Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1286287289291292581

Komentáře

• 8/10, houby s octem a přísloví mě dostaly :-k
  • @Mellien Jakou máš literaturu?

Já jsem ty kategorie moderní česká a stará literatura zaplnil jen tím požadovaným minimem a zbytek jsem měl světovou literaturu - hlavně válečnou a scify.

Tohle je obrovská výhoda, že si ty knihy můžeš zaměřit jakým směrem chceš.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Everett_Young Asi tak. My tam měli třeba Pána Prstenů. To se pak člověk jinak motivuje k té četbě k maturitě. :-)
  • na výběr z cca 200 knih, samozřejmě tam mám lotra i hobita :D Vybíral jsem si podle toho, co se mi bude dobře číst... plus podle doporučení mamky, češtinářky. Až na pár českých kopyt se mi vše četlo dobře
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Mellien Já tam mel Hru o trůny, Hardyho Pottera a Pana prstenu a dalších sto knih
  • upraveno 14. května 2015
    Hra o trůny by nebyla špatná, ale to už u nás neprošlo (nebo to nikdo nenavrhl) Každopádně největší "peklo" pro mě byla česká literatu 20. století, jelikož opravdu české autory převážně nemusím a jejich styl psaní mi nevyhovuje, nebaví mě a v porovnání s jinými spisovateli mi přijdou... prostě to není můj šálek kávy. Výjimkou mi byl Lustig a snad i Čapek. Jinak Hrabal a ty jeho paskvily... no nikomu to neberu, ale pro mě to není autor hodný pamatování (mám u matury 2 jeho díla, krátká, lehké souvislosti) Plus všeobecně nejsem příznivcem poezie, já a básně... zkrátka nám to neklape už od prvního rande... To byl pro mě osobně mor. Na druhou stranu jsem si vychutnal knížky typu Povídky od Poa, Pouští a pralesem od Sinkiho a podobná díla.

Jinak mi dnes došly výsledky slohovky a upřímně jsem se zasmál, když jsem viděl hranici, kterou musíte dát na "úspěšné" složení zkoušky. 12 bodů z 30. To prosím dáte, když dodržíte zadání a nebudete mít chybu v každé druhé větě :D

Ale v úterý ústní a to už nebude taková sranda
    upraveno 14. května 2015
    @Mellien A co Havel? Jinak 20.století posunulo českou literaturu na světovou úroveň
  • @Achileus Naše myšlenky se ubírají zcela jinou cestou ;) Ono tady nejde o to, že by byla ta literatura špatná, jen mi nesedí a vůbec se mi nelíbí. Motivy ani samotným stylem.
    Mně z české literatury připadaly šílené Babička nebo Povídky malostranské, dát tohle na základce malým soplům jako povinnou četbu je skoro jistý způsob, jak v nich zabít jakoukoliv chuť něco číst dál. Myslím, že vůbec skladba a způsob výuky literatury na základních školách je naprosto vražedná, tohle nikoho nepřitáhne ke čtení a spousta děcek to bude nesnášet.
    @Mellien Mne se taky nelíbí spousta věcí, ale furt na tom jsme lip nez nasi rodice, ti museli číst Fucika
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 14. května 2015
    @Achileus Asi vydám knihu o tom, jak jsem vezl tři důchodce napříč republikou. To bylo tak absurdní drama, že Václav Havel by zbledl závistí kdyby to četl =D (a ne, k maturitě jsem si ho nebral)

@Mellien Jo, česká literatura, ať už ta komančská, nebo i ta nekomnčská (hrabal a spol.) to je opravdu zážitek. Z levicových autorů ujde tak Olbracht a jeho Nikola Šuhaj, ale jinak nic. Dost dobrý je Švejk, je to celkem vtipné a zaplácne to válečnou literaturu. Sám jsem si k maturitě nedal nic z české poválečné literatury, protože to je pro mě peklo. Pokud jde o poezii, tam s tebou musím souhlasit, nicméně Kytice a Květy Zla (taková pěkná souhra muhehe) jsou sázka na jistotu.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Vždy se najde někdo, komu je to šumák. Ale snad je jasné, jak jsem to myslel... Chci se dál vzdělávat v oboru, který si vyberu. Kdybych šel na fildu například, tak si dam na češtině a všeobecném přehledu autoru, del atd. daleko více záležet, budu se tomu věnovat a učit se... Takhle mi to těžko pomůže u přijímaček z biologie, takze je logické, ze se učím neco jiného. Den má 24 hodin a ten cas už nemám :)
  • Jak napsal můj spolužák do čtenářského deníku "Raději si přečtu 20 stran popisu americké ponorky než jednu stránku popisu babiččiny truhly..".
    Jako zla a těžká pekelná muka v podobě Zlatoroh Karla, Kříž u potoka, Maryša,... to jsem opravdu nečetl. Tahle schopnost demotivovat puberťáka od toho vzít si knížku a něco si přečíst se učitelům nedá upřít. Já třeba přečetl husitské romány od Jiráska a celkem se mi to líbilo (krom té nenávisti k němcům, která byla trochu přehnaná, a trochu překrouceným souvislostem), ale jde o to že jsem si to vybral sám. Je evidentní že tenhle aktuální přístup, kdy si můžete vybrat je fajn.

