, čí to letadlo je". Jestli to chceš upřesnit, moje domněnka zní, že neoficiálně to předpokládali dost jistě, oficiálně to vědět nemuseli a - opět domněnka - poslali by dolů klidně i syrské letadlo. A domněnka odvozená z memoranda - operace nad Sýrií zřejmě zahrnují jen operace NAD SÝRIÍ, nikoli narušení cizího vzdušného prostoru.

    A závěr je: Obě strany se zatím neumějí shodnout ani na tom, kudy letoun letěl, ale (na základě zpráv se domnívám, že tohle jsou fakta):
    1) Ruská média už svojí pravdu mají (viník je Turecko)
    2) Putin se dožaduje omluvy a odškodnění a tváří se jako ten nejvíc ublížený bez skvrnky viny
    3) Duma na Medvěděvovo přání vymýšlí protiturecké sankce
    4) Zdivočelý dav napadl tureckou ambasádu v Moskvě, policie nezasáhla.
    Neříkám, že sestřel nemůže být "chyba" Turecka, ale Rusové jasně ukazují, jak jsou civilizovaní oni... pro mě hlavně ta čtyřka je dost silný kafe.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. listopadu 2015
    Kde vidíš ode mě TVRZENÍ, "že nevěděli, čí to letadlo je".
    Tak jsem to nenapsal. Napsal jsem, že "Tvrzení, že nevěděli, čí to letadlo je, není přesvědčivé", aniž bych tě obviňoval z čehokoli. Napsal jsem to v reakci na
    V dané chvíli Turci ani nemuseli vědět na koho střílí.
    Chceš-li, mohu změnit formulaci na "úvaha, že nevěděli, čí to letadlo je, není přesvědčivá", ale podstatou není, že bych se vypořádával s něčím tvrzením, ale s eventuální obhajobou (kterou už jsem také někde zaznamenal), že to mohlo být letadlo úplně cizí. Protože věděli, odkud odstartovalo a vědí, že kromě Rusů z Hmejmimu nikdo neoperuje, je to prostě jen planá úvaha, prakticky bez významu.
    A domněnka odvozená z memoranda - operace nad Sýrií zřejmě zahrnují jen operace NAD SÝRIÍ, nikoli narušení cizího vzdušného prostoru.
    To je sice hezké, ale zároveň to znamená, že ti (tedy Turkům) není absolutně nic po tom, kdo tam kdo dělá, dokud je centimetr od hranice a nemá co koho vyzývat ke změně kursu, natož být připraven zakročit OPĚT v syrském prostoru. Protože i kdyby byla správná turecká verze, tak k odpalu muselo dojít až v době, kdy bylo Su-24 opět nad Sýrií. a tudíž nepředstavovalo žádnou hrozbu.

