Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ale je pravda, že některá díla jsou z mého pohledu hodně na pováženou (např. velkoformátové fotky používání menstruačních tampónů do nejmenších detailů všech fází, skorosoulože paní s koněm, vyvrhnutí srny na nahou paní zalitou smetanou, ztopořeného penisu přes celou stěnu apod.).
Umenie ma imho vyvolavat emocie, diskusiu, asociacie, zamyslenie. A to splna dadaizmus, Hirsch i Jackson Pollock.
Sorry, ale paskvil se nestane uměním proto, že ho vytvořil někdo známý, nebo protože se někomu zrovna teď líbí. Čas to probere, jako vždycky.
@Dreamer: z čeho usuzuješ, že byl ten člověk naštvaný? Podle mě se akorát rozhodl, že tímhle nehodlá dál ztrácet čas, k čemuž mu srdečně blahopřeji.
Já třeba bytostně nesnáším Muchu, nelíbí se mi to, neinspiruje mě to, přijde mi, že stejných obrazů naflákal za odpoledne kýbl, ale stejně nemůžu říci, že to je debilní a není to umění.
@Dreamer Zkrátka pravej Jackson Pollock :)
Mluvíme o obohacení. Každý intoš může kvákat, jakou má něco (uměleckou) hodnotu, ale kdyby to samé viděl někde na smeťáku, ani si toho nevšimne. Prohlásit něco za umění, to chce, aby to v něčem vynikalo nad jiné projevy tvořivé činnosti, aby to obohatilo víc než jednoho člověka jako ten oblíbenej polštář. To není žádný rejpání, v čem tkví ta "umělěcká" hodnota jiném než v tom, že lidem poskytne zážitek - myšlenkovej, estetickej. Ale nesmí to bejt jeden člověk, pak je to jenom ta hodnota osobní. Umění by mělo být přístupný širšímu okruhu lidí a mělo by fungovat samo o sobě, nemělo by vyžadovat dovysvětlování. Je to určitý úroveň komunikace mezi tvůrcem a příjemcem, kde tvůrce vyjadřuje svoje pocity, který měl při tvorbě a to by měl příjemce cítit a pokud příjemce sdělení nedokáže přijmout bez toho, aby se mu řeklo co má cítit, tak je chyba v díle.
Werich krásně říkal, že "před několika málo sty lety málo lidí umělo psát, ale ti co uměli psát, ti vážně uměli psát, to se dá číst i teď, to byste nevěřil."
BTW silně doporučuju přečíst si tenhle článek, shrnuje názory Tolstého na umění, myslím, že je dobrý se nad tím zamyslet:
http://blisty.cz/art/25738.html
Jenže právě to obohacení velkého množství lidí platí určitě i pro tu výstavu z článku (já se mezi ně nepočítám, ale nepochybuju, že takových lidí je hodně). Umění je hodně široký pojem - všechno tu už v podstatě bylo, tak se musí vymýšlet takovéhle kraviny, aby to šokovalo, překvapilo, zanechalo dojem...
Mně se to taky nelíbí, nápisy o vlhkých vagínách mi jsou naprosto volné, ale nikdo nemůže tvrdit, že to není umění - umění je všechno o čem někdo řekne, že je to umění.
Mimochodem umění z prvního obrázku (seschlé kytky v květináči) dělám pravidelně, když zapomenu zalít (zrovna asi v tuto chvíli na něm pracuji :oops: )
A k té červené - to je poněkud úplně mimo, červená barva není subjektivní názor (do jisté míry samozřejmě).
Znovu doporučuju ten článek co jsem linkoval.
Holky mají větší tendenci k tomu "číst mezi řádky", nejspíš proto, že je to pro ně přijatelnější, než čelit strohé realitě toho, co je psané v řádcích samotných :P
Stejně jako Krisa nechce brát někomu jeho názor a dojmy, protože na ty má každý svaté právo, neměla bys někomu podsouvat nějaké pocity a vnitřní rozpoložení. Tohle je nebezpečné i v osobní komunikaci, kde máš k dispozici všechny "informační kanály", nota bene v písemném projevu, kde jsi omezená na kanál jediný.
Jen tady na fóru najdeš nespočet příkladů, kdy si někdo něco špatně vyložil - a to přesto, že máš k dispozici berličky jako emotikony apod. Čím lépe dotyčného znáš, tím máš větší šanci ho "správně číst", ale pořád je to ztrátová komprese a ani sebelepší algoristmus ti nevrátí původní "obraz".