Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
ale nikdo nemůže očekávat, že budu souhlasit s tím, že na to půjdou moje finance (rozuměj daně) - ať si seženou soukr.sponzory, atp., ale jakým právem žádají povinnou podporu od ostatních, v rámci pofidérní solidarity - solidarity s čím - se sebeprezentací..?
když to hodně přeženu - já svoje kecy po pátém pivu považuji za umění - můžu na to chtít příspěvek, i když ten názor skoro nikdo nesdílí?
:-)
Vem si třeba Kupku - ty jeho geometrické obrazy jsou krásné, ale některým nerozumím a mám pocit, že s pravítkem a takovým tím křivým pravítkem jsme na základce dělali to samé (i když jsme to samozřejmě neuměli tak dokonale)...ale říct, že to proto není umění nemůžu.
Fotbal mě celkem baví hrát, koukat na něj už moc ne.
A hospody mám dost už z doby, kdy jsem byl někde ve čtvrťáku na škole a občas jsem zašel do knajpy s kámošema po volejbale. Poté, co jsem dvakrát v jednom týdnu dorazil domů kolem 4. ranní, a ráno pak v posilovně zpytoval svědomí, řekl jsem si dost.
Když člověk dělá školu, chodí 6-týdně zvedat, 4-krát na volejbal a víkendy tráví prací u prarodičů na baráku, popř. na turnajích, tak si musí vybrat. Buď může o nocích sedět na Battlenetu, nebo v hospodě.
Na bnetu to byla větší zábava, a pokud tam někdo kouří, tak ne na úkor mých plic..
Mám rád fotbal. Dříve jsem ho docela hodně hrával, ale se svojí nynější kondicí a celkovým stavem pohybového aparátu, bych si na hřišti připadal pouze trapně. V televizi mě moc nebaví žádný sport, i když občas dám šanci lize mistrů. No a rád se kouknu na MS v basketu, MS a ME ve fotbale, OH - hokej, basket. Určitě kdybych měl možnost tak sleduju pravidelně NHL či NBA.
Navíc tentokrát by asi ani atomovka nepomohla :D
1) Emoce a šokování není jen negativní - krásná socha taky přináší emoce a šokuje svoji krásou, zpracováním, dokonalostí, čímkoli...
2) Nevím, kde jsi sebral, že u moderního umění se nemusí přemýšlet - musí a dokonce možná ještě víc, než u "tradičního umění". Nejde už jen o líbí/nelíbí, ale i o to proč/co tím autor chtěl říci/cokoli dalšího. To že všechno už tu v podstatě bylo myslím tak, že v současné době je možnost posouvat hranice a zkoušet, kam až se dají posunout - jestli to je dobře nebo ne, neumím posoudit. A tyhle hranice nejsou jen v hnusu jako je zabíjení, ale i ve vytahování témat, která byla dříve nemyslitelná, práce s novými materiály a technologiemi. Nevím, proč v moderním umění vidíš jenom ty "matlanice" a "pár čar", když jeho součástí je velká řada technik a odvětví - třeba v designu tvůrci vytvářejí neuvěřitelně nádherné věci (které mohou někomu připadat jako blbosti a jinému jako úžasná díla).
3) Jsem ateistka, v Boha nevěřím, nevěřím v boží zjevení/vize, ale věřím tomu, že lidé, kterým se to stalo, věří tomu, že se jim to stalo. A dost by mě zajímalo, kde a kdy jsem útočila na náboženství - náboženství mi je úplně volné, dokud mi ho někdo necpe (to jsem pak hnusná, ale štvát mě v dětství proti rodičům je prasárna - ale nejde o náboženství jako celek, ale konkrétní lidi), dokud není destruktivní a dokud není "zastarale" myslící a nezakazuje antikoncepci a interrupce ve všech případech (kondomy v oblastech s velkým výskytem AIDS, interrupce, kdy je žena nebo dítě ve velkém ohrožení zdraví a po znásilnění, apod.).
