Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
189111314126

Komentáře

• upraveno 30. listopadu 2010
    Já si myslím, že podmínky jsou pořád stejné. V antické Spartě, vrcholném středověku i dnes existuje úzká vrstva válečníků, kteří jsou lepší než ta masa ostatních, ať už to jsou spartští hoplité, středověká rytířská jízda nebo dnešní speciální jednotky (např. ostřelovači).
    Tak nevím jestli ve Spartě byli bojovníci, uzká vrtva, tam snad byl válečník skoro každý muž (kromě otroků). I dneska existují státy se všeobecnou brannou povinností a neznamená to, že mají špatnou armádu. V Izraeli je všeobecná branná povinnost myslím že na dva roky a je to jedna z nejlepších armád světa - stát kde je národ armádou a armáda národem.
    Jasně spíš jsem měl na mysli, že v případě ohrožení nešli do pole jen těžkoodění hoplité (plnohodnotní občané), ale i ostatní složky splečnosti.
    Já to chápu, jen jsem poukazoval, že mezi těmi desítkami tisíc možných bojovníků zastávali Lakedaimonci výsadní postavení a tudíž byli něco jako elitní jednotky. (I když zase ne tak elitní jako ve filmu 300: Bitva u Thermopyl - tam by s nima měl problém i Chuck Norris. :-D)
    Jinak teď mám rozečtenou knihu Nepřemožitelný: Historie První severní války, od Petera Englunda. Přímo to navazuje na jeho předchozí dílo Nepokojná léta: Historie Třicetileté války, takže pokud se někdo zajímá, jak probíhalo povstání Bohdana Chmelnického, nebo mezinárodní konflikt ve východní Evropě v 50. a 60. letech 17. století a obecně tato doba v celoevropském kontextu, tak můžu jedině doporučit. Opět je to napsané docela čtivou formou (na odbornou publikaci), jen to má přes 700 stran... :-)
    To je skoro jako Malaz... :-) Jenom je škoda,že u nás nevyšla Englundova Poltava
    Englund je super. Já se jedu zítra podívat na výstavu o bitvě Rakovníka, která je tamní galerii. Zjistil jsem, že o ní vlastně vůbec nic nevím...
  • upraveno 1. prosince 2010
    Sorry, připletl se mi tam kus minulého Ebonova postu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. prosince 2010
    S coltem 1911 osobně žádnou zkušenost nemám, každopádně moc neodpovídá současným požadavkům na zbraně, zejména pro nízkou kapacitu zásobníku, bezpečnost apod. Jde ovšem o slavnou značku a řada lidíjí bude používat ať už z národní hrdosti (Američané) či nostalgie.
    Argo: nebylo něco podobného i s kuší?
    Colombo: Přesně tak. Obrovská výhoda kuše proti luku. natáhnout luk, namířit ho a vystřelit dokáže člověk, kterej se v tom cvičí od rána do večera. Kuši může mít každej nataženou a připravenou k okamžitýmu užití. Pozdější kuše měly dokonce hever, takže nebyla ani zapotřebí kdovíjaká síla. Proto taky třeba v Anglii kuše byla zakázaná, kdežto luk ne.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.