    Co se týče toho závěru, tak to beru jako ten osobní názor. Fajn :) Můj názor je, že podle takové "nestrannosti" by nikdy nemohli požadovat kompenzaci, protože Turecko v žádném případě nepřizná opak (Rusko nejspíš taky). Kdy by se jako měli shodnout? Leda snad za situace, že by oba byli napadení stejným nepřítelem. Ohledně civilizovanosti za situace, kdy jeden pilot je zastřelen na padáku a pak je s ním pózováno na kameru a tuto bohulibou činnost provádí "umírnění Turkmeni" otevřeně podporovaní Tureckem fakt projev vášní dokážu pochopit, i když ne schválit. Zvláště se mi líbí ty komentáře, jak tomu měla ruská policie zabránit (asi násilně potlačit svobodně vyjádřený názor - to vždycky záleží na úhlu pohledu :) ).
    Házení vajec (zvlášť když se trefím do někoho jiného než na koho mířím) je ovšem naproti tomu velmi civilizované, že :) A protože tomu česká policie nezabránila, je vinna státní moc těmito projevy necivilizovanosti. :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    rešerše Columbia University o kontaktech mezi ISIS a Tureckem:
    http://www.huffingtonpost.com/david-l-phillips/research-paper-isis-turke_b_6128950.html
  • JayJay
    upraveno 27. listopadu 2015
    @flanker.27: Aha, takže problém je vědět a "vědět" - no, když letadlo startuje z cizího území, a nepotvrdí svou identifikaci, tak můžu nanejvýše předpokládat... a domnívám se, že Turkům bylo jedno jestli je letoun jedněch, druhých, nebo třeba unesený islamisty. Letí přímo ke mě (verze kurzu 020) a nehlásí se? Tak mi přijde adekvátní varovat a po nereagování po překročení hranice poslat dolů.
    A ano, Turkům fakt nemá být "nic po tom", co se děje na druhé straně hranice... proto je trochu liché vyčítat Turecku smrt pilota - to že s někým turci sympatizují na ně těžko přenáší zodpovědnost za jejich činy,...
    No, ona svoboda názoru a hlavně možnost jej svobodně šířit je tak nešťastně formulovaná, že jestliže pokrývá vajíčkové útoky, tak pokrývá i pařížské teroristy... :o( (Ale ono je to vlastně dobře, protože ani jedno není správné,... na rozdíl od možnosti přinést si červené/zelené karty, rudé trenky, nebo třeba maketu šibenice (pokud s ní nezačnu někoho mlátit :o)))
    No, nechci to rozmazávat, ale útok na ambasádu je výrazně silnější kafe než vajíčka jak z pohledu dopadů (už třeba jen proto, že území ambasády je -pokud se nemýlím- výsostným územím toho státu, jehož ambasáda to je), tak z pohledu příčiny (ač s vajíčky nesouhlasím, nemůžu opominout, že zatímco jedna strana reagovala na jednostrannou prezentaci jednorázového mezinárodního incidentu, který nemohl být v tu dobu uzavřen, v druhém případě šlo o dlouhodobý názor na konkrétního politika - a ano, německý prezident měl plné právo situaci hrotit,... ale pravděpodobně to považoval za nedůstojné).
    A ano, pevně doufám, že NATO je schopno určit trasu letounu a že má morální sílu dát případně (v případě, že SU nenarušil jejich vzdušný prostor) jednomu ze svých členů jasně najevo, že to má urovnat a dotlačit jej k tomu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Jay ten nápad o únosu islamisty je, jak už jsem nastínil, opravdu pitomost a vlastně nevím, že by sami Turci s něčím tak absurdním vyrukovali. To bych teoreticky každé letadlo pohybující se za hranicí musel podezřívat z únosu (ostatně nezapomínejme, že právě Turecko je s Islamisty relativně zadobře a svůj boj s nimi spíše předstírá).
    Kurs 20 pořád nechápu, to je severovýchod, protože 0° je nahoře, a ani v jedný verzi letadlo tím směrem neletí. V obou letadlo letělo ze západu na východ, tedy kolem 270°. dokonce i podle turecké verze musela být raketa vypuštěná až v době, kdy bylo letadlo zpět v syrském prostoru. A opakuju po třítisící. NATO porušuje syrský prostor dnes a denně.
    Šibenice se musely analyzovat, jestli to něco porušuje nebo nikoli :) Ani nevím, k čemu dospěli, abych řekl pravdu.
    Nicméně, pokud jde o vytlučené okno, pořád je to škoda na majetku, zatímco vajíčko na někom, komu nebylo určené, to kromě toho, že jde už o fyzický útok na osobu, vypovídá především o břídilství vrhače :)
    Červené trenky jsou zhruba jako zakrytí srdíčka a urobení otazníku z něj. I tehdy byli strůjci prověřovaní policií, nakonec tuším se to vyřešilo domluvou, ale je třeba nezapomenout, že sundání prezidentské zástavy je už zásah do státních symbolů (na rozdíl od zásahu do nightclubu :) ).
  • @flanker.27: Kde čteš, že by s tím vyrukovali? Já říkám, že u letadla, které nemají identifikované mohou předpokládat a i kdyby tomu věřili na 99,99%, tak je to jen předpoklad.
    Kurz je z té nahrávky (resp. z jejího přepisu, na který jsi mě odkázal). U ruské verze (tebou dodané) ten kurz nevidím a vidím tam zásadní rozpor, což jsem říkal. Tureckou verzi jsem neviděl (ne, já jej nemám), ale předpokládám, že se od Ruské bude zásadně lišit (jinak by kurz 20 od nich byl dost nevěrohodný). Ani jedno z toho nemusí nutně vypovídat o "koncovém manévrování" (viz kostrbatý oblouček okolo v "ruské verzi"). Zatím mě nepřesvědčila ani jedna strana a pochybnosti zůstávají. Vina je na straně Turecka, pokud jejich prostor narušen nebyl, na straně Ruska, pokud narušen byl.

