Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Nevšimla jsem si, že by to proběhlo ve zprávách, tak jenom pro informaci o plánu EU na kvóty migrantů pro jednotlivé země. A ano, podle plánu by to bylo povinné. Nechci teda být prorok, ale pokud chce EU účelově narušit systém udělování občanství v jednotlivých státech, pak by měla taky odhodit pokryteckou masku a netvářit se, že Brusel nemá diktátorské sklony. Nevím ani, kde začít s chybami toho plánu. Hlavně - pokud ty migranty Italové ani pořádně neregistrují (ani nemluvím o Řecích), jak chtějí ty lidi identifikovat a zavést jakýkoliv systém? Někteří ty migranti jsou z Bangladéše, Indie a afrických zemí, kde žádný konflikt není - plánují je naložit do letadel šmahem zpátky, nebo jak? A co lidi, co měli tisíc a víc dolarů pro převaděče, přešli několik bezpečných zemí a v táboře u Callais se už nemůžou dočkat, jak se pokusí porušit britské imigrační zákony - neztratili takhle náhodou nárok na jakoukoliv solidaritu?
Říkám to teda jenom tak na zamyšlení, protože Británie, Dánsko a Maďarsko jsou už oficiálně proti tomu a bude naslédovat spousta "Východoevropanů" (výraz, který Guardian geniálně používá pro směsku zemí, jako je Bulharsko, Česko a baltské státy). Některé bohaté státy holt nemůžou pochopit, že není moc fér, když Rumuni nebo Lotyši platí studium zdravotních sester, které pak pracují třeba v Německu, a oplátkou by měli dostat Afričana, který nemá co nabídnout kromě natažené ruky (jo, řekla jsem to a stojím si za tím). Taky je asi mimo schopnost jejich vnímání ten fakt, že země na východ od Německa měly se svými menšinami divoký vztah a že neúspěšný multikultiralismus spousty zemí na severu a západě Evropy je vůbec neláká. Pokud má kdokoliv z odpůrců přerozdělování migrantů dvě mozkové buňky, tak Merkelovou a Junckera vrátí do reality návrhem, že ten jejich návrh stejně nic nevyřeší, pokud nezrušíme volnost pohybu.
To, že to (nyní) patří do všeobecného přehledu je fakt, je-li to správně, má-li mít člověk s neznalostí tohoto maturitu, či je-li správně takovou otázku zařazovat do otázky z ČJ a literatury je opravdu na diskuzi...
Osobně si myslím, že doplnění jména Jidáš nevypovídá nic o znalosti knihy "Jistě, pane ministře", která za mě nepatřila mezi povinnou ani povinně volitelnou četbu (bohužel), a beztak nevidím účelnost pamatovat si každé slovo... No jo, ale to by se po maturentech pak místo soft-skills chtěli tak trochu hard-skills typu "Jmenujte 3 Lumírovce", "Vyjmenujte 5 básní z Erbenovy Kytice", "Uveďte celý název Erbenovy "Kytice"",... Myslím, že na to by jich bylo prskalo podstatně víc, protože když nevíš, tak ti všeobecný přehled nepomůže.
Navíc vidím ty nadšené tváře, až se dozví, že místo Velké Británie/Německa/Švédska poputují do ČR nebo Rumunska (pro jistotu - dělám si z toho legraci).
To nechápu, co by tady dělali a kde by to dělali.
http://zpravy.idnes.cz/kviz-biblicke-postavy-v-kazdodennim-zivote-fez-/domaci.aspx?c=A150512_110103_domaci_klu
Za mě 9/10, přičemž příznávám, že jeden z bodů je tipnutím.
Zajímavé. O křestanství, respektive bibli se nezajímám, ale jsem rád, že základní přehled mám :) Tipnul jsem 3 a tři špatně :oops:
@Jay :onfire:
@flanker.27 :onfire:
@Everett_Young :onfire:
---------------
Každopádně čekám, kdy udělají stejný test na antická božstva... Aneb kdo by to řekl, že Pallada je odvozená od Pallas Athény, že?
(Jako tohle je zákeřné v tom, že se zadání prolíná několika obory,... ale kdo má středoškolské vzdělání, měl by myslím být schopen domyslet... a podotýkám, že to, že to jde domyslet JE nápověda)
V prvom rade si treba urovnať, či má byť maturita (ne)prirodzeným výberom, či zhodnotením vedemostí nazbieraných striktne zo štátnych školských smerníc. Ono je ťažké čakať (minimálne na Slovensku) študentov schopných informácie dedukovať, keď celý systém je skôr o tom nabifliť sa a natrepať do gebule nejaké omáčky zo starých kníh a častokrát (máme minimálne jedného takého profesora) vedieť to povedať presne tak, ako si to žiada profesor (takže nič iné ako biflenie nezostáva).
Popravdě, u té matury je to těžké - u matematiky je samozřejmě nejlepší testovat schopnost aplikovat poučku, než ji umět vysypat z rukávu (protože umět ji vysypat je tak trochu skoro podmínkou pro to ji aplikovat), u literatury to je těžké a fakt se necítím být kompetentní určit, zda je vhodnější testovat nabiflování seznamů období-autor-kniha-obsah (na což se to v době mojí maturity smrsklo), nebo testovat takovýmto způsobem myšlení (podle mě není optimální). Já nevím, možná by bylo zajímavé dát nějaké pasáže textu a podle nich (ať už podle znalosti textu, použité formy, nebo stylu) určit dílo/autora/období vzniku... ale to je jen takový okamžitý nápad (a je možné, že to tam je)...
PS: Římští bohové (ti hlavní) mají shodná jména jako planety naší sluneční soustavy...
Napríklad je jedno maturitné zadanie, na ktoré frflem, lebo sa naň treba naučiť orientovať sa v poznámkach, ale ktoré sa dá zvládnuť aj obkecom - Matka/Otec/Hendikepované postavy v literatúre. Na jednu stranu si človek musí spomínať absolútne všetko od antiky po 21. storočie, na stranu druhú mu vážne stačí obkecávať o zlej matke zo Zuzanky Hraškovie, dobrej matke z Matky, Otcovi Goriotovi, Anči z Ťapákovcov, nejaké tri príklady a je technicky jedno o čom hovorí, ak sa vie odraziť a ak vie prechcane využiť tie možnosti.