Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Já jsem ty kategorie moderní česká a stará literatura zaplnil jen tím požadovaným minimem a zbytek jsem měl světovou literaturu - hlavně válečnou a scify.
Tohle je obrovská výhoda, že si ty knihy můžeš zaměřit jakým směrem chceš.
Jinak mi dnes došly výsledky slohovky a upřímně jsem se zasmál, když jsem viděl hranici, kterou musíte dát na "úspěšné" složení zkoušky. 12 bodů z 30. To prosím dáte, když dodržíte zadání a nebudete mít chybu v každé druhé větě :D
Ale v úterý ústní a to už nebude taková sranda
@Mellien Jo, česká literatura, ať už ta komančská, nebo i ta nekomnčská (hrabal a spol.) to je opravdu zážitek. Z levicových autorů ujde tak Olbracht a jeho Nikola Šuhaj, ale jinak nic. Dost dobrý je Švejk, je to celkem vtipné a zaplácne to válečnou literaturu. Sám jsem si k maturitě nedal nic z české poválečné literatury, protože to je pro mě peklo. Pokud jde o poezii, tam s tebou musím souhlasit, nicméně Kytice a Květy Zla (taková pěkná souhra muhehe) jsou sázka na jistotu.
Jako zla a těžká pekelná muka v podobě Zlatoroh Karla, Kříž u potoka, Maryša,... to jsem opravdu nečetl. Tahle schopnost demotivovat puberťáka od toho vzít si knížku a něco si přečíst se učitelům nedá upřít. Já třeba přečetl husitské romány od Jiráska a celkem se mi to líbilo (krom té nenávisti k němcům, která byla trochu přehnaná, a trochu překrouceným souvislostem), ale jde o to že jsem si to vybral sám. Je evidentní že tenhle aktuální přístup, kdy si můžete vybrat je fajn.
A náhodou, jestli něco zvládnout z českého dvacátého století, tak je to právě ten Hrabal, už jenom proto, že ty povídky jsou krátké, tak mě i bavily.
Spoustu z nich jsem nedala a u některých jsem se o to ani nesnažila...
EDIT: pro většinu spolužáků děsivá kombinace, takže se ani nesnažili číst, což je podle mě škoda.
Tady se mele pár českých spisovatelů, ale co takoví jako Fuks, Jaroslav Havlíček, Egon Hostovský, Ladislav Klíma, Váchal, Körner (!), Miloš Urban, Karel Schulz, Durych, Jan Křesadlo... přestanu tahat seznamy literatury, ale čeští autoři jsou mnohem víc než jenom Němcová, Neruda, Hašek, Jirásek. ;-)
Kolik z těch 200 knih se musí k matuirtě přečíst? Jestli to není víc než padesát, tak nechápu na co všichni stěžují. To je dvanáct knížek ročně, jedna za měsíc a vzhledem k tomu, že tam jsou takové "bichle" jako Petr a Lucie nebo zmiňovaná Babička, tak jsou ty stížnosti docela k pláči.
A naprosto souhlasím s @Lara, velice dobře čitelných českých autorů je spousta, stačí jen hledat.
Nevím, kolik to bylo za nás (16 roků zpátky, jsem už vyzobaná slunečnice), ale nějak si nepamatuju, že by si někdo na množství stěžoval. Hlavně jsme museli číst průběžně.
@brbr u té Babičky je nejhorší to, že to minimálně pro chlapce není ideální čtivo, resp. neznám žádnýho ze svých spolužáků, kteří by se nad tou naivně-idilickou sentimentální látkou nějak vyžíval, minimálně ve věku, kdy mezi největší kratochvíle cílového žactva patří masturbace a vymačkávání akné.
Každopádně nechápu, jak si někdo může nepřečíst takové Staré pověsti české, pokud nejste jiné národnosti, tak to beru jako hrubku (a v tomto bych rozhodně nedával na výběr). Z další Jiráskovy tvorby je snadné na čtení i Z Čech až na konec světa. :)