A to vyšlo i česky? JRRT je už opravdu trochu oldskůl. Jak tam nejsou vyhřezlé mozky a explicitně popsaný sex, přiznávám, že při čtení trochu ztrácím koncentraci. :-)
JJ, vydal Fantomprint v roce 2003. Nějaký ten sex tam je (Faramir a Eowyn, kteří jsou z původních postav jediné sympatické), nové postavy taky udělají zářezy, akce slušná a perfektní hlody v epilogu :))
Já si tu diskuzi na FP o Posledním pánu prstenů docela dobře pamatuju, tehdy jsem to zdálky sledoval...sám jsem měl dost podobné předsudky - použití starých známých postav a ta obálka, to bylo na mě moc. A i teď bych se hodně rozmejšlel dát za to peníze, i když to povídání na Interkomu je vcelku zajímavý...
Emoce nevzbuzují jen knihy ale i překlady. Díky Fantom Printu jsem se osobně seznámil třeba s překaldatelkou Gemmela, nebo Erickssona a to co se děje na té "odborné" linii - tedy vydavatelé, recenzenti, překladatelé. To je stejné jako hašteření zda DrD je lepší než DnD.
Podle mě nelze hodnotit styl psaní jako lepší horší, protože každému sedí jiný. Kdo by měl, či má podle vás nejlepší styl vůbec? Jde jen říct, že mě se ten styl líbí a nelíbí a dobrej je ten, kterej se líbí víc lidem a špatnej ten co méně či jen autorovi samotnému.
Mno, jestli se chcete pánové dohadovat o Pánovi prstenů a Tolkienovi, založil bych novou debatu, protože to se v tu ránu od Co jiného číst dostanem někam úplně jinam! :))
Já si nemůžu pomoci ale Jeskovovu (je to rus a tedy se těžko píše s Y) neberu jako parazitování. Parazitování jsou knih jako "Harry Throtel", "Průvodce Magickými tvorami Harryho Pottera" a pod. Poslední pán Prstenu (snad kromě špatného českého názvu a podle obálky) je kniha pracující trochu jinak z Tolkienovským mýtem. Oproti všem takovýmhle hovadinám jako jsou parodie, nebo různí asociovaní růvodci o květeně v Bradaviccích, však autor do knihy vložil vlastní invenci a vytvořil zcela jiný příběh. Neparazitovali náhodou na PP Tolkienovi pozůstalí že vždy když jim došloi peníze tak vydali další knihu s kvalitou různě proměnlivou?
Diskuze bez smajlíků, argumentace Bohem a omezeností a podobné věci mají sice své specifické kouzlo, ale nepokládám je za příliš šťastné při debatě o knížkách. Z tohohle kolotoče už se mi motá hlava. Navrhoval bych ubrat na razanci a vyrazit někam do přírody. ;-)
Komentáře