    A jakou má "narušování syrského prostoru Aliancí" souvislost? Buď to mají "dovolené", nebo budou tahat za kratší provaz, pokud jim Syřani pošlou letadlo k zemi. Stejně tak Rusové. V čem vidíš paralelu?

    Šibenice - nějak nedávno proběhlo, že státní zástupce je chce stíhat. A ministr Chovanec chtěl vědět, proč policie nezasáhla. Popravdě nechápu - šibenice byla vždy symbol práva, "soudce Lynč" to řešil spíše smyčkou přes větev. Proč je maketa šibenice horší než ta vajíčka,... Ale možná je požadavek na dodržování práva chápán jako diskriminace, proti které by policie měla zasáhnout...

    ... eh, co je to "zásah do státních symbolů"? U standarty (jako ten fyzický kus hadru - to není nic proti standartě, jen aby bylo zřejmé o čem mluvím), ani vlajkoklády nad hradem jsem nenašel, čím by byla chráněna - našel jsem "zneužití státního symbolu" ale to by hypoteticky nastalo, kdyby si ji (ať už tu konkrétní ztracenou, nebo kopii) někdo vyvěsil nad chatu a vydával se za prezidenta ČR (a už je krom jiného stejně nějaké to zneužití cizích práv, či jak se to jmenuje, ne?).
    Chráněným státním symbolem není to fyzické provedení, ale její podoba. Já v tom krom "podivného uměleckého vystoupení" nevidím nic jiného než útok proti majetku... a ten je ještě celkem paradoxní, protože ty trenky získaly větší "uměleckou hodnotu" než napáchané škody.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 27. listopadu 2015
    @Jay
    Kde čteš, že by s tím vyrukovali? Já říkám, že u letadla, které nemají identifikované mohou předpokládat
    Ach jo, mám pocit, že vůbec nečteš. Napsal jsem:
    vlastně nevím, že by sami Turci s něčím tak absurdním vyrukovali
    Nikdo zainteresovaný takové tvrzení vůbec nepoužil. čili používat v jakékoli debatě tuto úvahu je k ničemu, neváže se to k případu.
    Kurz je z té nahrávky (resp. z jejího přepisu, na který jsi mě odkázal)
    Aha. Ale toto je mapa, kterou dodali Turci (a byla zveřejněná v médiích, čili nemluvím o něčem supertajném a neznámém):

    image

    A zde porovnání ruské a turecké verze dle Novinek:

    image

    Já tedy nevím, ale ani na turecké verzi mapy žádné letadlo neletí kurzem 20°. Z toho šumu na tom záznamu varování, co Turci zveřejnili (ozdrojováno zde), neslyším prakticky nic, ale jestli tam je, že letadlo letělo v kurzu 20°, tak je to v rozporu s mapou, kterou sami dodali. Nic víc, nic méně.
    A jakou má "narušování syrského prostoru Aliancí" souvislost? Buď to mají "dovolené", nebo budou tahat za kratší provaz, pokud jim Syřani pošlou letadlo k zemi. Stejně tak Rusové. V čem vidíš paralelu?
    Já stejně tak nechápu, v čem ji nevidíš :) Jednání NATO je pokrytecké, protože oni nemají souhlas k tomu zasahovat na území Sýrie, jsou trpěni proto, že Sýrie nemá na výběr přejít do otevřeného nepřátelství s NATO. Jak prosté. Pokud Turecko a s ním NATO tvrdí, že je vzdušný prostor nedotknutelný, pak tvrdí něco, co sami nedodržují, jednoduše zloděj křičí chyťte zloděje. Přičemž ten druhý zloděj je dejme tomu jen podezřelý, zatímco ten první je vinný. Někomu to nemusí vadit, mně ano.

