Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1207208210212213581

Komentáře

• @Ser_Tribun Označ je pro jistotu všechny, ať máš jistotu že si to přečtou ;-) (nemusel to nutně smazat Alek)
  • Ještě tady existuje funkce Nezodpovězené otázky, která by pro takovéto případy třeba mohla sloužit ;-)
    Poslední dobou se mi zdá, že se zakládá čím dál víc zbytečných diskuzí, buď na téma, které už tu je, nebo týkající se něčeho, co by se dalo vyřešit právě v Nezodpovězených otázkách... Já bych mazala ještě víc :twisted:

Jinak, to proč nebyl odvysílaný další díl se tady řešilo, vím to i já, která seriál momentálně nesleduju. Někdy stačí jen pozorněji projít diskuze...
  • upraveno 28. května 2014
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • Suhlasím s Michelle, že je tu spusta zbytočných vlakien... Menší poriadok by nezaškodil. Su tu temy, do ktorých sa nepísalo až par mesiacov...
    @Nevada ..daj odpoveď ..veď už keď nakladať, tak poriadne ... =D ...(ak vidíš slabosť, tak utoč...inač tron nezískaš) =D
  • Hmm, tak kdo smázne těch 35 stran starých vláken o kterých se už 3 a více let nediskutovalo? :roll: Ne, jen je tu hezky nechte, ať si je každý může hezky přečíst od začátku.

P.S.: Ano, chápu že 90% nově příchozích radši založí další zbytečný topik než aby něco přečetla nebo se zeptala v topiku již existujícím, ale to, co se tu od roku 2006 napsalo má celkem velkou výpovědní hodnotu a odkrývá to dost o neznámých entitách které tyto příspěvky napsali / vyryli na zdi jeskyní pomocí obrázků. Takže jsem pro mazat jen nové "blbostí do očí bijící" topiky a ty staré nechat.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Spíše mazat starší topicy které nemají s ASoIaF nic společného.
  • upraveno 29. května 2014
    Mam v ruce novou Pevnost
    Nic záasadně nového jsem se nedozvěděl kromě želv a na straně 78 máme propagaci:
    Westeros v Česku
    Jistou odnož západozemců najdeme například na stránkách
    Moravian LARP. Nejlepší je ale asi sledovat fan web Ice & Fire
    (www.icefire.cz) Krom článku ohledně Westerosu v knihách
    i v seriálu a jiných novinek zde najdete například také zajíma-
    vé ukázky fanfikce. A zárověn informace o ThroneConu,
    kteří tvoří součást festivalu fantazie. TC k nalezení taktéž na
    Facebooku stejně jako skupina Hra o trůny od HBO.
  • A já nevím proč jsem si myslel že za tou HBO Hra o trůny stránkou stojí Alek nebo někdo z dalších moderátorů těchto stránek..
  • @M1on Jo, za propagaci těchto stránek si Pevnost zaslouží uznání, ale jinak články o GOT nic moc - hlavně jejich srovnávání knih a seriálu. Na seriál a jeho tvůrce tam pějí ódy, každá změna oproti předloze je prý ku prospěchu (údajně tam kde "knihy ztrácejí dech") a vyházelo se tam plno zbytečné HLUŠINY. Jen bych rád věděl, co konkrétně v knihách považuje autor článku za onu hlušinu. (Kulinářské fantazie GRRM to asi nebudou, ty v masové míře nastupují až v Tanci a tady byla řeč o knihách 1-3, okrajově o Hostině).
    Ehm, nepsal to náhodou Boris Hokr? :)