2) Akurát som našiel na to vhodný obrázok => https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/420315_534377133268792_1100445346_n.jpg Toto beriem ako umenie a pritom je to strkanica ceruziek. Pretože autor si na tom dal záležať. Nemyslím si, že pri tom prežíval nejaké špeciálne emócie a nedem sa vzrušovať nad tým, prečo pre oko použil modrú farbičku, je to proste snaha o vytvorenie niečoho, čo je zaujímavé, ide o prácu chopnpsti a talentu a napriek tomu to nezapadá do každodenných pomôcok, teda to nemôžeme označiť za nejaký nástroj, je to niečo na čo sa díva a bodka. Je množstvo takých vecí, kde sú poskladané akékoľvek blbosti. A tie sú rôzného tvaru a farby a keď sa na to človek pozrie z diaľky, vidí v tom tvár či obraz. V podstate princíp pointilizmu. Aj keby ten obraz bol zostavený z rôznych tvarov a farieb ľudskej stolice (exkrementov), ale dávalo by to ten obraz, bolo by to pre mňa nechutné, ale už by som to povyšoval na úroveň umenia. Dokonca toto by som považoval za originálne využívanie moderna. Divné, ale áno. Ale tri kvetináče vedľa seba, tie pre mňa idú ešte nižšie než ten obraz z exkrementov.
3) Nehovorím, že si útočila na náboženstvo, len mi príde, že proti nemu kladieš väčšiu ofenzívu. Práve posledný bod. Nepáči sa ti tá zastaralosť, že Cirkev je proti kondómom. Prečo? Pretože uvažuješ logicky a uvedomuješ si, že kondómy sú dôležitá prevencia proti pohlavným ochoreniam. A to je to, o čom hovorím. Ty môžeš mať inteligenciu vyššiu než niekto, kto žerie každý drýst Cirkvi, pretože ty používaš mozog, ty vieš odôvodniť, prečo zastávaš svoju filozofiu, zatiaľčo nepremýšľajúci kresťan ti povie "Tak nám káže pánbožko". A tu vidím to isté. Jasné, že umenie je sféra subjektívna, zameraná na pocity, ale troška racionality v nej nezaškodí, hlavne aby človek vedel, kedy má niečo oceniť a kedy nie. Potom sú všetci z toho desne rozbúmovaní, aké je to umenie, použijú (ako flanker uviedol) tridsať "odborných" výrazov a pri tom kecajú o škvrne na papieri.
Inak chápem tvoje stanovisko, že toleruješ názor druhých ľudí. To ja beriem. Lenže sme obmedzený na jedno slovo a síce Umenie. A týmto hádžeme medzi Umenie naozaj veľké umelecké diela a aj tri kvetináče na stĺpe. To je ako proste povedať, že Twilight a Pán prsteňov sú knihy, oboje sú fantasy, nuž tak ďalej nechoďme, pri Twilighte človek zažíva určité pocity, pri Tolkienovi človek zažíva určité pocity. Ale napriek tomu si nemyslím, že tieto dve diela, tieto dve umenia (a áno, dokonca aj twlight považujem za umenie akokoľvek mi nesedí) sú na rovnakej úrovni. Ty sa do umenai nepletieš, ty si chceš postaviť živnosť na niečo evidentne úplne inom, ale človek, ktorý zasvätí život do umenia, postaví si na tom profesiu a zdieľa meno "umelec" s týmto, toho človeka to môže mierne rozflambovať. Ja sa na to práve pozerám spôsobom "Ako by sa to mne páčilo". A to jest problém tohto sveta, mnohí ľudia sa na veci pozerajú len svojím pohľadom a povedia si, nech si to iní (umelci) vyriešia medzi sebou. Ja zastávam názor, že politik musí splňovať niekoľko zásadných vlastností a toto je jedna z nich - vedieť vidieť veci z pohľadu tých, ktorých spravuje, reprezentuje, zastáva. Sudca tiež.
Umenie si kazdy definuje po svojom. Z tejto diskusie mam dojem, ze kazdemu dielu by ste chceli priradit nieco ako RGB - (kolko pri tom umelec stravil casu, ake je to stare, kolko by to stalo) a dostali by sme sa k nejakemu udaju napr (2 mesiace, 30 rokov, 5 milionov dolarov). Potom by sa urcilo spektrum, od ktoreho by sme si povedali, ze, ano vazeni, toto je umenie.
K tomu asi tolko: U nas sa hovori, ze umenie je aj sa dobre vy**ať :)