    Vlajka prezidenta republiky a její užívání jsou stanoveny v zákoně o státních symbolech a v zákoně o jejich užívání (ano, máme na jednu věc dva zákony). V § 13 zákona o užívání státních symbolů je tento přestupek:
    (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky.
    (2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 10 000 Kč.

    Zda jde o hrubé znevážení nechávám na příslušných orgánech. Pokud došlo k poškození vlajky, jde také o poškození majetku a v civilním řízení to může být řešeno jako žaloba o náhradu škody ve smyslu § 2909 a násl. občanského zákoníku.
  • "Turecký prezident za „nepřijatelné“ označil tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Ankara od radikálního hnutí Islámský stát nakupuje ropu. Spojené státy podle něj naopak mají důkazy, že ruské firmy a Islámský stát prodávají ropu syrskému režimu prezidenta Bašára Asada."
    http://zpravy.idnes.cz/nezahravejte-si-s-ohnem-varoval-erdogan-rusko-fo9-/zahranicni.aspx?c=A151127_141436_zahranicni_ert
    never go full retard
  • @flanker.27: Mám pocit, že NATO netvrdí, že je nedotknutelný, ale že když se nelegálně pohybuješ v něčím vzdušném prostoru, tak že ten někdo má regulérně právo tě uzemnit. To že to někdo nedělá (ať už proto, že nemůže -nemá na to prostředky-, nebo protože nechce -ať kvůli nevoli eskalovat napětí, nebo v podstatě považuje "nelegála" za spojence), neznamená, že by to právo neměl.
    No jo, jenže jaký státní symbol měli znevážit... standardu tím že ji sundali? Hrubé znevážení je spíše něco jako pomazání hovny, demonstrativní spálení a tak... Uvědomme si že ten stožár na hradě (jakkoli byl hrubě znevážen) státní symbol není. Proto říkám, že tam nevidím nic než že zapříčinili ztrátu standarty... (kterážto je myslím oceněna asi na 40t,... na druhou stranu za "TY trenky" už prý bylo nabídnuto asi 100t).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 27. listopadu 2015
    Oficiální stanovisko generálního tajemníka NATO: "As we have repeatedly made clear, we stand in solidarity with Turkey and support the territorial integrity of our NATO ally, Turkey"

    Čili - teritoriální integrita člena NATO je nedotknutelná. Zároveň to samé NATO přesně tu samou integritu porušuje.

    Zákon stanoví, jak se mají státní symboly užívat. I poškození symbolu je zneužitím. Zneužití je též synonymem pro zneuctění, znevážení, jak se píše v zákoně. Neoprávněné sundání vlajky (přičemž nešlo jen o sundání, ale o de factostržení zahození) z místa, které je k jejímu vyvěšení určené, je jejím znevážením a z toho hlediska jde o přestupek proti zákonu. Stejně jako to nahrazení čímkoli jiným. Chráněným zájmem není v tomto případě (narozdíl od hmotné škody dle případného občanského soudního sporu) jen materiální vyjádření vlajky, ale to, co symbolizuje. Pokud takový symbol odstraním a nahradím jej něčím jiným, pak jsem spáchal přestupek. Převádění problému na stožár je nesmyslná hloupost. Posouzení trestnosti nechávám na názoru soudu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DanielSvatoš Zvláštní, že teď Erdogana moc nepodržel ani turecký tisk:
    http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/387621-nase-tajna-sluzba-podporovala-is-tvrdi-turecky-tisk.html

