Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1114115117119120581

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    V tomhle naprosto souhlasím s Dreamer. Výtvarné umění mám velmi ráda, bohužel v jeho praktickém provedení nejsem moc zručná, tak mé vzdělání v něm končí maturitou z jeho dějin. Velkému množství děl taky nerozumím, ale nikdy bych neřekla, že jsou debilní.
    Ale je pravda, že některá díla jsou z mého pohledu hodně na pováženou (např. velkoformátové fotky používání menstruačních tampónů do nejmenších detailů všech fází, skorosoulože paní s koněm, vyvrhnutí srny na nahou paní zalitou smetanou, ztopořeného penisu přes celou stěnu apod.).
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    @Montezuma3 Dobře to napsal. Srovnání posledních dvou obrázků mluví za vše.
  • Mno řekla bych, že většina lidí má představu, že umělecké dílo by mělo být něco na čem je patrné, že při samotném tvůrčím procesu bylo potřeba vynaložit určité úsilí a také talentu. Pokud pak takový člověk přijde do galerie, kde před něho někdo postaví na podstavec květináč nebo pověsí na stěnu barevný flek, cítí se podvedený, protože to by přece zvládl taky a nepotřebuje kvůli tomu chodit do galerie. Taky jsem mývala takové názory, ale postupem času se můj pohled na věc měnil a teď už to neberu tak radikálně, jen mě to neoslovuje, to ale neznamená, že to není umění.
  • paulczpaulcz zima se blíží
    upraveno 22. února 2013
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • @Branislav_Gepeto Vytočit někoho natolik, aby na internet vyplivl pobouřený článek, který sem hodil Monte, taky vyžaduje jistý druh umění, no ne? :D a nelze to brát jako inspiraci?
  • @Dreamer Ok, ale asi se oba shodneme na tom, že například takový Dadaismus žádné umění není.
  • upraveno 22. února 2013
  • upraveno 22. února 2013
    Pripomenuli ste mi Murphy Brownovu, ked vybavila tomu svojmu maliarovi natieracovi vystavu a ked sa galeria otvoria, vsetci s uzasom a zaroven porozumenim pre genialnost umelca hladeli na hole steny a v strede miestnosti bola tusim biela tabula so zakazom fajcenia. Nikoho nenapadlo vyvratit hlavu hore a pozriet na tie nadherne fresky, ktore na strope namaloval.

Umenie ma imho vyvolavat emocie, diskusiu, asociacie, zamyslenie. A to splna dadaizmus, Hirsch i Jackson Pollock.
  • Naprosto souhlasím s Thorarem a paulem. Dojmy možná měřit nelze, ale usilí rozhodně ano. Umění vyžaduje investici obrovského množství času, jako kterýkoliv jiný "obor", ve kterém chce člověk být na výši/špici. Z klasiky je to prostě cítit. Stačí mi podívat se na některé obrazy nebo sochy, a je mi jasné, že něco podobného je naprosto mimo mé možnosti, i kdybych celý život nezkoušel nic jiného. Právě to pro mě tvoří onen umělecký rozměr.

Sorry, ale paskvil se nestane uměním proto, že ho vytvořil někdo známý, nebo protože se někomu zrovna teď líbí. Čas to probere, jako vždycky.

@Dreamer: z čeho usuzuješ, že byl ten člověk naštvaný? Podle mě se akorát rozhodl, že tímhle nehodlá dál ztrácet čas, k čemuž mu srdečně blahopřeji.
    @Dreamer Je umění, které nepotřebuje nikoho aby o něm prohlašoval že umění je. To jsou kousky, které nekřičí o pozornost. Nepotřebuje partu snobů, hipsterů, pozérů aby kolem něj skákali a řvali to je umění, jen protože autor je těžkej nonconforme rebel, s květináčem na hlavě a v sukni s mickey mousem. To je prostě jen jeden velkej hype s nulovou hodnotou, kterej nikomu nic nedá, jen namastěný kapsy a nahoněný ego.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @flanker.27 To byla samozřejmě myšlená umělecká hodnota (a nerejpej furt, tohle přece bylo jasný).
    Já třeba bytostně nesnáším Muchu, nelíbí se mi to, neinspiruje mě to, přijde mi, že stejných obrazů naflákal za odpoledne kýbl, ale stejně nemůžu říci, že to je debilní a není to umění.
    @Krisa Na Muchu nešahej, můj prapradědeček mu dělal rámy na Epopej :)

@Dreamer Zkrátka pravej Jackson Pollock :)

Mluvíme o obohacení. Každý intoš může kvákat, jakou má něco (uměleckou) hodnotu, ale kdyby to samé viděl někde na smeťáku, ani si toho nevšimne. Prohlásit něco za umění, to chce, aby to v něčem vynikalo nad jiné projevy tvořivé činnosti, aby to obohatilo víc než jednoho člověka jako ten oblíbenej polštář. To není žádný rejpání, v čem tkví ta "umělěcká" hodnota jiném než v tom, že lidem poskytne zážitek - myšlenkovej, estetickej. Ale nesmí to bejt jeden člověk, pak je to jenom ta hodnota osobní. Umění by mělo být přístupný širšímu okruhu lidí a mělo by fungovat samo o sobě, nemělo by vyžadovat dovysvětlování. Je to určitý úroveň komunikace mezi tvůrcem a příjemcem, kde tvůrce vyjadřuje svoje pocity, který měl při tvorbě a to by měl příjemce cítit a pokud příjemce sdělení nedokáže přijmout bez toho, aby se mu řeklo co má cítit, tak je chyba v díle.