A i na tohle téma je tady kupodivu topic http://www.icefire.cz/forum/discussion/51150/recenze-a-preview-v-mediich
    A bez obav, staré diskuze se mazat určitě nebudou. Likvidovat se budou jen ty nově založené duplicitní.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Modlidba polského pacienta: "Paně bože! Prosím tě nedovol, aby mne léčil nějaký křesťan." :onfire:
  • upraveno 31. května 2014
    @Everett_Young Mne z toho clanku skor vyplyva, ze vyhradu svedomia si uplatnuju iba v zmysle zabitia cloveka (pre nich definovaneho od pocatia), nie v zmysle odmietnutia pomoci choremu cloveku.
    V tom nevidim problem, kedze existuje ovela viac lekarov, ktori su ochotni prevadzat aj taketo ukony.
    U nas su tiez podobni lekari a je po nich skor dopyt.
  • @Hildegarda To že nebudou bránit "přirozenému odchodu ze světa" ale v praxi znamená i to že tě nebudou resuscitovat v případě zástavy srdce (kdy jsi technicky vzato mrtvá), to mi přijde jako naprosto debilní. Do detailu vzato z toho vyplývá že nebude ošetřovat žádné zranění způsobující smrt.
  • @Everett_Young Resuscitacia je nieco ine, to je kazdy lekar POVINNY urobit, lebo podla definicie

Resuscitácia je odborná liečebno-preventívna starostlivosť, ktorá zabezpečuje v systéme diferencovanej starostlivosti podporu, alebo náhradu jednej či viacerých základných životných funkcií, ktoré zlyhávajú alebo zlyhali. Akútna resuscitácia je súbor na seba nadväzujúcich výkonov, ktorými sa má čo najskôr obnoviť obeh okysličenej krvi u osoby, ktorej náhle zlyhala jedna alebo dve základné životné funkcie – dýchanie alebo krvný obeh. V zmysle medicínskej vedy je treba úkony akútnej resucitácie vykonávať až do kvalifikovaného definitívneho rozhodnutia o ireverzibilnom zlyhaní základných životných funkcií.

to nespada do vyhrady svedomia. V tomto sa mylis.
  • @Hildegarda Já vím, že je POVINNY ji urobit, však tam také píšou, že ti lékaři by takovým postupem také porušili nejen lékařskou etiku, ale také Polské zákony, tedy by zanedbávali povinnou lékařskou péči. Takže ano, to je odmítnutí poskytnutí pomoci umírajícímu člověku, protože podle "boží vůle" má jít stejně do kytek. Jako chápu, že jim třeba z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu vadí provádět potraty. Na to jsou ovšem specializovaní lékaři, a obecný lékař bez gynekologické specializace s tím stejně nemá co dělat. Co se dalších úkonů týká, tam se při jejich neposkytnutí dopouštějí trestného činu.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 31. května 2014
    @Hildegarda Lekár je na základe prísahy povinný urobiť aj iné veci.. Ale čo už... Hippokrates nebol svätý, tak srať naňho...
    K tomu asi časom dôjde tá skupinka a vtedy už to bude horšie...
    EDIT: A keď už sa učím na povolanie, ktorého pointou je pomáhať druhým, automaticky z toho chápem, že by som mal myslieť aj na tých druhých... Čo ak niekto bude potrebovať pomoc a zrovna príde k lekráovi, ktorému sa "takýto zákrok" hnusí. Taká situácia nevznikne určite dnes, ale ak sa ten prístup liberalizuje, potom bude musieť človek hľadať časom pomoc v ďalekých mestách, pretože v jeho okolí mu zrovna nebudú chcieť pomôcť...

EDIT2: A v tom šlánku sa zďaleka nespomín len interrupcia. Hovorí sa tam aj o (ne)predpísaní hormonálnej antikoncepcie (ktorá má aj iné využitia než zabrániť tehotenstvu), čo už je zásah do možností a služieb pr pacienta.
  • @Everett_Young V tom clanku sa nikde resuscitacia nespomina. Ak by ju nejaky lekar neurobil, neslo by o vyhradu svedomia, ale o trestny cin a putoval by do vazenia. To len novinari to potrebuju akosi senzacne podat.
    Mna odrodil porodnik s vyhradou svedomia. Mna ako novorodenca a ten isty sa staral o mna ako matku. Prikladam uryvok rozhovoru. Mas z neho pocit, ze je to nejaky odsudeniahodny clovek?