    Turecko je hodně plné extrémů, síly prosazující poměrně tvrdou islamizaci stejně jako velmi světské. Vlastně už od Ataturka.
  • Jejich spojení s IS je podle mě tutovka už ty jeho výroky jsou docela zajímavé I když nejvtipnější s tím nesouvisí a bylo to údájné objevení Ameriky :)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @flanker.27 Turecko je rozhodně zajímavá země. Je sice v NATO a usiluje o členství v EU, ale nedělá mu problém vyvolávat spory s Řeckem, nebo Izraelem, spojovat se z nejrůznějšími organizacemi, jejichž cíle jsou při nejmenším pochybné. (Viz spojenectví s IS). Myslím, že další vývoj v Turecku bude vzhledem k dění v okolí ještě zajímavý a hodně důležitý.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Nutno brát v potaz, že jde o íránský zdroj. USA tlačí na Turecko (po Francii), aby utěsnilo hranici mezi Sýrií a Tureckem a zabránilo přechodu ozbrojenců přes hranice.

    http://www.presstv.ir/Detail/2015/11/28/439432/US-Turkey-troops-Syria-border
  • Jak Turecko (ne)obchoduje s IS.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Ugla Nic nového pod Sluncem :-D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Třeba jezdí na návštěvu.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Krisa V ceně zájezdu nákup otrokyně 2 za cenu jedné a poté následuje oblíbená činnost na obou stranách hranice a tou je hra s názvem Ulov si svého Kurda a sestřel ruskou stíhačku :-D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Achileus Že ty děláš v tamní cestovce?
  • BUM

    to bude turecký prezident asi soptit
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Že by si nakonec opravdu ještě skočilo po krku Turecko s Irákem?
    http://ca.reuters.com/article/topNews/idCAKBN0TQ0SS20151207?sp=true
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. ledna 2016
    Podmínky největší islamistické povstalecké organizace mimo ISIL Harakat Ahrar Al-Sham (Islámské hnutí syrských mužů v Levantě) podporované Saúdskou Arábií pro mír v Sýrii:
    http://www.almasdarnews.com/article/largest-rebel-group-calls-for-an-islamic-state-in-syria/

    1.All Iranian and Russian military personnel must leave Syria.
    2.The Syrian Arab Army (SAA) should be disbanded, along with their paramilitary units – they reference the Shabiha.
    3.All of Syria shall be united – no partition.
    4.Syria will become an Islamic state.
    5.No negotiations with the Syrian Government.
    6.Fighting ISIS is secondary because rebels have lost family members because of the war with the Syrian Army.
    7.Harakat Ahrar Al-Sham asserts – once again – that Syria will be an Islamic state.
    8.A secular Syria will only empower ISIS.
    9.Any agreement without Harakat Ahrar Al-Sham will be considered “unsuccessful” and “unofficial”.

    Podotýkám, že Harakat Ahrar Al-Sham spadá pod Islámskou frontu, tedy pod to, co je na mapách označované jako "other" či "moderate" rebels. Mezi jejich spojence patří též an-Nusrá, tedy syrská odnož Al-Kájdy a vedle Saúdské arábie čerpá podporu také z Turecka.

    Nezaměňovat islámskou frontu s islámskou koalicí, kterou vytvořila v roce 2013 an-Nusrá a odpadlíci z jiných skupin, hlavně z FSA a právě z Ahrar Al-Sham.

    Fakt bych konečně někdy rád viděl tu údajnou umírněnou opozici a hlavně její program, začíná to připomínat ježíška :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. prosince 2015
    Zajímavý článek o míře úspěšnosti protitankových střel proti tankům v Sýrii. Zajímavé je, že i starší tanky T-62 a T-55 jsou stále relativně odolné:
    Při bojích v Sýrii ze 100 odpálených PTŘS jich 70 až 86 zasáhne cíl a 36 až 44 střel cíl zničí. Reálná účinnost PTŘS v syrské válce se tak ukazuje mezi 36 až 44 %.

    http://technet.idnes.cz/valka-v-syrii-tanky-a-ptrs-09u-/vojenstvi.aspx?c=A151105_134127_vojenstvi_erp

    je to zajímavé i z hlediska taktiky:
    Útoky pomocí střel TOW jsou obvykle vedeny na vzdálenost 1 500 m z dobře zamaskovaných pozic. Tým se skládá z jedné, nebo dvou skupin zajišťujících ozbrojenou ochranu a nosičů kompletů/střel. Tým operátorů (dvě osoby) pak nastupuje do akce až po zajištění prostoru. Často jsou oblečeni v civilních šatech a okamžitě po akci opouštějí prostor. Rozebrání a úklid místa zajišťují nosiči.