A náhodou, jestli něco zvládnout z českého dvacátého století, tak je to právě ten Hrabal, už jenom proto, že ty povídky jsou krátké, tak mě i bavily.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Fascinuje mě, že remcáte, i když si můžete vybrat. My dostali každý rok 6-7 knih, co musíme přečíst, bez keců a bez možnosti jakékoli volby.

Spoustu z nich jsem nedala a u některých jsem se o to ani nesnažila...
  • @Krisa přesně tak! Já si tím ale připadám o dost starší, když tak kritizuju tu dnešní mládež! :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Everett_Young Já rad Capka
    @Krisa my na druhém stupni ZŠ taky... patřila sem Babička, Povídky malostranské, pověsti od Jiráska a myslím ještě cirkus Humberto a Jak jsem potkal ryby plus cokoliv navíc :D

EDIT: pro většinu spolužáků děsivá kombinace, takže se ani nesnažili číst, což je podle mě škoda.
  • OK, no uznávám, že já jako absolventka bohemistiky to mám asi trochu jinak, ale pláč nad Babičkou mě třeba docela míjí, tu jsem četla docela ráda (a náhodou Viktorčin příběh je parádní, škoda, že nemá víc prostoru).
    Tady se mele pár českých spisovatelů, ale co takoví jako Fuks, Jaroslav Havlíček, Egon Hostovský, Ladislav Klíma, Váchal, Körner (!), Miloš Urban, Karel Schulz, Durych, Jan Křesadlo... přestanu tahat seznamy literatury, ale čeští autoři jsou mnohem víc než jenom Němcová, Neruda, Hašek, Jirásek. ;-)
  • Tak jasně Viktorka a Divá Bára to je jiná :)
  • 10/10, ale to už asi nikoho nezajímá, co? A já se chci tak pochlubit :-)

Kolik z těch 200 knih se musí k matuirtě přečíst? Jestli to není víc než padesát, tak nechápu na co všichni stěžují. To je dvanáct knížek ročně, jedna za měsíc a vzhledem k tomu, že tam jsou takové "bichle" jako Petr a Lucie nebo zmiňovaná Babička, tak jsou ty stížnosti docela k pláči.
    A naprosto souhlasím s @Lara, velice dobře čitelných českých autorů je spousta, stačí jen hledat.
  • Myslím, že k nižší úrovni nám stačilo asi dvacet knih a k vyšší nevim, padesát? Výběr byl fakt široký, takže jsem si dokázala vybrat od každého, co se mi líbilo :) No problémo.

• kdo remcá doporučuju Labyrynt světa a ráj srdce. To je chuťovka po které je téměř vše odpočinkové čtení
  • @Lara A máš vlastně pravdu. Čestná výjimka SPALOVAČ MRTVOL, ale i Fuks je předválečná max. válečná literatura. Za komančů to byla tragédie, akorát Ota Pavel a to ještě proto, že jsem vyrůstal u Berouna.
  • @brbr stačí jich 20 z toho některé se překrývají s maturitou z cizího jazyka.
  • @Everett_Young 20???? A to si maturanti stěžujou? 8-O Oni si neuvědomují, že na VŠ budou muset přečíst třeba stejný počet knih k jedné zkoušce a těch zkoušek bude za zkouškové několik? A nebudeme si nalhávat, ne všechny budou zábavné, spíš naopak. :wall:
    Nevím, kolik to bylo za nás (16 roků zpátky, jsem už vyzobaná slunečnice), ale nějak si nepamatuju, že by si někdo na množství stěžoval. Hlavně jsme museli číst průběžně.
  • @Lara Každopádně jsem měl na mysli, že za mě (a evidentně i za Krisy) to bylo tak, že nám učitelé moc prostoru nedávali. Prostě přečtete si tohle a tohle a šmitec. Jakákoliv alternativa se trestala pomalu rákoskou, resp. nebyla možná, takže já jsem většinu čtenářskýho deníku zaplnil díky webovým stránkám "maturita.cz" nebo "ctenarskydenik.cz" a to byl internet v plenkách :D :D

@brbr u té Babičky je nejhorší to, že to minimálně pro chlapce není ideální čtivo, resp. neznám žádnýho ze svých spolužáků, kteří by se nad tou naivně-idilickou sentimentální látkou nějak vyžíval, minimálně ve věku, kdy mezi největší kratochvíle cílového žactva patří masturbace a vymačkávání akné.

Každopádně nechápu, jak si někdo může nepřečíst takové Staré pověsti české, pokud nejste jiné národnosti, tak to beru jako hrubku (a v tomto bych rozhodně nedával na výběr). Z další Jiráskovy tvorby je snadné na čtení i Z Čech až na konec světa. :)
  • upraveno 15. května 2015
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.