Mám pacientky, ktoré sa rozhodli porodiť dieťa s Downovým syndrómom a vedia byť šťastné, lebo zvládli ten stav. Poznám aj také, ktoré zvládli tehotnosť s ťažko poškodeným dieťaťom, vedeli, že dieťa neprežije, a rozhodli sa ho aj tak porodiť. Sú to ženy, ktoré vzali na seba zodpovednosť. No v živote mi nenapadlo odsudzovať ženy, ktoré sa rozhodli inak

Boli by ste za zákaz interrupcií?
    Nie. Žiadny zákon, žiadny zákaz nič nevyrieši. Nie je to cesta. Vnucovať niekomu presvedčenie násilím je podľa mňa neprípustné.

Ako vnímajú vaše pacientky, že si uplatňujete výhradu svedomia?
    Väčšina pacientok to nevie, keď však niektorá skutočne príde so žiadosťou o prerušenie tehotenstva, pripravím všetku potrebnú dokumentáciu. Opýtam sa jej, prečo sa takto rozhodla, snažím sa pochopiť jej rozhodnutie. Väčšinou je už o ukončení tehotnosti presvedčená. Dôvody sú skutočne rôzne.

Presvedčili ste svojím prístupom nejakú ženu, aby upustila od potratu?
    Neviem o tom, myslím, že nie. Také zásluhy by som si nepripisoval. No v prípade tehotných matiek, ktoré sa prídu poradiť v súvislosti s možnými vrodenými vývojovými chybami, niekedy viem pomôcť. Dodiagnostikujem stav a viem zhruba povedať prognózu. Nejakým spôsobom ju usmerním, či je problém riešiteľný, ťažko riešiteľný, alebo neriešiteľný a viem zorganizovať čas tak, aby si to matka stihla rozmyslieť.
  • @Everett_Young to,co je pre teba plod, je pre ineho clovek. Potom sa tu bije zodpovednost za vlastne zdravie so zodpovednostou za zivot cloveka. Kazda z nich je postavena na inej urovni, je niekedy tazke im zadat prioritu, ale urcite by som to nenazvala nezodpovednostou. To ani v najmensom. Riziko pre matku pri poskodeni dietata je vacsinou porovnatelne a prevadza sa cisarskym rezom, takze ani z tohto pohladu sa to neda nazyvat nezodpovednostou za vlastne zdravie.

Ja som si vybrala vyhradu svedomia u gynekologa preto, ze takeho lekara poznam. Preto som to uviedla ako priklad, nezaviedla som ziadne obmedzenia iba na potraty, ale rada operujem s vecami, ktore som zazila a o ktorych co to viem. Neviem, kolko lekarov s vyhradou svedomia poznas ty osobne.

5 zo 6 bodov...a ktorych, prosim ta? Presne pre toto to povazujem za bulvarny clanok. Chybaju blizsie informacie, vyjadrenia druhej strany...proste novinarcina na n-tu, takze odvolavat sa na dany clanok je imho irelevantne. Clovek neznaly veci si takto hned vylozi, ze tam spada napr ta akutna resuscitacia, co je blbost.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Hildegarda Nemám s tým vôbec žiadne skúsenosti? A to si usúdila sama alebo špehuješ môj život? Osobné určite nie, ale sesternice to bolo dané na predpis a nijako ju to nepoškodilo. To neznamená, že si HA zastávam, len som vytýčil aj iný z tých bodov, ktoré boli spomínané. Jedno dievča v Amerike zabilo aj očkovanie proti AIDS/HIV (mala 16-17 rokov), ak sa dá "bulváru" veriť. Ja mám všeobecné výhrady voči farmaceutike, okrem toho je mi jasné, že HA sa hrá s hormónmi nie zrovna bezpečným spôsobom (čo môže spôsobiť aj doživotné nevyrovnalosti). Lenže v tom článku bola debata o niečom inom.