    Ne že by to bylo něco překvapivého (a už vůbec ne v dějinách válek nového), ale i s ohledem na toto je třeba přemýšlet o civilních ztrátách.
  • JayJay
    upraveno 11. prosince 2015
    @flanker.27
    flanker.27 napsal(a):

    Zajímavý článek o míře úspěšnosti protitankových střel proti tankům v Sýrii. Zajímavé je, že i starší tanky T-62 a T-55 jsou stále relativně odolné:
    Při bojích v Sýrii ze 100 odpálených PTŘS jich 70 až 86 zasáhne cíl a 36 až 44 střel cíl zničí. Reálná účinnost PTŘS v syrské válce se tak ukazuje mezi 36 až 44 %.
    -------------------------------------------------------------------------------------------
    Sorry, ale přímo v článku máš psáno, že tvé hodnocení je zcela mimo. K požárům a explozím jsou nejnáchylnější tanky, které nemají odděleny prostory posádky a munice (např. T-55, T-62 a T-72).
    - to, že 25% mine cíl, to není vlastnost tanku, ale obsluhy PTŘS.
    - to, že SyAA ztratí "více než každý druhý zasažený tank" vypovídá o kvalitě tanku a to tak, že jednak musí dojít k probití pancíře (už jenom tady se u Merkavy píše, že ppst má jen 33%), jednak k zapálení munice nebo paliva to 100% taky nebude, řeknu 66% a to myslím, že nadsazuji).
    Takže srovnáváme čísla pravděpodobnosti zničení po zásahu 55% a 22%,... No, žádná sláva to není, ale samozřejmě "alespoň nějaká šance".
    ---------------------------------------------------------------------------------------------
    Co si budeme říkat civilní ztráty byly, jsou a budou... a tím spíše, když se jedna strana konfliktu uchyluje k takto jasnému porušení válečného práva. Otázka je, jak jsou lidé "těch civilizovaných států" ochotni akceptovat skutečné civilní oběti...



  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. prosince 2015
    @Jay Mimózní jay a jeho mimózy :)
    Obávám se, že jsi naprosto mimo v tom, co si myslíš, že píšu. Já pouze upozorňoval na zajímavou statistiku a to, co z ní vyplývá, nic neadoruji a už vůbec ne stáří tanků. Touhle reakcí promlouváš spíš o sobě než o tom co píšu. A když už reaguješ, tak si to alespoň přečti celé, vč. například věty:
    "Ukazuje se, že pro relativně staré T-55, T-62 a T-72 byly útoky pomocí PTŘS smrtelné pouze v polovině případů."

    tato věta hodnotící stav věci je dle mého v souladu s tím, když jsem napsal, že
    "Zajímavé je, že i starší tanky T-62 a T-55 jsou stále relativně odolné"

    Nejde tedy o mé hodnocení. Nicméně když už jsi debatu takhle nastartoval, tak já osobně při konfrontaci desítky let staré techniky s relativně nedávnou bych očekával to procento úspěšnosti vyšší a je vidět, že i staré tanky, pokud by byly správně použity, mají na bojišti stále své místo. V případě, že by vedle T-72 i T-62 a T-55 byly osazeny reaktivním pancířem, jejich ztráty by se nepochybně ještě snížily.

    A znovu opakuji, vidíš v mém komentáři něco, čeho jsem jím vůbec nehodlal dosáhnout. Tak snad příště, chlapče milý :)

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    O "pirátském přebírání" firem (ale i pozemků nebo kostelů) konkurencí a politickými předáky na Ukrajině:



    Popravdě to není zas tak nepodobné naší vlastní aféře kolem konkurzního soudce Berky, akorát u nás u toho neasistoval dav ozbrojených gaunerů.
  • tvl ten hlas je z googlu překladače ne ? :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.