Werich krásně říkal, že "před několika málo sty lety málo lidí umělo psát, ale ti co uměli psát, ti vážně uměli psát, to se dá číst i teď, to byste nevěřil."

BTW silně doporučuju přečíst si tenhle článek, shrnuje názory Tolstého na umění, myslím, že je dobrý se nad tím zamyslet:

http://blisty.cz/art/25738.html
    upraveno 23. února 2013
    @flanker.27 Já ti Muchu klidně přenechám :)
    Jenže právě to obohacení velkého množství lidí platí určitě i pro tu výstavu z článku (já se mezi ně nepočítám, ale nepochybuju, že takových lidí je hodně). Umění je hodně široký pojem - všechno tu už v podstatě bylo, tak se musí vymýšlet takovéhle kraviny, aby to šokovalo, překvapilo, zanechalo dojem...
    Mně se to taky nelíbí, nápisy o vlhkých vagínách mi jsou naprosto volné, ale nikdo nemůže tvrdit, že to není umění - umění je všechno o čem někdo řekne, že je to umění.
    Mimochodem umění z prvního obrázku (seschlé kytky v květináči) dělám pravidelně, když zapomenu zalít (zrovna asi v tuto chvíli na něm pracuji :oops: )
  • @Dreamer Tohle dělám každý den. Proto mě lidi nemají rádi :twisted:
    @flanker.27 OK, tak jsem prostě intošský pitomec, protože má definice umění nemá přesně dané hranice, šok neberu jen negativně a pouze jako fyziologickou reakci. A když někdo o něčem prohásí, že to je umění, tak i když se mi to nelíbí, nerozumím tomu a nechápu to, tak mu neberu, že to podle něj umění je. Za umění nepovažuji jen nádherný obraz (cokoli, to je fuk), ale i TEN nápad, který nikdo doposud neměl, myšlenku, cojiný vymyslí a mě by nikdy nenapadla...
    A k té červené - to je poněkud úplně mimo, červená barva není subjektivní názor (do jisté míry samozřejmě).
  • @Thorar ty kecičky okolo obvykle lidé berou lépe, než když jim svůj názor plivneš do ksichtu ;)
    @Krisa Lidi mají spoustu nápadů, který (možná) před nimi nikdo neměl, ale umění to určitě není. Třeba zapálit někoho a pak to fotit. To je přece krásně šokující, krásně emotivní... Houbeles. Pokud to není spojeno s minimální mírou ohledu vůči vkusu ostatních, tak dosáhnu maximálně pocitu zhnusení, žádný přenos svých vlastních pocitů. Bohužel se dnes za umění prosazují buď absolutní banality a nebo vulgární perverze. Oboje odmítám zvát uměním, je to trapně laciné, ubohé a svědčící o omezenosti tvůrce.

Znovu doporučuju ten článek co jsem linkoval.
  • @Dreamer: jen aby se v té vatě neztratila původní myšlenka. Jak už jsem psal, mně ten článek vůbec nepřišel "navztekaný", naopak strohý a přesně k věci. Možná v něm hledáš něco, co tam není.

Holky mají větší tendenci k tomu "číst mezi řádky", nejspíš proto, že je to pro ně přijatelnější, než čelit strohé realitě toho, co je psané v řádcích samotných :P

Stejně jako Krisa nechce brát někomu jeho názor a dojmy, protože na ty má každý svaté právo, neměla bys někomu podsouvat nějaké pocity a vnitřní rozpoložení. Tohle je nebezpečné i v osobní komunikaci, kde máš k dispozici všechny "informační kanály", nota bene v písemném projevu, kde jsi omezená na kanál jediný.

Jen tady na fóru najdeš nespočet příkladů, kdy si někdo něco špatně vyložil - a to přesto, že máš k dispozici berličky jako emotikony apod. Čím lépe dotyčného znáš, tím máš větší šanci ho "správně číst", ale pořád je to ztrátová komprese a ani sebelepší algoristmus ti nevrátí původní "obraz".
    upraveno 23. února 2013
  • Pořád si stojím za tím, že lze věci řešit v klidu bez označování lidí za pitomce :roll: mezi řádky se číst nesnažím, pokud chtěl napsat suchý a emočně nezabarvený článek, pak mi tam ti blbci a pitomci a kraviny přijdou zbytečné.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.