Tí ľudia tam hovoria o tom, že "Boha v tomto uprednostnia", čo mi príde ako rôznymi spôsobmi interpretovateľná blbosť, zatiaľčo ty tu vyťahuješ úplne iné faktory. Ak by mal ten doktor problém s následkami HA, mali zorganizovať Referendum za zdravie (nie Deklaráciu viery) a netvrdiť, že "Pánbožsko sa na hormonálnu antikoncepciu hnevá", ale konkrétne vytýčiť využitie HA, pozitíva HA, negatíva HA, ak negatíva prvažia navrhnúť aspoň dostatočne fungujúce alternatívy a spôsob ich využitia. To by mal pre mňa ten prevrat úplne iný význam. To je ten rozdiel ako sa na to díaš ty a ja.

To jeto isté ako s grínpisákmi. Pokiaľ mi hovoria len, že mám žiť ako opica, aby som rpírodu neničil a nebodaj (nová sektárska skupina) ešte, že Bohyňa prírody to tak nemá rada, je mi ich šľachetnosť ukradnutá. Akonáhle už priamo navrhnú alternatívy s ráznym opodstanením (všetci majú problém s "teplošmi", no gay sa nemusí strikne rovnať zženštilý chalan, dokonca môže byť aj "teplý" heterosexuál, ak majú ľudia problém s tým životným štýlom, väčšiou to korení z mutagénov, ktoré sa uvoľňujú zo zahratych plastov v hojnom množstve - nahradiť plasty alternatívou a nemusia sa robiť kraviny okolo toho koho akceptovať a koho nie, proste takí ľudia ani nevzniknú a bude to ultimátum na oboch stranách + plasty sú údajne dosť karcinogénne) - v tomto prípade vytýčia konkrétny problémv spoločnosti, dokážu, že odstránením plastov sa to markantne vyrieši a poskytnú alternatívu. Žiaľ som si nie istý, či v súčasnosti máme k plastom výhodnú alternatívu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Je-li hormonální antikoncepce v tom kterém případě riziková, je otázka medicíny, ne víry. Tak jako jakákoli jiná farmaceutika. A mnoho z nich je taky na hormonální bázi.
  • @Gepeto Nie, nespehujem ta a dufam, ze vsetci okrem teba pochopili, ze skusenosti s liekmi chapem ako OSOBNE, lebo tak sa vacsinou skusenosti s liekmi chapu. Ked sa ta lekar pyta, ci mas nejake skusenosti s nejakym liekmi, rozpravas mu o sesternici?
    To, ze sesternica nema problemy, nic neznamena. U mna tie problemy zistili o par rokov neskor. V pripade neplodnosti moze ist aj o 15 rokov. A keby si cital poriadne, pochopil by si, ze tu komu nemam z bulvaru.

@flanker.27
    Prave preto je ten clanok bulvarny, lebo nic cloveku, co o tom nema paru, nevysvetluje. Vam obom zjavne unika, preco gynekologovia s vyhradou svedomia odmietaju antikoncepciu. Hlavny dovod je totiz ten, ze ma abortivne ucinky, ak nastane spojenie spermie a vajicka a teda z ich pohladu ide o zabitie cloveka.
  • Jinak co se škodlivosti hormonální antikoncepce týká souhlasím, že je nadužívaná. Známá dostala trombózu a umřela. Vážně stojí riskovat život za pohodlné souložení? Tady se bavím o hormonální antikoncepci, ostatní metody mi přijdou v pořádku. Nevím jestli lékař s výhradou odmítne pacientku o které se dozví že si počítá plodné dny nebo s partnerem používají kondom.
  • upraveno 2. června 2014
    @Terezička Nie, neodmietne. Vyhrada svedomia sa tyka iba zabitia cloveka definovaneho od pocatia. Preto tam nespada napr resuscitacia ci ine moznosti antikoncepcie.

Lekari maju moralny problem s predpisovanim ukonov, s ktorymi sa spaja umrtie, kondom ani pocitanie dni nepredpisuju a pacientku neodmietaju ziadnu, aj keby ziadala HA. Proste jej len povedia, ze oni ju nepredpisu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.